Vaughters voorspelt Rolland op Tour-podium
Foto: Sirotti
vrijdag 15 januari 2016 om 18:11

Vaughters voorspelt Rolland op Tour-podium

Pierre Rolland verruilde de voorbije winter Europcar voor Cannondale. Die stap kan nog wel eens goed uitpakken, want teammanager Jonathan Vaughters wist niet wat hij zag. “Hij trainde zoals renners dat deden in 1975”, vertelt de Amerikaan aan VeloNews.

Wetenschappers enorm onder de indruk
“De ruimte die hij nog heeft om te verbeteren was verbazend voor ons en onze sportwetenschappers”, gaat Vaughters verder. “We zijn in staat geweest om grotere verbeteringen te maken dan ik ooit heb gezien, zelfs met continentale renners waren we niet in staat om ze zoveel te verbeteren. Het was gewoon een enorme verbetering in zijn aerodynamica. Hopelijk gaat zich dit vertalen naar de weg, maar dat weten we pas na zijn eerste tijdrit van het jaar.”

‘Misschien moet ik mijn plan voor de Tour bijstellen’
Rolland werd door Vaughters bij zijn ploeg gehaald om samen met Andrew Talansky het Amerikaanse team aan te voeren tijdens de Tour de France. En daar kan de Fransman hoge ogen gaan gooien. “De laatste zes jaar zijn vlakke etappes steeds belangrijker geworden in de Tour. Daarom rijden de ploegen van de klassementsmannen vooraan, maar Europcar is nooit echt meegegaan in die evolutie. Bij het begin van de bergen had Pierre al een achterstand van tien tot twaalf minuten. Met sterkere mannen om hem heen die hem in positie kunnen houden, zou dat nu heel anders voor hem kunnen zijn. Als Pierre dan met een achterstand van drie minuten aan de bergen begint, kan hij een reële bedreiging vormen voor het podium. Als blijkt dat hij of Andrew dat of mogelijk zelfs kunnen winnen, moet ik mijn plan voor de Tour mogelijk bijstellen en één kopman aanwijzen.”

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
15 januari 2016 18:15
Ja, en wat ging Slagter allemaal ook al weer niet winnen?
15 januari 2016 18:17
Hele goede renner natuurlijk, denk ook dat er meer inzit dan we tot nu toe van hem hebben gezien. Denk alleen dat hij beter naar bmc of trek had kunnen gaan om die stap echt te maken.
15 januari 2016 18:17
Eerst zien dan geloven als Vaughters het zegt. Ik wacht ook nog steeds op Kreder in de Amstel Gold
15 januari 2016 18:21
Podium is te hoog gegrepen naar mijn mening, hij mist gewoon kwaliteit t.o.v Froome, Quintana en Contador bijvoorbeeld
15 januari 2016 18:30
Trainen zoals in 1975? En bij het artikel van Landa ook al een renner die in januari nog niet aan het trainen was... Zo kom je als topteam natuurlijk wel makkelijk aan 'marginal gains' en is het ook weer niet zo vreemd dat de Angelsaksische teams scoren.

Vaughters overdrijft nu wel graag en vaker als het om zijn eigen renners gaat (hoewel ik nog altijd hoop dat Formolo echt die toekomstige Girowinnaar wordt) maar dat Rolland beter kan dan bij Europcar geloof ik wel. Podium? Dat lijkt me wel sterk...
15 januari 2016 18:40
Whahahaha. TJ Slagter zou beter worden dan zijn idool Purito Rodriguez. Janier Acevedo leverde testresultaten af die overeen kwamen met Giro-winnaars. En Davide Formolo is een potentiële grote rondewinnaar.

Die man is echt de grootste grap binnen de wielrennerij. Een grote bek en lollig voorkomen in de media, maar zodra de renners niet helemaal doen wat hij wil wordt het allemaal erg onvriendelijk en asociaal. Wolf in schaapskleren.
15 januari 2016 18:42
Ik ben een enorme fan van Rolland, maar dit is weer de gebruikelijke sterke praat van Vaughters over zijn renners.

En zo slecht zal het bij Europcar niet zijn, die hebben toch al hele mooie resultaten gehaald. Zowel op de weg als op de baan, waar het helemaal op kleine percentages aan komt.
15 januari 2016 18:42
Rolland vorig jaar in de Tour op 11:43 begonnen na de TTT en in Parijs stond hij 17:30 achter. Is natuurlijk wel wat van aan.
15 januari 2016 18:45
Verder heeft hij natuurlijk ook geen tijdrit, daar verliest hij alleen al 2 tot 3 minuten op de klassementsmannen als het al niet meer is. Ik hoop het voor deze fransman, maar ik heb er ook niet echt heel veel vertrouwen in.
15 januari 2016 18:52
Ongetwijfeld waar dat hij beter kan en zal presteren dan in zijn tijden bij Europcar. Echter zie ik deze renner niet op het podium eindigen tenzij er veel prominenten uitvallen of niet meedoen (Tourpodium van 2014 met Péraud en Pinot) .

Er zit een hoop rondetalent aan te komen en er zijn renners van zijn leeftijd die nu al beter presteren in de Tour ( Quintana, Van Garderen en Aru). Waarvan Aru het nog in de Tour moet laten zien maar ik verwacht hem wel op het podium in een van de komende edities.

