‘Valverde rijdt met Vuelta derde grote ronde in 2016’
foto: Marcel Koch
zondag 14 augustus 2016 om 09:22

‘Valverde rijdt met Vuelta derde grote ronde in 2016’

Alejandro Valverde begint komende zaterdag in de Vuelta a España aan zijn derde grote ronde in één seizoen. De 36-jarige Spanjaard heeft dat bevestigd tegenover het Spaanse El Periodico. Het is de eerste keer in zijn carrière dat de Movistar-renner drie grote rondes in één seizoen rijdt.

Uitdaging
Volgens de Catalaanse krant ziet Valverde het als een grote uitdaging om de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta in één jaar allemaal onder ogen te zien. De Spanjaard is mede-kopman van Movistar en wil proberen om voor de derde keer dit jaar in de top-10 van een grote ronde te eindigen. In Italië won hij een rit en werd hij derde, terwijl hij tijdens de Tour als zesde eindigde. Slechts twee renners in de geschiedenis wisten in het tijdsbestek van één seizoen top-10 in alle grote rondes te rijden.

Trackrecord
Mocht Valverde dat lukken, dan voegt hij zich bij de Fransman Raphaël Geminiani (1955: vierde in de Giro, zesde in de Tour, derde in de Vuelta) en de Italiaan Gastone Nencini (1957: eerste in de Giro, zesde in de Tour, negende in de Vuelta). Valverde zelf reed in de twintig grote rondes die hij reed, vijftien keer bij de eerste tien. Daarvan stond hij elf keer in de top-5, waaronder acht keer op het podium. Een tamelijk indrukwekkend trackrecord, waardoor zijn uitdaging niet eens onmogelijk lijkt.

‘Movistar heeft acht man op papier’
El Periodico achterhaalde ook acht namen van de Vuelta-selectie van de Movistar, dat nog één renner moet aanwijzen voor de ronde in hun thuisland. Valverde deelt het kopmanschap met Nairo Quintana, die volgens bronnen rondom de ploeg in bloedvorm moet zijn. De Colombiaan viel tegen in de Tour, waarna hij besloot om van deelname aan de Olympische Spelen af te zien. De twee leiders krijgen Rubén Fernández, Jonathan Castroviejo, José Joaquin Rojas, José Herrada, Rory Sutherland en Imanol Erviti als ploeggenoten mee. De negende naam volgt nog.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2016 09:27
Wat wen klasbak. Zal zeker weer meedoen voor de prijzen.
14 augustus 2016 09:28
Zal straf zijn als hij daadwerkelijk top 10 haalt.
14 augustus 2016 09:34
Eerste gedachte gaat natuurlijk uit naar Marino Lejaretta. Opgezocht: hij betwiste 3 rondes per jaar en dat meerdere keren, eindigde ook vaak top 10 en podium. Bijvoorbeeld 9 rondes op een rij meedoen en slechts 3 keer niet in de top 10, maar helaas...niet 3 keer top 10 in 1 jaar.

De mate waarin Valverde zich echt liefhebber toont, ook in het voorjaar en hoe blij hij was met de podiumplaats in de tour, verandert mij langzaamaan in een fan. Chapeau Valverde!
14 augustus 2016 09:36
Als hij top 10 haalt moet de dopingautoriteit zich toch even achter de oren krabben en zich afvragen wat ze over het hoofd zien


