Wat was de tactiek van dsm-firmenich PostNL en Romain Bardet? Leemreize en Winston leggen uit
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 22 mei 2024 om 17:49

Wat was de tactiek van dsm-firmenich PostNL en Romain Bardet? Leemreize en Winston leggen uit

De tactische keuzes van dsm-firmenich PostNL in de zeventiende etappe van de Giro d’Italia deden bij veel wielervolgers de wenkbrauwen fronsen. Ook in het peloton werd opgekeken van de koersstijl van de Nederlandse ploeg voor kopman Romain Bardet, wat Rafal Majka in woord en gebaar liet merken. Teamgenoot Gijs Leemreize en ploegleider Matt Winston legden na afloop bij Eurosport uit wat het plan precies was.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Romain voelde zich goed, dus hij wilde druk zetten op anderen in de top-10”, aldus Leemreize bovenop Passo Brocon. “Voor Romain is het beter als de koers zwaar is. Daar hebben wij voor gezorgd, en je zag ook dat Romain een goede laatste klim reed. […] Op de slotklim pakte INEOS Grenadiers de leiding, dus toen had het geen zin meer om over te nemen. We zaten daar al op de limiet. Dat het tempo daar weer omhoog ging, was een goede situatie voor ons.”

Ploegleider Matt Winston van dsm-firmenich PostNL ging iets dieper in op de tactiek. “Gisteren zagen we dat Romain loste in de afdaling, maar nog terugkwam aan de voet van de slotklim. Daarom wilden we het tempo hoog houden en de druk erop houden, ook om te zien wat er zou gebeuren. Kevin Vermaerke en Romain Bardet vielen nog aan, maar Tadej Pogačar zat meteen op zijn wiel. We weten dat het dan niet gaat werken, maar we wilden het plan wel doorzetten”, aldus Winston.

‘Al met al hebben we het wel goed gedaan’
“Ritwinst moet mogelijk zijn. Daar waren we op uit met Romain, maar we werden bij elke aanval in de gaten gehouden. Vanaf dat moment focusten we ons op het klassement. Om tijd te pakken op jongens voor ons, maar ook om meer voorsprong te pakken op de renners onder Romain. Al met al hebben we het wel goed gedaan”, zegt een tevreden ploegleider.

Achteraf heeft Winston geen spijt van de sportieve keuzes. “Je moet geloven in je plan, daar begint het mee. We geloofden in Romain en wilden de rit zo zwaar mogelijk maken. Dat was het enige wat wij zelf in de hand hadden. Daarbij moeten we niet naar andere ploegen kijken”, stelt de Australische ploegleider.

Bardet werd uiteindelijk zevende in de etappe naar de Passo Brocon, in een groepje op 18 seconden van roze trui Tadej Pogačar. In het Giro-klassement staat de Fransman zevende, op ruim anderhalve minuut van nummer zes Thymen Arensman.

dsm-firmenich PostNL zette zich meermaals op kop van het peloton – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.