Tour 2019: Voorbeschouwing laatste bergetappe naar Val Thorens
foto: Cor Vos
zaterdag 27 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing laatste bergetappe naar Val Thorens

Update Wie wint de 106e editie van de Tour de France? Op de top van Val Thorens kennen we het antwoord, aangezien zondag de traditionele parade naar Parijs en de Champs-Élysées plaatsvindt. Een ding is zeker: het kan nog alle kanten op in deze spannende maar ook veelbesproken Tour. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

UPDATE: RIT INGEKORT TOT 59 KILOMETER

Alsof het allemaal nog niet zwaar genoeg is geweest deze Tour. De renners kregen al La Planche des Belles Filles op hun bordje, moesten de Col du Tourmalet en de Mur de Péguère beklimmen en werden vrijdag nog geconfronteerd met de loodzware Col de l’Iseran. Maar ook in de voorlaatste etappe – op weg naar Vol Thorens – zullen de renners afzien, zoveel is zeker. In slechts 130 kilometer koersen de inmiddels moegestreden matadoren over drie serieuze cols. Sterker nog: de helft van de tijd gaat het bergop!

We starten in Albertville, dat 27 jaar geleden nog de eer had om de Olympische Winterspelen te organiseren. Het werden de Spelen van schaatsster Gunda Niemann. Van slalommer Alberto Tomba. Van de toen pas 16-jarige schansspringer Toni Nieminen. Maar toch ook een beetje van Bart Veldkamp en Leo Visser. Maar genoeg over deze helden van weleer, het is tijd om te fietsen naar de finish in Val Thorens.

Al na goed vijftien kilometer beginnen de renners aan de eerste klim van de dag: de Cormet de Roselend. De Roselend is eigenlijk op te delen in de Col du Méraillet (top na dertig kilometer) en de daaropvolgende kilometers naar de top van de Roselend, die na 38 kilometer wordt bereikt. De Cormet de Roselend is niet al te steil – gemiddeld zo’n 6% – maar wel lang met bijna twintig kilometer. Hierna beginnen de coureurs aan de afdaling naar Bourg-Saint-Maurice-Les-Arcs, waarna ze tien vlakke kilometers krijgen voorgeschoteld. Maar iets buiten het plaatsje Mâcot begint het weer te klimmen.

Ditmaal geen monsterbeklimming van het kaliber Cormet de Roselend, maar de niet al te lange en zware Côte de Longefoy (6,6 km aan 6,5%). Al moet je altijd met twee woorden spreken, zeker in de derde Tourweek. Zodra de renners boven zijn hebben ze 75,5 kilometer afgelegd, maar is er ook nog 54,5 kilometer te gaan. En die zijn niet van de poes.

Het begint allemaal net voorbij Moûtiers, bij het opdraaien van de slotklim naar Val Thorens, ook wel El Valtho genoemd. De cijfers van de slotklim: bijna 34 kilometer klimmen aan 5,5%. Laat u niet in de maling nemen door de gemiddelde hellingsgraad, aangezien er enkele dalende stukken zijn. Zo piekt het wegdek geregeld aan 8-9%. Bovendien lopen de laatste negen kilometer omhoog aan 7%. Wie klimt er in de voetsporen van de Colombiaanse pocketklimmer Nélson Rodríguez, die hier in 1994 als eerste en tot nu toe enige wist te winnen?

Op de top van Val Thorens (2.365 meter) weten we ook wie de Tour de France 2019 heeft gewonnen, aangezien de slotetappe – uiteraard – finisht op de steentjes van de Champs-Elysées in hartje Parijs.


Start: 14.30 uur in flag-fr Albertville
Finish: 16.30-17.00 uur in flag-fr Val Thorens


Favorieten

De negentiende etappe naar skigebied Tignes leek zo mooi te worden, maar het draaide uit op een nachtmerrie voor de renners en de Tourorganisatie. De rit werd namelijk vroegtijdig stilgelegd, nadat de route onbegaanbaar was geworden door hagel en hevige sneeuwval. Tourbaas Christian Prudhomme moest een drastische beslissing nemen: de tijden werden stopgezet op de top van de voorlaatste klim, de Col de l’Iseran.

