Tour 2016: De Gendt wint op Mont Ventoux, Froome zonder fiets in bizarre finale
Foto: Sirotti
donderdag 14 juli 2016 om 16:55

Tour 2016: De Gendt wint op Mont Ventoux, Froome zonder fiets in bizarre finale

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) heeft de twaalfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Hij versloeg zijn medevluchter Serge Pauwels (Dimension Data) in de sprint op de Mont Ventoux. De twee Belgen maakten deel uit van een kopgroep met daarbij ook twee Nederlanders. In het favorietengroepje bleken Chris Froome, Richie Porte en Bauke Mollema de beste klimmers, maar in een bizarre slotkilometer raakte de geletruidrager zijn fiets kwijt.

Kopgroep met zes Nederlandstaligen
Het duurde vandaag niet lang voordat de vlucht van de dag wegreed. Al snel had een groep van veertien zich losgerukt uit het peloton. Daarbij zaten twee Nederlanders: Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) en Stef Clement (IAM Cycling). De Belgen waren zelfs met vier vertegenwoordigd: Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Serge Pauwels (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Iljo Keisse (Etixx-Quick-Step) maakten allemaal deel uit van de kopgroep.

Het zestal uit de Benelux had gezelschap van Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), André Greipel (Lotto Soudal), Bryan Coquard, Sylvain Chavanel (beiden Direct Energie), Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital Concept), Daniel Navarro en Cyril Lemoine (Cofidis). In eerste instantie zat ook Paul Voss (Bora-Argon 18) mee, maar hij kreeg na een kwartier een lekke band. De Duitser viel vervolgens terug naar een vierkoppig groepje – met daarbij Tom-Jelte Slagter (Cannondale) – dat de oversteek probeerde te maken. Deze achtervolgers raakten echter nooit in de kop van de koers en zaten lange tijd in de beruchte chasse patate.

Harde wind zorgt voor waaiers
Daar moeten ze flink van gebaald hebben, want de veertien leiders kregen een enorme voorsprong. De achterstand van het peloton liep uit tot bijna twintig minuten. Het verschil werd echter snel kleiner toen Etixx-Quick-Step besloot gebruik te maken van de harde wind en het peloton op de kant trok. Louis Meintjes (Lampre-Merida) belandde vervolgens net als gisteren in de tweede waaier. Ook Warren Barguil (Giant-Alpecin) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) hadden de slag gemist.

Op dertig kilometer van het einde kwamen Simon Gerrans (Orica-BikeExchange), Ian Stannard en Luke Rowe (Sky) vooraan het peloton hard ten val, waarna Chris Froome besloot te wachten en een plaspauze hield. Hierdoor kon de tweede waaier na een lange achtervolging weer terugkeren. Dit bleek ook gunstig voor de koplopers. De voorsprong was op dat moment teruggebracht tot minder dan acht minuten, maar door de plaspauze kregen de aanvallers twee minuten cadeau.

Strijd op Mont Ventoux
Vlak voor de voet van de Mont Ventoux trok André Greipel vooraan ten aanval. De Duitse spurter reed eventjes vooruit, maar hij werd snel ingerekend en vervolgens onmiddellijk achtergelaten door zijn medevluchters. Ook de rest van de kopgroep moest vroeg passen. Al snel waren Pauwels, De Gendt en Navarro alleen overgebleven. Lindeman moest als één van de laatsten lossen.

14-07-2016 Tour De France; Tappa 12 Montpellier - Le Mont Ventoux; 2016, Trek Factory Racing; Mollema, Bauke; Chalet Reynard;

In het peloton deelde Alejandro Valverde (Movistar)  aan het begin van de beklimming een speldenprikje uit, maar hij raakte niet ver. Een paar honderd meter later deed zijn kopman Nairo Quintana tot twee keer toe zelf tevergeefs een poging om weg te rijden. Beide keren haalde Wout Poels (Sky) hem terug. Het bleek toen te snel te gaan voor Daniel Martin (Etixx-Quick-Step). De nummer drie van het klassement moest lossen uit een groep van ongeveer vijftien man.

