Steven Kruijswijk na val in Yorkshire: “Gelukkig niets ergs”
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 28 april 2017 om 18:05

Steven Kruijswijk na val in Yorkshire: “Gelukkig niets ergs”

Steven Kruijswijk is in de laatste kilometer van de Tour de Yorkshire betrokken geraakt bij een valpartij. Hij kon wel op zijn fiets de finish passeren. Hoe erg de schade is bij de kopman van LottoNL-Jumbo, is nog niet bekend. Kruijswijk gebruikt de Britse rittenkoers als laatste voorbereiding op de Giro d’Italia.

Kruijswijks ploegmaat Dylan Groenewegen won de eerste etappe van de Tour de Yorkshire.

Update 19.00 uur
In een bericht op Twitter laat LottoNL-Jumbo weten dat eerste checks aangeven dat het oké lijkt te gaan met Steven Kruijswijk na zijn valpartij. Tegen de NOS zegt de Nederlandse ploeg dat de breedgeschouderde klimmer op zijn borst viel.

“Ik vierde de zege van Dylan Groenewegen met een duik in een valpartij, gelukkig niets ergs”, aldus Kruijswijk op Twitter. Wel is de klassementsman voor de zekerheid in het ziekenhuis gecontroleerd op breuken, maar daar is niets uitgekomen, meldt de NOS.

https://twitter.com/s_kruijswijk/status/858048314717163520

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
28 april 2017 21:50
@makluk
Ik had een hekel aan die toonzalen, rende nou eenmaal liever een hindernis parcoursje door het bos maar ieder voor zich natuurlijk. Van roeien wordt je ook breder overigens maar het hele(van top tot teen) lichaam doet mee, kan het niet blijven herhalen..
@rahims
Natuurlijk kan Sagan niet alles omzeilen(vaktaal) maar hij komt er praktisch altijd zonder scheurkleren vanaf omdat ie soepel(lenig) is.
28 april 2017 22:18
@Schipperaar
Jammer, dat je het niet kan toelichten, waarom je statisch wordt in de gym.
28 april 2017 22:22
Pfoe dat was even schrikken.
28 april 2017 22:30
@Nederbelg
Ben ook benieuwd naar je statistieken. Door dat woord te gebruiken objectieveer je namelijk je mening of vermoeden. Als die statistieken er dan niet zijn of ze zijn er wel maar ze laten iets anders zien, is dat ten onrechte.
28 april 2017 22:43
https://mobile.twitter.com/s_kruijswijk
Als je z'n Twitter ziet valt het mee.
28 april 2017 22:54
Net nog even het filmpje bekeken op NOS.nl. Typisch gevalletje karma. Die Orica-renner probeert zich door gaten te wurmen die er niet zijn - en dat lukt hem ook nog. Maar als die gast van Dimension Data schuin oversteekt, is die Orica-renner alsnog de pineut.
28 april 2017 23:00
Schermen met statistiek zonder iets van statistiek te begrijpen is een beetje jammer.

Als de ene renner in 200 koersdagen 4x gevallen is, en een ander maar 1x, kun je dan zeggen dat de ene op basis van statistiek minder valt/beter stuurt / soepeler is dan de andere renner?
Statistisch gezien moet je dan bepalen of het verschil significant is: dat wil zeggen, of er niet gewoon sprake is van een normale spreiding. In dit geval: toeval.
Laat dat nou het geval zijn in dit soort situaties.
Natuurlijk kan de ene renner beter sturen dan de ander en is de een wat behendiger dan de ander. Maar voor het gros geldt dat de factor toeval gewoon bepalend is. Voor kruijswijk geldt dat in dit geval zeker wat mij betreft.

Van de gym wordt je niet soepel? Google op gewichtheffer in combinatie met salto en je weet genoeg. Juist om dat te kunnen doen moet je ontzettend dynamisch zijn.
28 april 2017 23:05
Van tegenargumenten wordt Schippie iig niet heel soepel :p
28 april 2017 23:37
Een discussie met onze roeier is als vechten tegen de bierkaai.
28 april 2017 23:48
@klimmer99: klopt
28 april 2017 23:49
Zo'n discussie gaat wal noch kant raken.
29 april 2017 00:13
En ten dam heeft ook flinke smakkers gemaakt.. nederlanders en afdalen is geen goede combinatie..
29 april 2017 00:28
@jj98765
Kom met iets ipv popie jopie uithangen, zijn er al genoeg van hier en Spruch het is kant noch wal.
@xistnc
Mijn souplesse was een schip van 100 m bemannen en onderhouden, wel eens gezien die kolossen onder de Moerdijk op weg naar Bazel?, in niets vergelijkbaar met een statische plastieken fiets.
@tommy
Van gewichtheffen wordt je verre van soepel en salto's doen ze voldoende onderweg al mis ik ook daar de souplesse. Fijn weekend allemaal.
29 april 2017 06:41
Was het niet dat van krachttraining/gewichtheffen je spieren wel groter, maar ook iets korter worden en dat je daardoor minder beweeglijk wordt?
29 april 2017 07:05
Als je zegt Spruch het is kant noch wal waarom verbeter je dan "scheurkleren" in je eigen post niet schipperaar? Dat moet zijn kleerscheuren.
29 april 2017 07:35
Wacht, roeien (gewichtheffen met twee handjes feitelijk) maakt je soepel, maar een zware stang heffen maakt je star?

