Armstrong over doping: “Wielrenners losers, andere atleten helden”
foto: Sirotti
vrijdag 11 mei 2018 om 13:12

Armstrong over doping: “Wielrenners losers, andere atleten helden”

In een uitgebreid interview met VeloNews heeft Lance Armstrong zijn mening gegeven over de dopingjacht in het wielrennen. Hij voegt daar meteen aan toe dat hij het er liever niet over heeft, omdat hij daar zelf een rol in heeft gespeeld. “Ik heb niet veel krediet wat betreft doping. Maar als je ernaar vraagt, wil ik best antwoorden”, zegt de Texaan.

Wielersport als voorbeeld
Volgens Armstrong kunnen andere sporten een voorbeeld aan de wielrennerij nemen. “Ik weet dat wielrennen veel dopingproblemen heeft gehad en dat het één van de grondleggers is van een anti-dopingbeleid. Maar je moet vanuit een groter perspectief kijken. Het wielrennen doet tenminste wat aan het dopingprobleem, waar andere sporten het aan de kant schuiven. Bij American Football kun je in de rust een shot cortisonen krijgen als je geblesseerd bent. Als je vervolgens een goede wedstrijd speelt, ben je een held. En in het basketbal krijg je vooraf een melding wanneer de instanties je gaan controleren.”

“In een veel zwaardere sport als wielrennen neem je een beetje EPO en ben je een valsspeler en een slecht mens, die uit de maatschappij moet verdwijnen”, gaat de zevenvoudig voormalig Tour de France-winnaar verder. “Hoe is dat dan eerlijk? Dat irriteert mij dan ook. Nogmaals, ik ken heel goed mijn rol in dit geheel. Maar in het wielrennen doen we niets anders dan bij andere sporten. Dus waarom zien mensen ons als een stelletje valsspelende losers, terwijl zij in andere sporten de atleten als helden vereren? Het is inconsistent en persoonlijk heb ik de gevolgen van die houding meegemaakt.”

Doping nog niet uitgeroeid 
De Amerikaan denkt bovendien dat de problemen nog niet zijn opgelost. “Voor wat het waard is, denk ik dat anti-dopingmaatregelen in het wielrennen er zijn om aan te tonen dat het wielrennen er effectief mee bezig is. Hein Verbruggen wist als UCI-baas dat EPO gemeengoed was in het peloton. Wetenschappers hadden toen nog geen test ontwikkeld, waarna de befaamde hematocrietwaarde van 50% werd ingesteld. Niet dat het een goede test was, maar om aan te tonen dat men er iets aan wilde doen. Later kwamen er wel EPO-testen, maar werden renners beter in microdoseringen. En zo ging het door.”

Attesten zijn de laatste maanden veelal in het nieuws, het inmiddels beruchte grijze gebied. “Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze willen stoppen met TUEs”, zegt Armstrong. “Maken zij een grapje? Wat volgt? In de meeste andere sporten mogen atleten middelen gebruiken, die verboden zijn binnen het wielrennen. Nu willen mensen TUEs uitsluiten die slechts een beperkt aantal geblesseerde of verzwakte renners een klein beetje beter maken. Op mij komt dat over dat de wielersport haar straatje wil schoonvegen en haar imago wil oppoetsen. Maar dat is niet eerlijk ten opzichte van de coureurs.”

‘We moeten misschien minder hard ons best doen’
“Ik weet dat het volgende verschrikkelijk klinkt als het uit mijn mond komt”, vindt de wereldkampioen van 1993. “Soms denk ik wel eens dat we minder hard ons best moeten doen wat betreft anti-doping. Allereerst: het werkt niet. Ten tweede: de wielersport krijgt geen krediet voor haar pogingen, in vergelijking met andere sporten. Ten derde: het kost heel veel geld voor slechts kleine resultaten. Er is maar één procent aan positieve testen, terwijl het een publiekelijk geheim is dat twintig tot dertig procent van het peloton valsspeelt. Als het USADA bericht dat ze een 60-jarige amateur uit Pennsylvania hebben gepakt op testosteron, terwijl testosteronreclames de voetbalwedstrijden op zondagmiddag domineren… Laat me niet lachen!”

