Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 18
woensdag 6 september 2017 om 19:00

Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 18

Met nog vier etappes te gaan, begint het einde van deze Vuelta in zicht te komen. Voordat het zover is, staan er nog enkele aantrekkelijke ritten op het programma. Op donderdag volgt er een etappe met een lastige finale. WielerFlits neemt het onder de loep.

Parcours
Voor de achttiende etappe blijft de Vuelta in het noorden van Spanje, waar in de regio Santander een 169 kilometer lange overgangsetappe door het middengebergte op het programma staat. De start is in Suances, een kustplaats aan de Cantabrische Zee. Van daaruit gaat het in westelijke richting over een route waarin het op en af gaat.

Bij Pechón trekken de renners na ongeveer vijftig kilometer het binnenland in. In het tweede gedeelte van de etappe zijn er twee cols van de derde en een klim van tweede categorie opgenomen. De pure sprinters (voor zover nog aanwezig) zullen hier waarschijnlijk af moeten haken.

De rit kent haar slotstuk met de beklimming naar het klooster van Santo Toribio de Liébana. Deze 3,2 kilometer lange beklimming van derde categorie kent volgens de organisatie een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%. De lastige finale zal ongetwijfeld voor een spannende ontknoping zorgen.

Favorieten
Na bestudering van het profiel is duidelijk dat de winnaar van deze rit over klimmersbenen moet beschikken. Wanneer de renners koers maken op de laatste beklimming, zullen er ongetwijfeld een hoop renners afvallen. De vraag blijft of dit een rit blijkt voor aanvallers of klassementsrenners.

Adam Yates

Gaat Adam Yates op avontuur? – Foto: Sirotti

Een van de renners die hier wel eens voor de aanval zou kunnen kiezen, is Adam Yates. De Brit staat (net als zijn tweelingbroer Simon) op een achterstand van meer dan een uur op klassementsleider Froome. Het geeft hem de vrijheid om op avontuur te gaan. Hij probeerde het al in de rit naar Sierra Nevada en kondigde daarna aan vaker aan te gaan vallen. Zou hij deze rit in zijn rondeboek hebben aangekruist?

Een andere renner die graag de aanval zoekt is Darwin Atapuma. De Colombiaanse klimmer van UAE Emirates staat bekend als aanvalslustig, maar dat heeft deze Vuelta nog geen succes opgeleverd. Brengt hij daar in de laatste dagen verandering in? Voor ploeggenoot Rui Costa verloopt deze Vuelta ongetwijfeld anders dan hij zich voorgesteld had. De Portugees beschikt over de kwaliteiten om zich op dit terrein te tonen. Het is echter maar de vraag of we hem vooraan gaan zien. Zijn vrij anonieme optreden in de voorbije weken biedt weinig hoop.

Krijgt Luis Leon Sanchez loon naar werken? – Foto: Sirotti

De Spanjaarden zitten deze Vuelta opvallend genoeg nog zonder ritzege. Misschien dat Luis León Sánchez daar verandering in kan brengen. De Murciaan van Astana probeerde het al enkele keren in de voorbije weken, maar staat tot dusver met lege handen. De Spaanse topploeg Movistar is eveneens nog zonder overwinning. Dat zal ongetwijfeld steken bij de ploeg van Eusebio Unzué. Stuurt hij een van zijn renners in de vlucht? Met José Joaquín Rojas beschikt de ploeg over een renner die lastig terrein goed aankan en bovendien snel aan kan komen. De voor LottoNL-Jumbo rijdende Juan José Lobato voldoet aan hetzelfde profiel. Een andere Spanjaard die we misschien op de voorgrond gaan zien is Francisco Ventoso. De renner van BMC rijdt een vrij anonieme Vuelta, maar koerst donderdag door zijn geboortestreek. Gaat hij zich tonen aan zijn eigen publiek?

Normaal gesproken lijkt deze rit ook iets voor Julian Alaphilippe. Hij beschikt immers over de benodigde versnelling om op de hellende stroken in de slotfase zijn concurrenten af te schudden. De Fransman was woensdag al mee in de vlucht van de dag, maar heeft hij op donderdag nog kracht over om hier uit te pakken?

Kiest Soren Kragh Andersen voor de aanval? – Foto: Sirotti

Bij Sunweb staat momenteel alles in het teken van de podiumplek van Wilco Kelderman, maar de Nederlander heeft een ploeggenoot die in deze rit wel eens goed voor de dag zou kunnen komen. Søren Kragh Andersen toonde zich deze Vuelta reeds met een derde plek in Tomares en won eerder dit seizoen in Oman een rit met eveneens een lastig slot. Kan het Deense talent dit ook in de Spaanse heuvels?

Een renner die afgelopen weken in overgangsritten uiterst effectief bleek, is de Pool Tomasz Marczyński. Overwinningen in Sagunt en Antequera toonden aan dat hij in een erg goede vorm steekt. De routinier kan een lastig parcours goed verteren en beschikt daarnaast over de kwaliteiten om het in een kleine groep af te maken. Voegt hij een derde ritzege toe aan zijn palmares? Lotto Soudal beschikt met Thomas De Gendt over een tweede renner die graag de aanval kiest.