Hierdoor ziet het algemeen klassement er totaal anders uit. De nieuwe leider heet nu Egan Bernal, aangezien de Colombiaan als eerste bovenkwam op de top van de Iseran. De 22-jarige klimmer heeft nu een voorsprong van 45 seconden op Julian Alaphilippe, die moest passen op de flanken van deze Alpenreus. En de overige favorieten? Die volgen op meer dan één minuut, en dat op de beste klimmer in deze Tour.

Egan Bernal – foto: Cor Vos

We kunnen wel spreken van een enorme anticlimax, maar de Tour gaat gewoon door. En wel met een relatief korte etappe door de Alpen, wat in de kaart speelt van de klassementsrenners. Nee, het is zeker geen onmogelijke opgave voor de rittenkapers, maar een korte etappe is relatief makkelijk te controleren voor de klassementsploegen. En mocht het op de eerste klim (de Cormet de Roselend na veertien kilometer) al ontploffen, dan is het zeker uitkijken naar de beste klimmers in het peloton.

Een van die renners is zonder enige twijfel Egan Bernal, die zaterdag in de gele leiderstrui mag vertrekken. De beloftevolle klimmer heeft nu een mooie voorsprong op zijn directe concurrenten, waardoor hij op weg lijkt naar zijn eerste eindzege in de Ronde van Frankrijk. En dat op een leeftijd van slechts 22 jaar. We moeten al terug naar het jaar 1904 (Henri Cornet, slechts negentien jaar) om een jongere Tourwinnaar te vinden. Bernal kan dus in meerdere opzichten geschiedenis schrijven, daar op de flanken van Val Thorens.

Egan Bernal op de Col de l’Iseran – foto: Cor Vos

De renner uit mijnstad Zipáquira had overigens geen betere finish kunnen uittekenen. Waarom? Nou, aangezien de slotklim van deze Tour maar liefst 33 kilometer lang is, wat andere koek is dan bijvoorbeeld La Planche des Belles Filles, waar het vooral aankwam op explosiviteit. Nu gaat het vooral om vermogen, taaiheid en indelen. De kwaliteiten van een pure klimmer als Egan Bernal. De renners finishen bovendien (opnieuw) boven de tweeduizend meter, het natuurlijke biotoop van veel Colombianen.

Zien we op de top een definitieve machtsovername van Egan Arley Bernal? De renner van Team Ineos zal graag willen winnen op de top van Val Thorens, als bewijs dat hij geen geneutraliseerde etappe nodig heeft om de rest uit het wiel te rijden.

Vanuit Nederlands oogpunt is het dan weer uitkijken naar Steven Kruijswijk. De klassementskopman van Jumbo-Visma maakte een sterke indruk op de Col de l’Iseran, maar toen kwam het noodweer en de neutralisatie, waardoor de Nederlander plots moest stoppen. De 32-jarige Kruijswijk kreeg dus (net als zijn concurrenten) niet de kans om een aanval te doen op het podium, waardoor hij nog altijd vierde staat in het klassement. Het verschil met gele trui Bernal is meer dan één minuut, maar een podiumplaats is nog altijd mogelijk.

Geraint Thomas en Steven Kruijswijk – foto: Cor Vos

Het moet dus gebeuren in de laatste Alpenetappe naar Val Thorens. De slotklim naar het wintersportoord moet de Brabander prima liggen, al had hij ongetwijfeld gehoopt op een wat langere en meer slopende etappe. Mocht Kruijswijk een alles-of-niets aanval willen doen, dan kan hij weer rekenen op Laurens De Plus en George Bennett. De Belg bleek van goudwaarde in de etappe over de Iseran, maar helaas was het allemaal voor ‘niks’. Kruijswijk zei na afloop dat hij alles-of-niets wil gaan spelen richting ValTho.

