Sterke Tim Wellens grijpt de macht in de Eneco Tour
foto: Sirotti
zaterdag 15 augustus 2015 om 17:02

Sterke Tim Wellens grijpt de macht in de Eneco Tour

Tim Wellens heeft de zesde etappe in de Eneco Tour solo op zijn naam geschreven. De renner van Lotto Soudal ging in de laatste plaatselijke ronde in de aanval en soleerde naar de ritzege. Door zijn overwinning neemt hij ook de leiderstrui over van Wilco Kelderman, die vroeg geïsoleerd kwam te zitten. Greg Van Avermaet en Simon Geschke eindigden op ruime achterstand op twee en drie. Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander op plek vijf.

Kopgroep van vijf
Het peloton werd in de beginfase bij elkaar gehouden voor het eerste Primus Checkpoint. Hier was het Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) die de leiding overnam van Roompot Oranje Peloton-renner Jesper Asselman. Daarna wist een vijftal zich los te maken van het peloton. Jan Polanc (Lampre-Merida), Matthias Brändle (IAM Cycling), Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Sébastien Turgot (AG2R La Mondiale) en Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) waren present. De Duitser Arndt was op 47 seconden van klassementsleider Wilco Kelderman de beste geplaatste renner. Keldermans LottoNL-Jumbo mende het peloton.

Van Avermaet versnelt op vijftig kilometer al
De voorsprong van de kopgroep liep op naar boven de vijf minuten. Bij het opdraaien van het plaatselijke parcours rond Houffalize was het gat nog vier minuten. In het peloton bleef het niet stil op de korte klimmetjes. Onder andere Andriy Grivko, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Jan Bakelants sprongen weg. LottoNL-Jumbo en Etixx-Quick-Step achtervolgden de acht ontsnapten op een halve minuut. Na de tweede passage van de streep werd het gat gedicht en toonde Kelderman zich sterk op de Saint-Roch. Hij maakte deel uit van een favorietengroep van zo’n twintig man die zich vormde op die steile klim. Een ferme versnelling van Van Avermaet deed deze groep reduceren. Zij haalden op 49 kilometer de laatste vluchters in.

Wilco Kelderman had het lastig - foto: Sirotti

Wilco Kelderman had het lastig – foto: Sirotti

Kelderman in de moeilijkheden
Negentien renners zaten in de groep-Kelderman. De klassementsleider zat wel geïsoleerd. De Nederlander werd bestookt met aanvallen in de regenachtige omstandigheden. Simon Geschke en Michael Rogers sloegen de handen ineen en pakten een voorgift. Meermaals moest Kelderman passen op aanvallen van directe concurrenten. Op de laatste keer de Saint-Roch leek Kelderman terug aan te sluiten bij de favorieten, al duurde het enige tijd voor hij daadwerkelijk erbij kwam. Vooraan ging Wellens op en over de koplopers en pakte zo de maximale score in de Gouden Kilometer. Van Avermaet reed op een grote achterstand zes seconden bijeen.

Tim Wellens solo
Wellens pakte een halve minuut op Van Avermaet en één minuut op de favorietengroep, en die verschillen bleven bleven groeien in het voordeel van de eindwinnaar van 2014. Geschke sloot nog aan bij Van Avermaet, terwijl ook Slagter en Bakelants nog wat probeerden. Het was vechten tegen de bierkaai voor de achtervolgers, die een machtige Wellens pas na de eindstreep in Houffalize terugzagen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

flag-nlflag-be Eneco Tour 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 6: Heerlen – Houffalize (208,6 km)

1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in 5u28m46s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 49s
3. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) op 51s
4. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) op 1m03s
5. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 1m07s
6. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 1m13s
7. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) z.t.
9. flag-ua Andriy Grivko (Astana) z.t.
10. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m17s
Uitslag

