Tour 2015: Tony Martin slaat dubbelslag
Foto: Sirotti
dinsdag 7 juli 2015 om 17:36

Tour 2015: Tony Martin slaat dubbelslag

Tony Martin heeft in de Tour de France de kasseienrit naar Cambrai gewonnen. De Duitser plaatste zijn beslissende demarrage op drie kilometer van het einde. Door zijn overwinning veroverde de renner van Etixx-Quick-Step eindelijk de gele trui. John Degenkolb sprintte naar plek twee, Peter Sagan werd derde.

Westra ten aanval
Net als vorig jaar in de kasseietappe trok Lieuwe Westra (Astana) wederom in het begin van de rit ten aanval. Ditmaal had de Fries het gezelschap van oud-ploeggenoot Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Pierrick Quemeneur (Europcar) en Frederic Brun (Bretagne Séché Environment).

In het begin van de rit kreeg het viertal al snel een grote voorsprong met een maximum tot bijna negen minuten. In de aanloop naar de eerste kasseistrook liep het verschil echter snel terug. Na de strook konden de vier echter weer uitlopen naar bijna vier minuten.

Toen de volgende stroken er uitkwamen was het feest echter bijna over voor de vluchters. De winnaar van de dag zat op dat moment in het peloton.

De kasseien
Nog voor de eerste kasseistrook er was, viel er al een slachtoffer onder de klassementsrenners. In de sprint naar de stroken ging Daniel Martin tegen de grond en verloor hij het contact met het peloton.

Op ‘secteur 6’ nam in eerste instantie Michal Kwiatkowski het initiatief. De wereldkampioen werd echter snel gecounterd door Sep Vanmarcke. De verschillen konden vooraan nog niet gemaakt worden, maar achterin werden de renners er met bosjes uitgereden.

Op strook vijf was het titelverdiger Vincenzo Nibali zelf die het initiatief nam, met onze landgenoot Lars Boom in steun. Kasseispecialisten als Vanmarcke en Zdenek Stybar lieten echter niet begaan.

Na kasseistrook vier waren er nog zestig renners aan de kop van het peloton over. Enkele anderen, zoals Pierre Rolland, waren verplicht om te achtervolgen. Nibali miste inmiddels meesterknecht Boom, die af te rekenen had met pech.

Aanval Nibali
Met nog dertig kilometer nam Nibali het initiatief. Na het verliezen van zijn luitenant versnelde hij zelf, met de klassieke renners John Degenkolb en Vanmarcke op het wiel. Bij het afrijden van strook drie was de eerste groep nog een stuk kleiner, nog dertig man bleven er over.

Bij het oprijden van de langste strook van allemaal, Fontaine-au-Tertre à Quiévy (3,7 km), nam Vanmarcke opnieuw het iniatief, maar de Belg kon geen gaatje slaan. Achterin moest Thibaut Pinot laten lopen met materiaalpech.

Met nog minder dan twintig kilometer te gaan reed Tony Martin, nummer twee in het klassement, lek. Hetzelfde was het geval voor favoriet voor de dagzege Vanmarcke. Het tweetal kon door snelle fietswissels echter weer terugkeren in de eerste groep. Iets later was het doek defintief gevallen voor Vanmarcke toen hij voor een tweede keer lek reed.

Laatste strook
Aan het einde van de laatste kasseistrook, met nog elf kilometer te gaan, sloegen drie kasseiemannen een gaatje: Degenkolb, Stybar en Greg van Avermaet. Chris Froome reed echter het gaatje dicht in het gezelschap van Geraint Thomas, Alejandro Valverde, Nibali en Tejay van Garderen.

Froome voelde dat hij tijdswinst kon boeken, maar Alberto Contador had nog een een aantal goede knechten mee, Peter Sagan voorop. De Tinkoff-trein zorgde ervoor dat er ruim twintig man konden terugkeren bij de eerste acht. De Nederlandse klassementsrenners Bauke Mollema en Robert Gesink waren allebei mee, net als kanshebber op Tourwinst Nairo Quintana.

