Wielerploegen 2016: Trek-Segafredo
foto: Trek-Segafredo
donderdag 7 januari 2016 om 07:00

Wielerploegen 2016: Trek-Segafredo

Met de Tour Down Under in het vooruitzicht staan we aan de vooravond van de start van het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. Vandaag aandacht voor een ploeg waar twee Nederlanders onder contract staan: Trek-Segafredo.

Trek-Segafredo
Land: flag-us Verenigde Staten
Sponsor: Trek, Amerikaanse fietsenfabrikant en Segafredo, Italiaans koffiebedrijf
Sinds: 2011 (fusie tussen RadioShack en Leopard-Trek)
UCI-afkorting: TFS
Fietsen: Trek

Aantal overwinningen 2015: 20
WorldTour-ranking 2015: 13e
CQ-ranking: 11e met 7082 punten
Website: www.trekfactoryracing.com
Facebook: Facebook.com/TrekFactoryRacing
Twitter: @TrekSegafredo

Seizoen 2015
Trek kende in 2015 een seizoen mets ups-en downs, maar wist mede dankzij Nederlandse inbreng de nodige overwinningen te vieren. Bauke Mollema kan terugkijken op een geslaagd seizoen in Amerikaanse loondienst. Voor het eerst was hij de onbetwiste kopman bij een buitenlandse ploeg. Eind januari liet hij met twee ereplaatsen op Mallorca al zien dat hij een goede winter achter de rug had. Die goede vorm had hij in Tirreno-Adriatico nog steeds, met een tweede plek tot gevolg. De Groninger moest enkel Nairo Quintana voor zich dulden. Tijdens de heuvelklassiekers slaagde hij er niet in een plek bij de beste tien te bemachtigen, maar in de Tour de France deed hij wat er van hem verwacht werd. In Parijs eindigde hij als zevende, drie plekken beter dan in 2014. Het seizoen werd afgesloten met sportief succes in verre oorden. Zowel de Canadese Tour of Alberta als de Japan Cup kende Mollema als winnaar.

Danny van Poppel- Foto: Sirotti

Danny van Poppel was succesvol in de Vuelta – Foto: Sirotti

Ook Danny van Poppel kan terugkijken op een geslaagd seizoen. Al in maart brak hij de ban met een ritzege in de Driedaagse van West-Vlaanderen. In juli wist hij tijdens de Ronde van Wallonië zelfs twee ritten te winnen. Het grootste succes volgde in september. Tijdens de Ronde van Spanje wist hij in de rit naar Lleida de massasprint te winnen. Zijn grootste succes tot dusver.

Een andere opvallende renner binnen de Amerikaanse formatie was Fabio Felline. De Italiaan won een rit in het Critérium International en de Ronde van het Baskenland. Tijdens het najaar schreef hij de GP de Fourmies. De Luxemburger Bob Jungels deed met vier overwinningen (waaronder twee Luxemburgse titels) eveneens een duit in het zakje.

Fabian Cancellara in het geel - foto: Sirotti

Cancellara droeg geel in de Tour – Foto: Sirotti

Voor Fabian Cancellara verliep 2015 niet zoals gehoopt. Hoewel hij goed begon met ritzeges in Oman en Tirreno-Adriatico, verhinderde een blessure dat hij kon uitblinken in zijn geliefde voorjaarsklassiekers. Een val tijdens E3 Harelbeke leverde hem twee gebroken ruggenwervels op, waardoor hij een streep kon zetten door zijn voorjaar. De Zwitser raakte op tijd fit voor de Tour waarin hij na de veelbesproken waaieretappe naar Neeltje Jans zelfs het geel aan mocht trekken. Doordat hij bonificatieseconden pakte in de sprint, bleef hij Tony Martin voor. De pret was echter van korte duur. Een val in de rit naar Hoei de dag erop leverde hem twee gebroken ruggenwervels, waarna hij de dag erop niet meer van start ging. Cancellara begon vol goede moed aan de Vuelta, maar na een buikvirus moest hij zijn seizoen vroegtijdig beëindigen. Zijn ploeggenoten Stuyven, Van Poppel en Schleck zorgden er desalniettemin voor dat Trek met drie dagsuccessen de Vuelta afsloot.

Ondanks het tegenvallende jaar van Cancellara sloot Trek het seizoen af met twintig overwinningen. Dat is er één meer dan een jaar eerder, maar daarbij moet opgemerkt worden dat er in 2014 met de Ronde van Vlaanderen wel een topklassieker bijzat.