Het is weer eens wat anders, een (mogelijke) Colombiaanse eindwinnaar van de Tour. Sinds 2012 heersen de Britten namelijk, met uitzondering van 2014, toen Vincenzo Nibali won. Na de eerste en enige eindzege van Bradley Wiggins kwam daar Chris Froome, die al vier Tours op zijn naam heeft staan. En vorig jaar won natuurlijk Geraint Thomas, die dit jaar hoopte zijn titel te verdedigen. Dat kan nog altijd, maar de Welshman is niet meer de topfavoriet. Dat is zijn ploegmaat Bernal. Toch moeten we een regerend Tourwinnaar niet uitvlakken…

Maar we moeten ook concluderen dat Thomas niet zo goed is als vorig jaar, toen hij de wedstrijd echt domineerde. De renner van Team Ineos wist toen twee zware Alpenritten te winnen, maar dit jaar is het vooral aanklampen bergop. Bovendien ging hij al meerdere keren tegen de vlakte. En toch kan Thomas nog zijn tweede Tour winnen, maar alleen als Bernal een slechte dag heeft. Dat laatste lijkt niet 1-2-3 te gebeuren, maar je weet het maar nooit in de derde week van de Tour. Zal Thomas nu alles geven om het geel van zijn ploegmaat over de streep te trekken?

Mikel Landa en Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Bij het Spaanse Movistar zal men geen rekening meer houden met Tourwinst, aangezien Nairo Quintana al veel tijd heeft verloren en Alejandro Valverde niet goed genoeg is. Ook Mikel Landa zal de ronde niet meer winnen, maar de Spanjaard heeft de Tour wel gekleurd. Wanneer het bergop ging, viel de Spanjaard aan. Hierdoor is hij flink gestegen in het klassement, maar het podium lijkt niet meer haalbaar. Op de Iseran moest hij namelijk passen, al wist hij op karakter weer aan te sluiten bij het groepje Kruijswijk-Thomas. Wat nog wel kan voor Landa: een etappezege!

Iemand die zich niet meer drukt maakt om een klassement, is Simon Yates. De Brit van Mitchelton-Scott kwam naar de Tour om zijn broer Adam te helpen, maar die laatste zakte door het ijs. En dus ging Simon maar op jacht naar ritzeges, en met succes. Zo won hij al in Bagnères-de-Bigorre en Prat d’Albis. Kan de explosieve klimmer er nog een hattrick van maken door te zegevieren op de top van Val Thorens? In de etappe naar Tignes was hij mee met de ontsnapte Bernal, maar kreeg Yates niet de kans om voor de ritzege te strijden. Neemt hij zaterdag revanche?

Simon Yates – foto: Cor Vos

De winnaar op Val Thorens is wellicht al langsgekomen, maar het is ook niet onwaarschijnlijk dat Warren Barguil zijn Tour afsluit met een prestigieuze ritzege. De Franse kampioen viel aan in de Pyreneeën en in de etappe naar Tignes, maar de renner van Arkéa-Samsic zoekt nog altijd naar een overwinning. Dan moet het maar gebeuren in de laatste Alpenetappe, net als twee jaar geleden. Toen won Barguil de afsluitende Alpenrit met aankomst op de Col d’Izoard. Bezorgt hij zijn ProContinentale ploeg een broodnodige ritzege?

We zouden het in alle hectiek bijna vergeten, maar vrijdag moest een Tourkandidaat huilend opgeven. De ongelukkige Thibaut Pinot bleek niet meer verder te kunnen vanwege een spierblessure, waardoor Groupama-FDJ het alsnog over een andere boeg moet gooien. De Franse WorldTour-formatie zal morgen op jacht gaan naar een ritzege, misschien wel met David Gaudu. De beloftevolle klimmer maakte deze Tour indruk als superknecht, maar zal het nu dus zelf moeten doen. Een voordeel: hij zal de ruimte krijgen van de favorieten. Alleen bleek zijn vorm in de slotweek wel een dalende curve te vertonen.

