Tour 2017: Kittel wint millimetersprint van Boasson Hagen
Foto: ©Tim De Waele
vrijdag 7 juli 2017 om 17:31

Tour 2017: Kittel wint millimetersprint van Boasson Hagen

Marcel Kittel heeft zijn derde etappezege beet. De Duitser van Quick-Step Floors nam de maat van Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), die op slechts enkele millimeters strandde. Michael Matthews (Sunweb) werd derde.

Kwartet krijgt weinig ruimte
Wederom weinig strijd voor een plek in de vroege vlucht van de dag. De aanval van onze landgenoot Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), samen met de ervaren Italiaan Manuele Mori (UAE Emirates) en de Fransen Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro) en Yohann Gène (Direct Energie), was meteen de goede. Het peloton liet de teugels vanaf de eerste keer vieren en het kwartet was vertrokken voor een lang avontuur.

De controle in het peloton werd naar goede gewoonte geleid door Olivier Le Gac (FDJ), Lars Ytting Bak (Lotto Soudal) en Julien Vermote (Quick-Step Floors), in dienst van sprinters Arnaud Démare, André Greipel en Marcel Kittel. Onder hun impuls kregen de leiders maar weinig ademruimte.

Onderweg waren er voor de vluchters twee prijsjes te verdienen. Als eerste de tussensprint, op 105 kilometer van het einde: Bouet probeerde zijn kompanen te verrassen met een aanzet op 300 meter van de streep, maar de ervaren Mori timede zijn sprint perfect en ging met de 1500 euro aan de haal. Op de Côte d’Urcy (cat. 4) waren de rollen omgekeerd.

Nervositeit door de wind
Een van de belangrijkste redenen van het beperkte verschil was de enorme nervositeit in het peloton. Er was aardig wat wind en heel wat ploegen hadden vooraf aangegeven dat waaiers niet ondenkbaar waren in de finale. Zo zagen we Lotto Soudal en Quick-Step Floors op 80 kilometer van het einde al in volledige formatie aan het front verschijnen, om zeker niet verrast te worden.

Maar dit alles bleek een maat voor niets. In de laatste vijftig kilometers werden ook de ploegen van de klassementsmannen nerveus. Bijna elke ploeg van betekenis stelde alles in het werk om zijn kopman vooraan te houden, maar daar zou het bij blijven. De verwachte wind zorgde niet voor slachtoffers.

Toch werd het leiderskwartet pas op 4.5 kilometer van het einde gegrepen. De vier zetten elkaar nog even onder druk, in strijd om de Prijs voor de Strijdlust. Toch was het niet een van de Fransen, maar onze landgenoot Dylan van Baarle die het rode rugnummer achteraf in ontvangst mocht nemen.

Millimetersprint
In de slotkilometer leek Quick-Step Floors alles onder controle te hebben in dienst van sprintbom Marcel Kittel, maar in extremis nam Dimension Data de bovenhand. Reinhardt Janse van Rensburg piloteerde meesterlijk zijn sprinter Edvald Boasson Hagen. Met een ultieme versnelling kwam Kittel er nog naast, maar op de finishlijn was het verschil tussen de twee niet waar te nemen met het blote oog. Vijf minuten later kwam de wedstrijdjury met het verlossende nieuws: Kittel won.

Gele truidrager Chris Froome kwam nooit in de problemen en blijft leider, voor zijn Sky-ploegmaat Geraint Thomas.

