Tom Dumoulin: “Nieuwigheden allemaal geslaagd”

zondag 14 oktober 2018 om 17:16
Tom Dumoulin: “Nieuwigheden allemaal geslaagd”

foto: ASO

Tom Dumoulin heeft het afgelopen seizoen zijn status als wereldtopper bevestigd met tweede plaatsen in de Giro d’Italia, de Tour de France en het WK tijdrijden en een vierde plaats op de WK-wegrit. De Sunweb-kopman koos voor veel nieuwe uitdagingen, die allemaal goed uit bleken te pakken ondanks een mindere start van het seizoen. Dumoulin kampte met met mentale problemen, vertelt hij in een uitgebreid interview met de NOS.

Eindpodium Tour als hoogtepunt
Voor Dumoulin was 2018 een jaar van experimenteren. “Het verdedigen van mijn Giro-titel en wat daarbij komt kijken, dat was nieuw. Twee grote rondes rijden voor het klassement, dat was totaal nieuw. Kijken hoe ver ik in de wegrit kon komen op het WK, dat was ook iets dat ik nog niet veel heb gedaan. Nieuwigheden die voornamelijk allemaal geslaagd zijn. Daar ben ik wel tevreden over”, somt de Limburger op. 

“De tweede plek in de Tour, op het eindpodium”, noemt Dumoulin als zijn hoogtepunt van het seizoen. “Die laatste tijdrit was ook wel heel bijzonder, met alles wat er aan vooraf ging. Dat waren dingen die ik nog niet had laten zien.”

Toch is de combinatie Giro-Tour niet een die Dumoulin vaker zal kiezen. “Het is een enorme aanslag op je lichaam, dat heb ik gemerkt. Het vergt veel. Ik ben pas 27, als ik dit elk jaar ga doen, dan ga ik niet meer beter worden. Ik wil nog stappen maken en ik denk dat ik mij daar eerder mee in de weg ga zitten, dan dat het mij helpt.”

‘Het was goed dat ik in Tirreno letterlijk en figuurlijk op mijn bek ben gegaan’
“Het voorjaar is nooit mijn sterkste periode. Ik ging alles een beetje té doen”, blikt Dumoulin terug op de eerste maanden van 2018. “Overal net iets te extreem. Dat werkte helemaal niet. Ik was gestresst en alles zat tegen. Dat is misschien mijn grootste overwinning geweest dit jaar. Daar heb ik met mijzelf geworsteld en mentaal niet goed in mijn vel gezeten. Dat ik dat heb overwonnen en dat ik daarna zo goed heb gereden, dat is waar ik het meest trots op ben.”

In die periode kreeg Dumoulin ook binnen de familie te maken met tegenslag. Het verhaal dat hij op La Rosiere vertelde over zijn overleden oom en tante speelde zich ook toen af. “Dat was extra heftig voor iedereen om mij heen en voor mij. Na Tirreno-Adriatico ging de knop om. Het was goed dat ik daar letterlijk en figuurlijk op mijn bek ben gegaan. Ik denk dat ik dat nodig had, omdat ik toen echt in de spiegel ging kijken: ‘Tom, je bent eigenlijk helemaal niet goed bezig’.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Tour 14 oktober 2018 om 17:30

Dat de voeding nu beter gekozen wordt, lijkt mij de belangrijkste
nieuwigheid.

Taliesin 14 oktober 2018 om 17:47

Leuk interview was dit van de NOS, Tom was uitstekend in zijn analyse vond ik.
Gaf ruiterlijk toe dat Thomas de betere was in de Tour, zei dat hij dat ook bleef voelen en dat als ie niet die platte gehad had, Thomas hem gelost zou hebben. Ook zei hij dat hij al aanvoelde in de Giro dat Froome daar heel goed was tegen het eind.

Ben het ook eens met zijn opmerking dat het klimwerk nog enigszins verbeterd kan worden, als je dan toch ergens gaat verbeteren. Dat gezegd vond ik hem op het wk op die beestachtige klim zeer sterk.

Jean Dumas 14 oktober 2018 om 19:22

Met twee tijdritten en evenzovele tweede plaatsen in grote ronden heeft hij goed geoogst, maar in de Giro had ik hem toch iets beter verwacht. Hij is meer een diesel geworden en iets minder explosief.

