SD Worx-Protime en Lidl-Trek kruisen de degens in Brabantse Pijl voor vrouwen
Elisa Longo Borghni is een van de blikvangers aan de start - foto: Cor Vos
woensdag 10 april 2024 om 08:45

SD Worx-Protime en Lidl-Trek kruisen de degens in Brabantse Pijl voor vrouwen

De Brabantse Pijl luidt woensdag een nieuw deel van het voorjaar in. Na Parijs-Roubaix komen de heuvelklassiekers piepen en de Vlaams-Brabantse wedstrijd is ook bij de vrouwen de eerste koers in die rij. Met Demi Vollering, Elisa Longo Borghini en Shirin van Anrooij vinden de toppers hun weg naar Overijse. WielerFlits blikt kort vooruit.

De Brabantse Pijl voor vrouwen zal komende woensdag voor een negende keer plaatsvinden. De allereerste editie, in 2016, werd gewonnen door niemand minder dan Marianne Vos. Over een gedroomde eerste winnares gesproken. Na Vos waren Annette Edmondson, Marta Bastianelli, Sofie De Vuyst, Grace Brown, Ruth Edwards en Demi Vollering aan het feest. Vorig jaar ging de zege, in regenachtige omstandigheden, naar Silvia Persico.

Favorieten
De Italiaanse staat dit jaar echter niet aan de start om haar titel te verdedigen. Het koersgeweld zal vooral van twee teams moeten komen. SD Worx-Protime heeft met oud-winnares Demi Vollering, Europees kampioene Mischa Bredewold, Femke Gerritse en Kata Blanka Vas heel wat ijzers in het vuur. Toch kijken we vooral naar Vollering: voor de Nederlands kampioene begint haar wielerseizoen nu écht.

Vollering zal voor de zege wel moeten afrekenen met Lidl-Trek. De Amerikaanse formatie komt ook met een bijzonder sterke selectie op de proppen voor de midweekse klassieker, met Ronde van Vlaanderen-winnares Elisa Longo Borghini, Shirin van Anrooij (de nummer drie in de Ronde), Amanda Spratt en Gaia Realini.

Verder is het uitkijken naar onder meer Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal Team), Amber Kraak (FDJ-Suez), Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck), Floortje Mackaij (Movistar), Kristen Faulkner (EF Education-Cannondale) en Mavi García (Liv AlUla Jayco).

Boekt Demi Vollering woensdag haar eerste zege van het seizoen? – foto: Cor Vos

Parcours
Deze toppers krijgen woensdag een wedstrijd van net geen 135 kilometer voorgeschoteld, tussen Sint-Kwintens-Lennik en Overijse, met onderweg de nodige kassei- en asfaltklimmetjes. In de eerste vijftig kilometer volgen er met de  Sollenberg, Bruine Put, Eigenbrakelsesteenweg en de Rue de Nivelles al enkele hellingen, maar de koers zal pas écht losbarsten op de lokale ronde in en rond Overijse.

De ronde wordt gekenmerkt door de kasseien van de Hertstraat (0,7 km aan 3,7%), Holstheide (1 km aan 5%), de lastige kasseien van de Moskesstraat (0,5 km aan 7%) en uiteindelijk de beroemde S-bocht beklimming (1,3 km aan 3,7%), kort voor de aankomst op de Brusselsesteenweg. Een opvallende wijziging ten opzichte van vorig jaar, is dat de korte maar krachtige Hagaard-beklimming uit het begin van het rondje is gehaald.

De Brabantse Pijl voor vrouwen is woensdag vanaf 12.30 uur live te zien op Eurosport 1 en de online kanalen Eurosport.nl en Discovery+.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.