Tour de France 2020 trapt af met stevige klimetappes rond Nice

maandag 18 maart 2019 om 11:48
Tour de France 2020 trapt af met stevige klimetappes rond Nice

foto: Cor Vos

Vandaag is het parcours onthuld van de eerste twee etappes van de Tour de France 2020, die begint in Nice. De toewijzing van de Grand Départ aan de populaire kustplaats werd vorig jaar maart al bekendgemaakt, maar sinds vandaag krijgt ook de route langzaamaan vorm.

Op zaterdag 27 juni vindt de Grand Départ plaats in Nice, waar het startsein wordt gegeven voor de openingsetappe over 170 kilometer. Vanuit het historische centrum duikt het peloton al snel de heuvels in, voor een kleine regionale ronde die tweemaal moet worden afgelegd. De beklimming van de Aspremont is daarin de belangrijkste scherprechter.

Na de tweede omloop, wacht nog een derde langere ronde waarin na de derde passage van de Aspremont wordt doorgereden naar Levens. Daarvandaan koersen de renners dan weer terug naar Nice, waar de finish is. Een heuvelachtige rit, maar volgens de organisatie biedt deze voldoende mogelijkheden voor sprinters.

Een dag later gaat het er wat feller aan toe. In deze rit over 190 kilometer rijdt het peloton weer van Nice naar Nice en doorkruisen de renners al meteen de 1000 meter hoogte met eerst de Col de la Colmiane (16,3 km aan 6,2%). De top van deze klim ligt op 1500 meter hoogte. Even later gaat het nog hoger als de Col de Turini (14,9 km aan 7,3%) moet worden bedwongen.

Op 1607 meter ligt de top van deze klim, waar zaterdag nog de aankomstlijn lag van de voorlaatste etappe van Parijs-Nice. In de finale zijn dan nog de Col d’Èze (7,8 km aan 7%) en de Col de Quatre Chemins ingetekend.

Eerste twee etappes flag-fr Tour de France 2020 (27-28 juni)
etappe 1: Nice – Nice (170 km)
etappe 2: Nice – Nice (190 km)

Nice tweede keer gaststad Grand Départ
Voor de tweede keer in de geschiedenis begint de Tour de France in kustplaats Nice. In 1981 startte de Franse ronde hier namelijk ook al eens met een proloog, die werd gewonnen door Bernard Hinault. De laatste keer dat Nice werd aangedaan door de Tour was in 2013, toen Orica-GreenEdge er met de winst vandoor ging in een ploegentijdrit.

Bij de presentatie van de Grand Départ had Tourbaas Christian Prudhomme lovende woorden over startplaats Nice. “Een start in Nice was een makkelijke keuze. De meest recente edities van Parijs-Nice hebben ons bovenal laten zien wat een diversiteit het landschap kan bieden”, zei hij vorig jaar maart al.

Volgend jaar begint de Tour de France op zaterdag 27 juni 2020.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.