Wereldkampioen Matej Mohoric start samen met Bahrain-ploeggenoot in Unbound Gravel
Mohoric won vorig jaar het WK Gravel in Italië - foto: Cor Vos
donderdag 23 mei 2024 om 15:21

Wereldkampioen Matej Mohoric start samen met Bahrain-ploeggenoot in Unbound Gravel

Matej Mohoric doet volgende week zaterdag mee aan Unbound Gravel 200. De wereldkampioen gravel zinspeelde eerder al op een deelname aan de prestigieuze wedstrijd in de Verenigde Staten, maar nu heeft zijn team Bahrain Victorious bevestigd dat de Sloveen inderdaad zal starten in Kansas. Ook zijn ploeg- en landgenoot Matevž Govekar zal aan het vertrek staan.

“Ik kijk er naar uit om te debuteren in Unbound Gravel 200”, zegt Mohoric op de site van Bahrain Victorious. “Het wordt slechts de tweede gravelkoers uit mijn carrière (het WK van vorig jaar was zijn eerste gravelkoers, red.), dus er zijn nog veel vraagtekens. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik moet verwachten. De wedstrijd is een stuk langer dan het WK van vorig jaar (320 kilometer tegenover 169 kilometer, red.). Het is dubbel de afstand, dubbel de tijd, dubbel het aantal hoogtemeters, dus dit past bij renners met meer uithoudingsvermogen.”

“Ik weet niet zeker hoe ik het zal doen tegenover de anderen, maar ik ga zeker mijn best doen en genieten van mijn dag in de regenboogtrui. Het wordt een unieke, once in a lifetime ervaring. Ik ga alles eruit halen.”

Voor Mohoric betekent zijn deelname aan Unbound Gravel ook zijn terugkeer in competitie. De voormalig winnaar van Milaan-San Remo kwam namelijk niet meer in actie sinds de Ronde van Vlaanderen, waar hij na een valpartij op moest geven. Hij hield geen botbreuken over aan die val, maar liep wel een peesblessure en diepe snijwond op. Om die reden schrapte hij Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race van zijn programma.

Govekar
Terwijl Mohoric vorig jaar op het WK zijn debuut in het gravelcircuit maakte, heeft Govekar nog nooit een gravelwedstrijd gereden. “Ik weet ook weinig van de wedstrijd zelf”, zegt de 24-jarige Sloveen. “Maar ik weet wat mijn rol is: onze kopman Matej beschermen, hem ondersteunen en hem helpen tijdens de wedstrijd op elk moment dat dit kan. Ik ben heel blij, want dit is mijn eerste grote gravelkoers en hoewel ik niet zo jong meer ben, moet ik altijd blijven leren. Ik zal mijn best doen!”

Dit jaar vindt Unbound Gravel 200 dus plaats op 1 juni 2024. Met Niki Terpstra, Laurens ten Dam en Thijs Zonneveld zijn er dit jaar weer enkele bekende Nederlandse deelnemers. Afgelopen jaar ging de overwinning in Kansas na een wedstrijd van 10 uur (!) naar Keegan Swenson en werd Ten Dam vierde. Het jaar daarvoor won Nederlander Ivar Slik een loodzware editie van de gravelklassieker. Diezelfde Slik zal dit jaar niet mee kunnen doen: hij is in voorbereiding op Unbound Gravel aangereden en raakte daarbij zwaargewond.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.