Finale
Na alle stroken wachtte er nog één aanval. Martin koos het perfecte moment om aan te vallen en Sky liet begaan. Giant-Alpecin probeerde het gat nog te dichten, maar slaagde hier niet in. Kopman Degenkolb moest genoegen nemen met een tweede plek.

Tour de France 2015 (WT)
Uitslag rit 4: Seraing – Cambrai (223,5 km)
1. flag-de Tony Martin (Etixx-Quick-Step) in 5u28m58s
2. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) op 3s
3. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) allen z.t.
4. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
5. flag-no Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka)
6. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
7. flag-it Jacopo Guarnieri (Katusha)
8. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step)
10. flag-fr Bryan Cocquard (Europcar)

14. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)
16. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
37. flag-nl Koen de Koert (Giant-Alpecin) op 43s
68. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 3m23s

Tony Martin

Algemeen klassement na etappe 3
1. flag-de Tony Martin (Etixx-Quick-Step) in 12u40m26s
2. flag-gb Chris Froome (Sky) op 12s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 25s
4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 38s
5. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 39s
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 40s
7. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 46s
8. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 48s
9. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 1m15s
10. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 1m16s

12. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 1m44s
14. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 1m51s
Volledige uitslagen

RIDE Magazine
193 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2015 17:57
@LyndaLid

Ik Heb Dan Martin op ongeveer 5.40 zien binnenkomen

edit: 5.37 om precies te zijn
7 juli 2015 17:57
@mauke
zeker, daarom werd hij derde vorig jaar...

dang, sommige mensen....
7 juli 2015 17:57
eigelijk bij elke kasseienklassieker en touretappe met kasseien ben ik voor Vanmarcke echt jammer dat hij wéér lek moest rijden
verder Gesink heeft het echt top gedaan en ik denk dat hij er wel zal staan in de bergen
7 juli 2015 17:58
Nee? Niemand een woord over de motoren? Niet dat ik het Martin niet gun, in tegendeel, maar veel flitsers lijken toch steevast een selectieve mening te hebben. Of ik moet het totaal verkeerd gezien hebben.
7 juli 2015 17:58
Wat volgt er nu eigenlijk voor de komende paar dagen? Zou Martin die trui nu een aantal dagen kunnen vasthouden? Morgen sprint, dan in Le havre weer een sprint en dan in Fougieres ook iets wat hij aan moet kunnen. Mur de Bretagne kan wel lastig worden, al is die niet zo zwaar als de muur van Huy dacht ik. En de ploegentijdrit zou hij ook wel moeten aankunnen. Of zie ik dit verkeerd?
7 juli 2015 17:58
@vevie: ik durf het nog niet te zeggen, maar het duel wordt echt Froome/Quintana. Nibali had zijn voorsprong nu moeten pakken, Contador is niet goed genoeg, zeker niet na zijn Giro-deelname.

Sven: maar als je de rest van het klassement ziet na de top-5 in die Vuelta, dan valt het wel mee. Martin zakt er vrijwel altijd doorheen in de derde week. Is toch meer een renner voor pakweg Luik-Bastenaken-Luik, dan voor een klassement in de grote rondes. Hij kan nu voor ritzeges gaan, dat ligt hem beter. Helaas weer een concurrent erbij voor Kelderman en Ten Dam ;-)
7 juli 2015 17:58
Ten Dam nu ook binnengekomen in elk geval
7 juli 2015 17:58
@LL Maar ik had Froome ook, net als Purito en Contador die ook nog net in de top 20 zaten. Ook nog opgesteld gelukkig. ;)
Alleen Kristoff en Thomas niks gehaald vandaag.
7 juli 2015 17:58
@Lynda
Volgens mij op vijf minuten. In ieder geval die hele ploeg op minstens 3 minuten.
7 juli 2015 17:59
@non-believer: daarom schreef ik met nadruk: ELKE ronde. Het talent heeft hij, maar als het even tegenzit, dan gaat zijn koppie hangen.
7 juli 2015 17:59
Vermakelijke en redelijk spannende etappe, maar geen spektakelstuk. Het kan ook niet elke keer feest zijn.