Transfers
Guercilena wist afgelopen winter geen toptransfer op personeel vlak te realiseren. De komst van het Italiaanse Segafredo (de grootste espresso producent ter wereld) als co-sponsor is zijn grootste overwinning van de voorbije maanden. Onder de zeven nieuwe gezichten zitten desondanks goeie renners. De meest opvallende nieuwkomer is Ryder Hesjedal. De Girowinnaar van 2012 dacht dat het einde van zijn carrière al in zicht was, maar de voormalig mountainbiker krijgt in dienst van Trek de gelegenheid zijn loopbaan extra glans te geven. Hij mag in 2016 voor eigen kans gaan in de Giro d’Italia, om vervolgens in de Tour de France Mollema bij te staan.

PIC518038764

Ryder Hesjedal komt de ploeg versterken – Foto: Sirotti

Met Edward Theuns haalt de ploeg een talentvolle renner binnen die weet wat het is om uitslagen te rijden. Afgelopen jaar won hij onder meer de Ronde van Drenthe en werd hij tweede in Dwars door Vlaanderen, de Scheldeprijs en Rund um Köln. Het leverde hem de tweede plaats in de Europe Tour op. Niccolo Bonifazio zorgt ervoor dat de ploeg een nieuwe troef heeft voor in de sprints. De nog maar 22-jarige Italiaan won vorig jaar de GP Lugano en werd vijfde in Milaan-San Remo. Jack Bobridge – die overkomt van het continentale Budget Forklifts -krijgt na een flirt met het werelduurrecord weer de kans om zich op het hoogste niveau te tonen.

Daar tegenover staat het vertrek van negen renners. Het vertrek van Bob Jungels is de grootste aderlating. De talentvolle Luxemburger vervolgt zijn loopbaan bij Etixx-Quick Step. Sprinter Danny van Poppel (in 2015 goed voor vier zeges) verkast naar het Britse Sky. Hardrijder Jesse Sergent vond in AG2R La Mondiale een nieuwe werkgever. De Nieuw-Zeelander Hayden Roulston en de Belgen Gert Steegmans en Kristof Vandewalle gaan met pensioen, waardoor het team afscheid neemt van enkele routiniers.

In
flag-fr Julien Bernard (neo-prof, was stagiair)
flag-au Jack Bobridge (Budget Forklifts)
flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale)
flag-us Kiel Reijnen (UnitedHealthcare)
flag-us Peter Stetina (BMC)
flag-be Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Uit
flag-us Matthew Busche (UnitedHealthcare)
flag-lu Bob Jungels (Etixx-Quick-Step)
flag-nl Danny van Poppel (Sky)
flag-nz Hayden Roulston (stopt)
flag-nz Jesse Sergent (AG2R La Mondiale)
flag-pt Fabio Silvestre (Leopard Development Team)
flag-be Gert Steegmans (stopt)
flag-be Kristof Vandewalle (stopt)
flag-au Calvin Watson (An Post – Chainreaction)

Selectie 2016
Trek-Segafredo heeft in 2016 25 renners onder contract. Onder de veertien verschillende nationaliteiten bevinden zich met Bauke Mollema en Boy van Poppel twee Nederlanders.

Foto: Marcel Koch

Mollema gaat opnieuw voor succes in de Tour – Foto: Marcel Koch

Het seizoen 2016 zal voor de ploeg met name in het teken staan van de zwanenzang van Fabian Cancellara. De Zwitser was één van de sterkste tijdrijders en klassieke renners van zijn generatie en wil zijn imposante loopbaan passend afsluiten. Dat hij opnieuw wil uitblinken in de klassiekers ligt voor de hand. Dolgraag wil hij een vierde Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix aan zijn palmares toevoegen. Met Yaroslav Popovych, Jasper Stuyven, Stijn Devolder, nieuwkomer Theuns en zijn landgenoot Gregory Rast beschikt hij over de nodige helpers om hem in het voorjaar bij te staan. Daarnaast staat Cancellara in mei aan de start van de Giro. Het roze is de enige leiderstrui in een grote ronde die nog in zijn prijzenkast ontbreekt.

Fränk Schleck

Fränk Schleck zal in de Tour Mollema bijstaan – Foto: Sirotti

Bauke Mollema heeft al aangegeven grotendeels hetzelfde programma als vorig jaar te volgen. De Tour de France zal hierin opnieuw het belangrijkste doel zijn. Hij zal daar worden bijgestaan door onder meer Hesjedal, de ervaren Haimar Zubeldia, Cancellara en Fränk Schleck. De 35-jarige Luxemburger denkt voorlopig nog niet aan stoppen en hoopt zelfs nog op een plek bij de beste tien.

Julian Arredondo zal door de ploeg uitgespeeld worden in de Ardennenklassiekers en de Giro d’Italia. De Colombiaanse klimmer kende door blessureleed een teleurstellend seizoen, maar hoopt zich daarvan te kunnen revancheren. Voor de sprints heeft Guercilena ondanks het vertrek van Van Poppel de beschikking over meerdere opties. De Italianen Niccolo Bonifazio en Giacomo Nizzolo hebben beiden bewezen hun mannetje te staan in het sprintgeweld, al komen zij vooralsnog tekort voor de echte top.

