‘Verdediging Froome onderzoekt nierfalen als reden positieve test’
Foto: Sirotti
dinsdag 16 januari 2018 om 19:29

‘Verdediging Froome onderzoekt nierfalen als reden positieve test’

De positieve test van Chris Froome op Salbutamol houdt de wielerwereld nog altijd in zijn greep. Ruim een maand na de bekendmaking van dit nieuws houden zowel Froome, zijn ploeg Sky als de UCI zich op de vlakte. L’Equipe meldt echter dat de verdediging van Froome, aangevoerd door de bekende sportadvocaat Mike Morgan, druk bezig is met het onderzoeken van nierfalen als mogelijke reden voor de verhoogde concentratie Salbutamol.

Froome testte positief na afloop van de achttiende etappe van de Vuelta a España. Volgens de verdediging zou een combinatie van al aanwezige astmatische symptomen en de kou gedurende de laatste dagen van de ronde gezorgd kunnen hebben voor nierfalen. Hierdoor zouden de nieren niet in staat zijn geweest de ingenomen hoeveelheid Salbutamol te verwerken, waardoor er een verhoogde concentratie ontstond op de dag van de test. Dit zou volgens het kamp-Froome de reden kunnen zijn voor de dubbele toegestane hoeveelheid – 2000 nanogram per milliliter in plaats van 1000 nanogram – in de urine van de viervoudige Tourwinnaar.

De NOS meldt dat Sky op dit moment nog verschillende theorieën onder de loep neemt, en daarmee nog niet overtuigd is van de door de verdediging van Froome aangevoerde verklaring. Eerder stelde de Britse formatie nog dat de positieve test wellicht verklaard kan worden door voedsel, andere medicaties, uitdroging of het moment waarop een renner Salbutamol inneemt.

[poll id=”701″]

RIDE Magazine
105 Reacties
Sorteer op:
16 januari 2018 21:47
Wiggo en Froome zijn beide gewoon labratjes geweest, hele goeie en bereidwillige.
Voor de wielersport zou het prima zijn als dat hele SKY-gebeuren eens over is en we weer een stapje verder zetten > Met allerlei ongelofelijke domme lulsmoezen zoveel medicatie als maar mogelijk rotzooi naar binnen buffelen is ook doping, inspanningsastma is bullshit en wanneer je het niet meer bij kan hijgen moet je gewoon lossen. Next.
16 januari 2018 21:49
Zowel een nierfalen als astma, en dan nog 4x de Tour winnen....
Stel je voor wat een palmares Froome al had bij elkaar gefietst als hij helemaal geen medische problemen zou hebben :-)
16 januari 2018 21:50
Nieuws!!! Het gaat om de urine van een astmatische hond van een vriend van CF. Brailsford kwam met het idee dat te gaan mengen met een van zijn paarden welke regelmatig nierfalen heeft. Dit gemengd en ingespoten bij CF. dat gebeurde toevallig. Een ronfvliegende injectiespuit met de gemengde urine kwam plots richting de blaas van CF. Dus jongens en meisjes er is niks aan de hand. "Dit was gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigeheden waar wij totaal en geheel geen invloed op hebben gehad. De windrichting was waarschjnlijk ook niet gunstig vooe ons" aldus een strijdbare Brailsford.
16 januari 2018 21:51
Gele kaarten kunnen wellicht helpen, maar koppel er dan net als in het voetbal een sanctie aan, bv dmv een (evt oplopende) tijdsstraf.
16 januari 2018 21:54
Ze hebben bij Sky meer last van hard falen.
16 januari 2018 21:57
Wielrennen: hoe zieker je bent, hoe harder je rijdt.

Astma, nierfalen, een exotische parasiet, kanker gehad incl chemo's, jachtongeluk. Maakt allemaal niks uit, je wint er grote rondes mee.
16 januari 2018 22:01
Eer staat tot oneer, zoals roem tot froome. Laat Sky nog aanmodderen tot 27 mei en schors hem dan 6 maanden.
16 januari 2018 22:08
Als ik door nierfalen tegen de lamp aan loop bij een alcoholcontrole ben ik nog steeds strafbaar. Maar in de wielerwereld gelden er dan andere wetten?
Als de grens 1000 is en je toont 2000 dan is het toch gewoon direct straffen?
16 januari 2018 22:11
@ winningmood: het is te bezopen voor woorden inderdaad.
16 januari 2018 22:17
Sander Armee had het zo koud dat hij zijn rits open gooide tjidens zijn overwinning:(

