Alle lichten op groen voor deelname WK veldrijden Boom
vrijdag 11 december 2015 om 09:50

Alle lichten op groen voor deelname WK veldrijden Boom

Niets staat Lars Boom nog in de weg om deel te nemen aan het WK veldrijden, zo meldt De Telegraaf. Astana vindt het prima en ook de KNWU stuurt hem graag naar Heusden-Zolder op 31 januari.

Het wordt wel een logistieke drukte voor Boom, die in januari eerst nog de Tour Down Under zal rijden van 17 tot en met 24 januari. Direct na deze Australische koers keert Boom dan terug naar Europa, om daar nog een paar trainingen af te werken, ter voorbereiding op het WK.

“Normaal zou ik woensdag thuiskomen”, aldus Boom, die zijn vliegticket liet aanpassen. “Door wijziging van het ticket ben ik nu al maandagavond terug en kan ik me mooi klaarmaken voor de 31ste.” Bondscoach Johan Lammerts liet ook weten dat Boom van harte welkom is, ook al zou hij niet aan de volledige richtlijnen van de KNWU voldoen. “Dan heb ik nog een ontsnappingsclausule, die erin voorziet dat ik iemand kan aanwijzen, ook als hij niet aan dat criterium heeft voldaan”, zei hij.

‘Dat criterium’ betekent in dit geval dat Boom twee keer in de top-zestien van een wereldbekerwedstrijd moet zijn geëindigd. Boom staat gepland voor de cross van Namen en die van Heusden-Zolder, beide tellen mee voor de wereldbeker.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
11 december 2015 10:03
Voor de nederlandse ploeg een geweldige toevoeging!
11 december 2015 10:06
Astana in de cross! Zal er bijzonder uitzien.
11 december 2015 10:53
Man, man, man, wat een gelul. Zullen we eerst eens ff zien in wat voor een vorm Boom verkeert? Stybar presteerde van de week ook amper wat in zijn enige veldrit van het seizoen.
11 december 2015 11:11
Verwacht wel wat van Boom, in ieder geval meer motivatie dan Stybar (moet ook wel passen in het programma), zal ook zeker geen mal figuur willen slaan op een wk lijkt me, zie anders een brief van Vino op zijn mat belanden, zal dus moeten presteren ;) .
11 december 2015 11:16
@Hensie: Stybar wist dat het de eerste en enige cross van z'n seizoen zou zijn en had dus niets te winnen door als een malloot te rijden met alle risico's van dien. Overigens vind ik oprukken van de laatste startrij naar een plaats midden tussen crossers die een heel seizoen draaien en zogezegd 'specialist' zijn zo slecht nog niet voor iemand die niet met het mes tussen de tanden rijdt.
Lars heeft itt Stybar dit seizoen wel doelen in de cross, en het zou me verbazen als ie met een cross of wat niet gewoon top 10 rijdt. Achter Van Aert, VDP, Nys, Pauwels en Meeusen is het nu niet echt top wat er rondrijdt. In ieder geval geen renners die intrinsiek meer talent/vermogen/techniek hebben dan je van Boom op dit moment zou mogen verwachten.

Hoop dat Boom ook het NK toch meedoet; parcours lijkt me vooral heel snel en in mindere mate technisch. Veel lange rechte stukken, weinig bochten. Zou volgens mij voor de mannen met de grote motor kunnen zijn.

Blijft giswerk allemaal, maar iig iets om over te praten in deze komkommertijd ;-)
11 december 2015 11:22
Leuk, maar al een week na TdU lijkt me wat weird. Maar goed, leuke extra attractie.
11 december 2015 12:19
Dat is nou een renner waar je van zegt, wat is die positief, op de weg en in het veld ....fietsen. Zelfs zijn prijskaartje is ontzettend positief.
11 december 2015 12:46
Ik heb het in dit geval graag verkeerd en jullie mogen me er allemaal persoonlijk op afrekenen: maar deze Boom gaat tegen een goede Van Aert en een goede Van der Poel precies NUL potten breken. En dan gok ik op nog een paar Belgen en Corné of David en een Zwitser voordat Boom zich aan de finish mag melden.
11 december 2015 13:00
In 2008 werd Lars Boom wereldkampioen Veldrijden
uitslag 2008 Treviso 1. Lars Boom 2. Zdeněk Štybar 3. Sven Nys.
uitslag 2009 Hoogerheide 1.Niels Albert 2. Zdeněk Štybar 3. Sven Nys.
Lars Boom eindigt in Hoogerheide 20e op 1.51 van Albert.