Ik kan je zeggen elke fysio zal je vertellen dat je het gewichtheffen net zo kan aanpakken qua beweging als het roeien. Kijk daarnaast eens naar motorsport. Die doen niet aan roeien, en vliegen nog zo soepeltjes rond zonder iets te breken :) Fitness & gewichtsheffen is wat ze doen.
Oftewel schipperaar: prettig weekend gewenst en slaap lekker.

En Kruijswijk valt niet echt vaker dan de rest hoor, want noem mij maar eens alle andere renners die bij de valpartij van gisteren lagen. Zal je zien dat je al je favorieten weet en de rest vergeet.

Er zijn enkele die vooral minder vallen, maar van die 200 renners valt het gros ongeveer net zo vaak als je het normeert naar koersdagen.
29 april 2017 08:04
Haller viel ook beroerd trouwens kon Cort met geen mogelijkheid ontwijken. Gebroken sleutelbeen voor beiden.
29 april 2017 08:19
@schipperaar
Kijk eens naar Olympisch gewichtsheffen op tv. Die dames en heren zijn enorm flexibel!
Nu maakt gewichtheffen je niet direct flexibeler natuurlijk, maar het is een fabel dat je er minder soepel van wordt. Overigens zijn de meeste mensen die serieus iets met krachttraining doen ook serieus bezig met rekken/strekken/etc, en daardoor vaak soepeler dan de gemiddelde mens.
Ik zit zelf al jarenlang 2-4x per week in de sportschool, en ik durf mezelf zeer soepel te noemen. Inclusief het nodige rek en strekwerk natuurlijk ;)
29 april 2017 09:10
interessante discussie over statistiek hierboven.

@Nederbelg, misschien is dit interessant gegeven uit de statistiek die verklaart waarom je het idee hebt dat jouw helden veel vallen: https://en.wikipedia.org/wiki/Selection_bias

Je trekt conclusies uit een set observaties (op televisie of wielerflits), maar houdt geen rekening met wat er buiten je waarneming gebeurt. Dat is helemaal niet gek, maar juist menselijk. Wel iets om voor op je hoede te zijn natuurlijk. fijn weekend!
29 april 2017 09:28
@kingstown @xistnc
Het was absoluut een ongelukkige woordkeuze van me, en ik gaf al eerder dat het niet letterlijk genomen hoefde te worden.
Toch zou het fijn zijn als er ergens een webpagina was waar valpartijen, en zeker die met gevolgen (majeur tijdsverlies, opgave e.d.) bijgehouden werden (misschien is 'fijn' hier ook al een ongelukkige woordkeuze...)
en dan zal bijvoorbeeld blijken
@Brummel
dat bij JVDB significant (gevaarlijk woord) meer valpartijen met gevolgen voorkomen dan bij alle andere Belgische klimmers van na WOII - call me biased or not.
Maar ik heb inderdaad geen harde feiten om dit te staven.
Lees er het verhaal van JVDB op na en tel er het aantal valpartijen met uitschakeling door zwaar fysiek letsel en het aantal valpartijen met zwaar tijdsverlies op na.
Over Kruijswijk was mijn eerste post dan een beetje een boutade om mensen hier uit hun tent te lokken, goed wetende (ja, en hoe weet ik dat dan? ;-) ) dat JVDB nog altijd meer valpartijen met gevolgen heeft gehad dan zijn huidige kopman (geen van beiden zijn overigens 'helden' van mij).
Elders wordt naar Sagan verwezen. Verbeter me als ik het fout heb, maar volgens mij moet zijn eerste valpartij die in opgave resulteert nog steeds komen (en ik hoop uiteraard voor hem dat het er nooit van komt).
En zo kom je uit bij stuurvaardigheid, en - nog niet vermeld - valvaardigheid (is het een bestaand woord, weet het niet, ik schrijf het hier alvast voor de ... aardigheid).
Buster Keaton leerde het op jonge leeftijd, judoka's en turn(st)ers leren het, stuntmannen ook, waarom zouden wielrenners het niet kunnen leren?
29 april 2017 10:54
Volgens mij gaat het jullie er meer om dat Schipperaar er zo over denkt, anders hadden jullie echt niet een hele discussie begonnen..
29 april 2017 16:03
@nb
Goed gezien, Sagan valt even goed maar zelden verkeerd, in RVV maakte ie een lelijke smakker en voor de halsstarrigen met 30 slagen per min op een concept kweek je snellere spieren dan 150 kg drukken, wellicht is er nog een inspanningsfysioloog alhier om dat te ontkennen of bevestigen.
Sagan zijn bouw lijkt voor te komen uit een redelijk spartaanse jeugd waar ie op 20 jaar een stuk verder was "waarschijnlijk" dan de rest, kan tegen een stootje.
@wr
Don't worry, andere ideeen geeft zelden bijval maar die enkelen zijn meer dan voldoende. Het wielrennen leeft nog altijd veel te veel op tradities.
29 april 2017 16:35
@Schipperaar
Met roeien train je je spieren vooral op een heel andere manier dan met krachttraining (slow twitch vs. fast twitch muscle fibers). Daarnaast train je met roeien je borst niet en met bankdrukken wel ;). Zelf vind ik minutenlang roeien nogal nutteloos tenzij je daadwerkelijk roeien als sport doet, in de praktijk heb je er weinig aan. Kan je beter een beetje fatsoenlijk squatten/deadliften, heb je met verhuizen nog eens wat aan, en de bijkomende core strength die je daarvan krijgt is op de fiets ook handig. En natuurlijk de kracht in je benen waarmee je een tikkeltje harder kan sprinten ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.