Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Sirotti
zondag 24 april 2016 om 16:55

Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Wout Poels heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De renner van Sky was na een wedstrijd onder winterse omstandigheden in de straten van Ans de snelste sprinter van een groep van vier renners. Hij klopte Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) en Samuel Sanchez (BMC). Acht aanvallers trotseren de kou
Na de start in Luik kozen zeven renners de aanval. Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alessandro De Marchi (BMC) en Jeremy Roy (FDJ) slaagden erin te ontsnappen uit het peloton en zouden de vlucht van de dag vormen. De Noor Vegard Laengen (IAM Cycling) ging in de achtervolging en wist zich uiteindelijk bij de koplopers te voegen. Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) probeerde het samen met Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) nog in een tegenaanval, maar werd snel door het peloton ingerekend.

Route ingekort
De organisatie besloot om vanwege de barre weersomstandigheden op weg naar La Roche-en Ardenne de renners om te leiden, waardoor de route met vijf kilometer ingekort werd. Met negen minuten voorsprong genoten de vluchters een ruime voorsprong, maar aan de voet van de Haute-Levée was daar nog 4,5 minuut van over. Een nieuwe bui met natte sneeuw volgde, maar een kletsnat pak weerhield Thomas Voeckler er niet van om in de tegenaanval te gaan. Zijn aanval was echter geen lang leven beschoren.

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd - Foto: Sirotti

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd – Foto: Sirotti

Vluchters gegrepen
Met nog vijftig kilometer te gaan viel de kopgroep uiteen. Edet, De Marchi en De Gendt bleven vooraan over. De overige vroege vluchters waren inmiddels al bijgehaald. Ook De Gendt moest afhaken en op 24 kilometer van het einde werden ook Edet en De Marchi op weg naar Roche-aux-Faucons ingerekend. Etixx-Quick Step probeerde tijdens de beklimming de koers hard te maken, waardoor het peloton stevig uitdunde. `

Met nog achttien kilometer te gaan opende Carlos Betancur met een aanval de finale, maar drie kilometer later haalde het door Etixx-Quick Step aangevoerde peloton de Colombiaan weer bij. Een poging van Andrei Grivko had evenmin succes. Op de Saint Nicholas deelde Betancur opnieuw een plaagstoot uit, maar hij kreeg geen bijval. Ilnur Zakarin en Diego Rosa probeerden het daarna, maar ook zij werden bijgehaald.

Poels triomfeert
Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels wordt 28 jaar na Adrie van der Poel de vierde Nederlandse renner die La Doyenne weet te winnen. Bovendien zet hij als eerste renner van Sky een monument op zijn naam.

Het podium: Costa, Poels en Albasini - Foto: Sirotti

Het podium: Costa, Poels en Albasini – Foto: Sirotti

RIDE Magazine
204 Reacties
Sorteer op:
24 april 2016 20:35
Quote:
UrbanSteel - 24 april 2016 om 20:32
Wie zegt dat net niet zo is ?


Niemand, dat is mijn punt nu juist.

Quote:
Mogelijk heeft Gesink onderweg wel laten weten “ga voor jezelf” , hij was de enige van Lotto Jumbo die je vooraan in het peloton zag in de uitzending en dan kan je weinig knechten als geen andere Lotto Jumbo renner in je omgeving hebt om voor te rijden.


En wellicht had ie al ruim daarvoor geknecht. We weten gewoon te weinig om te concluderen dat dit het maximale is wat Battaglin kan en dat we van zijn prestatie als 'kopman' niet vrolijk hoeven te worden.
24 april 2016 20:42
Volgens mij zat Battaglin al een stuk voor de Redoute alleen bij de eerste dertig in het peloton. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom hij daarvoor voor een ander zou moeten werken.
24 april 2016 20:42
@KRP
Ik zeg niet dat vroeger alles zwaarder en beter was , alleen de editie van 1980 sloeg werkelijk alles.
Natuurlijk is de overwinning van Poels schitterend en mooi voor Nederland , maar dat neemt niet weg dat het een ongelooflijk saai heuvel drieleuk is geweest.
En de ene persoon vindt het wel fijn om de geschiedenis te weten omtrent zijn favoriete sport en een ander gelooft het wel , ieder zijn recht en plezier.
Maar voor de lol toch nog een stukje geschiedenis uit 1980, slechts 21 renners reden die editie uit.