Na 2008 heb ik 'De Treviso-snelheid' van Boom niet meer teruggezien. Op de nationale kampioenschappen kon hij nog winnen. Daar is de tegenstand uiteraard vvéél en véél minder dan op het WK. Vanaf 2013 kwam daaraan een einde door Lars van der Haar, die hem in Hilvarenbeek gedecideerd naar plek twee verwees en hem op 53 seconden achterstand zette. Hopelijk wordt het op het WK 2016 in Zolder- met forse tegenstand- geen afgang zoals in 2009 in Hoogerheide. Hopelijk wordt hij ook niet zo hard uitgefloten door de Belgen.
11 december 2015 13:01
Leuk
11 december 2015 13:14
@teunster
Dat hangt er maar net vanaf, vooral van hoe technisch het parcours is. In Zolder op ijs en sneeuw reed Boom die even terugkeerde in het veld al met kinderlijk gemak een goede Nys en Albert eraf.

Hij heeft alleen niet meer echt de feeling van een veldrijder, dus bij teveel technische passages is hij gezien.
11 december 2015 13:33
Kennelijk had Boom het afgelopen jaar ook niet de feeling van een wegrenner. Hij won één koers in totaal en eindigde op het WK in Richmond - waar Peter Sagan schitterde- op de 81e plaats op 3:35 van Sagan. Bij de nationale kampioenschappen op de weg waren zijn resultaten over de afgelopen 5 jaar als volgt
2011 18e
2012 2e
2013 11e
2014 30
2015 8e
11 december 2015 13:37
@jibi
Tsja, altijd veel gezeik over Boom... z'n twee doelen waren Roubaix en de Ronde en daar deed hij het niet slecht. Een top-wegrenner is hij niet, snap ook niet helemaal waarom je hem vergelijkt met Sagan.
11 december 2015 13:56
Dat laat zich heel gemakkelijk toelichten; die vergelijking. Los van het feit dat ik elke renner(op weg of in het veld)het beste gun,stel ik vast dat hij bij voorbeschouwingen voor grote koersen steeds nogal wat sterren krijgt toebedeeld. Als ik die voorbeschouwingen serieus moet nemen zou hij dus veel aanspraak moeten maken op de zege. Ik heb dat systematisch bijgehouden. De prognoses suggereren nogal eens dat hij 'Een Sagan'is. Feit is dat als je alle uitslagen op een rijtje zet hij weinig adelbrieven kan voorleggen. De Belgische co-commentaar zei de laatste jaren over Boom nogals eens:"Boom moet weer lossen;dat is niet van weelde..Dat is geen gezeik-zoals jij dat in jouw taal uitdrukt. Dat zijn de pure feiten. Ook op de wereldranking neem t Boom een zeer bescheiden plek in
Als mensen veel sterren toebedelen aan Van Aert,van der Poel,of Nys dan begrijp ik dat. Die prognoses zijn dan gebaseerd op gecumuleerde,maar ook op de meest recente prestaties. Boom heeft wat prestaties betreft een zeer dalende lijn ingezet als je alle uitslagen van hem in beeld brengt.
Nu we zijn deelname aan het Wk veldrijden aan het beschouwen zijn zie ik steeds meer realisme. Als je zegt tenslotte dat Boom zich richt op Vlaanderen en Roubaix dan is dat veel en veel te mager. Onlangs haalde Thijs Zonneveld behoorlijk hard naar hem uit. Te hard misschien zelfs. Dat is de reden dat ik hoop dat Boom dus niet zo wordt uitgefloten zoals destijds in Hoogerheide. Het zou ook voor de Bondscoach een afgang zijn als Boom straks in Zolder bijv. 21e wordt en ook nog op een fluitconcert getrakteerd wordt.
Slot: Tijdens de druivencross vorige week in Overijse zei Paul Herijgers dat Van der Poel al bij de start met 1-0 voorstaat. Mathieu en Lars van der Haar zijn immens populair. Hopelijk gaat Lars Boom eindelijk eens een keer goed presteren.
11 december 2015 14:05
Quote:
Ik heb dat systematisch bijgehouden.

Interessant. Welke voorbeschouwingen van 2016 gaven aan Boom een 'kans op de zege' in de vorm van een of meerdere sterren?
11 december 2015 14:07
@jibi
Je reactie bestaat alleen maar uit hoe anderen over hem oordelen. Is dat het probleem van Boom, of van de buitenwereld (jou incluis)?

