Tour 2017: Alleen in etappe 18 verdubbeling bergpunten op de streep
Foto: Sirotti
zaterdag 4 maart 2017 om 11:41

Tour 2017: Alleen in etappe 18 verdubbeling bergpunten op de streep

Er zijn niet langer op elke aankomst bergop dubbele punten te verdienen voor het bergklassement in de Tour de France. Dat heeft de organisatie volgens Belga bekendgemaakt. In de komende editie kan er alleen in de achttiende etappe met aankomst op de Col d’Izoard dubbele punten worden gescoord.

“De verdubbeling van de punten op alle cols van buitencategorie verstarden het bergklassement”, verklaart koersdirecteur Thierry Gouvenou. “Dit jaar moet het peloton minder bergen beklimmen, waardoor de klassementsmannen zich in alle bergetappes zullen moeten tonen. Voordien waren renners die elke bergetappe in de aanval gingen in het voordeel.”

Vorig jaar scoorde eindwinnaar Chris Froome slechts 22 punten voor het bergklassement. Rafal Majka, die het nevenklassement op zijn naam schreef, kwam tot een puntenaantal van 209. Gouvenou wil dat verschil in de komende editie verkleinen.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2017 11:47
Waren die dubbele punten op de slotklim er niet juist voor om "de beste klimmer", die waarschijnlijk tussen de heren van het klassement rijdt, die hiermee dus pas op de laatste klim bij de eersten boven zou komen, de meeste punten kon pakken en dat de beste klimmer de bergtrui pakt?
4 maart 2017 11:49
Hè? Die dubbele punten op de streep zijn dus in het nadeel van de klassementsmannen, die onderweg óók niet voorop rijden?
Of gokken ze erop dat op de Izoard wél de toppers voor de eerste plaats gaan, en in alle andere etappes vluchters voorop blijven? Dat laatste lijkt me de enige logische verklaring. Maar wel een gok... In 2015 was het toch gewoon Quintana die won?
Dat Froome weinig punten haalt heeft net zo goed te maken met het verdedigende rijden van Sky (en de lafheid/het onvermogen van de rest).
4 maart 2017 12:11
Om de zoveel tijd past de Tour de puntentelling voor bonificaties, groene of bollentrui aan..
Ik vond het huidige systeem niet slecht: het beloonde de aanvallende klimmers.
De voorbije jaren wonnen 2x Majka, Froome en Quintana, toch al renners van een hoger niveau als (met alle respect) Charteau.
Als bij de nieuwe puntentelling de klassementsrijders passief blijven rijden en vluchters voor de zege laten rijden, maakt deze wijziging ook niet veel uit.
4 maart 2017 12:12
Als het gros van de aankomsten bergop wordt geschonken aan de vluchter zoals vorig jaar helpt deze maatregel wel.
4 maart 2017 12:48
Ik dacht idd hetzelfde TykkeThor, heeft niks te maken met beste klimmer maar met het defensief rijden van de ploegen en de desinteresse in de etappeoverwinning.

Ik zou het persoonlijk erg mooi vinden als er in het bergklassement juist kansen zijn voor andere type renners, waardoor je juist ook hiervoor extra strijd gaat zien, vroeger in de etappes. Daarvoor is dit een mooie eerste stap, de volgende en hoognodige is dat er eindelijk eens een interessant aantal worldtourpunten aan de trui verbonden worden. Dan krijg je strijd en erkenning daarvoor. Of het dan al dan niet 'de beste klimmer' binnen een of ander wazig axioma zal me worst wezen. De prijs is ooit in het leven geroepen om extra strijd te creëren, een sponsor binnen te slepen en om meer kranten te verkopen, en kan dat nu prima weer bewerkstelligen.
4 maart 2017 13:46
Ik zou een voorstander zijn van bonificaties op sommige klimmen.
5 maart 2017 08:01
Ze moeten gewoon met chips werken. Wie het snelst naar boven rijdt krijgt de punten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.