In de sneeuw
Een van de meest aansprekende edities van Luik-Bastenaken-Luik was die van 1980. Vlak na de start in Luik, vroeg in de morgen, begon het na urenlange regenbuien, hard te sneeuwen en de temperatuur daalde razendsnel. Gedurende vrijwel de gehele rit bleef het sneeuwen en na zo’n 100 kilometer was het peloton meer dan gehalveerd. Al na enkele kilometers hielden grote namen als Van Impe en ‘Peerke’ Pollentier het voor gezien en doken verstijfd in hun volgwagens. Van de favorieten zijn er dan al niet veel meer over.


1 Bernard Hinault (Renault - Gitane - Campagnolo) FRA 7h01'42"
2 Hennie Kuiper (Peugeot - Esso - Michelin) NED 9'24"
3 Ronny Claes (Ijsboerke - Warncke Eis - Koga Miyata) BEL zt
4 Fons De Wolf (Boule d'Or - Colnago - Studio Casa) BEL 10'34"
5 Pierre Bazzo (La Redoute - Motobecane) FRA zt
6 Ludo Peeters (Ijsboerke - Warncke Eis - Koga Miyata) BEL zt
7 Herman Van Springel (Safir - Ludo) BEL 12'05"
8 Guido Van Calster (Splendor - Admiral - TV Ekspres) BEL 12'35"
9 Johan Vandevelde NED zt
10 Eddy Schepers (Daf Trucks - Lejeune - PZ) BEL zt
11 Gilbert Duclos-Lassalle (Peugeot - Esso - Michelin) FRA zt
12 Silvano Contini (Bianchi - Piaggio) ITA zt
13 Henk Lubberding (TI - Raleigh - Creda) NED 16'03"
14 Stefan Mutter (TI - Raleigh - Creda) SUI zt
15 Pascal Simon (Peugeot - Esso - Michelin) FRA zt
16 Jan Jonkers (Boston - Ifi - Mavic) NED 17'59"
17 Bert Oosterbosch (TI - Raleigh - Creda) NED 18'35"
18 Paul Wellens (TI - Raleigh - Creda) BEL zt
19 Frits Pirard (Miko - Mercier - Vivagel) NED zt
20 Jean-Raymond Toso (Puch - Campagnolo - Sem) FRA 24'06"
21 Jostein Wilmann (Puch - Campagnolo - Sem) NOR 27'00"
24 april 2016 20:44
@ SolitaryShell: u heeft niets gemist, maar ik hou wel van een lange aanloop, ook al gebeurt er niets. Jammer dat het geen onderhoudende koers was voor velen, maar goed het is LBL . een finale van 15 km is al veel. Eind goed al goed in dit geval...
24 april 2016 20:50
@Urban Steel

1980 was 1980, dat kun je nooit meer vergelijken met nu. De kleding die renners nu voorhanden hebben is veel beter dan wat er in 1980 was. Hinault zou een moord hebben gedaan voor een Goretex jasje en neopreen handschoenen.
24 april 2016 20:52
Een koers om snel te vergeten, maar wat een winnaar! Gefeliciteerd Wout!
24 april 2016 20:54
Ik richt me tot de redactie,

Ik volg sinds zo’n twee jaar (veel intensiever dan voorheen) het wielrennen en ik vind wielerflits daar een ideale site voor. Mede omdat ik nog niet zo lang intensief het wielrennen volg (en omdat ik zo nu en dan met wielerspellen meeklik) mag ik graag de reacties van anderen hier lezen.

Nou begin ik eigenlijk vooral dit jaar een grote tendens te zien in reacties. Er is altijd een groep die zich ergert en geneert over het niveau van ofwel TLJ ofwel andere Nederlandse renners. Een nieuwsbericht kan gaan over het buitenblad van Pirazzi en voor je het weet lees je reacties over de bedroefde prestaties van Gesink. Daarnaast duiken er zo nu en dan idioten op die alleen het doel hebben andere wielerflitsleden te irriteren en uit de tent te lokken. Er ontstaan ook vaak discussies tussen enkele wielerflitsleden die elkaar dertig keer moeten uitleggen wat ze nou precies bedoelen met hun post en waarom ze gelijk hebben. (Zakarin vs Yates broertjes bijv.) Zo nu en dan worden er beschuldigingen geuit over dopinggebruik, welke weer in achtentwintig reacties worden verworpen en doorverwezen. Dit alles ordent zich chronologisch naar tijd. Maar de verschillende sub-onderwerpen (discussies, lofzangen, geuite frustraties, trollen, sterrenverdelingen, TLJ gebash) lopen allemaal dwars door elkaar heen. Wat resulteert is een mengelmoes van verschillende sub-onderwerpen, waardoor de reacties niet echt meer ‘makkelijk’ en ‘leuk’ zijn om te lezen.