Wellens in zijn vertrouwde witte leiderstrui - foto: Sirotti

Wellens in zijn vertrouwde witte leiderstrui – foto: Sirotti

Algemeen klassement na etappe 6
1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in 22u12m59s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 1m03s
3. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m17s
4. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 1m40s
5. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) op 1m48s
6. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) op 1m51s
7. flag-ua Andriy Grivko (Astana) op 1m54s
8. flag-dk Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) op 2m05s
9. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 2m13s
10. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) z.t.
Algemeen klassement

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
15 augustus 2015 17:17
@Michael
+1
15 augustus 2015 17:17
@Tokstar
Zeker, en het is ook best normaal dat je eerste Tour tegenvalt. Maar dan blijft het een teleurstellende Tour, zeker als je zelf rondbazuint dat je wel even gaat winnen op de Muur. En dat blijft ook zo na deze knappe prestatie.

Ik denk dat Tim wat te vroeg is gaan denken dat het een echte topper is, na die 4e plek in Lombardije. Dat was een knappe prestatie, maar vooral behaald door initiatief te nemen en met voorsprong aan die laatste klim te beginnen.
15 augustus 2015 17:17
Wat een ongelooflijk lelijke rondemissen kon er echt niet iets beters geregeld worden?
15 augustus 2015 17:18
Wellens erg sterk hoor. Mooie koers op een fantastisch parkoers gezien en het weer maakte het allemaal nog zwaarder/leuker.
Kelderman op karakter gereden en inderdaad een teamgenoot in de finale was inderdaad wel handig geweest. Ik vond de koppeltjes in de kopgroep, behalve lotto be, niet erg sterk rijden vandaag.
15 augustus 2015 17:18
Wellens wel heel sterk, chapeau!

Kelderman moest alles alleen doen, maar heeft ook gewoon niet de versnelling om die mannen te volgen. Sterk gereden en nog in 10e in de etappe uitslag ook!

Ik zie niet veel meer veranderen in het klassement, zijn de verschillen te groot voor.
15 augustus 2015 17:20
@Purito, net alsof Lombardije de enigste plek is waar hij goed heeft gereden. Tim Wellens is overduidelijk een hele goede talentvolle topper.
15 augustus 2015 17:20
De aangewezen kopmannen voor het WK zakken toch wat door het ijs vandaag. Terpstra binnen op een kwartier (nog na Van Emden), Boom ook niet gezien in de finale en Langeveld moest zelfs op het laatste moment afmelden voor deze koers. Het was natuurlijk niet hun parcours en morgen kunnen ze revanche nemen, maar je mag toch hopen dat ze nu reeds behoorlijk op niveau zijn.
15 augustus 2015 17:20
@Daan
Ik reageer alleen zo tegen mensen die zelf dingen roepen als 'zwijgen is de boodschap'. Domheid met domheid bestrijden, heet dat.

En ja, als je zo reageert, ben je een dommerik. Of een troll. Of een sul. Hoe je het ook wilt noemen.
15 augustus 2015 17:20
@purito
Dat is net zijn probleem. Hij legt zichzelf veel te veel druk op (geloof me, onder invloed van z'n vader..) waardoor hij snel denkt dat hij goed ZAL rijden.
Die Tour heeft hem een gigantische tik gegeven waar hij ongetwijfeld veel uit geleerd heeft voor de toekomst.

In Lombardije was hij ook gewoon erg goed hoor. Lombardije is en blijft één van de zwaarste eendagskoersen van het jaar. Als je daar op je 23ste helemaal op het einde van het seizoen 4de kan worden, ben je sterk.
15 augustus 2015 17:20
Ik had het idee dat Kelderman een hongerklopje had. Hij ging op een raar moment naar de auto's en ook later zat ie nog met een gelletje te hannesen. Van Avermaet verliest de rit in het eerste rondje met al zijn aanvallen. Wellens goed gewacht en terecht gewonnen.
15 augustus 2015 17:22
@Daan
Wat voor prachtige uitslagen heeft hij dan nog meer behaald?

Het is zeker een jongen met potentie. Maar een talentvolle topper? Ik ken tig beloften met meer adelbrieven.
15 augustus 2015 17:22
Quote:
Maar dan blijft het een teleurstellende Tour, zeker als je zelf rondbazuint dat je wel even gaat winnen op de Muur.

