Voorbeschouwing: Critérium du Dauphiné 2018
foto: Sirotti
zondag 3 juni 2018 om 09:00

Voorbeschouwing: Critérium du Dauphiné 2018

Met het Critérium du Dauphine start er komende zondag een belangrijke voorbereidingskoers richting de Tour de France. De rittenkoers door Zuid-Frankrijk vormt voor velen een laatste belangrijke test richting La Grande Boucle. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Critérium du Dauphine is een gevestigde waarde op de internationale wielerkalender. Mening wielerliefhebber associeert de wedstrijd als generale repetitie voor de Tour met zware bergritten in de Franse Alpen.

De wedstrijd werd vernoemd naar een regionaal dagblad dat de organisatie voor zijn rekening nam en kreeg de naam Critérium du Dauphiné Libéré. De krant Dauphiné Libéré werd vlak na de oorlog opgericht door zeven verzetsstrijders. Een van hen, Georges Cazeneuve, zou tot 1980 koersdirecteur blijven. De eerste editie vond plaats in 1947. De overwinning ging naar de voor Mercier uitkomende Pool Édouard Kablinski.

Bernard Hinault (links) is met drie eindzeges één van de recordhouders van het Critérium du Dauphiné

Met 31 eindzeges wordt de erelijst gedomineerd door Franse renners. De Fransen Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charly Mottet en de Spanjaard Luis Ocaña wonnen de wedstrijd elk drie keer. Chris Froome wist zich na eerdere zeges in 2013 en 2015 twee jaar terug in dat rijtje te voegen. Slechts één keer wist er een Nederlander de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Het was 38 jaar geleden de toen de voor Raleigh rijdende Johan van der Velde die de eindoverwinning opeiste. Verder waren er tweede plaatsen voor Henk Lubberding en Steven Rooks, terwijl Joop Zoetemelk drie keer als derde is geëindigd.

Vorig jaar wist voor het eerst in de geschiedenis een Deen zijn naam op de erelijst bij te schrijven. Jakob Fuglsang reed in een zinderende slotrit van van Albertville naar Plateau de Solaison klassementsleider Richie Porte uit de leiderstrui. De Astana-renner profiteerde optimaal van het feit dat concurrenten Porte en Froome elkaar het wit uit de ogen keken. Fuglsang was met een vluchtersgroep vooruitgesneld en had aan de finish tien seconden over op Porte.

Laatste tien winnaars
2008 flag-es Alejandro Valverde
2009 flag-es Alejandro Valverde
2010 flag-si Janez Brajkovič
2011 flag-gb Bradley Wiggins
2012 flag-gb Bradley Wiggins
2013 flag-gb Chris Froome
2014 flag-us Andrew Talansky
2015 flag-gb Chris Froome
2016 flag-gb Chris Froome
2017 flag-dk Jakob Fuglsang

Parcours

De route voert de renners in acht dagen door het zuid-oosten van Frankrijk. In de Franse Alpen zijn er maar liefst vier aankomsten bergop gepland. De bergetappes zijn korter dan 150 kilometer en komen niet hoger dan 2000 meter.

Zondag 3 juni – Proloog: Valence – Valence (6,6 km)
In tegenstelling tot vorig jaar begint de Dauphiné weer met een proloog. De start en finish liggen in Valence. De 6,6 kilometer lange route langs de rivier de Rhone is overwegend vlak. De rit tegen de klok is niet bijzonder technisch en kent weinig hoogteverschil. Victor Campenaerts krijgt hier de kans om zijn teleurstelling uit de Giro weg te spoelen. Hij moet het onder meer opnemen tegen specialisten als Jonathan Castroviejo en Mathias Brändle.

Maandag 4 juni – Etappe 1: Valence – Saint-Just-Saint-Rambert (179 km)
De eerste rit in lijn voert de renners in 179 kilometer over maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen. Kort na de start in Valence volgt er al een klim van tweede categorie. De rit wordt afgesloten met twee lokale ronden in en rond aankomstplaats Saint-Just-Saint-Rambert. Met de beklimming van de Côte du Barrage de Grangent (1,3km aan 4,3%) is er in de finale nog een hindernis opgenomen. Of deze rit in een massasprint beslist gaat worden, is dan ook zeer de vraag. Mocht het toch zover komen, dan zullen waarschijnlijk renners als Bryan Coquard (Vital Concept), Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors), Pascal Ackermann (BORA – hansgrohe) en Phil Bauhaus (Sunweb) op de voorgrond treden.