Laat hem maar lekker zn ritjes uitzoeken en voor de bollentrui gaan. Of een keer vol voor de Giro/Vuelta gaan en kijken wat hij daar laat zien.
15 januari 2016 18:54
Hij gaat vast nog beter rijden maar podium of top 5, ho maar..
15 januari 2016 18:55
Kan deze man zijn smoel eens houden? Ik hoor liever Tinkoff dan deze bewezen flapdrol die voor al zijn renners de verwachtingen veel te hoog schept.
15 januari 2016 18:56
Rolland heeft altijd wel wat van Andy Schleck gehad, met een goede mountainraid sowieso kandidaat voor de top acht, misschien zelfs top vijf. Vergeet ook niet dat hij een fantastische LBL in de benen heeft, die kan hij à la Vino ook nog eens pakken.
15 januari 2016 19:16
@albertooo Vind ik ook, Rolland heeft naar mijn mening zelfs veel van Andy Schleck weg. En ik denk dat Top 5 een heel realistisch doel is voor Rolland. Hij werd in 2014 4e in de Giro waar hij in door de ploegentijdrit zo'n anderhalve minuut verloor op zijn concurrenten, anders was een podiumplaats daar ook zeer goed mogelijk geweest. Mocht hij op alle vlakken wat verbeteren, dan is een Tourpodium zeker niet onmogelijk naar mijn mening (zeker als één of twee favorieten uitvallen).
15 januari 2016 19:18
Fantastische renner. Rank, stijlvol, aanvallend. Zou zo de Franse halfbroer van Andy Schleck kunnen zijn. Tourpodium lijkt mij echt niet onmogelijk. Lastig, uiteraard, maar verre van ondenkbaar.
15 januari 2016 19:21
Ik geloof absoluut dat Rolland nog een grote stap kan en zal maken ten opzichte van zijn oude niveau, zeker omdat ik geloof dat hij er inderdaad nog oude trainingsmethodieken op heeft nagehouden.
De wielerwereld was en is bijzonder conservatief en dat geld nog het meest voor ploegen en renners uit de van oudsher grote wielerlanden uit het zuiden;

Frankrijk, Spanje en Italie, de enige redenen dat die landen of ploegen uit die landen het de afgelopen 10 a 20 jaar goed deden was dope en het occasional wereldtalent als bijvoorbeeld Contador.

Met de trainingsmethodieken van tegenwoordig en een betere aerodynamica in de tijdrit kan Rolland ongetwijfeld beter dan hij tot nog toe heeft laten zien, echter heeft Rolland vrijwel elke grote ronde wel zo'n offday waarop hij er doorzakt of er gewoon met de pet naar gooit.
Alleen de Giro van 2014 heeft zijn constantheid mij verbaasd.
15 januari 2016 19:27
Dit komt op mij over als gebruikelijke prietpraat van Vaughters. Laat het maar eens zien als ploeg. Als dit allemaal zo zal zijn, waar had Thomas Voevkler dan wel niet in staat kunnen zijn indien hij bij Vaughters zou rijden......
15 januari 2016 19:31
"Neen niet luisteren Pierre. Er zit zen vloek op de verwachtingen van Vaughters, hoe hoger hij je inschat hoe slechter je zal rijden".

Bon, het is hem gegund, want een zeer leuke renner om naar te kijken.
15 januari 2016 19:49
Vaughters weer eens met zijn over-optimisme. Kreder ging AGR winnen en Formolo de Giro.
15 januari 2016 20:01
Ik ben al die onzin onderhand grondig beu. Kan het Wielerseizoen dan nu AUB beginnen dat we van dit gezever af zijn. Dat we kunnen zien hoe goed iedereen echt is en niet op een wetenschappelijk computerscherm.

Wat niet wegneemt dat ik Rolland als renner respecteer.
15 januari 2016 20:06
@matisz
Je kunt de berichten ook negeren. Nergens staat dat je het moet lezen.
15 januari 2016 20:06
Hoewel ik het eens ben dat de inschattingen van Vaughters regelmatig overlopen van optimisme denk ik dat hij hier wel een punt maakt. Zo traint Rolland pas sinds 2015 met een wattagemeter en weigerde hij met de coaches van Europcar samen te werken (hij had liever zijn eigen coach).
Of dat hem een tourpretendent maakt? Denk het niet, maar het zou me niet verbazen als hij een regelmatige top 10 kandidaat werd die top 5 zou kunnen rijden in de juiste omstandigheden.
15 januari 2016 21:23
@netraam heb je daar een bron voor dat ie sinds 2015 pas met een wattagemeter traint? Wel geinteresseerd naar dat verhaal haha
15 januari 2016 21:31
Rolland doet er helemaal niet zo onverstandig aan om de bergen met een achterstand van meer dan 10 minuten te beginnen. Dan krijgt hij wat ruimte en kan hij na een mooie solo misschien een etappe winnen. Ook niks mis mee.
15 januari 2016 21:40
Ik weet in elk geval dat hij zichzelf tijdens de Giro waar hij 4e werd helemaal niet als klassementsrenner zag. Hij deed alleen elke dag zoveel mogelijk zijn best om vooraan te eindigen. En kwam zo vanzelf boven drijven. Dat is zijn eigen tekst.

Rolland heeft altijd schitterende interviews, geweldige teksten. En hij denkt na over het leven en ziet in dat sport niet het allerbelangrijkste is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.