Sky verpulvert concurrentie in ploegentijdrit Dauphiné
foto: Sirotti
woensdag 6 juni 2018 om 16:32

Sky verpulvert concurrentie in ploegentijdrit Dauphiné

Sky heeft de grootste tik uitgedeeld in de 35 kilometer lange ploegentijdrit van het Critérium du Dauphiné. De ploeg van onder anderen Geraint Thomas, Michał Kwiatkowski en onze landgenoot Dylan van Baarle zette in Louhans-Châteaurenaud de klok stil op 36:33. Daarmee herovert Kwiatkowski de gele trui, die hij gisteren moest afstaan aan Daryl Impey. Zijn ploeggenoten Gianni Moscon en Jonathan Castroviejo vervolledigen de top drie van het algemeen klassement.

Sunweb zette vorig jaar in het Noorse Bergen de kroon op haar succesjaar met de wereldtitel ploegentijdrit. De ploeg rolde vandaag als eerste van het startpodium, maar legde gehavend de 35 kilometer lange beproeving af. Laurens ten Dam en Chris Hamilton moesten namelijk eerder deze week al de strijd staken, waardoor de vijf overgebleven renners de klus moesten klaren.

LottoNL-Jumbo sterk onderweg
De ploeg klokte uiteindelijk 39:53, maar zag vervolgens Vital Concept een flinke hap nemen uit die tijd. De ProContinentale formatie reed naar 38:53 en daarmee waren de Fransen nagenoeg een minuut sneller. Ook die tijd hield niet lang stand, want Dimension Data verbeterde naar 38:14. Intussen mengde LottoNL-Jumbo zich in de tussentijden.

Na zowel 14 als 24,5 kilometer zette de Nederlandse formatie de snelste tijd neer en deed dit ook aan de finish in Louhans-Châteaurenaud. Onder impuls van Lars Boom en Jos van Emden werden er weer negen seconden afgesnoept van de tijd van Dimension Data. Bahrain Merida met Vincenzo Nibali in de gelederen kwam er niet aan te pas en reed 38:38.

Kleppers moesten nog komen
De tijd van LottoNL-Jumbo hield een poosje stand, tot AG2R La Mondiale met Romain Bardet de nieuwe toptijd op 38:03 zette. De 27-jarige Fransman moest echter vrezen, want onder andere BMC, Sky en Mitchelton-Scott moesten toen nog binnenkomen. Movistar met Marc Soler leek hard op weg om de toptijd te verbeteren, maar de Spaanse ploeg kwam twee tellen tekort.

Een rit later viel echter alsnog het doek voor AG2R La Mondiale. Trek-Segafredo klokte 38:00, maar het was wachten welke ploeg als eerste onder deze drempel zou aftikken. Quick-Step Floors verloor onderweg onder anderen Fabio Jakobsen, maar de ploeg van Bob Jungels en Julian Alaphilippe snelde naar 37:35.

Sky ijzersterk
Ook dat bleek niet genoeg, want BMC overtrof de Belgische formatie. De runner-up van het WK ploegentijdrit in Bergen zette de tijd stil op 37:10. Daarmee was het nog niet gedaan, want Sky bleek de allersterkste te zijn vandaag. De Britse formatie die komende maand opnieuw wil schitteren in de Tour de France dook als enige onder de 37 minuten, 36:33.

Toen de balans werd opgemaakt, bleek hoe groot de schade was voor de klassementsrenners. Damiano Caruso, Bob Jungels en Adam Yates hielden het verlies minder dan een minuut. Voor andere mannen was de schade groter. Zo verloren Vincenzo Nibali, Daniel Martin en Warren Barguil vandaag meer dan twee minuten.