Nairo Quintana – foto: Cor Vos

We gaan verder met Nairo Quintana, die in de Alpen heeft laten zien nog altijd uitstekend te kunnen klimmen. Zo won hij op indrukwekkende wijze de eerste Alpenetappe naar Valloire, dankzij een razendsnelle beklimming van de Galibier. In de tweede Alpenrit moest hij zijn inspanningen echter bekopen, waardoor hij weer is gezakt in het klassement. De renner van Movistar zal de Tour niet meer winnen, of het podium halen, maar hij kan nog wel een tweede etappe winnen. Quintana is zeker een van de favorieten voor de ritzege.

De slotklim naar Val Thorens is namelijk een typische Quintana-klim: lang, hoog en niet al te steil. Het doet een beetje denken aan de bekendste beklimming in zijn thuisland: La Linea. Het voordeel voor Quintana is dat hij geen (direct) gevaar meer is voor het geel, waardoor hij iets meer ruimte zal krijgen. Daarnaast is het uitkijken naar bolletjestruidrager Romain Bardet, die zowel de bergtrui als een etappe wil winnen. De Fransman zal nog in de aanval moeten, wil hij in Parijs de bergtrui overhandigd krijgen.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

We staan ook nog even stil bij Julian Alaphilippe, die dan toch uit de gele trui is gereden. De Fransman moest vrijdag passen op de loodzware Col de l’Iseran, maar probeerde in de afdaling tijd goed te maken. De renner van Deceuninck-Quick-Step kreeg echter niet de kans om zijn daalkunsten te etaleren, aangezien de etappe werd stilgelegd. Dit tot frustratie van Alaphilippe, die nu tweede staat in het klassement.

En toch zal de Fransman niet geheel ontevreden zijn, aangezien hij nog altijd kans heeft op een podiumplek. Het verschil met Bernal is 45 seconden, maar Alaphilippe heeft nog altijd een bonus van achttien seconden op de voorlopige nummer drie: Geraint Thomas. Het zal niet eenvoudig worden voor de voormalig geletruidrager om die voorsprong vast te houden, gezien de lengte en lastigheidsgraad van de slotklim.

Alaphilippe weet dus dat het een moeilijke opgave zal worden. Maar als iemand het kan, dan is het wel de voormalig geletruidrager. En tot slot moeten we Emanuel Buchmann benoemen, aangezien de Duitser maar blijft verbazen. De renner van BORA-hansgrohe kan in Parijs nog altijd op het podium staan. Maar dan zal Buchmann wel moeten aanvallen op de slotklim naar Val Thorens.

[toto link=”https://rebrand.ly/tdf19_totonl” title=”Wie wint de Touretappe naar Val Thorens?”]

[/toto]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Egan Bernal
*** Steven Kruijswijk, Geraint Thomas
** Mikel Landa, Emanuel Buchmann, Warren Barguil
* Simon Yates, David Gaudu, Romain Bardet, Nairo Quintana

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Niets is zo veranderlijk als het weer, dat zagen we vrijdag wel weer. De renners reden vrijdag nog in relatief droge omstandigheden, maar zaterdag lijkt het flink te gaan regenen. In startplaats Albertville is een paraplu geen overbodige luxe. Er is zelfs kans op onweer. Op de top van Val Thorens is het niet veel beter, met flink wat plensbuien en een graad of twaalf.

De organisatie heeft opnieuw gekozen voor een relatief korte etappe, waardoor de start pas om kwart voor twee is. De NOS (NPO1), Sporza (één) en Eurosport 1 zijn er bij vanaf de start. Kun je niet kijken? Geen probleem. Met het liveblog van WielerFlits hoef je niets te missen!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.