Addy Engels en Renate Groenewold nieuwe gezichten WK 2020

Door , donderdag 25 juni 2015 om 22:00
Addy Engels en Renate Groenewold nieuwe gezichten WK 2020

De plannen rondom het WK 2020 in Groningen en Drenthe beginnen steeds vastere vormen te krijgen. Tijdens een draagvlakbijeenkomst in Emmen werd donderdagavond bekend dat oud-renner Addy Engels en voormalig wereldkampioen Allround schaatsen Renate Groenewold het nieuwe gezicht zijn van de organisatie. Beiden zitten al in de werkgroep; Groenewold ontpopt zich tot algemeen directeur, terwijl Engels zich ontfermt over het technische aspect. “Ik vind het een heel interessant project, ook om mijn horizon te verbreden”, vertelt Engels aan WielerFlits.

‘Renate heeft binnen het schaatsen al bewezen sponsoren te kunnen overtuigen’
Oud-sportjournalist Dick Heuvelman vertelde in onze rubriek Weekendinterview eind vorig jaar al over zijn plannen rondom een wereldkampioenschap in de provincies Drenthe en Groningen. Hij duwt nu Groenewold en Engels in de schijnwerpers, vertelt hij op woensdagavond tijdens het NK Tijdrijden. “Ik ben inmiddels 69 jaar. Ik moet de kar niet meer gaan trekken. Renate en Addy zijn allebei nog erg jong en ambiteus. Zij weten bovendien hoe het er aan toe gaat in de topsportwereld. Daarnaast is het ook makkelijker voor hen om bijvoorbeeld sponsoren en overheden over de streep te trekken. Als er namelijk een oud-wielrenner of Olympisch medaille-winnares binnenstapt, sta je al met 1-0 voor. Renate is het in het schaatsen bovendien al eens gelukt.”

Draagvlak creëren
“Vanavond hebben we met veel partijen samen gezeten tijdens een grote draagvlakbijeenkomst”, legt Heuvelmans compagnon Albert Kerstholt uit. “Denk daarbij aan wielerverenigingen, stichtingen, organisatoren en wethouders. Wij willen graag weten of wij een evenement zoals het WK wielrennen aankunnen. Dat wil zeggen: is er voldoende ambitie en draagvlak om tien miljoen bij elkaar te sprokkelen in het blokje jaren van 2019 tot en met 2023. Het gebied Groningen-Assen-Emmen zit vaak in de verkeerde waaier, om het zo maar te zeggen. Nu willen we zelf eens een waaier opzetten.” Ook KNWU-medewerkers waren aanwezig tijdens de bijeenkomst.

Engels: ‘Ik weet hoe het wereldje werkt’
“Om dat soort worldclass-evenementen naar dit gebied halen, heb je uithangborden nodig”, denkt Kerstholt. “Ik weet zeker dat Karsten Kroon en bijvoorbeeld Jaap Stalenburg ook ‘ja’ zeggen als we ze vragen.” Addy Engels deed dit al en zelf denkt hij door zijn jarenlange ervaring in het profpeloton zijn steentje bij te kunnen dragen. “Ik weet hoe het wereldje werkt, denk ik. Dat is mijn meerwaarde aan dit project. Mijn rol is op dit moment nog heel beperkt, omdat we vooral in een fase zitten waarin we draagvlak moeten creëren bij overheden, gemeenten en het zakelijk leven. Als dat gaat leven, kunnen we gaan nadenken over het definitieve parcours. Op dat gebied weet ik wat er nodig is, maar ook wat betreft veiligheid en logistieke zaken weet ik wat er bij komt kijken.”

Bidbook voor 2020 moet aan het einde van het jaar naar UCI
De huidige ploegleider van Giant-Alpecin gaat verder: “Maar wat er nu voornamelijk speelt zijn het maken van prognoses, wat het bijvoorbeeld oplevert op economisch gebied, dat soort zaken. Als we namelijk 2020 in eerste instantie aanhouden, dan moet het bidbook aan het einde van dit jaar al bij de UCI liggen. Pas daarna gaan we kijken naar een definitieve route. Je kunt in Groningen en Drenthe hele mooie parcoursen uitzetten, waarbij je vanuit verschillende hoeken kunt finishen in Assen, op het TT-circuit.”

‘Dit plan is zeker haalbaar’
Een WK in de twee noordelijke provincies komt dus steeds dichterbij. Wanneer de financiën rondkomen, lijkt het evenement niets in de weg te staan. “Ik denk zeker dat het plan haalbaar is. Ik beloof niet dat het gaat gebeuren, maar ik – en ook Renate – zijn er niet voor niets ingestapt. Ook voor de regio hier zou het heel erg mooi zijn, een gigantische boost. Bij de organisatie van zo’n evenement komt heel veel kijken, maar het trekt ook heel veel bekijks. Ik heb er in ieder geval zin in en ben heel enthousiast over het plan. Het lijkt me echt geweldig!”, sluit Engels af.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Contador#N.1 25 juni 2015 om 22:10

Jammer laat het wk van 2020 maar ergens zijn waar het heuvelachtiger is.

TandZwaarderDanDeRest 25 juni 2015 om 22:13

Wie?

pirazzi 25 juni 2015 om 22:19

Ik dacht even dat ik op Schaatsflits was maar het is toch Wielerflits.

Reynaerde 25 juni 2015 om 22:27

200 km biljartlaken en dan Kittel in de regenboogtrui, dat lijkt Engels vast wel wat!

nickdt 25 juni 2015 om 22:48

Dus dat wordt in 2020 alleen de laatste 10 minuten kijken.