Dinsdag 5 juni – Etappe 2: Montbrison – Belleville en Beaujolais (180,5 km)
Ook de route van de tweede rit is allerminst vlak. In het tweede gedeelte van de etappe zijn er vijf beklimmingen opgenomen. De top van de laatste ligt op dertig kilometer van de aankomst. Daarna gaat het in dalende lijn richting de finish, waardoor we een razendsnelle finale kunnen verwachten.

Woensdag 6 juni – Etappe 3: Pont-de-Vaux – Louhans-Châteaurenaud (35 km ploegentijdrit)
Op woensdag mogen de renners zich opmaken voor een 35 kilometer lange ploegentijdrit. De route voert over een vlak parcours. De afstand is ongeveer gelijk aan de ploegentijdrit in de Tour naar Cholet, waardoor de teams de kans krijgen om zich nog eens te testen in deze discipline.

Donderdag 7 juni – Etappe 4: Chazey-sur-Ain – Lans-en-Vercors (181 km)
De vierde rit markeert het begin van een zwaar slot van deze Dauphiné. Vanaf hier is het klimmen geblazen. De openingsfasie is nog vlak, maar in het tweede gedeelte kunnen de klimmers zich uitleven. Met de Col du Mont Noir wordt de eerste col van de buitencategorie gerond. De beklimming is 17,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. De rit wordt afgesloten met een 4,8 kilometer lange slotklim naar Lans-en-Vercors.

Vrijdag 8 juni – Etappe 5: Grenoble – Valmorel (130,5 km)
De rit naar skidorp Valmorel kent twee gezichten. In de eerste twintig kilometer na de start in Grenoble volgen er twee cols van tweede categorie, die ideaal zijn voor het opzetten van een ontsnapping. Hierna volgt een lange verplaatsing via het dal, voordat als toetje de slotklim naar Valmorel opduikt. De aankomst is op een 12,7 kilometer lange col van de buitencategorie, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent. De laatste keer dat de Dauphiné Valmorel aandeed was in 2013. Destijds was het Chris Froome die er wist te winnen, voor Alberto Contador en Matthew Busche.

Zaterdag 9 juni – Etappe 6: Frontenex – La Rosière (110 km)
Het slotweekend wordt afgetrapt met een bergrit waarin in slechts 110 kilometer vier serieuze cols bedwongen moeten worden. De etappe is vrijwel een kopie van de elfde rit in de komende Tour de France. Vanuit de start gaat het richting de top van de Montée de Bisanne. Na een lange afdaling volgt de beklimming van de Col de Pré (12,6 km á 6,6%), direct gevolgd door de Cormet de Roseland. Voordat de renners de finish bereiken, moeten zij eerst nog de beklimming naar ski-station La Rosière voltooien. Deze 17,6 kilometer lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8%

Zondag 10 juni – Etappe 7: Moûtiers – Saint-Gervais Mont Blanc (129k)
De rittenkoers wordt afgesloten met een relatief korte rit met wederom de nodige beklimmingen. Vanuit Moûtiers (niet ver van de Valmorel, de aankomstplaats van de vijfde rit) volgt er na een licht stijgende aanloopfase door het dal de beklimming van de Cormet de Roselend (19 km á 6%). Na een afdaling volgt een colletje van derde categorie als tussendoortje, alvorens met de Col des Saisies (eerste categorie) een volgende beproeving op het menu staat. De Côte des Amerands volgt als opwarmer voor de slotklim richting Saint-Gervais. Romain Bardet bewaart goede herinneringen aan deze beklimming In de Tour van 2016 legde hij er met een zege de basis voor zijn latere podiumplek.

Favorieten
Hoewel de Dauphiné lang gold als de ultieme voorbereidingskoers op de Tour de France, zien we de laatste jaren dat steeds meer renners kiezen voor een andere piste. Dat is terug te zien in het deelnemersveld. Van de top tien van de voorbije Ronde van Frankrijk, zijn er komende week maar drie actief in Zuid-Frankrijk.

Zal Geraint Thomas ook in de Dauphiné met de gele trui te zien zijn? – foto: ASO

Sky start zoals we van de Britten gewend zijn wederom met een waar sterrenensemble met meerdere kanshebbers. De Britse succesformatie heeft een enorme staat van dienst in deze wedstrijd. De voorbije zeven jaar wist de ploeg hier namelijk maar liefst vijf keer te winnen.

