Tim Wellens pleit voor nieuwe regels rond attesten
foto: Sirotti (archief)
woensdag 10 januari 2018 om 17:57

Tim Wellens pleit voor nieuwe regels rond attesten

Tim Wellens is van mening dat er nieuwe regels rond het gebruik van attesten moeten komen. De voorbije Tour de France weigerde de renner van Lotto Soudal nog een attest voor zijn warmteallergie, waardoor hij tijdens de vijftiende etappe gedwongen af moest stappen. Door de affaire-Froome is de discussie weer opgelaaid. In gesprek met RTBF legt Wellens uit waarom hij tegen het gebruik van attesten is.

Op zijn beslissing de Tour te verlaten kwamen gemengde reacties. Desalniettemin staat hij nog altijd pal achter zijn keuze. “Het merendeel van de mensen zei “chapeau” maar sommige mensen vonden het dom dat ik geen attest gebruikte. Dat is jammer. Het is een grijs gebied en dat is jammer omdat deze producten de prestaties daadwerkelijk verhogen. Ik zou graag nieuwe regels zien. Persoonlijk ben ik ertegen (de attesten, red.) en negentig procent van de mensen is het met me eens”, legt hij uit.

Ook Wellens krijg regelmatig te horen wat de voordelen zijn van het gebruik van een inhalator. Desondanks houdt hij voet bij stuk. “Als prof onderga ik veel tests in het ziekenhuis. Ik heb soms last van mijn luchtwegen, dus mij werd verteld dat ik met één pufje mijn ademcapaciteit zeven of acht procent kan verhogen. De dokters vertelden mij dat ik dit zonder attest kan doen, maar ik wil mijn ademhaling niet met zeven procent verbeteren op die manier. Ik ben duidelijk tegen, maar als het publiek wist hoeveel coureurs het gebruiken… veel!”

Grijs gebied
Waar de Belgische klimmer zelf weigert, zijn er om hem heen veel coureurs die wel attesten gebruiken. Daar kan hij zich aan ergeren.”Het stoort me echt als ik renners TUE’s (Therapeutic Use Exemption) zie gebruiken. Soms is het de enige uitweg. Dan is het aan iedereen voor zichzelf om te beslissen of ze het willen gebruiken of niet, maar ik heb nog nooit een TUE geaccepteerd. Ik wilde begin 2017 een contract ondertekenen om te bewijzen dat ik nog nooit een TUE heb gebruikt en het zou onthullen als ik dat wel zou doen. Dit werd me enorm afgeraden en daarom heb ik het uiteindelijk niet gedaan, dat is erg vervelend”, stelt hij.

Waar hij zelf ‘slechts’ uit de Tour moest stappen, besloot zijn jongere broertje Yannick zijn carrière vroegtijdig te beëindigen vanwege inspanningsastma. “Hij moest een keuze maken en besloot om te stoppen. Ik weet nog dat aan het begin van mijn carrière ik in een ploeg zat waar vijf van mijn zeven ploeggenoten pufjes gebruikten. Ik wil accepteren dat sommige mensen het nodig hebben, maar niet vijf van de zeven”, legt hij uit.

Ook bij de profs ligt het gebruik erg hoog, al is het niet iets wat de renners verbergen in het peloton. “De renners verbergen hun pufjes niet. Ze schamen zich er niet voor, maar in de teambus zijn er vaak discussies”, vertelt hij. Zelf ziet Wellens graag een andere oplossing dan het systeem waarin attesten worden verstrekt. “Ik zou graag willen dat het wit of zwart is. Er moet niet sprake zijn van een grijs gebied waarin zaken zoals cortisonen zich nu bevinden.”

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
11 januari 2018 09:44
@plavka. Mee eens.
11 januari 2018 09:56
@thailand. Als het regent heb je veel minder last van allergie/astma
11 januari 2018 10:04
Ik vond het al een heerlijke vent, maar dit zijn ook nog eens gefundeerde uitspraken waar je wat aan hebt. Bovendien brengt hij het zelf al in de praktijk.
Als je ziek bent tijdens een koers gewoon afstappen en wachten tot je weer beter bent. Wellens heeft toch al mooie wedstrijden weten te winnen ondanks zijn ziekte.
11 januari 2018 12:00
Tim Wellens, Matthieu Vanderpoel, Tom Dumoulin

Jongens die een duidelijke mening ivm doping naar buiten durven brengen. Maakt het een stuk makkelijker supporter van hen te zijn.
11 januari 2018 12:15
@schipperaar: astma is dat je keel als het ware wordt dichtgeknepen. Raampje open zetten helpt niets. Enige dat helpt is het medicijn dat je luchtwegen verruimt én het vastzittende slijm doet loslaten.


@dikkechaap: als je ergens geen kennis van hebt, houd dan vooral je mening voor je. Ik zeg nergens dat 'ervaringsdeskundige' in relatie tot topsport. Enkel dat Astmatische klachten vooral in de avond opspelen. En dat dit nogal contrasterend is met hoe de sporters dus de medicijnen gebruiken. Maar het punt om het te noemen is vooral dat het dus enkel lastig is voor die renners die daadwerkelijk astma hebben, omdat ze dan nachtrust moeten opofferen om het attest te krijgen, door die neutrale arts te laten constateren dat die renner het daadwerkelijk benauwd heeft: hier zijn namelijk hele simpele testjes voor. En heel fijn voor je dat je hier zelf nooit mee te maken hebt gehad, maar ik word dan weer moe van mensen die meteen een antwoord ter zijde schuiven doordat ze zelf te bekrompen zijn om te luisteren naar iemands argumentatie.
11 januari 2018 12:33
Helpt Tim Wellens ook oude oma's met oversteken en doneert hij geld aan goede doelen?
11 januari 2018 12:37
Heeft Dumoulin al wel eens 'Tramadol doe ik niet aan en TUE's heb ik nooit genomen' onder ede verklaard ? Dat is namelijk wel iets anders dan 'officeel verboden middelen doe ik niet aan en TUE's neem ik wanneer het mag'. Maw vind ik Wellens hier wel een stap vooruit op de troepen nemen nog.
11 januari 2018 12:43
@viking
De natuur overwint alles en veel astma en ook huid patienten hadden veel baat bij zee en zeelucht. De wisselende hotel kamers met aircp doen er ook geen goed aan lijkt me, word tijd dat ze op de camping met frisse buitenlucht gaan overnachten, veel beter voor het herstel. En wie weet kan Tim zijn warmte allergie overwinnen als ie zo bruin als een neger wordt, al kost dat tijd.
Alles is te overwinnen, de beste geneesheer ben jezelf.
@rv
Tom komt niet vaak in Ede maar wat een belachelijke insuniatie weer, het houdt niet op. Pijn stillers zijn er om de pijn draaglijk te maken, niet om de pijngrens te verleggen. Zijn zwaarste tijdrit was op het wk toen zijn zitvlak danig in de weg zat en ie op een minuut strandde met wel of geen pijnstiller maar niet meer dan terecht als ie er gebruik van zou hebben gemaakt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.