Giro 2024: Georg Steinhauser wint op Passo Brocon na solo van 33 kilometer, Pogacar pakt weer tijd
foto: Cor Vos
woensdag 22 mei 2024 om 17:10

Giro 2024: Georg Steinhauser wint op Passo Brocon na solo van 33 kilometer, Pogacar pakt weer tijd

Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) heeft de bergetappe in de Giro d’Italia met finish op de Passo Brocon gewonnen. Na een zware rit, met in totaal vijf beklimmingen, van bijna 160 kilometer was de jonge Duitser als eerste aan de meet. De roze trui zit nog steviger om de schouders van Tadej Pogačar, die in de laatste drie kilometer ogenschijnlijk simpel wegreed bij al zijn concurrenten.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Daags na de onrustige en ingekorte bergetappe naar Val Gardena stond opnieuw een zware bergrit met vijf Dolomieten-beklimmingen op het programma. Achtereenvolgens de Passo Sella (8,9 km aan 7,4%), de Passo Rolle (19,8 km aan 4,8%), de Passo Gobbera (5,7 km aan 5,8%) en twee keer de Passo Brocon. Eerst vanuit Albergo (13,3 km aan 6,5%) en daarna vanuit Pieve Tesino met de finish bovenop de Passo Brocon (12,2 km aan 6,4%).

Pellizzari vs. Quintana
Direct vanuit de start was het oorlog. Door het schrappen van de Stelvio en de Umbrailpas, in de etappe van dinsdag, was de Passo Sella namelijk de Cima Coppi in deze Giro. Extra veel bergpunten, waar fel om gestreden werd. Giulio Pellizzari (VF Group Bardiani-CSF Faizanè) leek als eerste de top te ronden, maar Nairo Quintana (Movistar) sprintte hem nog bijna voorbij. Uit de fotofinish kwam uiteindelijk naar voren dat Pellizzari toch net sneller was.

Tadej Pogačar, koning van de Dolomieten – foto: Cor Vos

Pellizzari waren daarmee ook de aanstichters van de kopgroep van de dag. Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Damiano Caruso (Bahrain-Victorious), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) en Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) konden namelijk aansluiten in de vallei richting de Passo Rolle. De enige twee die de oversteek konden maken waren Attila Valter (Visma | Lease a Bike) en Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck).

Bardet zet zijn troepen op kop
Maar meer dan twee minuten voorsprong kregen de tien in eerste instantie niet, want UAE Emirates begon al snel met tempo maken. Op de Passo Rolle werd het tempo wat gedrukt, waardoor grote groepen gelosten konden terugkeren en de kopgroep kon wegrijden. Op de top pakte Pellizzari nog eens 40 punten, maar de voorsprong was door werk van de ploeg-Bardet gehalveerd tot een minuut. Team dsm-firmenich PostNL was vastberaden en pakte op de Gobbera de kopgroep al terug, waardoor de strijd helemaal open lag in de laatste 60 kilometer.

Door het beulswerk van de Nederlandse ploeg was de favorietengroep serieus uitgedund. Onder meer Filippo Zana had de slag gemist, maar kon terugkeren omdat de boel weer stilviel. Ghebreigzabhier en Steinhauser profiteerden daarvan, waardoor zij met een minuut voorsprong aan de eerste Passo Brocon begonnen. Toen het gat te groot werd, ging dsm-firmenich PostNL opnieuw rijden, tot frustratie van Rafal Majka, die de tactiek niet begreep van Gijs Leemreize, Kevin Vermaerke en Bardet.

Georg Steinhauser kiest de aanval – foto: Cor Vos

Steinhauser waagt zijn kans en wordt beloond
Vooraan was het Steinhauser die vlak voor de top te hard ging voor Ghebreigzabhier. Hing een solo van 33 kilometer in de lucht voor de Duitser? Aangezien dsm-firmenich PostNL de strijd had opgegeven, was de voorsprong van Steinhauser op de groep-roze trui opgelopen tot twee minuten op de top van de voorlaatste klim. Alleen Ghebreigzabhier, Marco Frigo en Christian Scaroni reden daar nog tussen op dat moment, maar zij zagen Steinhauser alleen maar verder weg rijden.

De 22-jarige Steinhauser begon uiteindelijk met een voorsprong van 2.30 minuut op de groep-Pogačar aan de Passo Brocon (12,2 km aan 6,4%). Daartussen zwom Ghebreigzabhier nog op 40 tellen van de koploper, maar de Eritreeër viel stil. Of beter gezegd: Steinhauser reed stevig door. Zijn voorsprong op de favorietengroep liep zo op tot meer dan drie minuten, waardoor de ritzege veiliggesteld was. Voor Steinhauser, debutant in een grote ronde, was het zijn eerste profzege uit zijn carrière.

In de categorie ‘leuke weetjes’: Jan Ullrich was jarenlang de oom van Georg Steinhauser. Zijn tante Sara Steinhauser had namelijk tot 2017 een relatie met Ullrich. De familie-Steinhauser had nog meer banden met Der Jan, want Tobias Steinhauser (de vader van Georg) was nog ploegmaat van Ullrich in zijn periode bij Telekom en Bianchi.

Strijd der favorieten
Bij de favorieten trok INEOS Grenadiers het tempo omhoog in de laatste vijf kilometer. Na Jhonatan Narvaez was het Thymen Arensman die het tempo moest bepalen, in dienst van Geraint Thomas. Dat tempo was de hoog voor Ben O’Connor, de nummer vier van het klassement. Precies op dat moment demarreerde Daniel Felipe Martínez, maar hij werd gecounterd door bijna alle favorieten. Wel had Arensman het lastig na die aanval.

Tadej Pogačar kon moeiteloos het wiel van Martínez volgen en besloot vervolgens zelf te versnellen. Martínez, Thomas, Bardet, Antonio Tiberi en Einer Rubio konden de roze trui niet volgen. Even konden Arensman en Jan Hirt terug aansluiten bij die groep, maar na een nieuwe versnelling gingen zij weer overboord.

Pogačar was ondertussen een klasse apart. Hij werd tweede in de rit en zag Tiberi 15 seconden later naar de derde plaats sprinten. Arensman verloor uiteindelijk iets meer dan 10 seconden op de groep-Thomas. O’Connor hield de schade redelijk beperkt ten opzichte van zijn directe concurrenten in het klassement.

foto: Cor Vos

RIT

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.