Trentin wint zijn tweede Parijs-Tours, Terpstra derde
foto: ©ASO/Bruno Bade
zondag 8 oktober 2017 om 16:58

Trentin wint zijn tweede Parijs-Tours, Terpstra derde

Matteo Trentin heeft de 111e editie van Parijs-Tours gewonnen. De rappe Italiaan van Quick-Step Floors was na 234 kilometer koers de beste van een kopgroep van drie. Hij hield Søren Kragh Andersen (Sunweb) achter zich, mede dankzij goed werk van ploeggenoot Niki Terpstra, die ook tot de kopgroep behoorde en uiteindelijk derde werd.

Van Goethem in de vlucht
De koning van de vroege vlucht was zoals verwacht van de partij. Brian van Goethem zorgde er zo voor dat Roompot-Nederlandse Loterij vertegenwoordigd was in de kopgroep. Hij kreeg Lawrence Naesen, Michael Goolaerts, Romain Combaud en Stéphane Poulhies, die onlangs bekendmaakte na dit seizoen te stoppen, met zich mee. Het vijftal kreeg niet meer dan vier minuten voorsprong.

In de stromende regen van Midden-Frankrijk haalde het peloton de kopgroep langzaamaan terug. Na enkele heuveltjes bleven Van Goethem en Naesen over aan kop. Vanuit het peloton probeerde Mike Teunissen de oversteek te maken, maar hij bleef tussen beide groepen in zwemmen en liet zich daarna terugzakken.

Gaviria valt
Twintig kilometer voor het einde kwam uittredend winnaar Fernando Gaviria ten val in een gladde bocht. De Colombiaanse sprinter had wat problemen met op gang komen, maar keerde mede door hulp van de ploegwagen terug in het peloton. Tien kilometer voor de finish werd Van Goethem als laatste vluchter opgerold door het peloton.

Trentin neemt het initiatief
Op de Côte de Beau-Soleil demarreerde Matteo Trentin als eerste. De Italiaan kreeg vijf man mee, onder wie Søren Kragh Andersen, Maarten Wynants en Jempy Drucker. Niki Terpstra had de slag gemist. Zijn eerste poging om alleen het gat te dichten mislukte, een tweede poging slaagde wel. Hij sloot op de top van de Côte de l’Epan aan bij Andersen en Trentin, al was de voorsprong op een groep achtervolgers niet groot.

Terpstra en Trentin speelden het ploegenspel goed; zij lieten Andersen reageren op hun speldenprikken. De Deen van Sunweb liet zich echter niet verrassen en haalde het tot de laatste rechte lijn met de twee Quick-Steppers. Terpstra wist daar wat zijn taak was. De Nederlander hield het tempo hoog en zette zijn ploeggenoot zo in ideale positie af voor de sprint. Daarin was Andersen niet meer in staat om te remonteren.