Het valt wel heel erg op dat klassementsmannen als Nibali en Froome bijna net zo goed over de kasseien gaan als specialisten als Vanmarcke en Van Avermaet. Degradatie voor het vak kasseirijder
7 juli 2015 17:59
Wat een geweldig hoog niveau: moderne topsport. In onze tijd reed je die Colombiaantjes op dit soort terrein op een half uur. Nu dokkeren ze als volleerde Flandriens mee over de keitjes. Pet diep af.
Ook voor Gesink en Mollema overigens.
7 juli 2015 17:59
@Non-believer: er staat aan "om goed te presteren aan elke ronde waar hij aan deelneemt". Dat wil niet zeggen dat hij niet soms wel een goede klassering kan rijden. Alleen simpelweg niet in elke ronde. Hoewel je natuurlijk niet elk jaar even goed kunt zijn.
7 juli 2015 18:00
Was best een mooie rit, en een hele mooie winnaar, maar een kasseienrit?

Zou een volgende keer graag sterren bij de stroken zien zodat we een beetje beter in kunnen schatten wat voor stroken het zijn. Het feit dat er weinig gaten vielen en iedereen zo netjes over het midden kon rijden wijst erop dat dit 2-3 sterren stroken waren.
7 juli 2015 18:01
Die Daniel Martin leeft ook in een wereld vol pech zeg, lekke band op het allerslechtste moment en daardoor kansloos voor een mooie eindklassering..
7 juli 2015 18:01
Die motor was schandalig. Verder een prachtige etappe,waar bijvoorbeeld Quintana iedere keer nét aan kon pikken. Een windvlaag ergens en het was anders geweest
7 juli 2015 18:01
Hoewel bijna alle klassementsrenners samen eindigden, vond ik het wel een boeiende rit. Wel sneu voor Pinot. En hoewel ik niet echt fan ben van Tony Martin, gun ik hem deze zege én het geel van harte!
7 juli 2015 18:02
Trouwens, moet deluxe niet nog iets over mijn sterrenverdeling zeggen? Hij zou bij me terugkomen ;)
7 juli 2015 18:02
@mauke

gast, het is gewoon zever wat je schrijft, hij had gewoon pech en dus frustraties. En dan begin jij meteen over mentaliteit te schrijven, ga toch weg man.
7 juli 2015 18:02
jammer dat kruijswijk het steeds zo laat lopen.
7 juli 2015 18:03
@Mauke: ik weet het zo nog niet. Ik ben niet overtuigd dat Quintana zoveel tijd gaat terugpakken. Wellicht gaat hij beter zijn in de bergen, maar niet zoveel beter. Denk ik
7 juli 2015 18:03
Daniel Martin ging eigenlijk enkel voor ritoverwinningen. Schrijf hem zaterdag maar op. Klassement was bijzaak maw. enkel als het meezat
7 juli 2015 18:03
@non-believer: ik wist niet dat je boos werd jongen. Het is niet de eerste keer dat zijn mentaliteit Pinot opbreekt, herinner je zijn daalangst nog. Het gaat niet om de pech, maar hoe hij er mee om gaat.

Maakt Pinot overigens in mijn ogen geen zwakkeling, of slecht mens. Maar als je je ogen niet in je zak hebt zitten, dan heb je door dat hij niet de mentaliteit heeft van bijvoorbeeld een Contador.
7 juli 2015 18:04
Wat een beest is die Tony Martin ! Froome heel blij dat hij de trui weer af mag staan.
Gaan we nog iets zien van Kwiatkowski, deze jongeman valt me tot nu toe wel heel erg tegen.
7 juli 2015 18:05
190 man gefinisht nu. O.a. Matthews en Ten Dam ook.
En met 3 DNS' jes....er mist nog 1 iemand in de uitslag?

Edit: Dowsett nu ook binnen, als laatste.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.