Tour 2019: Ewan sprint naar tweede ritzege, Groenewegen derde
foto: Cor Vos
dinsdag 23 juli 2019 om 17:33

Tour 2019: Ewan sprint naar tweede ritzege, Groenewegen derde

Caleb Ewan heeft de zestiende etappe in de Tour France gewonnen. De Australiër van Lotto Soudal bleek in de straten van Nîmes de snelste sprinter, goed voor zijn tweede ritzege. Dylan Groenewegen kwam niet verder dan de derde plaats. De gele trui blijft ook na vandaag om de schouders van Julian Alaphilippe, al kenden de klassementsrenners een stressvolle dag.

Het Tourpeloton begon vandaag aan de slotweek met een relatief vlakke etappe in en rond Nîmes, met als enige hindernis de niet al te lastige Côte de Saint-Jean-du-Pin. En dus mochten we Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en Elia Viviani weer opschrijven voor de ritzege, al was het ook een stressvol dagje voor de klassementsrenners. Waarom? Aangezien de wind in Nîmes en omstreken vaak gunstig staat voor het trekken van waaiers.

Łukasz Wiśniowski, Lars Bak, Paul Ourselin, Alexis Gougeard en Stéphane Rossetto hadden welgeteld zes kilometer nodig om weg te rijden van het peloton. De vroege vlucht kreeg een maximale voorsprong van slechts twee minuten, aangezien Jumbo-Visma en Lotto Soudal wilden sprinten met Groenewegen en Ewan. Het bleek de voorbode voor een erg gecontroleerde etappe, waarin er verder weinig gebeurde.

Lars Bak in zijn laatste Tour de France – foto: Cor Vos

Titelverdediger Thomas valt, maar zonder erg 
Toch werd de Tourkaravaan op 125 kilometer van de streep opgeschrikt door een valpartij van Geraint Thomas. De regerend Tourwinnaar ging in een flauwe bocht onderuit, maar de schade leek – buiten een gehavende broek en wat schaafwonden – mee te vallen. De Brit wist al vrij snel weer aan te sluiten bij het peloton, waar het tempo niet al te hoog lag. Er werd alleen even versneld bij het plaatsje Vallérargues, aangezien daar de tussensprint lag.

Met nog ruim vijftig kilometer te gaan ging het tempo plots de hoogte in, aangezien de wind wat feller begon te waaien. De klassementsrenners wilden zich niet laten verrassen bij eventueel waaiergeweld, en dus was het dringen voor een goede positie. Hierdoor werd de voorsprong van de vijf koplopers steeds kleiner, al reden Bak, Gougeard, Rossetto, Wiśniowski en Ourselin nog altijd één minuut voor het nerveuze peloton uit.

Het was warm vandaag, heel erg warm – foto: Cor Vos

Wind zorgt voor nervositeit, opgave Fuglsang 
De wielerliefhebber werd uiteindelijk niet getrakteerd op waaiers, aangezien de wind niet gunstig genoeg stond om het peloton in stukken te breken. Maar er werd jammer genoeg wel gevallen in het peloton: het grootste slachtoffer was Jakob Fuglsang. De kopman van Astana en de nummer negen in het klassement – die als een van de topfavorieten begon aan de ronde – bleek te gehavend om zijn weg te vervolgen: exit Fuglsang.

Cees Bol was eveneens betrokken bij de crash, maar de sprinter van Team Sunweb probeerde zijn plaats weer in te nemen in het peloton, waar het tempo werd opgedreven door de mannen van BORA-hansgrohe (Peter Sagan) en Katusha-Alpecin (Jens Debusschere). Hierdoor werden de vijf koplopers net op tijd ingerekend, waardoor we gingen sprinten in de straten van Nîmes. Groenewegen, Ewan, Viviani… Alle topsprinters waren aanwezig.

Lotto Soudal viert feest na de zege van Ewan – foto: Cor Vos

Ewan met zijn tweede 
Geen enkele topsprinter kreeg echter een lead-out uit het boekje, waardoor we een chaotische slotfase kregen. Lotto Soudal probeerde Ewan naar de zege te piloteren, maar Deceunick-Quick-Step nam met nog vijfhonderd meter te gaan de regie over. Michael Mørkøv en Maximiliano Richeze hoopten Viviani naar de zege te leiden, maar het was Ewan die over de snelste benen bleek te beschikken.

Voor de 25-jarige renner is het alweer zijn tweede zege in deze Tour, nadat hij ook de snelste was in Toulouse. Viviani moest opnieuw genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Groenewegen derde werd. In het klassement verandert er weinig, al ‘profiteert’ Richie Porte van het uitvallen van Fuglsang.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.