Sterke Tim Wellens grijpt de macht in de Eneco Tour
foto: Sirotti
zaterdag 15 augustus 2015 om 17:02

Sterke Tim Wellens grijpt de macht in de Eneco Tour

Tim Wellens heeft de zesde etappe in de Eneco Tour solo op zijn naam geschreven. De renner van Lotto Soudal ging in de laatste plaatselijke ronde in de aanval en soleerde naar de ritzege. Door zijn overwinning neemt hij ook de leiderstrui over van Wilco Kelderman, die vroeg geïsoleerd kwam te zitten. Greg Van Avermaet en Simon Geschke eindigden op ruime achterstand op twee en drie. Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander op plek vijf.

Kopgroep van vijf
Het peloton werd in de beginfase bij elkaar gehouden voor het eerste Primus Checkpoint. Hier was het Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) die de leiding overnam van Roompot Oranje Peloton-renner Jesper Asselman. Daarna wist een vijftal zich los te maken van het peloton. Jan Polanc (Lampre-Merida), Matthias Brändle (IAM Cycling), Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Sébastien Turgot (AG2R La Mondiale) en Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) waren present. De Duitser Arndt was op 47 seconden van klassementsleider Wilco Kelderman de beste geplaatste renner. Keldermans LottoNL-Jumbo mende het peloton.

Van Avermaet versnelt op vijftig kilometer al
De voorsprong van de kopgroep liep op naar boven de vijf minuten. Bij het opdraaien van het plaatselijke parcours rond Houffalize was het gat nog vier minuten. In het peloton bleef het niet stil op de korte klimmetjes. Onder andere Andriy Grivko, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Jan Bakelants sprongen weg. LottoNL-Jumbo en Etixx-Quick-Step achtervolgden de acht ontsnapten op een halve minuut. Na de tweede passage van de streep werd het gat gedicht en toonde Kelderman zich sterk op de Saint-Roch. Hij maakte deel uit van een favorietengroep van zo’n twintig man die zich vormde op die steile klim. Een ferme versnelling van Van Avermaet deed deze groep reduceren. Zij haalden op 49 kilometer de laatste vluchters in.

Wilco Kelderman had het lastig - foto: Sirotti

Wilco Kelderman had het lastig – foto: Sirotti

Kelderman in de moeilijkheden
Negentien renners zaten in de groep-Kelderman. De klassementsleider zat wel geïsoleerd. De Nederlander werd bestookt met aanvallen in de regenachtige omstandigheden. Simon Geschke en Michael Rogers sloegen de handen ineen en pakten een voorgift. Meermaals moest Kelderman passen op aanvallen van directe concurrenten. Op de laatste keer de Saint-Roch leek Kelderman terug aan te sluiten bij de favorieten, al duurde het enige tijd voor hij daadwerkelijk erbij kwam. Vooraan ging Wellens op en over de koplopers en pakte zo de maximale score in de Gouden Kilometer. Van Avermaet reed op een grote achterstand zes seconden bijeen.

Tim Wellens solo
Wellens pakte een halve minuut op Van Avermaet en één minuut op de favorietengroep, en die verschillen bleven bleven groeien in het voordeel van de eindwinnaar van 2014. Geschke sloot nog aan bij Van Avermaet, terwijl ook Slagter en Bakelants nog wat probeerden. Het was vechten tegen de bierkaai voor de achtervolgers, die een machtige Wellens pas na de eindstreep in Houffalize terugzagen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

flag-nlflag-be Eneco Tour 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 6: Heerlen – Houffalize (208,6 km)

1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in 5u28m46s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 49s
3. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) op 51s
4. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) op 1m03s
5. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 1m07s
6. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 1m13s
7. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) z.t.
9. flag-ua Andriy Grivko (Astana) z.t.
10. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m17s
Uitslag

Wellens in zijn vertrouwde witte leiderstrui - foto: Sirotti

Wellens in zijn vertrouwde witte leiderstrui – foto: Sirotti

Algemeen klassement na etappe 6
1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in 22u12m59s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 1m03s
3. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m17s
4. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 1m40s
5. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) op 1m48s
6. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) op 1m51s
7. flag-ua Andriy Grivko (Astana) op 1m54s
8. flag-dk Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) op 2m05s
9. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 2m13s
10. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) z.t.
Algemeen klassement

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
15 augustus 2015 17:29
@purito excuses aanvaard ;-)
15 augustus 2015 17:30
Quote:
schepperke - 15 augustus 2015 om 17:27
Wellens en Benoot, daar gaan de belgen nog veel plezier aan hebben. Mooie etappe en hopelijk morgen ook van dat!