Armstrong gebruikt zijn eigen dopingzaak als voorbeeld. “Die verschilt niet zo heel veel van het Russische dopingschandaal van vandaag de dag. Het is een bericht dat het erg goed doet in de media en waar politici van houden. Het zijn situaties waarin instanties kunnen laten zien hoe machtig ze zijn en dat ze iets doen aan het probleem. Ze vallen een symbool aan die daarna publiekelijk slachtoffer is. Iedereen is tevreden en gaat verder met hun leven. Maar het probleem is er nog steeds: er is niets veranderd. Het klinkt alsof ik in mijn eigen straatje praat, maar dit is op zeker wat er nu gebeurt. Kijk hoe de IOC met Rusland en het dopingschandaal aldaar is omgegaan de laatste maanden. Ze maakten er een grote show van, maar het probleem is niet opgelost.”

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2018 13:15
Armstrong is wel de laatste persoon die hier een mening over mag hebben.
11 mei 2018 13:18
@magikdagzeggen Nee hoor, hij mag dat best zeggen. Iedereen mag een mening hebben en die nog uiten ook. Wel is Armstrong zo ongeveer de laatste die je serieus moet nemen.
Overigens ben ik benieuwd waar die cijfers van 20-30% gedopeerden vandaan komen.
11 mei 2018 13:22
De stroper is de beste boswachter.
11 mei 2018 13:23
Yates
11 mei 2018 13:25
@magikdatzeggen. Zijn menig doet ertoe als ervaringsdeskundige en in feite heeft hij volgens
mij ook gelijk. Mooie show voor de buhne van de hoge heren, maar in werkelijkheid levert het bar weinig op.
11 mei 2018 13:30
Waarom is hij de laatste die je serieus moet nemen? Hij kent door zijn verleden het wereldje als geen ander en neemt geen blad voor de mond. Dat geeft toch wat meer inzicht dan de woorden van alle grote brave zwijgers.
11 mei 2018 13:34
Heeft volkomen gelijk. Wielrennen wordt dankzij het strenge dopingsbeleid keer op keer aan de schandpaal genageld, terwijl de meeste andere dopesporters dankzij het halfhartige dopingbeleid van hun bonden flierefluitend door het leven gaan.
11 mei 2018 13:35
@Olana, brave zwijgers? Een reden dat die mensen in de Armstrong-tijd zwegen is dat Armstrong ze anders helemaal kapot maakte
11 mei 2018 13:39
@ Skylimit: iemand met ervaring maakt degene nog geen ervaringsdeskundige...Veel gemaakte misopvatting!
11 mei 2018 13:40
Dit is juist een van de weinige uitspraken van Armstrong die ik wel best serieus wil nemen, terwijl ik over het algemeen niks met deze man heb, integendeel zelfs.
11 mei 2018 13:40
Ik heb het dan niet alleen over de coureurs uit het Armstrong-tijdperk, maar laten we zeggen een Indurain, een Rominger en vooruit: een Olano :-)
11 mei 2018 13:41
Helemaal gelijk.. Wielrennen ontbreekt het aan een realistische toekomstvisie.
Het gevecht tegen doping/tue's zal nog wel even doorgaan en uiteindelijk is er geen houden keer aan.
11 mei 2018 13:42
Heeft een heel valide punt. In de afgelopen 5-6 jaar zijn bijv. 50 Keniaanse hardlopers betrapt op doping gebruik. Winnaars op de OS, WK, grote marathons, enzovoorts. Groot nieuws zou je zeggen en misschien een keer tijd voor een bredere aanpak en/of sancties, maar niets is minder waar. Klein berichtje ergens op het sport gedeelte van de media en er lopen nog genoeg Kenianen in de rondte. Het WADA heeft de lokale dopingauthoriteit een paar maanden op de zwarte lijst gehad maar de dopinggevallen zijn niet gestopt.
11 mei 2018 13:42
Blijft een held. Wat ik veel erger vind, zijn die meelopers van vroeger die dankzij hem miljoenen hebben verdiend en hem nu afvallen. Wees dan een kerel en lever die miljoenen ook in.
11 mei 2018 13:48
@fort als jij durft te beweren dat Armstrong niet ervaren en deskundig is op het gebied van wielrennen en doping, dan zou ik zeggen kom eens met je neus uit de boeken;)
11 mei 2018 13:56
Als iemand anders deze dingen had gezegd, zou hij een staande ovatie hebben gekregen (nou ja, behalve voor de opmerking "Misschien moeten we wat minder ons best doen doping te bestrijden"). Maar het is Lance Armstrong, dus er deugt bij voorbaat al niets van.