??
Mag je is tonen waar hij dat gezegd zou hebben.
Hij had ambitie in die rit, wou aanvallen. En dat mislukt inderdaad. Maar compleet iets anders dan hoe jij het verwoord.
15 augustus 2015 17:22
als je eneco tour wilt winnen moet je nooit in de leiders trui staan in de 2 laatse ettape puur omdat de top 20 vaak een minuut achterstaat dus je moet op alles reageren. Ik weet zeker als wellens de trui had dat die ook niet gewonnen had
15 augustus 2015 17:23
@ Roelieman; volgd jaar jouw vrouw / vriendin / vriend?
15 augustus 2015 17:23
@purito
Sorry ik was vergeten dat jij hier de grote man bent, mijn reactie was mss een beetje overdreven. Akkoord, mijn excuses dan
Maar beleefd blijven gaat altijd ;-)
15 augustus 2015 17:23
Ik vind dat Kelderman er alles heeft uitgehaald wat erin zat want TLJ had ook voor deze etappe helemaal geen mannen meegenomen omdat martens geblesseerd en de rest van de mensen die heuvels over kunnen Polen hebben gedaan en derde is helemaal nog niet zo slecht paar weken naar de Tour waar je last had van een rugblessure en ze wisten bij TLJ niet eens of hij wel weer helemaal fit was
15 augustus 2015 17:24
Jammer, Kelderman niet sterk genoeg. Van Avermaet had eeuwige reserves vandaag. Wellens erg sterk en goed teamwork.

OFF: waarom heeft die rondemiss zo'n lelijk kapsel? Zo jammer... (De rechter rondemiss overigens)
15 augustus 2015 17:24
Kelderman kapot gemaakt door de Belgen. Hij leek Wellens' wiel gekozen te hebben maar op een gegeven moment kon hij Wellens niet meer volgen. Niemand kon Wellens volgen, hij was te sterk. Een betere ploeg had hem niet geholpen, wie had hem hier kunnen redden? Alleen Gesink denk ik.

Wat betreft het niveau: met Van Avermaet, Wellens, Gilbert, Allaphilipe en misschien ook wel Bakenlants rijdt hier wel de absolute top voor dit type parcours rond. Het niveau was echt niet laag. Des te knapper van Wellens.
15 augustus 2015 17:24
@Tokstar
Laten we het hopen, want het is best een aantrekkelijke renner.

Lombardije was goed, maar hij was nergens in de Ardennenklassiekers. Als hij daar nu ook een topklassering boekt, ben ik om.
15 augustus 2015 17:25
Ik denk trouwens ook dat als Kelderman geen leider was geweest hij gwn voor van avermaet zou finishen want er werd steeds naar hem gekeken bij elke aanval
15 augustus 2015 17:26
Wellens. Nietes. Welles! Nietes! Wellens!
Knappe en overtuigende zege. Opvallend dat hij dit twee jaar op rij in de Eneco Tour laat zien.

Je kunt Wellens en Kelderman vergelijken. Je kunt ze ook beide eens vergelijken met Gesink op die leeftijd. Dan besef je, of dan besef ik in elk geval, hoe constant goed Gesink was in bijna elke wedstrijd, met name de meerdaagse.
Eens kijken of Wellens en Kelderman ook een constante factor in de top of subtop kunnen worden.
15 augustus 2015 17:26
@PF
Maar toch vooral BMC de verliezers van de dag.
15 augustus 2015 17:26
@Thoin
Kijk dat lijkt er al meer op ;) Excuses aanvaard. En ook mijn excuses voor mijn belediging.
15 augustus 2015 17:27
@purito
Wat ben jij een onaangenaam type. Je zou wel een toontje lager mogen.
Wellens en Benoot, daar gaan de belgen nog veel plezier aan hebben. Mooie etappe en hopelijk morgen ook van dat!
15 augustus 2015 17:27
Nos:Hoezo Mosterd na de maaltijd!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.