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2018 19:55
Het verschil is enorm. Dat is jammer voor de spanning.
Ik vind het wel een mooie discipline. Het hoort net zoveel bij wielrennen als een loodzware bergetappe, een heftige afdaling of een kasseienrit.
6 juni 2018 20:01
Castroviejo op z'n TT-fiets, pure porno: https://media.gettyimages.com/photos/jonathan-castroviejo-nicolas-of-spain-and-team-sky-during-the-58th-picture-id942275164?k=6&m=942275164&s=612x612&w=0&h=-UQhytiN71Gc-Etctthwqzl2LSljiirsViJjTfAga3s=
6 juni 2018 20:17
Veel renners van Sunweb moeten toch
heel blij zijn met een.Dumoulin in de ploeg,want zonder hem is het toch erg
magertjes.
6 juni 2018 20:27
De laatste keer dat Lotto de QSF trein klopt in een TTT, van wanneer zou dat geleden zijn?
6 juni 2018 20:27
Onzin nibs. Je profileert je steeds meer als een troll, jammerlijk. Tijdrijden is nog nooit zo onbelangrijk geweest in het wielrennen als nu. Deze tour en giro zijn echt lachertjes tenopzichte van enkele jaren geleden. De meeste klim etappes zijn vaak saaier dan de tijdrit in grote rondes.
6 juni 2018 20:32
@Nibs of de Skytrein de schuld heeft van volgens jou saaie Tours, ik vind dat reuze meevallen, denk ik niet. Enkel Wiggins heeft echt de basis voor zijn Tourzeges echt gelegd in de tijdritten. Froome was regelmatig ook bergop de sterkste en zelfs in waaierritten en afdaling. Hij heeft een goede tijdrit, maar niet de beste tijdrit. Maar tov klimmers wel.

Sky heeft een goede ploeg bergop ja, klopt. Maar dat is van alle tijden geweest. T-Mobile, later US Postal en Astana bijvoorbeeld in de periode 2008-2010 had ook een prima klimploeg.

BMC heeft ook een fase geprobeerd om de beste renners bij elkaar te verzamelen. Quick Step doet het met de voorjaarsklassiekers.
6 juni 2018 20:34
@ Pizzi > Tot er ineens zo'n bedwelmde schotse Hooglander overdwars op de weg staat te herkauwen.
6 juni 2018 20:38
En Froome is geen tijdrijder an sich maar het monster van Wielerstein, die hebben ze over-all geupgrade en vastgedraaid maar dan wel zo strak dat het eruit zit op ie elk moment uit elkaar kan spatten.
6 juni 2018 20:41
Ik herhaal de veel geprezen "insider" en kenner van het wielrennen bij uitstek José De Cauwer:
"Een ploegentijdrit is t.o.v. het individu nooit eerlijk. Bij een ploeg zitten die niet het geld heeft om al die kanjers te kopen( en weg te kopen!) verkleint de kansen van een goed klassementsrenner aanzienlijk". Een duidelijk standpunt waar ik het volledig mee eens ben. Afschaffen die TTT. Gif voor de spankracht van een ronde. Sommigen halen hier overigens een TT en een TTT door elkaar. Je kan geweldig tijdrijden als klassementsrenner maar door een zwakkere ploeg een achterstand oplopen die, als het aan het eind van een ronde om marginale tijdsverschillen gaat, door geld wordt bepaald. En niet door de individuele klasse van een renner. Als je de TdF niet door een individuele renner wil laten winnen maar door een ploeg is dat een ander verhaal, dan roep je een ploeg als winnaar uit. Ronaldo wint ook niet de Cl maar wel zijn ploeg Real Madrid.
6 juni 2018 21:14
@Peervaneinthoven Allemaal leuk beschreven, maar een renner wint nooit als individu. Elke renner heeft een ploeg nodig want wielrennen is een teamsport. Een kopman spaart zijn energie, laat zijn knechten drinken halen en kleine gaatjes dichtrijden. Daarom hoort een ploegentijdrit wat mij betreft zeker wel bij de wielersport. Het is een teamonderdeel. Om jouw vergelijking door te trekken naar het voetbal: Hoeveel echt goede voetballers hebben geen super erelijst doordat ze nooit echt bij een topclub terecht komen? Wat denk je van spelers die nu al jaren in de schaduw staan bij gerenomeerde clubs als Dortmund, Arsenal, Napoli en Olympique Lyon ten opzichte van bijv Juventus, Bayern en PSG. Zijn de spelers bij die clubs koekenbakkers? Nee zeker niet.
6 juni 2018 21:20
Vergelijkingen met voetbal,... :(
6 juni 2018 21:28
José de Cauwer wordt hier even de maat genomen, zeg. Frits on the loose!
Wat ik ook mooi vond was hoe je Peer zijn vergelijking met Ronaldo doortrok naar het voetbal. Om van de associatie met handtassen en onderbroeken reclame bij het voetbal uit te komen middels een fraai staaltje doortrekken.
6 juni 2018 21:58
SKY, bah
6 juni 2018 22:10
En morgen wint geraint Thomas meteen boven op de col......akkoord???
6 juni 2018 22:45
Ik bedenk me nu - Van Baarle naar de Tour ivm rit over de kasseien en stoempen op het vlakken? Al kan Stannard dit natuurlijk net zo goed.
7 juni 2018 06:24
Grappig, dit gejank over ploegentijdritten en budget nu Sky zo uitpakt. Toen Sunweb het WK won was de stemming, super raar, toch echt anders.