Trek-Segafredo heeft al met al een uitgebalanceerde selectie. Uitgezonderd de voorjaarsklassiekers beschikt het voor topwedstrijden niet over favorieten voor de overwinning, maar van deze renners mag verwacht worden dat ze zich het gehele seizoen zullen laten zien.

Selectie Trek-Segafredo 2016
flag-it Eugenio Alafaci
flag-co Julián Arredondo
flag-jp Fumiyuki Beppu
flag-fr Julien Bernard
flag-au Jack Bobridge
flag-it Niccolo Bonifazio
flag-ch Fabian Cancellara
flag-it Marco Coledan
flag-be Stijn Devolder
flag-lu Laurent Didier
flag-it Fabio Fellini
flag-ca Ryder Hesjedal
flag-es Markel Irizar
flag-nl Bauke Mollema
flag-it Giacomo Nizzolo
flag-ua Yaroslav Popovych
flag-nl Boy van Poppel
flag-ch Gregory Rast
flag-us Kiel Reijnen
flag-lu Fränk Schleck
flag-us Peter Stetina
flag-be Jasper Stuyven
flag-be Edward Theuns
flag-at Riccardo Zoidl
flag-es Haimar Zubeldia

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2016 07:18
14 nationaliteiten. Het is een beetje een vreemdelingenlegioen dat bij elkaar geraapt is. Niet mijn ploeg in elk geval. Het fusiejaar is trouwens 2012. Leopard is in 2011 van de grond gekomen en Radioshack in 2010 nadat Armstrong het moest afleggen tegen Contador en dat niet kon verteren.
7 januari 2016 07:26
Wat een magere ploeg. Met Van Poppel en Jungels vertrekt nogal wat talent, de aanwas staat niet in verhouding. En de blijvers worden alleen nog maar weer een jaartje ouder. Hoe dan ook, hup Bauke!
7 januari 2016 07:44
Ik vind het dan weel weer wel een zalige ploeg eigenlijk. Stetina op niveau kan zeer mooie dingen laten zien. Kiel Reijen top in Amerikaanse circruit. Bonifazio kan echt doorbreken.. Kortom ploeg is zeker niet achteruitgegaan.
7 januari 2016 07:50
Van Kiel Reijnen verwacht ik ook wel wat, al is het in Amerika.
7 januari 2016 08:55
Het stukje over Bauke is wel positief, ik vond z'n jaar niet zo geweldig eigenlijk. Dit jaar verwacht ik wat meer, zeker in de klassiekers.

Bonifazio is wel een prima aankoop. Hopelijk pakt Nizzolo eindelijk zijn grote overwinning. En Met de Italiaanse co-sponsor en wellicht Nibali volgend jaar kan dit wel eens een heel leuk team worden. Zeker als er afscheid genomen zal worden van het 'verleden', met alle respect overigens.
7 januari 2016 09:32
Allegaartje van goede renners, maar als ploeg vind ik het "net niet"
7 januari 2016 10:39
Stuyven, Theuns en in iets minder mate Felline niet vergeten. De één al wat ouder dan de andere. Maar hebben alle drie wel wat in petto denk ik dan.
7 januari 2016 12:38
Vooral Jungels is in mijn ogen een groot verlies voor deze ploeg. Zoals ik hem dit jaar in de laatste dagen van de Tour heb zien rijden zou het me niets verbazen mocht hij dit jaar definitief doorbreken en een ronde als Parijs-Nice of Romandie op zijn palmares zetten.
7 januari 2016 17:46
Dat het veel verschillende nationaliteiten zijn wil natuurlijk niet zeggen dat het meteen een 'bijeengeraapt zooitje' is. Ik heb juist altijd het gevoel dat Trek een vrij hechte groep is.
7 januari 2016 19:15
@xistnc Wat heeft Van Poppel eigenlijk al bewezen bij de profs?! Theuns iseen toptransfer en dan spreek ik niet binnen een paar jaar...
7 januari 2016 19:20
Overwinning in een grote ronde?
7 januari 2016 19:26
Vrijbuitersploeg pur sang!
7 januari 2016 19:57
@lothlorien
Misschien eerst is daadwerkelijk kijken naar de erelijst van Van Poppel voor je gaat reageren?
Van Poppel is dik 2 jaar jonge dan Theuns, heeft nu al meer zeges en een overwinning in de vuelta waar Theuns al zijn overwinningen blindelings voor zou moeten willen ruilen.
9 januari 2016 00:19
Met Bonifazio hebben ze een mooie transfer gedaan. Voor de rest hebben ze aardig wat goede jonge renners, vooral voor het voorjaar. Felline (redactie aandacht voor zijn naam!) vond ik behoorlijk verrassend. Ik ben benieuwd of hij kan bevestigen. Van Nizzolo, Theuns en Stuyven verwacht ik ook wel wat.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.