Vuelta 2013: Voorbeschouwing etappe 10
zondag 1 september 2013 om 18:28

Vuelta 2013: Voorbeschouwing etappe 10

Vuelta 2013: Voorbeschouwing etappe 10

foto: Sirotti

Op maandag staan de klassementsrenners voor een serieuze test. Met een aankomst bovenop Alto Hazallanas zullen zij in de strijd om de rode leiderstrui vol aan de bak moeten. WielerFlits blikt vooruit op wat hen te wachten staat.

Parcours
In de 186 kilometer lange bergrit tussen Torredelcampo en Güéjar Sierra mogen de favorieten voor de eindzege vol aan de bak. Met een col van de eerste en één van de buitencategorie is dit de eerste échte bergetappe van deze Vuelta. In het eerste gedeelte van de etappe wacht er al het nodige klimwerk, maar deze hindernissen tellen niet mee voor het bergklassement. De eerste geclassificeerde beklimming volgt na ongeveer 150 kilometer. De Alto de Monachil is 8,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%. Op het steilste stuk gaat het met gemiddeld 15 procent omhoog. Deze col zal voor een eerste serieuze schifting gaan zorgen.

Vuelta 2013 parcours etappe 10

Na een 11 kilometer lange afdaling begint de 15,8 kilometer lange slotklim. De organisatie van de Vuelta heeft de voorbije jaren inspanningen geleverd om nieuwe, spectaculaire beklimmingen aan het parcours toe te voegen. De Alto Hazallanas in Granada past moeiteloos in dat rijtje. Het gemiddelde stijgingspercentage van vijf procent klinkt allerminst afschrikwekkend, maar omdat er na ongeveer zeven kilometer een afdaling is opgenomen geeft dit getal een vertekend beeld. Na deze afdaling gaat het stevig omhoog naar de finish, met tot twee maal toe uitschieters van 18%. Pas in de laatste kilometers vlakt het iets af en komen de stijgingspercentages onder de tien procent.

Vuelta 2013 Voorbeschouwing etappe 10

Favorieten
De rit met aankomst bovenop Alto Hazallanas gaat voor de klassementsrenners een serieuze test worden. Op deze slotklim is het onmogelijk om verstoppertje te spelen en zullen de getalenteerde klimmers boven komen drijven.

Rigoberto Uran

Rigoberto Uran is zo’n renner. De Colombiaan staat bekend als een rasklimmer en won in de Giro d’Italia nog de bergrit naar Montasio. De kopman van Team Sky kan overweg met steile stijgingspercentages en zal moeilijk af te schudden zijn. De korte steile klim naar Valdepenas lag hem minder, maar deze langere beklimming lijkt Uran op het lijf geschreven. Vincenzo Nibali (Astana) zal hier als serieuze titelkandidaat met de beste mee moeten, terwijl zijn landgenoot Ivan Basso (Cannondale) waarschijnlijk beter voor de dag zal komen dan op zondag.

Rodriguez en Valverde

Op eigen grond zullen de Spaanse renners vanzelfsprekend erop gebrand zijn een goed resultaat te behalen. Klassementsleider Daniel Moreno en ploeggenoot Joaquim Rodriguez (goed voor drie ritzeges in de Vuelta van 2012) voelen zich thuis in het hooggebergte en hebben al laten zien deze Vuelta in vorm te zijn. Bovendien kunnen zij rekenen op ondersteuning van de ijzersterke Katusha-ploeg. Alejandro Valverde is een andere renner die vooraan verwacht mag worden. Bij Euskaltel is het uitkijken naar Igon Anton, die in de rit naar Peñas Blancas nog dicht bij de overwinning was. Samuel Sanchez lijkt zijn vorm terug gevonden te hebben en is weer een renner om rekening mee te houden.

Bauke Mollema

Onder de Nederlanders zijn er enkele renners op de voorgrond verwacht kunnen worden. Belkin rekent op Laurens ten Dam en Bauke Mollema. Voor de Groninger verliep de etappe naar Peñas Blancas teleurstellend. Indien hij over goede benen beschikt kan hij opnieuw een rol van betekenis spelen. Dit terrein moet ook Wout Poels liggen. Twee jaar geleden werd hij in de Vuelta nog tweede op de gevreesde Angliru, maar de Limburger lijkt deze Vuelta ver verwijderd van zijn topvorm.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Daniel Moreno,Vincenzo Nibali
** Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Igor Anton
* Nicolas Roche, Leopold Konig, Bauke Mollema, Samuel Sanchez

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.