IverBon 25 juni 2015 om 22:51

Engels ziet er nog eng goed uit voor iemand van 69, maar dat kan gebeuren als je ADDY heet!!

Turtlehead 25 juni 2015 om 22:52

Addy ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ Engels zal tegen die tijd mss wat bergjes gevonden hebben.
Ik herinner me nog een genante bergprijs op 18 meter + NAP ter ere van Relus ter Beek.
Nou ja, 48 keer rondje VAMberg kan nog wat opleveren.

fietskoen1 25 juni 2015 om 23:02

Heb eigenlijk liever weer een wk rond de Cauberg. Dit initiatief lijkt mij onder de wielerfans niet erg geliefd, amper een hoogtemeter te bekennen, behalve de VAM-Berg dan…

Spartacus 25 juni 2015 om 23:16

Van mij hoeft het niet; liever eens een keer in Noorwegen, of Zuid-Afrika. Ook mooie wielerlanden.

pirazzi 25 juni 2015 om 23:18

@ IverBon

Quote:
Oud-sportjournalist Dick Heuvelman vertelde in onze rubriek Weekendinterview eind vorig jaar al over zijn plannen rondom een wereldkampioenschap in de provincies Drenthe en Groningen. Hij duwt nu Groenewold en Engels in de schijnwerpers, vertelt hij op woensdagavond tijdens het NK Tijdrijden. “Ik ben inmiddels 69 jaar. Ik moet de kar niet meer gaan trekken. Renate en Addy zijn allebei nog erg jong en ambiteus.

Dick Heuvelman heeft het over zichzelf met die 69 jaar toch.

Scotty 25 juni 2015 om 23:23

Wat een positieve reacties zeg. Alsof de AGR en LBL afgelopen jaren zo spectaculair waren. Afgelopen WK was met heuvels ook niet per se heel spannend. Ik vind het een leuk initiatief. Er liggen ook nog een paar kasseienstroken her en der. Wind en regen erbij. Laat maar komen dat WK, de renners maken de koers en dat is met landenploegen niet zo makkelijk.

Romāns Vainšteins 25 juni 2015 om 23:23

Waardeloos idee dit. Ik weet wat ze plan zijn, het is verschrikkelijk…

woodybronquito 25 juni 2015 om 23:39

ach voor de afwisseling moet er toch af en toe een sprint-wk worden verreden

Tutu888 25 juni 2015 om 23:46

Hebben de heren Gesink, Mollema, Kelderman en Dumoulin zich al afgemeld voor dit WK?

sooike 26 juni 2015 om 00:40

Een lachwekkend initiatief. Dat zou Addy Engels toch moeten weten. Die andere betrokkenen (Heuvelman, Groenewold en Stalenburg) neem ik niet serieus. Als het doorgaat kan de politie alvast acties voorbereiden als er in 2020 nog geen nieuwe CAO is.

Tiim 26 juni 2015 om 02:05

Kunnen we geen WK 250km lang door de Alpen rijden ofzo? Dit is toch niks

Dr. Logic 26 juni 2015 om 07:09

Misschien wordt het wel net zo spannend als Madrid. Weet je toch niet van tevoren

Romāns Vainšteins 26 juni 2015 om 07:33

Het beoogde parcours is zowel esthetisch als sportief echt gaapverwekkend. Als ze vanuit Groningen stad rondom Lauwersoog gaan om de lokale ronden op het parcours van de slag bij norg houden, dan heb je een mooi plan dat ik supporteer.
Nu willen ze de Veenkolonien doen daar, verschrikkelijk.

Kwouter 26 juni 2015 om 07:56

Misschien is dan wel die “drentse berg” gemaakt

Coldeportes 26 juni 2015 om 08:05

8 miljoen euro uit budget nodig om die berg te bouwen, vermoed ik? Zonder gekheid: geweldig initiatief! Nog een gemiste quote uit het interview:
"We gaan ook voor de innovatie. Concreet willen we aan dit evenement ook het WK voor E-bikes voor 65+-ers koppelen, waarbij nederland door de unieke E-bike dichtheid en parcourskennis enkele kanshebbers naar voren kan schuiven! Eindelijk weer medaillekansen op een WK".

;)

castroviejo 26 juni 2015 om 08:13

Hopelijk hebben ze dan wel voor een beter startpodium kunnen zorgen. Maar een sprinters WK is inderdaad minder aantrekkelijk al gun ik het de snelle mannen ook eens in de zoveel tijd om kans te maken op een WK-Titel. Het hoeft niet altijd een ardennenspecialist te worden.

Boum05 26 juni 2015 om 10:02

Dat kampioenschap wordt dan hetzelfde als het nk te Emmen dit jaar.
Voor dat parcours hoef je alleen maar sprinters op te stellen.
Dan kun je gaan kijken om na 6,5 uur kijken een massasprint te zien.

Uppsala 26 juni 2015 om 10:23

Addy Engels en Renate Groenewold allebei toevallig in drenthe geboren.
Je kan hier best een mooi parcours uitzetten. Een paar leuke kassei stroken en een keer de vam-berg. De ronde van drenthe eindigt ook vrijwel nooit in een massasprint.

Max01 26 juni 2015 om 10:30

Toch zijn die kasseienweggetjes niet misselijk hoor daar in Drenthe!

koos1 26 juni 2015 om 10:55

Ja dat zal een vlakker dan vlak WK worden dan, maar na Zolder mag wel weer een keer een 100% sprinters WK. Hopen dat er tegen 2020 dan wel weer een Nederlandse topsprinter is.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.