http://www.wielerflits.nl/nieuws/299380/vuelta-2017-sander-armee-bezorgt-lotto-soudal-derde-zege.html
16 januari 2018 22:17
Wie is er eigenlijk allemaal zo naïef om te geloven in de onschuld van deze wonderboy? Net zoals wielrennen een sport is om telkens harder te gaan, is het tevens een strijd om niet gepakt te worden. Na de Tour Dopage van 1998 moesten we allemaal geloven dat het schoner was dan voorheen, maar juist toen begon het tijdperk Armstrong. Uitgerekend in het jaar dat Lance bekende, 2012, werd de Tour gewonnen door een baanrenner die voorheen niet kon klimmen. En nu moeten we geloven dat een astmatische nierpatiënt 5 grote rondes wint? Het is enkel een kwestie van tijd tot de perconferentie met dikke tranen en cero, cero, cero...
16 januari 2018 22:20
Het klinkt als gelul maar eerlijk gezegd denk ik niet dat iemand hier dat kan beoordelen. En met meldonium hebben we gezien dat er middelen op dopinglijst komen waar eigenlijk nauwelijks wetenschappelijke kennis van is over hoe het op te sporen. Wist niemand dat dat nog maanden te vinden is terwijl dit de paracetamol van het Oostblok was en dus zeer veel gebruikt.
En dat gaat nog over de normale populatie. Laat staan dat er iets bekend is over afwijkingen.
16 januari 2018 22:29
@covadonga de toegestane gehaltes hebben als doel om maar beperkt gebruik toe te staan. Als beperkt gebruik tot hogere gehaltes leidt zou je kunnen concluderen dat de grenzen niet goed zijn.
16 januari 2018 22:35
@jos
Hoe zou jij dat aanpakken als je het functioneren van de nieren niet gemeten hebt destijds? Als dat al simpel buiten ziekenhuis te meten is.
Ik ben het eens met je opmerking over de strategie van sky. Maar hebben ze een andere optie?
16 januari 2018 22:35
Quote:
jooprioolpijp - 16 januari 2018 om 21:16

@Covadonga: het probleem is dat er geen 1 op 1 relatie is tussen Salbutamol in de urine en de ingenomen dosis: een toegestane dosis kan ook tot een te hoge (zelfs hoger dan gemeten bij Froome) waarde in de urine leiden.


Onzin, het gehalte Salbutamol bij Froome was zo hoog dat je dat met normaal inhaleren nooit voor elkaar krijgt. Hij moet echt als een gek te keer zijn gegaan aangezien salbutamol niet door het lichaam zelf aangemaakt wordt, zelfs niet door het wonderlichaam van Froome.

Bovendien heeft Froome al gezegd dat hij de extra dosis niet nam vanwege een sportieve medische reden, maar om niet te kuchen bij de interviews na afloop van de race. Alleen dat statement is al méér dan reden genoeg om hem pér direct te schorsen voor minimaal twee jaar.
16 januari 2018 22:36
@dweepziek +1 over transparantie.
16 januari 2018 22:40
@sol Shell oké jij weet dus heel goed hoe snel salbutanol afgebroken wordt terwijl je last van je nieren had?
Ik ben het eens dat froome de schijn tegen heeft. Dat sky een deadline moet krijgen en dat hij voorlopig geschorst zou moeten worden. Maar qua medische kennis lijkt jou bericht kort door de bocht.
Overigens vind ik dat de uci voorlopig zou moeten schorsen zodat ploegen het niet gaan inzetten om onschuld prettige mee te voeren zoals nu.
16 januari 2018 22:47
De dag ervoor was er nog niets aan de hand qua waardes, dus de kans dat je net die ene dag door nierfalen opeens een hogere waarde test dan je überhaupt zegt te hebben geïnhaleerd, acht ik niet heel groot in nee.

En ja, ik ben zelf astmapatiënt, en ja daarom weet ik zeker dat Froome uit zijn nek kletst. Als ik eens vreselijk last van astma heb, kom ik nog niet eens op de helft van de salbutamol die Froome naar binnen heeft zitten mieteren en als ik me dan zo voel is het laatste waar ik aan denk of überhaupt kan sporten. En tijdens het sporten had ie het naar eigen zeggen niet eens nodig, alleen na afloop van de rit voor de interviews! Dus was er zeker geen noodzaak en al helemaal geen echte last van astma, anders bestaat het niet dat je op zo'n dag topsport kan bedrijven.
16 januari 2018 23:14
Froome wordt elke grote ronde getest, heeft al meermaal extra pufjes genomen (zie dauphine een paar jaar terug bijv). Dus dit zal niet de eerste keer zijn dat hij een verhoogde dosis nam. Echter nu komt het op het dubbele van de maximale waarde? Joh die hadden het allang geweten als Froome standaard hogere waardes gaf bij zijn pufjes. Ergo er is wat geks gebeurd, voor mij klinkt echter een eendaagse nierfaal niet als logisch vanuit medisch oogpunt.