Geraint Thomas keert na vier jaar weer eens terug in de Dauphiné. De Welshman – die met 20 koersdagen dit jaar nog helemaal niet zoveel wedstrijdkilometers in de benen heeft – reed de voorgaande edities vooral in dienst van kopman Froome. Nu krijgt hij een kans om voor eigen succes te rijden. Thomas begon het jaar goed met podiumplaatsen in de Algarve en de Tirreno, maar na een val op de eerste kasseistrook van Parijs-Roubaix kwam de klad in zijn seizoen. Terwijl Froome de Giro reed, trainde Thomas op El Teide. Heeft hij daar de basis gelegd voor een topprestatie in Frankrijk in juni en juli?

Ook ploeggenoot Michal Kwiatkowski is een renner om rekening mee te houden. De Pool toonde afgelopen maart met een overwinning in Tirreno-Adriatico nog dat hij in korte rittenkoersen tot de wereldtop behoort. In de Ardennenklassiekers kwam hij niet tot aansprekende resultaten, maar in Frankrijk krijgt hij de kans om de draad weer op te pakken.

Wat kan Bardet in eigen land? – foto: ASO

De Franse hoop is gevestigd op Romain Bardet. De voorbije vier edities eindigde hij steeds bij de beste tien, met een tweede plek in 2016 als uitschieter. De kopman van AG2R La Mondiale trainde voorafgaand aan de Dauphiné samen met ploeggenoten Axel Domont en Pierre Latour op hoogte in de Sierra Nevada. Bardet krijgt hier met name de laatste dagen een parcours waar zijn kwaliteiten tot zijn recht komen, wat hem een geduchte kanshebber voor de eindoverwinning maakt. De kilometers tegen de klok vormen echter zijn achilleshiel. De Franse formatie staat hier met een sterke ploeg aan de start. Ook Tony Gallopin en Alexis Vuillermoz staan namens AG2R La Mondiale aan de start.

Quick-Step Floors heeft meerdere troeven in handen. Bob Jungels rijdt de Dauphiné als voorbereiding op zijn eerste serieuze poging om een klassement in de Tour te rijden. In de tijdritten kan hij wellicht tijd pakken op zijn concurrenten, maar het zal afwachten worden hoe hij zich in het hooggebergte stand kan houden. Met Julian Alaphilippe heeft de succesvolle blauwe formatie in tweede troef in handen. De 25-jarige Fransman kende een sterke voorjaarscampagne met onder meer een zege in de Waalse Pijl. Twee jaar geleden won hij in Frankrijk het jongerenklassement en legde hij beslag op een zesde plek in de eindrangschikking. Dat maakt hem een renner om rekening mee te houden.

Oud-ploeggenoot Dan Martin werd vorig jaar nog derde in de eindrangschikking, maar kon na zijn overstap naar UAE Emirates nog niet imponeren. De korte, explosieve bergritten passen echter goed bij zijn aanvallende stijl. Wanneer de vorm aanwezig is, kan Martin hier een gooi doen naar de eindzege.

Kan Adam Yates meedoen om de overwinning – Foto LaPresse/Fabio Ferrari

Mitchelton-Scott start hier met Adam Yates. De 25-jarige Brit is door zijn ploeg aangewezen om als kopman de Tour te rijden en krijgt in de Dauphiné een serieuze test. Yates begon goed aan zijn seizoen. In Tirreno-Adriatico won hij de rit op de op Muur van Filottrano en eindigde hij als vijfde in het eindklassement. Yates brak in maart tijdens de Ronde van Catalonië zijn bekken, maar zijn rentree in Californië luisterde hij op met een vierde plek. Hij bewaart bovendien goede herinneringen aan de Dauphiné en werd hier al eens zesde (2014) en zevende (2016).

Bij Astana ontbreekt titelverdediger Jakob Fuglsang, die dit keer een voorkeur geeft aan een start in Zwitserland. Met Pello Bilbao beschikt de Kazachse formatie wel over de nummer zes van de Giro. Movistar start zonder de grote drie en staat hier met een jeugdige ploeg aan het vertrek. In de persoon van Marc Soler beschikt de Spaanse formatie wel over de verrassende winnaar van Parijs-Nice. Het is aan hem om op Franse bodem wederom naar een topklassering toe te fietsen.

BORA-hansgrohe brengt met Emanuel Buchmann de nummer zeven van vorig jaar aan de start. De 25-jarige Duitser werd in april nog negende in Romandië. Bij Katusha-Alpecin is het uitkijken naar Ilnur Zakarin. De Rus richt zich na een jaar waarin hij vijfde werd in de Giro en derde in de Vuelta volledig op de Tour. Zakarin kan zowel klimmen als tijdrijden, maar heeft dit jaar nog niet veel van zich laten horen. De Dauphiné zal een indicatie geven hoe het gesteld is met zijn vorm richting de Tour.