Mwielerfan 14 oktober 2018 om 21:44

Leuke reportage maar de echte vragen werden weer eens niet gesteld.
Hoe kijkt hij terug op zn tactische fout om te wachten op reichenbach?
Waarom regelmatig naar andere wijzen om mee te draaien? Ook als ze daar overduidelijk minder belang bij hebben dan dumoulin zelf

dazzler2120 15 oktober 2018 om 08:48

@Mwielerfan
Waarom wil je iedere keer dezelfde vragen beantwoord zien? Deze vragen zijn eerder beantwoord volgens mij

Jean Dumas 15 oktober 2018 om 10:17

De Reichenbachkwestie is wel ter sprake gekomen. Tom zei dat het met de kennis van nu een fout was, maar met de kennis van toen nog steeds een goede beslissing.

marehoek 14 oktober 2018 om 17:51

Wat heeft jij ons allen een geweldig wielerseizoen gegeven.
allen is misschien een.te groot woord voor sommigen op deze site.
Maar deze mensen vraag ik noem me
5 wielrenners die meer indruk en prestaties hébben geleverd dan hem.
Misschien voor WF om deze vraag als Poll te.gebruiken.

Mwielerfan 14 oktober 2018 om 21:47

Nu actieve renners?
Froome nibali quintana grootste ronderenners met meer dan één grote ronde (dumoulin 1)
Thomas tour winnaar
Valverde Terpstra sagan Gilbert gva meerdere topklassiekers gewonnen
Cavendish kittel de topsprinters van de laatste 10 jaar
Tony martin 4x wk tijdrijden (dumoulin 1)

Handige Harry 14 oktober 2018 om 21:56

Mooie appels met peren vergelijking.

Hij heeft het over dit jaar.
Qua ronderenners is Dumoulin dan derde of vierde.
Thomas en Froome sowieso beter en Yates gelijkwaardig.

Mwielerfan 14 oktober 2018 om 22:29

Qua ronderenners ja. Beetje gek om te doen dat dat het enige is.
Terpstra wint de ronde en e3 na eerder al roubaix. Valverde wk na oneindige hoeveelheid maal podium. Won sagan geen roubaix?
Zeker meer indruk gemaakt dan dumoulin
Dennis maakte meer indruk in het tijdrijden. Geen sprinter die er totaal bovenuit stak.
Met froome yates en Thomas zou ik dumoulin dan hooguit 8 zetten dit jaar.

Marcel1112 14 oktober 2018 om 18:01

Sympathieke kerel. Geweldige wielrenner. Maar als hij van zijn eigen kracht was uitgegaan had hij de Giro moeten winnen.

Taliesin 14 oktober 2018 om 18:38

Geloof ik niet, Froome was daar beter.

Marcel1112 14 oktober 2018 om 19:11

Iets beter op de Finestre maar toen was het verschil nog nauwelijks één minuut. In de afdaling verloor Dumoulin al meer dan een minuut door dit aan Pinot en Reichenbach over te laten. In het lange dal probeerde Tom het te laten draaien maar zowel Pinot als Reichenbach, om nog maar te zwijgen over Lopez en Carapaz namen halfslachtig over. Tom had er zelf een tijdrit tegen Froome van moeten maken. De slotbeklimming hebben Froome en Dumoulin in dezelfde tijd afgelegd. Had Dumoulin die etappe kunnen winnen: Nee. Had hij het verschil tussen de 1 a 2 minuten kunnen houden? Jazeker. En daarmee dus de Giro gewonnen.

vlek 14 oktober 2018 om 19:24

Dumoulin had dan zoveel meer energie moeten steken in de vlakke stukken van die rit, dat het onmogelijk valt te zeggen of hij dan daadwerkelijk minder tijd had verloren. Ik denk dat ze uiteindelijk binnen kwamen op een verschil dat ze die dag waard waren en dat een andere benadering geen verschil had gemaakt (buiten de mogelijkheid dat Dumoulin zichzelf had opgeblazen).

Quote:
het verschil nog nauwelijks één minuut.

Wat dus geen klein verschil is, maar eerder een signaal dat de ene veel meer dan iets beter was die dag..