Daarnaast: alle andere dagen was er schijnbaar niks aan het handje? dus nam hij daar max de halve dosis van zijn 2000 meting? want die preciese dagen was het niet mega koud.
16 januari 2018 23:16
Een ding lijktt me duidelijk, schuldig of onschuldig, froome kan niet meer starten in de Tour want dat gaat dan niet goed aflopen.
16 januari 2018 23:21
Quote:
Froome testte positief na afloop van de achttiende etappe van de Vuelta a España.

Nee, Froome testte niet positief,er werden een verdacht hoge concentratie salbutamol in zijn urine aangetroffen en de procedure voorziet dan cq verplicht Froome en Sky dat hij met een verklaring moet komen.
Van dat recht maakt hij gebruik en pas als zijn verweer bekend is en dat kennen we nu nog niet kun je een oordeel vellen of het valide argumenten bezit of niet.
De UCI geeft zelf aan dat je boven een bepaalde concentratie niet positief bent maar in een grijs gebied zit. Er bestaat simpel geen onderzoek waar eenduidig wordt vastgesteld dat bij de maximale inname van Ventolin je gegarandeerd onder de nu gestelde grens waarde blijft.

Ik zie liever dat de zaak nu na een goed onderzoek helder wordt en we er in de toekomst van kunnen leren dan wat simpel roepen op geen argument gebaseerd dat Froome wel positief moet zijn.

Sky en Froome hebben een wat dubieus verleden als het gaat om doping maar daarmee is Froome nog niet schuldig dan wel is dat een reden vd geldende procedure af te wijken.

Ik heb zelf toen ik lang geleden nog wedstrijden reed en last had van inspanningsastma en pollen allergie ook Ventolin ingenomen, 2 of 3 inhaleringen werkten prima of beter met 1 inhalering was je zo'n 2 uur zonder problemen.

Ik hoop dat snel duidelijk komt in deze zaak daar is de wielersport bij gebaat. Ook moet helder zijn binnen welke termijn het verweer gegeven moet zijn, nu is dat niet duidelijk en dat is niet goed.
16 januari 2018 23:27
Wat veel mensen keer op keer over het hoofd zien is dat deze testen al met meerdere andere factoren worden genormaliseerd, en dit daarom allemaal smoesjes voor de bühne zijn.
de 1000ng max icm de aanbevolen inname hebben al een veiligheidsmarge en de resultaten die de test komen zijn al tot stand gekomen met zijn vochtgehalte(vaak gebruikt in deze discussie) en andere factoren meegewogen.
maar zand in de ogen werkt blijkbaar nog steeds aardig goed.

@Col du Bramont
"Ik zie liever dat de zaak nu na een goed onderzoek helder wordt en we er in de toekomst van kunnen leren dan wat simpel roepen op geen argument gebaseerd dat Froome wel positief moet zijn."

Het is natuurlijk precies andersom.
Froome heeft positief getest via een wetenschappelijke methode en nu is het aan hem om daar een steekhoudende verklaring voor te geven.
16 januari 2018 23:37
Tevens zijn ulissi en Petacchi voor lagere waardes geschorst
16 januari 2018 23:44
Ik vind het vooral triest dat ze ernstige ziektes gaan misbruiken voor hun verdediging. Walgelijke lui.
16 januari 2018 23:45
Onzin wat je zegt Skedel :).

Froome is niet positief, hij zit in een grijsgebied en de UCI vraagt hem nu met een verklaring te komen. Is die niet afdoende kan het een positief geval worden.

Verder ken ik geen wetenschappelijk onderzoek waar rekening houdende met alle mogelijke factoren is vastgesteld dat het zeker is dat je boven een bepaalde grenswaarde meer dan de toegestane hoeveelheid Ventolin cq Salbutamol hebt ingenomen.
Als jij dat onderzoek wel kent ben ik benieuwd naar een link en ook welke marges men heeft ingebouwd. Dat is nu juist wat niet helder is, was dat wel zo had de UCI ook niet de grijze zone ingebouwd waar Froome nu inzit.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.