Vincenzo Nibali verklaarde eerder deze week nog dat hij de Dauphiné vooral als voorbereiding op de Tour ziet. De kopman van Bahrain Merida wist in vier eerdere deelnames niet tot grootse prestaties te komen en het is maar de vraag of hij nu een rol van betekenis zal spelen in de strijd om de eindzege. De Siciliaan is net terug van hoogtestage op de Teide en heeft aangegeven het goed te willen doen in een aantal ritten. Is dit voldoende om een klassement te rijden?

Outsiders
Bij Lotto Soudal is het uitkijken naar Tiesj Benoot. De Belg liet in Tirreno-Adriatico met een vierde plaats zien dat hij in rondjes van een week kan presteren. In deze Dauphiné moet er echter meer geklommen worden en gezien het deelnemersveld zou een plek bij de beste tien een hele goede prestatie zijn.

Voor Warren Barguil breken er belangrijke maanden aan – foto: Sirotti

Warren Barguil zal zich de komende maanden moeten tonen. De 26-jarige klimmer wist sinds zijn overstap naar Fortuneo – Samsic nog niet te imponeren, maar wil dit jaar weer schitteren in de Tour. In de Dauphiné wist hij tot dusver nog niet uit te blinken. Groupama-FDJ rekent in eigen land op de talentvolle klimmer David Gaudu. De 21-jarige Gaudu werd dit jaar nog twaalfde in Catalonië. Wanty-Groupe Gobert vertrouwt  op het Franse klimtalent Guillaume Martin. Pierre Rolland maakt in het shirt van EF Education First zijn opwachting. Twee jaar geleden werd hij nog tiende in het eindklassement, maar dit jaar wist Rolland nog niet echt de excelleren.

Cofidis start met een team van klimmers. Met de Spanjaarden Dani Navarro (in 2013 al eens vijfde) en de gebroeders Herrada beschikt het over renners die in het hooggebergte lang mee moeten kunnen. BMC wedt op meerdere paarde en hoopt met Damiano Caruso, Brent Bookwalter en Dylan Teuns op een goed klassement. Caruso werd vorig jaar in de Tour de France nog elfde, maar deze Dauphiné wil hij vooral zijn vorm richting de Tour aanscherpen.

De kans dat er een Nederlandse opvolger komt voor Johan Van der Velde is klein. LottoNL-Jumbo start zonder renner die mee zal doen in de top van het klassement, al zal de Amerikaan Neilson Powless willen testen hoe ver hij komt in dit deelnemersveld. Ook Sunweb staat met een ploeg rittenkapers aan de start.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Geraint Thomas
*** Romain Bardet, Adam Yates
** Julian Alaphilippe, Dan Martin, Marc Soler
* Michal Kwiatkowski, Vincenzo Nibali, Emanuel Buchmann, Ilnur Zakarin

Weer & TV
De renners rijden de ritten de komende dagen in zomerse temperaturen van de rond de 25 graden Celsius, maar kunnen zich ook opmaken voor de nodige regen. De weersomstandigheden ter voorbereiding op de Tour zijn dus niet ideaal.

De wedstrijd wordt uitgezonden door zowel Eurosport als Sporza. Op Eurosport zal vanwege Roland Garros uitgezonden worden op het tweede kanaal, verder is het te volgen via de Eurosport Player. Sporza zendt elke etappe uit op één. Doordeweeks vanaf 15:15 en in het weekend vanaf 13:30. In het weekend finishen de ritten rond 15:00, op weekdagen tussen kwart over vier en kwart voor vijf.

[poll id=”812″]

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
1 juni 2018 10:11
Jammer dat Roglic hier niet start en had hier nog graag een revanche van Porte op Froome willen zien. Hopelijk krijgen we dat dan in de Tour voorgeschoteld. De Dauphiné zal inderdaad wel voor Thomas zijn alhoewel ik Kwiatkowski ook minimaal op het podium verwacht. Laatste plekje is voor Nibali/Bardet.
1 juni 2018 10:19
Edit redactie: Thanks, toegevoegd
1 juni 2018 10:21
Edit redactie: Thanks aangepast
1 juni 2018 10:28
Rijdt Porte ook in Zwitserland of probeert hij zo min mogelijk wedstrijden te rijden om het risico op een blessure te verkleinen ;)