Oh wacht, dat is natuurlijk het wielerflits van de laatste 2 jaar.
7 juni 2018 07:39
@Frits des Jeux

(Weg)wielrennen is Individuele sport in teamverband , als het een teamsport zou zijn was het algemeen ploegen klassement het belangrijkste klassement zijn wat er is , maar het ploegen klassement is het onbelangrijkste wat er is. We zien op huldigingen altijd de etappe winnaar , de leider van het algemeen klassement , de leider van het puntenklassement, de leider van het bergklassement en de leider van het jongeren klassement en als laatste het ploegenklassement.
Je kan praten als Brugman , maar wielrennen is een individuele sport.
WK de individuele wegwedstrijd.
OS de individuele wegwedstrijd.
Waar je gelijk in hebt , je kan niet zonder helpers, maar der winnaar van een algemeen klassement zal nooit zijn helpers bij de huldiging betrekken , behalve onze Tom ( ik ben Nederlander ) in de Giro 2017.
7 juni 2018 08:08
@brambo,het is allemaal de schuld van Sporza Messias Michel QSF Wuyts en zijn Sporza apostelen.
Natuurlijk rijden er twee van je landgenoten mee bij QSF,wegens dat woord 'jouw',veronderstel ik,dat je Nederlander bent.
Nu ja,zelfs indien niet,Terpstra is altijd een renner naar mijn hart geweest.
En met Groenewegen en Jakobsen, hebben jullie twee heel goede sprinters,voor ons is het wachten, hopelijk kan Philipsen bevestigen,als hij prof wordt.
De volgende dagen,hoop ik,dat Benoot en De Plus mee kunnen.
Dat Teuns nog eens iets laat zien.
Maar ik heb toch een voorkeur voor Benoot.
Verder is het hopen,dat Philipsen een sprintkanon wordt,dat Lambrecht een klimgeit is,en dat Evenepoel zijn dromen over klassementen waar maakt.
7 juni 2018 08:52
@Urban Steel In Spanje is het ploegenklassement wel degelijk een heel belangrijk klassement geweest. Daar is de ploegentijdrit dan ook een heel belangrijk onderdeel en wordt altijd opgenomen in de Vuelta.

Degenkolb nam na Parijs-Roubaix ook zijn hele ploeg mee.
7 juni 2018 09:05
@Frits des

Daar noem jij één land op en zelfs daar wordt het ploegenklassement steeds minder om naar uit te kijken.
Dat van Degenkolb wist ik niet , een mens kan niet alles weten , maar het was dan weer wel iemand die van de ploeg van Tom is , wel een ander sponsornaam , maar dat is niet belangrijk, je mensen betrekken bij een huldiging doet heel veel goeds voor die renners.
7 juni 2018 09:20
@US het zit een beetje in die Sunweb cultuur gebakken. Eerder Giant. Kittel, ook daar groot geworden, noemt in elk flashinterview het werk van zijn ploeggenoten.

Ik ben ook benieuwd hoe die campus uit gaat pakken in Sittard.
7 juni 2018 13:43
Sky=US Postal=foute boel, kwestie van tijd zoals Landis heeft gezegd. UCI moet eens eerlijk zijn en niet aleen aan geld denken. Zal blij zijn als ik niet iedere ronde naar die lelijke sky shirts met die schijnheilige koppen erboven meer hoef te kijken. ze helpen heel de wielersport naar de klote.
7 juni 2018 13:50
Ploegentijdritten zijn ook oneerlijk. Zelf ook wel eens die discussie gevoerd hier.

WF van de afg. 2 jaar is ook heel wat minder Lyndalid. Een enorme verbetering!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.