Kan dit ook anders? Jazeker ik denk dat de redactie moet overwegen over te stappen op een ander systeem mbt het reageren op nieuwsberichten. Ik denk dan aan een systeem waarbij je kan reageren onder andere reacties (zoals bij YouTube bijvoorbeeld). Reacties worden dan niet alleen chronologisch naar tijd maar ook naar sub-onderwerp geordend. Reageert iemand als eerst bijvoorbeeld met een lofzang over Wout Poels, dan kan de rest hieronder reageren dat ook zij de prestatie geweldig vinden en hoe erg ze het Wout gunden. Of komt iemand met een reactie dat het niveau van TLJ en het niveau van een albino Knorhaan overeenkomen, dan kan iedereen die het daar mee eens is of juist niet daaronder reageren.

Gevolg is dat degene die slechts een deel van de reacties onder een nieuwsbericht wil lezen kan selecteren op bepaalde reacties en andere bundelingen van reacties makkelijker kan overslaan. Lees ik bijvoorbeeld de reacties onder een nieuwsbericht omdat ik even wil weten in welke vorm Joachim Rodriguez verkeert, dan kan ik veel makkelijker bepaalde reacties overslaan. (zoals TLJ gebash, bepaalde discussies of getrol) Dan zou ik veel makkelijker door kunnen scrollen naar Purito die altijd wel even een mooi overzicht geeft van de huidige vorm van Rodriguez.

Het is maar een idee
24 april 2016 21:03
@Thijs E

Kan ik het weer van 1980 met dat van 2016 niet vergelijken ? Leg even uit waarom niet . Je hoeft mij niet uit te leggen dat het materiaal en kleding nu in deze tijd veel beter is dan toen dat weet iedereen, maar die dag was het weer veel beroerder als dat van vandaag , ik zeg niks meer en niks minder.
24 april 2016 21:04
100% topidee. Ik lees veel hier, reageer amper maar herken de beschreven patronen. Het zou prettig zijn als je repeterende reacties van bepaalde veelposters op deze manier kunt skippen.
24 april 2016 21:06
@Urbansteel

Begrijp je punt zeker moet toch maar eens op 1980 gaan googlen:-) 21 is niet veel.

Ik heb echt genoten vandaag maar ja wel de laatste 20km maar is dat niet zo vaak het geval?
24 april 2016 21:06
Kijk, boven mijn post weer een typerend voorbeeld van een reactie waar je dan niet je tijd aan hoeft te verspillen ;-)
24 april 2016 21:07
Fantastisch!
24 april 2016 21:11
@SolitaryShell
'Zou moeten' is wel sterk uitgedrukt. Wat je wil zien is erg persoonlijk natuurlijk. Ik ga dus ook niet aangeven waarom je wel zou moeten kijken;-). Voor mij blijft het de moeite waard om een wedstrijd van dit kaliber (een monument) zo veel mogelijk te volgen. Qua spanning vind ik de heuvelklassiekers het wel afleggen tegen de kasseienklassiekers.
24 april 2016 21:27
Who gives a shit vandaag over TLJ of het koersverloop. Gewoon een fantastische overwinning voor Wout Poels, die simpelweg de beste en de slimste was vandaag! Anticiperen, reageren op het juiste moment, durven op kop aan te gaan. Nog even de handschoentjes uittrekken en de rest eraf sprinten. Fantastische en zeer verdiende overwinning voor een van de sympathiekste renners van het peloton. Bij Sky zijn ze er in geslaagd om Wout te laten winnen. Hij komt nu qua leeftijd in de beste jaren, dus hopelijk geeft dit hem het vertrouwen om verder door te groeien en meer overwinningen te gaan pakken.
24 april 2016 21:49
Jaaaaaaaaaa, ONGELOOFLIJK!
24 april 2016 21:52
@redactie - die iets met het verhaal van honderdprocent. Ik begin hetzelfde gevoel te krijgen. De sfeer is vaak onnodig negatief of Nederlands presteren, terwijl een nieuwsbericht daar helemaal niets mee te maken heeft.
24 april 2016 21:56
@Urban Steel
Ik probeer je uit te leggen dat je nooit meer een rechtstreeks vergelijk kunt maken tussen de race van 1980 en die van 2016. Op een enkel punt als het weer wel, maar vanwege andere zaken dus nooit 1 op 1 wat betreft de totale ervaring voor de deelnemers.
24 april 2016 22:04
@Redactie, inderdaad. Doe iets met dat idee.