Precies, dat is toch de essentie? Waarom dan nog zoveel onprettig (en bovendien onjuist) kabaal erom heen maken, zoals Thoin? Nergens voor nodig.
15 augustus 2015 17:32
Vind de Eneco-Tour een stuk leuker dan de Tour van Polen. Op die paar saaie sprintritjes na een en al spektakel. Een van de mooiste rondes die ik dit jaar gezien heb.
15 augustus 2015 17:33
@Roelleman2

Over smaak valt te twisten. Je kunt de rondemiss aantrekkelijk en knap vinden of niet. In elk geval is wel duidelijk dat jij een andere voorkeur hebt. En het is ook wel duidelijk dat jij een bepaalde klasse en wellevendheid mist door publiekelijk een dame (rondemiss) lelijk te noemen. Een echte heer doet zoiets niet!!!!!
15 augustus 2015 17:33
Indrukwekkende zege weer van Tim Wellens in deze etappe, hij herhaalt zijn kunstje van vorig jaar en doet het eigenlijk nog beter. Helaas voor Wilco ontplofte de koers al vroeg en was het eigenlijk al snel duidelijk dat hij het alleen niet zou gaan redden, was alleen nog afwachten welke van zijn naaste belagers hem uit die trui zou rijden. Dat hij uiteindelijk toch nog 3e blijft is eigenlijk nog best een knappe prestatie.
15 augustus 2015 17:33
Lontjes helaas alweer ietwat kort bij sommige. Als wielerliefhebber een prachtig gevecht gezien met een dik verdiende winnaar. VdAvermaat niet slim genoeg gereden met zulke sterke benen, TLJ zwak in de heuvels en bij Kelderman vraag ik me sinds zijn tourval af hoe het met zijn rug gaat. Kwam toch wat tekort. Hoop dat ie niet opgerookt wordt.
15 augustus 2015 17:34
Quote:
Vind de Eneco-Tour een stuk leuker dan de Tour van Polen. Op die paar saaie sprintritjes na een en al spektakel. Een van de mooiste rondes die ik dit jaar gezien heb.

Het weer zit voor de kijkers thuis wel mee, voor de renners in koers dan weer niet ;)
15 augustus 2015 17:37
@xistnc
BMC gaan misschien wel de grootste verliezers van deze ronde worden. Behalve als ze morgen de etappe winnen natuurlijk.

Ongelooflijk dat Gilbert en van Avermaet elkaar nauwelijks iets gunnen. Ik weet niet of ze al beide een contract voor volgend seizoen bij BMC hebben?
15 augustus 2015 17:38
BMC verliest door eigen arrogantie door te denken dat ze (PG, GvA) iedereen op 60 km van de finish er af kunnen rijden. Och arme zielen.
Wellens is daarna de slimste en (veruit) de sterkste, ook met dank aan Benoot. Kelderman rustig gebleven en gedaan wat hij kon, en voor de zoveelste keer werd aangetoond dat het 2e echelon bij TLJ te kort komt. Weer niemand die op zo'n dag als vandaag boven zichzelf uitstijgt.

Heerlijke koers, morgen nog een lekker toetje, met waarschijnlijk een prachtrol voor Greipel.
15 augustus 2015 17:38
Quote:
Purito - 15 augustus 2015 om 17:08
Hij reed in de Tour als een drol. Hij rijdt vandaag fantastisch. En that’s it.


Kracht van de eenvoud.

Edit redactie: Niet doen!
15 augustus 2015 17:46
Ik heb net de ploeg bekeken van TLJ? Kan je het dan iemand verwijten dat die er niet meer bij is de laatste 30km?
Zit toch niemand tussen die een heuvel overkant? Flens-Van Emden-Tsjallingi(hardrijders) Wynants-Leezer(klassiek type) Hofland-Wagner(Spurters)
Martens had hier niet mistaan en mss ook een Lindeman
15 augustus 2015 17:46
Wilco zat weer te snel alleen jammer!
15 augustus 2015 17:49
Een mannetje bij Kelderman is nooit verkeerd, maar geen garantie. Zie v. Avermaet en Gilbert of Astana @Thoin @jackdassen

Kelderman heeft zich alleen keurig geweerd, het is BMC dat zich eigenlijk zou moeten schamen met 2 ploeggenoten.
15 augustus 2015 17:49
Helemaal mee eens! Teveel van hetzelfde en idd niemand die boven zichzelf uitstijgt. Toch eens goed nadenken hoe de ploeg sterker te maken. Het gat tussen de klimmers en de rest is duidelijk niet in balans. Shoppen in Polen ofzo?
15 augustus 2015 17:50
@xtc
Duidelijk BMC de verliezer. Maar ik weet niet of als ze goed hadden samengewerkt het iets had uitgemaakt. Bennoot en Wellens leken gewoon sterker dan GvA en Gilbert. De beste heeft gewonnen.