Jacco van Stierop 14 oktober 2018 om 20:15

@Marcel1112
“In de afdaling verloor Dumoulin al meer dan een minuut door dit aan Pinot en Reichenbach over te laten.”
Onjuist, ze verloren 0.44 op Froome tijdens de afdaling van de Finestre. Bij de volgende afdaling verloren ze 0.15, in totaal dus nog net geen minuut.
“In het lange dal probeerde Tom het te laten draaien maar zowel Pinot als Reichenbach, om nog maar te zwijgen over Lopez en Carapaz namen halfslachtig over.”
Pinot had met zijn ploeggenoot alle reden om vol door te rijden in het dal omdat hij Pozzovivo voorbij kon in het AK en zodoende op een podiumplaats terecht zou komen. Bovendien is Pinot geen type renner om halfslachtig mee te draaien, sterker nog, de volgende dag moest hij zijn inspanningen met woekerrente terugbetalen. Ook Dumoulin was aan het einde van de etappe totaal gesloopt. Met evenveel overtuiging zou je van mening kunnen zijn dat als hij er alleen had voorgestaan, de averij nog groter zou zijn geweest.

Handige Harry 14 oktober 2018 om 21:49

@marcel

Je vergeet voor het gemak even de dag erna?
Toen consolideerde Froome alleen maar hij had toen ook nog weg kunnen rijden.

Er zijn altijd dingen die misschien beter hadden gekund maar je weet niet hie de benen van de renners op dat moment zijn.

Misschien moet je eens leren om niet altijd de fout bij iemand te willen leggen maar gewoon erkennen dat er die dag iemand beter was.

Marcel1112 15 oktober 2018 om 10:51

Reichenbach reed wel vol mee, maar daar was het beste al van af. Pinot draaide zeker niet vol mee aangezien hij angst had dit te moeten bekopen op de laatste beklimming waardoor hij zijn zojuist verworven goede klassering weer kwijt zou raken aan Carapaz en Lopez, die alleen maar zaten te profiteren.

Marcel1112 14 oktober 2018 om 19:43

@vlek

We zullen het nooit weten aangezien Dumoulin deze keuze heeft gemaakt. Ik heb het scenario nog gematigd positief voor Dumoulin gemaakt: een goede Dumoulin met zijn tijdrijders capaciteiten had Froome nog wel kunnen achterhalen op het vlakke stuk als hij die keuze had gemaakt.

vlek 14 oktober 2018 om 19:46

We zullen het inderdaad nooit weten, waardoor het wat merkwaardig is wanneer iemand op basis van een vrij positieve hypothese over een alternatief constant de gemaakte keuze blijft bekritiseren.

Froome kan overigens ook wel aardig tijdrijden..

Marcel1112 14 oktober 2018 om 19:58

Dumoulin is natuurlijk een veel betere tijdrijder dan Froome. Tijdens het WK vorig jaar haalde hij Froome bijna in. Maar dat terzijde. We worden het toch niet eens.

vlek 14 oktober 2018 om 20:07

Enkele dagen eerder verloor Froome slechts iets meer dan tien seconden in de tijdrit. Het lijkt me sterk dat hij dan op een wegfiets opeens wel veel tijd zou verliezen op Dumoulin.

illu 14 oktober 2018 om 21:35

Wat een onzin… Froome zat duidelijk frisser dus dan had hij nog steeds veel tijd verloren. Hoeveel minder zullen we nooit kunnen zeggen, maar als het nodig was had froome hem er op die laatste klim vd giro ook wel afgereden…

Gewoon op 1 sterkere renner gebotst helaas.

KennyKlimmen 14 oktober 2018 om 21:23

Goodmorning, het is wel een hele grote meneer geworden, zeg.

roburger 14 oktober 2018 om 22:29

Good evening, het is echt een topper eerste klas. Niks mis mee

Sonsbach Allstars 15 oktober 2018 om 08:19

Veel zaken die TD dit jaar heeft geleerd liggen toch wel voor de hand als wielrenner. Zoals hij het vertelt lijkt hij me een persoon die niet alles zomaar aanneemt maar graag zelf wil ervaren. Wat dat betreft was het een rijk jaar. De vraag is wat hij er vervolgens mee kan en wat er gaat veranderen. Jammer dat dat in het interview niet aan de aandacht kwam

ghostwriter 15 oktober 2018 om 10:48

Ik hoop dat Dumoulin volgend jaar de combinatie Tour met Vuelta doet. De Tour past hem normaliter qua parcours volgens mij het beste en de Giro heeft hij toch al gewonnen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.