Tour 2017: Marcel Kittel sprint naar ritzege in Luik, Dylan Groenewegen vijfde
foto: ASO
zondag 2 juli 2017 om 17:07

Tour 2017: Marcel Kittel sprint naar ritzege in Luik, Dylan Groenewegen vijfde

Marcel Kittel heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. De Duitse sprinter van Quick-Step Floors was in de straten van Luik de snelste in de massasprint na 203 kilometer. Arnaud Démare kwam als tweede over de finish, André Greipel werd derde. De gele trui blijft om de schouders van Geraint Thomas.

Kopgroep van vier
De eerste demarrage van deze Tour de France kwam op naam van Laurent Pichon. De aanval van de Fransman van Fortuneo-Oscaro was direct raak. Thomas Boudat (Direct Energie), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) en Taylor Phinney (Cannondale-Drapac) sprongen mee. Laatstgenoemde pakte op de eerste klim van deze ronde, van vierde categorie, het eerste bergpunt. Hij mag na afloop dan ook de eerste bollentrui in ontvangst nemen.

Het regent pijpestelen
In het peloton namen de sprintersploegen van André Greipel, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Arnaud Démare en Alexander Kristoff het heft in handen. Het verschil met de kopgroep werd nooit groter dan drie en een halve minuut. In de stromende regen passeerde de koers de Duits-Belgische grens.

Valpartij met Froome en Bardet
Op 30 kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij. Bij het afdraaien van een rotonde gleed de renner in derde positie van het peloton onderuit. Bij de crash waren veel renners betrokken, onder wie Chris Froome, Michal Kwiatkowski, Richie Porte, Romain Bardet en Stefan Küng. Robert Gesink stond ook stil, maar hij hielp zijn gevallen ploegmaat Tom Leezer. Zij wisten allemaal terug te keren in het peloton, al moest Froome in de tussentijd nog wel van fiets wisselen.

Phinney en Offredo houden lang stand
Ondertussen wist de kopgroep het nog uit te houden tot de tweede klim van de dag. Twintig kilometer voor de eindstreep pakte Phinney ook daar het enige punt. De Amerikaan liet daarna zijn medevluchters achter zich, waarna Offredo nog de oversteek wist te maken. De twee breidden op weg naar Luik, waar geen neerslag viel, hun voorsprong uit naar 55 seconden. Daarachter werden de treintjes werden op de rails gezet. Vier kilometer voor de finish was het verschil nog een halve minuut, maar het peloton kreeg de boel op de rit en pakte op 1100 meter de vluchters in de kraag.

Massasprint
Lotto Soudal bracht Greipel de laatste kilometer in. Op dat moment kwam ook LottoNL-Jumbo naar voren met Groenewegen, maar de Nederlander raakte ingesloten. In de sprint die volgde moest Kittel van ver komen, maar toen het erop aankwam was hij de sterkste. Groenewegen passeerde de finish als vijfde.

RIDE Magazine
96 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2017 17:31
edit redactie: ontopic svp
2 juli 2017 17:33
Ik ben vast niet de enige die dit vind maar wat een dramatische eerste twee dagen Tour.
Parcours van de proloog sloeg al nergens op en dan was er nog gedoe met de tijdsweergave.
Vervolgens was deze etappe slecht in beeld gebracht en misschien ben ik wel helemaal een zeikerd maar in zo'n eerste sprintetappe mag de finishstraat ook wel wat breder.. 5 man die onder andere daardoor nooit voluit hebben kunnen sprinten
2 juli 2017 17:34
@schipperaar: Het heeft er niks mee te maken dat ik meer verstand heb van verzekeren maar ik geloof er gewoon niet in dat Groenewegen een etappe gaat winnen. Ik mag dat toch zeggen of niet soms?
2 juli 2017 17:37
Ik zie Tony Martin nergens in de uitslag. Weet iemand of die iets is tegengekomen?

Edit: Laat maar, ik heb hem al gevonden. Blijkbaar op bijna 10 minuten binnengekomen.
2 juli 2017 17:41
@masterpieter Inderdaad aardig slecht. Gister was echt een fiasco vind ik, vandaag weer probleempjes. Het duurt echt niet lang meer of de Giro en Vuelta halen de Tour in. Cobrelli week overigens van zijn lijn af had ik het idee. Daardoor konden o.a. Sagan, Bouhanni en Groenewegen niet voluit gaan en zaten ze te dicht op elkaar. Cavendish en Kittel slim de andere kant gekozen waardoor ze makkelijkef hun topsnelheid konden pakken.
Off: Raar dat er mensen zo nodig hun superieuriteit moeten tonen en laten zien hoeveel ze alles wel niet weten/hebben/kunnen. Leuk voor je dat je zoveel echt met de wedstrijden hebt en veel contacten hebt. Leuk dat je vindt dat dat je beter maakt dan anderen. Wij genieten wel van wielrennen op ons eigen manier en delen die passie op deze site. Als jij die passie op een andere manier deelt, leuk maar kom hier dan niet zo verwaand doen svp..
2 juli 2017 17:42
Robert Gesink is niet gevallen. Hij heeft Tom Leezer geholpen, die lag wel bij de valpartij.
2 juli 2017 17:44
Mollema deed z'n best tijd te verliezen maar krijgt 0 seconden aan z'n broek. Deceptie!