Lotto-Soudal heeft deze ronde wel gedomineerd. Ongelooflijk hoe een ploeg een ronde met zo'n complex parcours totaal kan overheersen.
15 augustus 2015 17:50
Ik blijf het apart vinden hoe sommigen wielrennen 'beleven'. Krijg regelmatig het idee dat sommigen het alleen volgen om even later hier hun gal te spuwen over een renner, een ploeg of een ander forumlid dat in het verleden eens iets verkeerd heeft gezegd of gedaan.
Vandaag prachtig parcours en weersomstandigheden die de koers extra leuk maakten.
Als Nederlander heb ik genoten van Wellens. Gewoon veruit de sterkste man in koers. Laatste 25 kilometer bleef hij uitlopen op iedereen achter hem. De eindwinst kan hem bijna niet ontgaan. Van Avermaet kleurt ook weer de koers en Kelderman rijdt hier nog steeds met hele goede renners naar de streep en eindigt voor mannen als Ulissi, Boom, Terpstra. Heeft echt karakter getoond. Snap daarom ook totaal niet dat er mensen zijn die in dezelfde post Benoot de hemel inprijzen en Kelderman de grond in boren. Beide heren eindigen op enkele seconden van elkaar. Gewoon van alletwee sterk gedaan. Ik hoop van beide te genieten in de toekomst. Net als vandaag van Wellens die in de Tour helaas minder presteerde dan hijzelf, zijn vader en zijn ploeg hadden gehoopt. Iets anders kan je er toch niet van maken? Het gaat er denk ik meer over uit dat als iemand iets minder presteert, men zo iemand ook in z'n waarde kan laten.
15 augustus 2015 17:52
Als je bedenkt dat ze op zeventig kilometer van het einde het spel al op de wagen gooien en Kelderman MOET reageren op de mannen die weg springen, omdat ze kort staan; vind ik dat hij wel degelijk heel knap heeft stand gehouden.

Heel knap van Wellens ook. Nu het eindklassement binnenhalen en vierde worden in Lombardije.
15 augustus 2015 17:53
We begonnen deze rit nog met vier Nederlanders in de top 10, er staan nu vijf Belgen in. Die pikken al onze WT punten af! :p
15 augustus 2015 17:53
Morgen weer GvA! De ' Sagan ' van de Lage Landen, altijd strijd, altijd spectaculaire acties. Go Greg! Had NL maar een renner met z' on instelling. En BMC ' verliezer van de dag' ? So what, dit maakt de koers mooi.
15 augustus 2015 17:56
@sebas
Prijs rijden moest niet maar met zijn kwaliteiten had hij belangrijk kunnen zijn voor Kelderman
15 augustus 2015 17:58
Je hebt gelijk. Daarnaast was ik in de war met Wagner waar het gister ook kortstondig over ging.
15 augustus 2015 18:04
Ik snap nog steeds niet waarom Hofland niet zo'n rol als Benoot kan vervullen. Hij kon als belofte het ardennenparcours ontzettend goed aan. Nu is het net een soort Barry Markus, meedraaien in het peloton, treintje ervoor en sprinten maar.Als ik TLJ was zette ik hem a.s winter eens goed aan het "werk".De mannen die wat voor Wilco in de Ardennen konden betekenen reden in de Ain zoals Roosen en vd Lijke.
15 augustus 2015 18:08
Een parcours bij de belofte goed aankunnen is niet genoeg om op WT-niveau met de beste mee te doen. Benoot en Hofland zijn totaal onvergelijkbare types. Daarnaast zou het zo zijn dat Hofland teveel heeft gedaan in de winter en daardoor overtraind was in het voorjaar.
15 augustus 2015 18:08
Kelderman was sterk maar die aanvallen van Greg en geen sterke ploeg hebben de wedstrijd doen beslissen in zijn nadeel. Gilbert wat teleurstellend en Greg valt meermaals te vroeg aan.
15 augustus 2015 18:10
Vandaag een erg mooie etappe gezien.
@roelieman2: waar slaat dit nu weer op?
@alsjewint: groot gelijk
@HF2013: eveneens groot gelijk
Ik zou graag wat minder afkraken van personen op dit forum zien; maar dat zal wel een illusie zijn

Om te reageren moet je ingelogd zijn.