OT: ie heeft dat goed gedaan, de Poels! Hij zat in m'n ploegje vandaag en we zien nu waarom. De koude heeft duidelijk ingevreten op menig renner en de enkelingen die echt zijn aangegaan op de kasseien zijn beloond. Poels gaf daar al een goede indruk, al leek Albasini op dat moment samen met Costa de sterkste.
Voor 't scherm dachten we dat Costa makkelijk de sprint zou gaan winnen gezien hij zeer makkelijk leek te volgen. En toen won Poels. De Nederlanders hebben hun overwinning te pakken, hoera! Nee serieus, deze man was de enige NLer die in staat was geweest een zege te pakken in deze koersen dit voorjaar. En hij heeft het mooi gedaan ook.
24 april 2016 22:13
Die editie van 1980 is geen voorbeeld van hoe mooi wielrennen kan zijn, maar een perfect voorbeeld van hoe het niet moet. Daar hebben renners nog het hele jaar last van gehad, en sommigen zelfs hun hele carrière. Dat heb ik in ieder gelezen, met getuigenissen van renners die toen reden.

Lekker bij wegkwijlen, maar het is te belachelijk voor woorden om renners in die omstandigheden door te laten rijden. Blij dat dat nooit meer gebeurt. Voor een aantrekkelijkere koers moeten we eens beginnen bij het aantal renners per ploeg, de communicatie vanuit de wagen, en het puntensysteem waardoor er allemaal renners en ploegen tevreden zijn met top 10 plekken.
24 april 2016 22:30
TLJ boeit me momenteel inderdaad vrij weinig, klasse WOUT POELS, YOU HAVE DONE IT!!!!
24 april 2016 22:31
Ik ben geen voorstander van het systeem van 100%. Ik lees graag alles, en als er iets minder boeiends tussenzit verlies ik maar 1 seconde tijd. Echter, met het systeem van 100% ben ik veel meer tijd kwijt met doorklikken.
Mensen die zich ergeren aan reacties van leden, kunnen ook bij zichzelf te rade gaan, ipv te klagen over die reacties van leden. Dit is een forum.
Neemt niet weg dat ik vanzelfsprekend vind dat bewust beledigen/kwetsen van andere leden niet kan.
24 april 2016 22:45
Weer terug op mijn stekkie en dan lees ik dat er hier enkelen zijn die het hele systeem van posten en rubriceren willen aantasten. Wat een onzin! Gewoon laten zoals het nu is, dan kunnen we van allerlei zin en onzin blijven genieten!
Ik ben blij dat vele kenners hier niet alleen Wout Poels de eer geven die hem van harte gegund is, maar dat enkelen ook het rijden van de net 20-jarige San Oomen is opgevallen. Let op: dit wordt een hele grote. Toch wel opvallend, ik kan het niet laten, dat onze toppers van dit moment (Poels, Oomen, Dumoulin, Mollema , Terpstra , om er maar een paar te noemen, geen van allen bij TLJ rijden. Vreemd toch? Hoewel....
24 april 2016 22:45
Geweldig Poels. Chapeau.
24 april 2016 22:57
Oomen als 20 jarig lochie wordt na een 39e plaats in de Waalse Pijl nu 26e in Luik-Bastenaken-Luik. Ongelofelijk hoe goed hij in zijn eerste jaar als prof al rijdt in deze klassiekers.
24 april 2016 23:08
Helaas niet kunnen kijken vanmiddag. Als ik het volgtopic teruglees, geloof ik niet dat ik veel heb gemist. Het zegt genoeg dat er in zulke weersomstandigheden 60 renners binnen de drie minuten finishen. De koers was ongetwijfeld heel zwaar voor de renners, maar niet bepaald bijzonder hard.
Toch wel zonde dat ik niet live heb kunnen meemaken dat Poels heeft gewonnen. Na zoveel jaar eindelijk weer eens een Nederlandse overwinning hier. Chapeau!!!!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.