RIDE Magazine
107 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2017 17:38
Super zonde voor groenewegen weer, ik heb toch echt het idee dat wanneer hij in goede positie mag sprinten, hij gewoon de vuistjes in de lucht kan doen.
7 juli 2017 17:38
Aanvechten. Kom maar met bewijs. Wij thuis weten het nog niet.
7 juli 2017 17:39
Tsja, had het EBH wel gegund, 3x Kiet vergroot de spanning niet. En jammer dat Quickstep wederom goed geholpen is door o.a. Lotto België, Koffiedik en KatRussia. Met name die Belgische ploeg heeft naar mijn idee in deze tour meer kans door eens met bv twee man mee te zitten. En de trein van TLJ lijkt toch echt nog op de Fyra, hoewel Dylan zich er netjes doorheen slaat in zijn uppie!
7 juli 2017 17:39
Waar is de sprinttrein van tlj mee bezig?
7 juli 2017 17:39
Ik snap die colbrelli ook niet. In de tussensprints doet hij mee. In de eindsprint zie je hem niet meer.
7 juli 2017 17:40
Kan die sprint nog wel honderd keer in herhaling zien, maar op geen enkel beeld zie ik verschil. Benieuwd waar de jury dit op heeft gebaseerd
7 juli 2017 17:40
@pietertje2, Cavendish had er 5 in 2010 en 2011. En 6 in 2009
7 juli 2017 17:40
Dylan komt er wel, beetje oefenen op tijdritjes van 5km zodat ie wat frisser ipv uitgepierd aan de streep komt. Treintjes werken alleen maar verwarrend blijkt weer.
7 juli 2017 17:40
Het is wel vreemd dat we de foto die uitsluitsel geeft nog niet gezien hebben.
7 juli 2017 17:41
@pietertje2
Cavendish, 6 etappes 2009.
7 juli 2017 17:43
Jammer hoor, ik gun het EBH wel.
Hoe TLJ groenwegen afzet is gewoon schandalig. Als ze daarvoor een trein meenemen kan je net zo goed een klassements trein meenemen en leezer/van emden/Roossen Dylan op de vlakke ritten op 4km van het einde van voren af laten zetten.
7 juli 2017 17:44
De jury doet ook mee aan de Tour-poule en hebben Kittel als kopman, dus die moet winnen ;)

Als Bo Hagen op de streep een échte jump had gemaakt, had 'ie trouwens gewonnen.
7 juli 2017 17:44
De Gees is wat van plan morgen, getuige zijn uitslag van vandaag.
7 juli 2017 17:44
@the student: In een vlakke sprint heeft Colbrelli dan ook niks te zoeken.

Ik zou toch wel eens willen weten waarop de jury zich baseert om Kittel als winnaar uit te roepen. Want ik heb daar nog geen bewijs van gezien.
7 juli 2017 17:45
Hahahaha wat een lachertje. Die NOS journalist staat nu aanwijzingen te geven aan Groenewegen.

"Ja, misschien moet ik dat maar doen.."

Waar is die ploegleiding mee bezig?
7 juli 2017 17:45
Op naar het CAS? En totaal niet eens @schipperaar, als je ziet hoe Kittel en bv. Matthews en EBH gebracht worden. Wereld van verschil.
7 juli 2017 17:46
een waardeloze sprint van Groenewegen. Veel te laat ingezet, volledig kansloos. Heeft niets in deze tour te zoeken.volgend jaar Misschien??
7 juli 2017 17:46
Die finishfoto gaat nu in een geheime map, die pas over 50 jaar open mag. De stokoude Boasson Hagen wordt dan geïnterviewd over de grote Fransoos-Teutoonse samenzwering van 2017...
Is die Sabatini niet een beetje een clown trouwens, bij de vorige sprint zat die ook al gekke bekken te trekken...
7 juli 2017 17:47
Du hast die haare schön.
7 juli 2017 17:47
Mooie sprint van Hagen en Kittel.
Groenewegen komt gewoon macht te kort , hij lijkt snelheid te hebben maar wordt gewoon meegezogen in het zog van de rassprinters en dan lijkt het soms dat je sneller bent als de top 3. De Lotto-Jumbo trein is een faliekante flop.
7 juli 2017 17:49
@kk
Start een uur eerder waarschijnlijk.
7 juli 2017 17:52
Ik zou nogal pissed zijn, Hagen zijnde.
Tenzij er ergens beter beeldmateriaal als bewijs is, dat om een of ander reden helemaal niet gedeeld wordt. Maar op deze beelden zie ik het met de beste wil van de wereld niet, gelijk spel toch ook eens leuk. En als ik dan echt moet kiezen op basis van die beelden, toch eerder Boasson Hagen.
7 juli 2017 17:52
Als Groenewegen telkens rond de 6e plek finisht terwijl er zoals hij zelf zegt weinig goed gaat, dan ben ik toch wel erg benieuwd naar zijn sprint als alles wel goed gaat. Als Hagen kittel bijna kan verslaan, dan zou Dylan dat toch ook moeten kunnen.
7 juli 2017 17:53
Wie trok aan voor EBH? Die reed Sabatini vlotjes voorbij
7 juli 2017 17:54
Maar BH durfde al 2x vroeg aan te gaan. Gisteren veel te vroeg, vandaag al stuk beter.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.