Ook bizar dat Landa, Valverde en Quintana alle drie niet aan de start staan. Echt alle ballen op de tour voor Movistar.
1 juni 2018 10:31
Qua parcours en zeker qua deelnemersveld één van de minste Dauphinés die ik me kan herinneren. Sky gaat de rest van de klassementsrenners wegblazen in de ploegentijdrit en met deze lengte gaat dat in de minuten lopen. Wordt dan moeilijk om de boel nog om te draaien in de bergetappes. Vind het daarnaast ook jammer dat ze etappe 11 uit de Tour gekopieerd hebben, dat haalt toch wel het verrassingselement weg.
1 juni 2018 10:42
@ditisdavid: volgens mij zit er ieder jaar een rit in de Dauphiné die een exacte kopie is van een aankomende touretappe.
1 juni 2018 10:42
Ik denk dat Poupou zijn kleinzoon nog graag in de Dauphine en Tour had gezien.
1 juni 2018 10:50
@stofzuigert - dat trio staat in Zwitserland geloof ik
OT: Die trend van Dauphine om steeds maar kortere etappes te doen heb ik een dubbel gevoel over.
1 juni 2018 10:59
ditisdavid >>> Eens wat betreft het deelnemersveld, maar het parcours is toch juist enorm zwaar? Daar zal het niet aan liggen qua spektakel. De eerste twee ritten in lijn zijn verre van simpele sprintersritten en ze sluiten af met vier(!) aankomsten bergop, da's nogal veel voor een ronde van een week.
1 juni 2018 11:14
De vraag is toch wel of je hier al goed wílt zijn als AK-man. De timing van de Dauphiné is zeer ongunstig, zeker gezien de Tour pas echt gaat beginnen in het laatste deel van de ronde.
1 juni 2018 11:14
@bommie
Geen exacte kopie meestal toch? Vorig jaar bijvoorbeeld gingen ze in zowel de Dauphiné als de Tour de Mont du Chat op, maar die etappes waren verder geheel verschillend.

@ChefSpijker
Ploegentijdrit van 35 kilometer is (veel) te lang voor een ronde van deze lengte, drie korte bergetappes op een rij slaat imo nergens op, en alle bergetappes zijn aankomst bergop. Verder is het parcours misschien wel té zwaar als voorbereidingsronde voor de Tour, dat helpt het deelnemersveld ook niet.
1 juni 2018 11:16
Alle kopmannen aan de start gaan ook naar de Tour, behalve Buchmann. Daarom zie ik hem hier nog wel verrassen.
1 juni 2018 11:24
Ik verwacht eerlijk gezegd een renner die niet naar de Tour piekt, of daar niet de top 5 kan halen. Alaphilippe zou zomaar kunnen met QS als goede ploeg voor de ploegentijdrit. Een weekje zou hij ook wel moeten kunnen, als ze maar niet voor dagzeges gaan. Weet niet hoe hij etappes met meerdere lange klimmen verteerd.
1 juni 2018 11:45
Ik mis de deelnemerslijst in de overigens goeie voorbeschouwing.
1 juni 2018 11:52
Benieuwd naar Bardet en Barguil. Barguil nog weinig laten zien, maar hoop dat hij weer lekker gaat aanvallen zoals afgelopen Tour.

Bardet wint elk jaar wel z'n ritje, maar hoop dat hij nu eindelijk een keer echt mee gaat strijden om het geel straks in juli. Met die tijdrit vorig jaar aan het einde nooit een serieus gevaar geweest voor Froome.
1 juni 2018 12:26
4 bergritten, 4 aankomsten bergop. Gaat tussen Bardet, Thomas en Jungels.
1 juni 2018 12:45
35 km is helemaal niet te lang voor een ploegentijdrit. Zeker niet met 4 aankomsten bergop daarna, genoeg kans om tijd goed te maken.
1 juni 2018 13:12
bernal staat toch op de startlijst of niet?
1 juni 2018 13:24
Bernal rijdt niets meer tot de Tour de France.
1 juni 2018 13:37
@Bommie, DitisDavid: Vaak testen ze een aankomst bergop het jaar ervoor.

@WernerFranke: Bernal rijdt de Route D'Occitanie
1 juni 2018 13:41
Rijdt Froome nog iets voor de Tour?
1 juni 2018 13:44
Kwiat gaat weer beestachtig sterk zijn. Soler mee met de beste 5. Bardet moet weer veel aanvallen en Thomas zal ook lang meedoen voor winst met de proloog + TTT . En dan wens ik nog actie van de messentrekkers Martin en Zakarin. ILNUUUR!
Moscon gaat hier laten zien dat hij ook een grote ronde kan winnen.
1 juni 2018 14:27
Dat zou wel heel erg welkom zijn, hup Moscon.
1 juni 2018 14:45
Bernal rijdt de Ronde van Zwitserland

Om te reageren moet je ingelogd zijn.