Sterke Mollema
Op drie kilometer van het einde plaatste De Gendt vooraan een demarrage. Pauwels wilde het achtervolgingswerk vervolgens overlaten aan Navarro, maar de Spanjaard kraakte, waarna Pauwels zelf naar zijn landgenoot toe reed.

Ondertussen bleef Wout Poels op kop rijden van een sterk uitgedund favorietengroepje. Met nog drie en een halve kilometer te gaan, zag hij Froome ten aanval trekken. In eerste instantie konden vervolgens alleen Richie Porte (BMC) en Nairo Quintana (Movistar) volgen, maar nadat Froome een tweede versnelling plaatste, moest ook Quintana passen. Even later kregen Froome en Porte gezelschap van Bauke Mollema (Trek-Segafredo), die knap was weggesprongen van het eerste achtervolgende groepje.

Bizar incident
Froome, Porte en Mollema sloegen een groot gat, maar in de slotkilometer kwamen ze plots ten val, nadat Porte door een struikelende toeschouwer op een motor was geklapt. Mollema kon verder, maar Froome zag dat zijn fiets kapot was en ging rennend verder. Veel later pas kreeg hij een nieuwe fiets.

Inmiddels was Thomas de Gendt al binnen. De renner van Lotto Soudal versloeg Pauwels en Navarro, die weer was teruggekeerd, relatief eenvoudig in de sprint. Door zijn overwinning is De Gendt bovendien de nieuwe leider in het bergklassement.

Lang na afloop van de etappe maakte de wedstrijdjury bekend dat Froome dezelfde tijd krijgt als Mollema, die als eerste klassementsrenner de finish over kwam. Froome behoudt hierdoor zijn gele leiderstrui.

14-07-2016 Tour De France; Tappa 12 Montpellier - Le Mont Ventoux; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Chalet Reynard;

RIDE Magazine
269 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2016 17:10
Dit is idd een etappe waar we het nog lang over zullen hebben. Wat hier is gebeurd... Zo sneu ook als Porte hierdoor ook gedupeerd wordt aangezien hij tijd pakte op zijn directe concurrenten. Schandalig, legendarisch en noem het maar op. De gele trui rennend op de Ventoux...
14 juli 2016 17:10
bizar gezicht, wat n vertoning. Als ik eerlijk ben moest ik even lachen toen in Froome zag rennen, maar eigenlijk is dit alleen maar triest. Maar als je Froome compenseert, dan vind ik dat je Mollema ook moet compenseren. Hij verliest op deze manier ook ten onrechte voorsprong op alles wat er achter reed.
14 juli 2016 17:11
Wat zou De Gendt op 500m van de streep tegen Pauwels gezegd hebben? 500.000 euro? Pauwels deed echt niets in de laatste 200 meter. Kan me niet voorstellen waarover twee koplopers het op zo'n moment van de koers kunnen hebben
14 juli 2016 17:11
Alles wat er nu gebeurd is gewoon ruk, wat ze ook doen. Tijd terug naar 3km lijkt mij de beste oplossing. Iedereen werd uiteindelijk opgehouden. Maar dan devalueer je de hele Tour want dan kan iedere dronken sukkel invloed hebben op het klassement.

Overigens waarom rijden er 5 motoren achter Froome/Porte/Mollema en dan ook nog een aantal voor. Ik snap dat echt niet.
14 juli 2016 17:11
Quintana was volgens mij gewoon gelost bij Yates voor het motor ongeval. Ik mag hopen dat ze hier nog iets op bedenken...
14 juli 2016 17:11
Inderdaad mag je niet lopen. Dus ook dat kan een staartje krijgen.