Ik ben het met een groot deel van zijn betoog eens, maar bij veel mensen roept hij nog zoveel weerstand op dat ze niet naar hem willen luisteren - en dat blijkt ook weer uit veel van de reacties hierboven - en daarom is zijn bijdrage aan de dopingdiscussie niet erg zinvol.
11 mei 2018 14:19
Ik vind dat juist armstrong hier een mening over mag hebben, omdat voor het publiek zijn mening toch verwaarloosbaar is. Hij staat bekend als bedrieger, dus alles wat hij zegt dient niet serieus genoemd te worden. De wielervolgers weten dat hij één van de velen was, met wat extra criminele praktijken erbij wat inderdaad sommige carrières verwoest heeft. Toch is hij zeker niet iemand met een steekje los en kan hij goed relativeren. Hij heeft wat dit betreft ook gelijk, alleen kun je ook denken dat het wielrennen een voortrekkersrol kan nemen. De volgende stap is dan dat andere sporters een voorbeeld nemen aan wielrennen en dit uitspreken. Nu worden wielrenners weggehoond, maar over 10 à 20 jaar kan het heel anders zijn.
11 mei 2018 14:21
Tja... als ik het met mensen heb over wielrennen en ze beginnen te zeveren over "hoe ik zo'n dopingsport nog kan volgen", terwijl ze zelf bijvoorbeeld groot fan van voetballen zijn, dan kan ik het gesprek gewoon af. Ik snap Armstrong in deze wel.
11 mei 2018 14:22
Dit is bijna in zijn geheel een goed onderbouwde mening. En ik denk dat hij grotendeels gelijk heeft. Dus waarom zou je deze reactie bij voorbaat al niet serieus nemen? Ik zou wel graag een onderbouwing willen zien van die 20 a 30%.
Aan de andere kant, als je die versnelling van Yates zag gister.... ik waande mij weer in de dagen van Ricco en Rasmussen.
11 mei 2018 14:44
Aan de ene kant ongeloofwaardig om dit uit de mond van Armstrong te horen, aan de andere kant beseft ie zelf heel goed wat zijn aandeel is geweest in de voortdurende heksenjacht op dopinggebruikers. Ik ben het met hem eens dat de wielerwereld doorslaat ten opzichte van andere sporten, maar dat vind ik meer iets voor andere sporten dan voor de wielerwereld. De beerput moet open om taferelen zoals nu met Sky en vriend Froome te voorkomen. Ik kan nu niet genieten van Froome genieten tijdens de Giro en hoop dat hij eraf gereden wordt, net zolang tot zijn (on)schuld bewezen is. Bijvoorbeeld LLS Ulissi Valverde hebben hun schorsing uitgezeten, prima. Dat is beter dan jarenlange argwaan en niet toegeven/gestraft worden.
11 mei 2018 14:45
@ skylimit: Dat je het niet begrijpt is prima. Dat doet het gros niet wanneer het over die term gaat. Het feit dat je beide woorden uit elkaar haalt en hiermee je gelijk probeert te halen is ook prima. Alleen bevestig je hiermee meteen dat je het dus niet begrijpt. Geloof me, er is weinig boekwijsheid aan te pas gekomen om tot deze mening te komen ;)
11 mei 2018 15:09
Och wat weten Amerikanen nu van wielrennen, helemaal niks, stel mafketels zijn het.
11 mei 2018 15:11
Ik ben het grotendeels met ervaringsdeskundige eens maar niet met TUE's want wanneer renners op oncontroleerbare wijze van deze voorzien worden geeft ze dat een voordeel tov de andere niet-astmapatienten. Feitelijk zou je dan bij 1 renner die dit en dat mag puffen het gehele peloton diezelfde mogelijkheid/maximaal toegestane waarde moeten geven of je schaft ze helemaal af. Inspanningsastma is een nepziekte bedacht om een voordeel te creeeren en niemand hier weet waar die attesten precies vandaan komen, hoe komen Wiggo, Froome, Yates etc aan deze voorsprong ?

En wat andere sporten betreft ? Laatst nog een artikeltje van een ontroerd dankbare Messi gelezen dat ze hem vroeger tot de nok vol groeihormonen geramd hebben, nuff said.
11 mei 2018 15:13
@fort ik laat je maar in de waan dat jij de ervaringsdeskundige bent en dat ik er niets van begrijp;)
11 mei 2018 15:14
@rvb
Inderdaad, we moeten gewoon alle Amerikanen verbannen uit de wielersport. En als ze toch in de buurt van de koers komen sluiten we ze op in een strafkamp!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.