Victor Lafay verrast Jumbo-Visma: “Ze hadden al veel gewerkt en Wout wilde niet zelf rijden”
foto: Cor Vos
zondag 2 juli 2023 om 17:46

Victor Lafay verrast Jumbo-Visma: “Ze hadden al veel gewerkt en Wout wilde niet zelf rijden”

Wout van Aert was de gedoodverfde winnaar van de tweede etappe van de Tour de France in San Sebastián, maar Victor Lafay stak met een late aanval een stokje voor de Belgische ritzege van de Jumbo-Visma-kopman. “In de laatste kilometer zou mijn moment komen”, aldus de verrassende ritwinnaar van Cofidis in zijn eerste reactie.

Jumbo-Visma had al veel werk gedaan en ik zag dat Wout niet zelf wilde rijden”, vertelt Lafay in het flashinterview na afloop. Hij zat mee in een groep van ruim twintig man die overbleef na de Jaizkibel en kende het parcours goed. “Ik wist dat er aangevallen zou worden op dat korte stukje omhoog. Ik wilde juist wachten en in de laatste kilometer zou mijn moment komen. Ik zette mezelf in een aeropositie, telde af en tot mijn verbazing won ik. Het is fantastisch.”

Zaterdag was Lafay al de grote verrassing toen hij als enige in staat was om Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard te kunnen volgen op de Côte de Pike op weg naar Bilbao. Nu op de Jaizkibel overleefde hij ook, maar dat ging niet makkelijk. “Ik had het eigenlijk een beetje lastig op de slotklim, want ik zat daar echt op mijn limiet. Daarna dacht ik, laat ik een tactisch plan maken voor de slotfase. Maar dat doe ik normaal nooit”, lacht hij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.