Ze kunnen niet dezelfde tijd geven als Mollema, want die groep erachter verloor ook heel veel tijd extra. Ik zou nu zo graag in het juryhokje willen zitten!
14 juli 2016 17:11
Maar Mollema is ook gevallen, eigenlijk verdienen ze allemaal tijd op de groep erachter. Ook al werd de groep erachter ook weer opgehouden door hetzelfde probleem. Eerst maar eens goed analyseren wat er gebeurd is om te kijken wat er moet gebeuren.
14 juli 2016 17:11
Er staat ook dat het een tijdelijk klassement is, onder voorbehoud van wijzigingen.

Dus er zal nog wat veranderen, de vraag is wat, mollema verliest idd ook tijd, froome en porte nog meer. Mollema oogde trouwens echt niet slecht bij die 3.
14 juli 2016 17:11
Forza il Giro dan maar.

Normaliter gewoon Froome en Porte de tijd van Mollema geven en verder de boel de boel laten. Alle renners zijn opgehouden, van Mollema tot Yates.
14 juli 2016 17:11
Hahahaha dit is echt het grootste lachtertje van de wielersport ooit hoor. Oplossing drankhekken en minder motards
14 juli 2016 17:11
Edit redactie: niet schelden
14 juli 2016 17:11
Eigenlijk moeten de renners gewoon in staking morgen. Stik maar met je tijdrit. Bah bah bah.
14 juli 2016 17:11
Bizar, schande, ongehoord!

Wat gaat de jury nu doen???

Volgens mij moet je altijd het parcours fietsend afleggen, formeel zou je Froome kunnen diskwalificeren. Dat zal wel niet gebeuren.
14 juli 2016 17:12
Het zou me niks verbazen als Froome weer een boete krijgt wegens het niet slaan van een toeschouwer.
14 juli 2016 17:12
Quote:
Polleke - 14 juli 2016 om 17:09
Als Yates een echte vent is gaat hij die trui weigeren


Mijn idee, als ie op tijd weet wat er gebeurd is. Het is ook aan andere ploegen dan Sky en BMC om boos te worden. Dit kán gewoon echt niet. Het woord schande wordt vrij makkelijk gebruikt, maar dit was het. En al járen zit het er dik in.
14 juli 2016 17:12
Mollema, was trouwens wel heel goed. Dit had ik nooit van hem verwacht.
14 juli 2016 17:12
Kop bericht Wierlerflits: Froome tevreden met inkorten etappe: "Veiligheid gaat voor." Tsja.
14 juli 2016 17:12
Enige eerlijke zou zijn dat Froome en Porte, Mollema z'n tijd krijgen. Wat een schande!
14 juli 2016 17:12
Maar, mocht Froome wel rennend door? Ik snap dat hij in paniek dit deed, maar hij had eigenlijk net als Porte moeten wachten op z'n fiets.
14 juli 2016 17:12
Dat sommigen hier spreken van een legendarische etappe.... Een schandalige etappe is het!! Wat een waardeloze etappe. Verpest de hele tour.
14 juli 2016 17:13
Als je hier niet iets mee doet als jury dan zet je jezelf echt voor lul als sport. Dat is hetzelfde als een supporter die bij voetbal het veld op komt, de bal er in schiet en de scheidsrechter zegt: oké 1-0 voor de thuisploeg.
14 juli 2016 17:13
Volgens mij zat er een motortje in de fiets van de toeschouwer: stond alleen in zijn achteruit.....
14 juli 2016 17:13
Wat zou De Gendt op 400 meter van de finish tegen Pauwels gezegd hebben? 500.000 euro? Pauwels deed echt niets in die laatste 200 meter. Kan me niet voorstellen dat twee koplopers het op zo'n moment over iets anders hebben.
14 juli 2016 17:13
Zolang we Froome blijven beboeten als hij zichzelf verdedigt, zolang blijft de kans op dit soort schandalige incidenten toenemen.
14 juli 2016 17:13
Die Froome liet vandaag wel pure paniek zien, zeker geen teken van vertrouwen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.