‘Verdediging Froome onderzoekt nierfalen als reden positieve test’
Foto: Sirotti
dinsdag 16 januari 2018 om 19:29

‘Verdediging Froome onderzoekt nierfalen als reden positieve test’

De positieve test van Chris Froome op Salbutamol houdt de wielerwereld nog altijd in zijn greep. Ruim een maand na de bekendmaking van dit nieuws houden zowel Froome, zijn ploeg Sky als de UCI zich op de vlakte. L’Equipe meldt echter dat de verdediging van Froome, aangevoerd door de bekende sportadvocaat Mike Morgan, druk bezig is met het onderzoeken van nierfalen als mogelijke reden voor de verhoogde concentratie Salbutamol.

Froome testte positief na afloop van de achttiende etappe van de Vuelta a España. Volgens de verdediging zou een combinatie van al aanwezige astmatische symptomen en de kou gedurende de laatste dagen van de ronde gezorgd kunnen hebben voor nierfalen. Hierdoor zouden de nieren niet in staat zijn geweest de ingenomen hoeveelheid Salbutamol te verwerken, waardoor er een verhoogde concentratie ontstond op de dag van de test. Dit zou volgens het kamp-Froome de reden kunnen zijn voor de dubbele toegestane hoeveelheid – 2000 nanogram per milliliter in plaats van 1000 nanogram – in de urine van de viervoudige Tourwinnaar.

De NOS meldt dat Sky op dit moment nog verschillende theorieën onder de loep neemt, en daarmee nog niet overtuigd is van de door de verdediging van Froome aangevoerde verklaring. Eerder stelde de Britse formatie nog dat de positieve test wellicht verklaard kan worden door voedsel, andere medicaties, uitdroging of het moment waarop een renner Salbutamol inneemt.

[poll id=”701″]

RIDE Magazine
105 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
17 januari 2018 19:43
@Col du Bramont

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22388343
hier nog een interessant artikeltje over de inname in verhouding tot de opname.
Er zijn geen gigantische controle groepen gebruikt in de meeste onderzoekjes die ik kan vinden, deels omdat hier geen aanleiding voor is(blijkbaar werken de medicijnen goed en is dit nooit nodig geweest).

Wel interessant in dat onderzoekje is dat bij de astmatische deelnemers er minder salbutamol in de urine was terug te vinden dan bij de gezonde deelnemers, dat helpt ook niet om tot een dosis van 2000ng te komen.

Wat mwwielerfan zegt kan ik niets mee..
de werkelijkheid is dat er tot nu toe bij WADA en in de medische wereld geen gevallen bekend zijn zoals Froome zich voordoet, en dat hij deze stellingen eerst flink mag onderbouwen.
En je moet deze data echt niet onderschatten, het lijkt mij dat het wada genoeg plasmateriaal heeft van sporters wereldwijd om hier een gedegen onderzoek op los te laten.
17 januari 2018 21:34
@Skedel,

Zeer interessant, kon zelf de info niet vinden maar dat is waar ik naar zocht. Zeker kun je wat kritiek hebben op de doelgroep, de aantallen en hoe representatief maar als ik naar de conclusies kijk dan lijkt het me dat Froome er een zware kluif aan zal hebben om met een goede verklaring te komen waarom bij hem zo'n hoge concentratie is gevonden.

Ik ga maar even er van uit dat 800 microgram Ventolin gelijk staat een de genoemde hoeveelheid van 0.8 mg of inhaled salbutamol, dat is de werkzame stof.
Wat nog wat onduidelijk kan zijn is de 800/1600 microgram limiet afhankelijk vd tijd maar ook dan lijkt de waarde van Froome extreem hoog.

Dit is ook wel aardig:
"De deelnemers zijn 2 keer getest; voor de tests kregen ze een keer 40 puffs van 0,2 mg salbutamol en de andere keer kregen ze calciumtabletten (een placebo).
De deelnemers die salbutamol toegediend kregen, hadden gemiddeld 2932 ng/ml salbutamol in hun urine. "
https://www.allesoversport.nl/artikel/inhaleren-van-salbutamol-zorgt-niet-voor-betere-prestaties/

Men kreeg dus 8ng toegediend en zat dan op een gemiddelde van 2932 ng/ml salbutamol in hun urine. Let wel de dosis was dus 10 maal zo veel als in het andere onderzoek en de gevonden concentraties gelet op andere doelgroep en test omstandigheden tonen een (bijna) lineair verband.
Natuurlijk zijn een aantal factoren niet onderzocht maar of die de hoge waarde kunnen verklaren?

Dit valt ook op:
"Volgens de auteurs laat de studie zien dat het gebruik van salbutamol geen positieve bijdrage levert aan de aerobe prestatie van gezonde goedgetrainde mannen."
17 januari 2018 22:30
@Col du Bramont
er zijn nogal wat tegenstrijdige onderzoekjes over.

http://sportsscientists.com/2017/12/brief-thoughts-froomes-salbutamol-result/
daar staan een aantal links van onderzoekjes met verschillende conclusies.
Alles bij elkaar is het voor mij wel aannemelijk dat het prestatie-bevorderend werkt.

in het artikeltje wat je linkt gaat het na je quote trouwens als volgt verder:
" Wel is aangetoond dat langdurig gebruik van salbutamol voor anabole effecten zorgt."
18 januari 2018 00:15
Yep, de meningen over het effect van Salbutamol zijn verdeeld, los dan vh positieve effect op de ademhaling bij astma, dat is wel helder.
Er zijn zeker indicaties dat het anabool wat doet en wat ik niet helder heb is of je door Ventolin in te nemen het misschien toch wat doet aan je aerobe vermogen, ik bedoel in geval je geen astma klachten hebt. Deze effecten hoeven niet groot te zijn om te kunnen beslissen over winst in een etappe dan wel GT of verlies.

Ben wel heel benieuwd naar het verweer van Sky en Froome, er zit nog wat speelruimte om de abnormaliteit te verklaren maar deze ruimte is minder dan ik eerst aannam.
18 januari 2018 10:36
Natuurlijk verbetert het de prestaties, het verschil met zijn krampachtig bergop de dag er voor was voor ieder duidelijk zichtbaar, alsof ie op kerosine liep.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.