Dat de verwachtingen van Wuyts-achtige types skyhigh zijn omdat Boom toevallig een goede veldrijder was, daar kan Boom weinig aan doen, me dunkt. Maar als hij terugkeert naar het veldrijden, wat niet overloopt van het talent, kan hij best na een paar veldritten weer boven komen drijven. Dat lijkt me geen onrealistische verwachting.
11 december 2015 14:21
reactie op Quote:Ik baseer me op de voorbeschouwingen vanaf 2009 tot heden. De voorbeschouwing voor het wk in zolder is er nog niet. Dat had je zelf kunnen weten.
Reactie op tendam: Je stelt vast dat het veldrijden niet overloopt van het talent. En dat hij daardoor kan bovendrijven. Maar dan.......................... is het ook niet zo'n prestatie. Overigens baseer ik me los van de voorbeschouwingen- op de feitelijk neergezette prestaties. En dan is weer de conclusie dat Boom- helaas- tegenvalt. Helaas omdat ik dus hoop dat hij nog eens presteert. Wat de Belgische commentatoren betreft kan ik niet anders dan vaststellen dat ze zo enthousiast en goed voorbereid en met zo veel liefde over het wielrennen praten dat ik veel respect voor ze heb. Ik weet ook zeker dat echte liefhebbers van de wielersport afstemmen op sporza. En dat ook Sporza zich op feiten baseert is alleen maar extra bonus.
Je verwachting dat Boom in een paar veldritten nog komt bovendrijven lijkt me niet reeel. Tenzij je met bovendrijven bedoelt een uitslag als 18e of 20e
11 december 2015 14:25
Ach... Ik zit met mijn hoofd al in 2016. Herkansing:

Quote:
Los van het feit dat ik elke renner(op weg of in het veld)het beste gun,stel ik vast dat hij bij voorbeschouwingen voor grote koersen steeds nogal wat sterren krijgt toebedeeld. Als ik die voorbeschouwingen serieus moet nemen zou hij dus veel aanspraak moeten maken op de zege. Ik heb dat systematisch bijgehouden.

Interessant. Ik ben benieuwd in welke voorbeschouwingen van 2015 ze aan Boom een ‘kans op de zege’ in de vorm van een of meerdere sterren hebben gegeven? En hoe zich dat verhoudt tot de noteringen die hij behaalde. Deel je kennis!
11 december 2015 14:43
Lars Boom is er achter gekomen dat hij niet die vedette is op de weg zoals hij
zich had voorgesteld.
Nu maar weer in het veld gaan proberen dan heeft hij een inkomen als Astana
geen gebruik van zijn diensten gaat maken.
Hij heeft zijn talent niet optimaal gebruikt op de weg , jammer van zo'n klasbak.
11 december 2015 15:04
reactie aan quote,

Je moet ook zelf actief zijn. Sla de voorbeschouwingen in de voorafgaande jaren er maar eens op na. Aan het werk zou ik zeggen. Ik heb het idee dat 6129ak2 een reeel beeld geeft. Dat zou njij toch ook moeten kunnen.
11 december 2015 15:16
Wat een tegenvaller. Ik dacht dat je het systematisch had bijgehouden? Ik denk dat Boom niet meer dan de gemiddelde Nederlander wordt overschat in voorbeschouwingen. Zeker niet genoeg om te zeggen dat ze er een soort Sagan van maken.

Ik zie zo even snel dat hij voor de Eneco Tour veel te veel sterren kreeg. Meer een gevolg van een onderschatting van het parcours gezien de overige sterren (Terpstra en Langeveld staan er bijvoorbeel ook tussen). Roubaix zal zijn uitslag niet ondergedaan hebben bij de voorbeschouwing. Zelfde zal voor Vlaanderen gelden. Verder denk ik niet dat er veel sterren voor grote koersen te vinden zijn, maar ik heb het niet bijgehouden. Houd me dus aanbevolen voor de inzichten die je werk hebben opgeleverd.
11 december 2015 15:19
reactie op vlek
Overwin de tegenvaller door zelf eens actief terug te blikken in voorgaande verslagen over meerdere jaren
11 december 2015 15:26
Je hebt dus niets systematisch bijgehouden? Misschien de volgende keer dan ook niet die indruk wekken? In het resultaat van wat matte vingerwerk van mezelf ben ik niet geinteresseerd.
11 december 2015 16:28
Boom gaat flink zijn best mogen doen om tweemaal bij die eerste 16 te finishen, maar hij lijkt van het WK toch een half doel te maken. Dan vraag ik me af: waarom in godsnaam die TDU rijden?
11 december 2015 17:33
Bij de eerste 16 in de WB finishen moet niet zo'n punt zijn. Bij de eerste 6 verwacht ik Boom voorlopig niet, hij zal eerst moeten wennen aan wedstrijden van een uur vol specifieke technieken. De TDU een week eerder gaat m.i. op het WK eerder tegen hem werken dan voor hem.

Hij zal het van basisvermogen moeten hebben, want naar eigen zeggen mist hij explosiviteit die hij juist wil opdoen in de cross. Maar of zijn winterbasis goed genoeg is om zijn verstofte techniek voldoende te compenseren verwacht ik niet.

Er wordt vaak vanuit de start vol gesprint voor een goede positie. Terugkomen van een slechte start kost kracht, die je in het laatste kwartier hard nodig hebt. Op slechte parkoersen zal hij bocht na bocht weer een stukje moeten bijpikken. Op snelle, harde omlopen kan hij waarschijnlijk wel beter uit de voeten. Dus op een droog Zolder verwacht ik veel meer dan op een taai Namen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.