Niks aan de hand bij Froome aldus Knaven. Bekroop me zo'n kortstondig sensationeel gevoel van OK. Val maar. Desnoods. In 't belang van een spannende Tour. Déjà vuutje tijdperk Indurain, Armstrong.
2 juli 2017 17:47
edit redactie: ontopic svp
2 juli 2017 17:48
Wat viel mij op vandaag?
- afgezien van die valpartij en sprint, erg saai (zoals verwacht)
- Kittel supersterk; als Kittel nu de eerste vijf massasprints wint, dan gaat er hopelijk geen andere ploeg meer meewerken om vluchters terug te pakken en worden die andere vijf vlakke etappes misschien nog boeiend voor mij
2 juli 2017 17:49
edit redactie: ontopic svp
2 juli 2017 17:49
edit redactie: ontopic svp
2 juli 2017 17:50
edit redactie: ontopic svp
2 juli 2017 17:50
edit redactie: ontopic svp
2 juli 2017 17:52
Kittel kan het dus wel degelijk ook zonder een treintje..
2 juli 2017 17:56
Het was een lastige sprint, Groenewegen gewoon goed.
Kittel mist zijn Skill Shimano trein, hij moest zelfs huilen. Kon het dit keer ook zelf, hij blijft zich ontwikkelen. Ik mag hem wel, alleen die club waar hij nu bij fietst (?)
2 juli 2017 17:58
@Koel: Dat denk ik namelijk ook maar dat is gelukkig niet mijn probleem.
2 juli 2017 18:00
@VerstandOpNul : volgens mij had Kittel de snelste trein van allemaal, met name Colbrelli.
Als die zijn enhtousiasme wat meer in toom zou kunnen houden, zie ik hem nog wel top 3 sprinten. Met andere woorden, Sagan gaat het groen niet cadeau krijgen.
2 juli 2017 18:05
@mathieu hij is op bijna 10 minuten binnen gekomen op plek 187
2 juli 2017 18:08
@Wielrennertje: de Giro en de Vuelta zullen nooit de Tour inhalen. Nooit. Ik kijk veel liever naar Giro en Vuelta, daar ligt duidelijk mijn voorkeur, maar de Tour is en blijft altijd de grootste wedstrijd. Kijk alleen maar naar alle aandacht die de wedstrijd genereert, de programma's die eraan geweid worden, de renners en het publiek die het (natuurlijk terecht) de belangrijkste en grootste ronde vinden. Daar is niks aan te doen. Maar, het is natuurlijk wel opmerkelijk om te stellen dat qua kijkplezier en spanning de Tour leuker is dan Giro en Vuelta. De mensen die dat nog steeds roepen... Tja...
2 juli 2017 18:08
Het maakt met name helemaal geen ene reet uit wie precies wel of niet de bowlingbal een rit ziet winnen. Hij doet er aan mee enz it tussen de allergrootste jongens nu, hartstikke tof ongeacht er nog een strike volgt deze tour.
2 juli 2017 18:15
Vevie, gecontroleerde koers door een breed en hoog niveau is minder leuk om naar te kijken. Maar het is nog steeds wel de CL van het wielrennen idd. Komt geen koers bij in de buurt, niet het WK, niet de Giro, P-R, zelfs niet de OS als je het mij vraagt.. al is die laatste voor de renners zelf vaak wel een bijzonder iets.
2 juli 2017 18:21
@Klootje: idd, wat je ook van de Tour mag vinden; het is en blijft de CL van het fietsen. Dit wilt het grote publiek zien. De Giro en de Vuelta zijn de Europa League: wanneer je er staat wil je em winnen, maar qua prestige en deelnemersveld minder dan de CL. Wat ik mij wel afvraag is hoe de ASO er naar kijkt. Zal het hen niet steken dat de Giro en Vuelta elk jaar meer spektakel opleveren? Dat moet toch ook daar vraagtekens oproepen.
2 juli 2017 18:25
@ Vevie
Hier is vrijwel de gehele sprinttop aanwezig. Dat is ook mooi om te zien. In de Vuelta vorig jaar moesten we kijken naar ( met alle respect) een stelletje C renners
2 juli 2017 18:32
edit redactie: ontopic svp
2 juli 2017 18:36
@Retrolex: ja, idd. Alleen het deelnemersveld (klassementsmannen en sprinters) zegt elk jaar gewoon weer genoeg. De Tour is de Tour. Daarom kan ook niet gezegd worden dat de Giro en Vuelta de Tour zullen inhalen. Dat zal gewoon nooit gebeuren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.