Om zijn leiderstrui in het bergklassement te verdedigen, zou het heel goed kunnen dat de Italiaan Davide Villella wederom ten aanval trekt. Er zijn in deze rit veertien punten te verdienen voor de bergtrui. Landgenoot Gianni Moscon zou deze finish ook goed aankunnen, al zal hij zich waarschijnlijk weg moeten cijferen voor kopman Froome. Tot slot is uitkijken waartoe een derde Italiaan in staat is. Matteo Trentin is met drie ritzeges de succesvolste afmaker van deze ronde. Boekt hij donderdag zijn vierde, of is deze slotfase voor hem te zwaar?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Adam Yates
*** Darwin Atapuma, Luis León Sánchez
** Julian Alaphilippe, Søren Kragh Andersen, Tomasz Marczyński
* Davide Villella, José Joaquín Rojas, Juan José Lobato, Matteo Trentin

Weer & TV
Donderdag krijgen de renners te maken met prettige koersomstandigheden. Het blijft droog en met een temperatuur van 22 graden Celsius is het niet al te warm. De wind heeft windkracht twee en komt uit het noorden, wat betekent dat de renners de wind deze rit tijdens de finale in de rug hebben.

Zowel Eurosport als Sporza beginnen om 15:00 met de live-uitzending. De organisatie verwacht de aankomst tussen half zes en zes uur. Bespreek in de Volg Hier van WielerFlits het verloop van de etappe.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
7 september 2017 08:32
Heerlijk toch dat het allemaal niet zo voorspelbaar is, dat zie je veel te weinig in het hedendaagse wielrennen. Dan is het juist leuk om daar een gok over te doen. Een voorbeschouwing voor de Waalse Pijl kan bij wijze iedereen schrijven.

Ik ga voor Majka!
7 september 2017 08:38
Søren twee sterren. Op basis van talent prima, maar nu Kelderman bijna niemand over heeft zal hij in de spaarstand blijven lijkt mij
7 september 2017 08:40
Er zal toch wel gereden worden in de finale om vluchters terug te pakken. Waarschijnlijk krijg je een koers op drie fronten: een vluchtgroep, kanshebbers voor de dagzege die voor de slotklim al uit het peloton ontsnappen en de sprint tussen de klassementsjongens.
7 september 2017 09:28
Voor de liefhebbers die niet de hele dag met hun favoriete sport bezig zijn is het toch prima dat WF dagelijks inzicht geeft in de te verwachten problemen. Voor mij persoonlijk kan heel het gedoe rond eventuele kanshebbers achterwege blijven, maar wat is er mis als de redactie van een wielersite haar eigen mening en verwachtingen laat lezen? Ga vooral zo door WF! Complimenten !
7 september 2017 09:39
Is er niemand die Trentin vooraan verwacht? Ik vind hem toch ijzersterk bergop voor een sprinter. Zelfs als het hard gaat, zoals bij etappe 13 rijdt hij klassementsmannen op achterstand. Tuurlijk was die klim maar 1/4e van nu op het eind, maar dan nog.
En hij moet voor het puntenklassement... misschien geeft hem dat extra vleugels.
7 september 2017 10:25
ik verwacht trentin wel.
Ik twijfel ook wie ik op moet stellen met scorito...
Kragh of costa... iemand tips?
7 september 2017 10:31
Dit wordt er een voor een ontsnapping. Ik gok tolhoek, of lindeman
7 september 2017 10:37
Mihai Cazacu‏ @faustocoppi60 3h3 hours ago
More
Astana "forgot" to put the 36 chainring for Aru yesterday. "If they want me to abandon, they should say it." (via @Gazzetta_it )
7 september 2017 10:57
“If they want me to abandon, they should say it.”

Haha, heerlijk dit. Aru gewoon lekker fris in de giro 2018, kijk er al naar uit !
7 september 2017 11:08
Verwachten mensen Chaves in de aanval? Staat al op 11 minuten...
7 september 2017 11:21
snap niet goed dat Alaphillipe gisteren zoveel krachten verspeeld heeft, met een etappe als vandaag voor de boeg, zou toch ideaal zijn voor hem, slotklim van 3-tal kilometer van +/-6.5%
7 september 2017 12:04
Verwacht Trentin vandaag niet. Vandaag gaan dr klassementsmannen oorlog voeren. Trentin sparen voor morgen. Daarnaast dit js echt een etappe waar je barguille en sam nodig had echt jammer!
7 september 2017 12:25
Het zal er op aan komen sky niet meer hun aangepast tempo te laten rijden. Trek en bahrain vallen enorm tegen en dat is het grootste probleem van nibali, er is niemand om hard genoeg te rijden voor de laatste beklimming.
7 september 2017 12:27
Moscon eerste en Froome in zijn wiel...
7 september 2017 12:34
@RV
Als er mij iets niet boeit is het wel de omgeving waarin ze rijden. Ik wil hier gaag lezen over wielrennen. Als ik meer wil weten over de omgeving of kastelen pak ik wel een encyclopedie erbij of luister ik naar Herbert Dijkstra, maar dat zal ik allebei niet doen.
7 september 2017 12:47
Renners (ver)gaan, omgeving blijft
7 september 2017 13:02
De omgeving verandert inderdaad nooit... Ik denk dat ze in de bossen van pak hem beet Indonesië moeten lachen om deze stelling.

On: dit wordt een dag voor de AK-mannen!
7 september 2017 13:15
@RV
Ik vind de variabelen interessanter dan de constanten. Deze zorgen voor afwisseling.
7 september 2017 13:38
M A Lopez denk ik ging gister van te ver maar deze slotklim is precies op zijn
maat.
7 september 2017 14:47
Deze aankomst is meer een Alaflipke maar ik denk dat het ros Alberto weer gaat steigeren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.