edit: ok, een lage top 10 op een half uur of zo zou nog kunnen imo
14 augustus 2016 09:37
Ben benieuwd hoeveel er nog in de tank zit. 3 grote rondes meedoen om de knikkers is in de tegenoordige tijd echt zeldzaam. Kan me wel voorstellen dat het voor hem een enorme uitdaging is.
14 augustus 2016 09:45
Wat een herstelvermogen heeft die man toch! Dat zijn lichaam dit aan kan. Ik sta hier versteld van.
14 augustus 2016 09:53
Neem aan dit dit een zeer vervroegde 1 april grap is? De meeste renners zijn stikkapot na 1 grote ronde en de combinatie giro-tour heeft de laatste jaren al vele slachtoffers geëist. Valverde rijdt ze echter gewoon alle 3 in de top 10...what a joke
14 augustus 2016 09:53
Deze Vuelta kan je als B-garnituur klassementsrenner vrij eenvoudig top10 halen. Valverde zal het zeker lukken, maar top5 zal normaal gesproken te hoog gegrepen zijn.
14 augustus 2016 09:55
Ik was al blij, na de valpartij van Contador in de tour, om eens een ronde te zien zonder dopingzondaars in de top van het AK. Valverde en Contador mogen nog liever vandaag dan morgen op pensioen. Jammer voor Chaves, Froome, MA Lopez, Kruijswijk en zeker Quintana dat ze niet de volle aandacht krijgen die ze verdienen. Valverde doet het quasi evengoed nu als in zijn dopingjaren, rijdt van februari tot nu constant aanvallende wedstrijden en ik mag me daar geen vragen bijstellen? Raar.
14 augustus 2016 10:01
Verkeerd geïnformeerd.
14 augustus 2016 10:01
@flashke ++++1
14 augustus 2016 10:10
@pirazzi: Merckx heeft wel degelijk drie grote ronden achter elkaar top 10 gehaald. Sterker, hij won er vier achter elkaar: in 1972 de Giro en de Tour en in 1973 de Vuelta en de Giro.
14 augustus 2016 10:10
@flashke, dumoman
Dopinginsinuaties zijn wat mij betreft volkomen terecht, maar het lijkt me een misvatting om die specifiek op Valverde te richten. Hij heeft een verleden. Maar de uitspraak dat hij gebruiker is vind ik even grotesk als de stelling dat er een dopingvrije top 10 is zonder hem.
14 augustus 2016 10:19
@Kaunertal
Wellicht dat ze het trio van grote rondes in één jaar (de Giro, Tour en Vuelta; altijd in die volgorde (of, over vroeger tijden gesproken, de Vuelta, Giro en Tour)) bedoelen.
14 augustus 2016 10:20
Respect voor zijn keuze. Ben benieuwd of hij Contador en Quintana een beetje kan volgen in het hooggebergte. Of gaat hij zich weer opofferen voor Nairo Q...
Top 10 moet toch zeker mogelijk zijn.
14 augustus 2016 10:23
in ieder geval een ploeg die met een sterke selectie naar de Vuelta gaat.
14 augustus 2016 10:29
@oud: ik kan Flashke prima volgen. Als je kijkt hoe Valverde presenteerde voor de schorsing (net tekort voor podium Tour, maar altijd de slechte dag...). Nu is hij eind dertig (!!!), en zou hij

1. Constanter presteren.
2. Over een langer tijdsbestek (hele jaar)
3. Op minimaal hetzelfde niveau...

En dat nu zonder doping. Daar mag van mij best meer dan een vraagteken bij
14 augustus 2016 10:36
Ik heb vooral het idee dat Valverde de ontwikkeling van talenten binnen Movistar remt op deze manier. Ja, hij rijdt in dienst van Quintana, maar met zijn eigen doelstellingen (top10) in het achterhoofd. Het had voor de Vuelta leuk geweest als Ruben Fernandez samen met Quintana konden kijken hoe ver ze konden komen in de Vuelta, maar nu is er weer Valverde die daar een beetje doorheenfietst met Erviti aan zijn zijde.
14 augustus 2016 10:37
@bertvd
Misschien was ik niet duidelijk. Het meest oneens ben ik het met de stelling dat de rest schoon zou zijn. Als Valverde, zoals jij stelt niet schoon is, omdat hij nu zo goed is als hij is, moet hij wel echt een koekenbakker zijn hè. Hij wint geen enkele grote ronde. De in het bericht van flashke opgenoemde andere namen, rijden dan weer wel schoon?

Valverde en Contador lijken volgens die reacties de enige gebruikers te zijn.

Dan de scorebordargumentatie. Die is in de loop van de jaren zeer terecht gebleken. Richt je pijlen dan niet alleen op Valverde en Contador, maar op heel veel meer renners.
14 augustus 2016 10:39
@bertvd, alleen vergeet je dat toen ook veel meer renners doping gebruikten, als je er vanuit gaat dat dat nu niet het geval is kan dit inderdaad mogelijk zijn. Daarnaast is er binnen het wielrennen al vaak genorg aangetoond dat met de juiste mindset op een hoge leeftijd nog prima resultaten kunnen worden behaald. Vind dit dus toch echt voorbarige conclusies...
14 augustus 2016 10:43
Een krijger is het! Als er een het kan is hij het.
14 augustus 2016 10:57
Pfft.. Ik was altijd al fan van hem geweest maar sinds vorig jaar is dat echt versterkt.. En nu gaat hij dit doen, en het zal me niet eens verbazen als het een ruime top 10 wordt..
14 augustus 2016 11:02
Knap van Valverde, maar dit kan toch haast niet in deze tijd. Helemaal nadat hij tussen de Tour en de Vuelta ook nog naar Rio is geweest. Lijkt me onmogelijk om hier top 10 te rijden.

En 3 weken na de Tour waar hij werkelijk niets kon betekenen is Quintana ineens in bloedvorm, hoe kan dat? Ben benieuwd naar het duel tussen Contador en Quintana (en de rest).
14 augustus 2016 11:08
Inderdaad, een maximale strijder. De verdachtmakingen en beschimpingen vind ik persoonlijk buitenproportioneel en ongefundeerd kinderachtig.
14 augustus 2016 11:21
Deze doelstelling is niet nieuw, dit heeft hij al voor het seizoen uitgesproken. Ik ben vooral blij dat er zulke renners nog bestaan, een renner met een groot hart en passie voor de koers en het ook durft om op 80% aan de start te verschijnen. Met zijn palmares en bankrekening had hij ook rustig al met winterstop kunnen gaan. Grote klasse!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.