Belgen bezetten beloftenpodium
Bij Parijs-Tours voor beloften ging de overwinning naar Jasper Philipsen van de opleidingsploeg van BMC. Hij versloeg Milan Menten en Gerben Thijssen, twee renners van de Lotto Soudal U23-formatie. Onze landgenoot Hartthijs de Vries (SEG Racing Academy) sprintte naar de vierde plek.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2017 18:08
@TeamNl Er is toch wel een fors verschil tussen aan een auto gaan hangen en het achter een auto stayeren wat iedere profrenner doet als het zo uit komt.
8 oktober 2017 18:34
Het spijt me dat ik het NK 2015 gemist heb ;-) Dat zal dan de uitzondering geweest zijn die de regel bevestigt...
Wat Gaviria betreft, die weggetjes waren te smal, hij trachtte wanhopig de QS wagen voorbij te komen, maar slaagde er niet in ;-)
8 oktober 2017 18:46
Super seizoen van Trentin. Mooi afscheid voor zijn ploeg en Terpstra kan met goed gevoel de winter in.
8 oktober 2017 18:47
@Matthias langeveld kan ie hebben en misschien van baarle en boom op een goede dag. Misschien is ie wel de snelste van de Nederlandse kassei mannen
8 oktober 2017 18:55
@emergo
Stayeren is iets veiliger maar qua snelheid nauwelijks verschil, Rompelberg ging bijna door de geluidsbarriere met een verzet gelijk een raderboot.
8 oktober 2017 18:57
Slechts vijf man DNF! De meeste renners wilden waarschijnlijk met een afgerond gevoel de winterpauze in. TLJ had het wederom niet, lijkt wel of Dylan na de tour niet echt meer op gang is gekomen, matig najaar boys en Kragh is toch echt wel een mannetjesputter.
8 oktober 2017 19:04
Ze moeten Dylan gewoon lekker op vakantie sturen. Nagenieten van de Champs-Elyssée en dan volgend jaar weer presteren
8 oktober 2017 19:27
Wat is er toch met LottoNL Jumbo aan de hand dit najaar. Wordt zielig zo
8 oktober 2017 19:47
@schipperaar
Stayeren op de baan is/was helemaal niet veilig. Ga maar eens na hoeveel (ook dodelijke) ongelukken daarbij zijn gebeurd.
8 oktober 2017 19:49
Wynants reed mee met Trentin. Maar daarna ineens uit beeld?
8 oktober 2017 19:50
@leegloper OK, maar Froome hoeft toch geen kannibaal te zijn als het gaat om voor hem secundaire truien?
8 oktober 2017 20:01
Sterk weer van Trentin, benieuwd wat we komend voorjaar van hem zullen zien. Terpstra ook echt een teamplayer, nooit te beroerd om zich op te offeren.
8 oktober 2017 20:09
Wat is er precies zielig? Ik zie vooral renners die voor eigen kans mogen rijden. Prima in het najaar.
8 oktober 2017 20:41
@jean Dumas

Alsof je er drie weken voor strijdt dan is het gewoon logisch dat je het niet laat lopen.
8 oktober 2017 20:44
@charlie33

Jouw constante commentaar is veel zieliger.

TLJ heeft gewoon een goed jaar gehad, geen topjaar zoals Sunweb maar gewoon goed genoeg qua budget.
8 oktober 2017 21:25
@pietertje
Met 14 miljoen mag je overwinningen verwachten en niet alleen een sprintje en een tijdrit waar Tom geen risico nam, uiterst mager dus.
8 oktober 2017 22:36
????
8 oktober 2017 22:47
Ah, schippie heeft weer even een 'ik maak mezelf belachelijk' momentje.
8 oktober 2017 22:51
@Schiperaar 14 miljoen ??? Haal er maar 4 vanaf. En volgens mij hebben ze 24 overwinningen dit jaar... dat is toch iets meer dan een sprintje en een tijdrit. Voor een ploeg met zo'n beetje het laagste budget gewoon prima.
8 oktober 2017 23:09
Drie ingewijde lezers met meer als gemiddeld aanwezige TLJ kennis begrijpen de reactie Schipperaar niet? Schipperaar is niet zo exact in de getallen en aantallen maar zijn boodschap blijft duidelijk in deze context.
8 oktober 2017 23:18
@simplex
Exact, uiterst mager zowel in de klassiekers als in de drie grote ronden, kruimelwerk vergeleken met de vier musketiers van SUNWEB , Matthews, Bauhaus en Andersen niet te vergeten, werelds.
8 oktober 2017 23:21
Wie is de 4e musketier ? Ik tel er namelijk maar 3 en bij Jumbo 2.
8 oktober 2017 23:24
"De beste man van het seizoen bij qs".
Nee, dat was toch echt Gilbert. Vergelijk de resultaten maar.

"De beste renner van het najaar".
Nee, dat is Froome eerder. Die wint de Vuelta, het puntenklassement, en medaille op het wk.

Wat deed Trentin?
Op basis van 4 b-sprints in dd Vuelta en een hc koers vandaag? Waar was hij op het WK? Werd nota bene geklopt door De Buyst.
8 oktober 2017 23:26
Ghostwriter, Vanmarcke is rapper dan Terpstra. Geen twijfel. Bekijk de uitslagen van Sep maar eens dit seizoen. En ja, ook op wt-niveau.
8 oktober 2017 23:29
Waarom staat er in het bericht dat Kragh derde werd, die werd toch echt tweede?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.