Armstrong over doping: “Wielrenners losers, andere atleten helden”
foto: Sirotti
vrijdag 11 mei 2018 om 13:12

Armstrong over doping: “Wielrenners losers, andere atleten helden”

In een uitgebreid interview met VeloNews heeft Lance Armstrong zijn mening gegeven over de dopingjacht in het wielrennen. Hij voegt daar meteen aan toe dat hij het er liever niet over heeft, omdat hij daar zelf een rol in heeft gespeeld. “Ik heb niet veel krediet wat betreft doping. Maar als je ernaar vraagt, wil ik best antwoorden”, zegt de Texaan.

Wielersport als voorbeeld
Volgens Armstrong kunnen andere sporten een voorbeeld aan de wielrennerij nemen. “Ik weet dat wielrennen veel dopingproblemen heeft gehad en dat het één van de grondleggers is van een anti-dopingbeleid. Maar je moet vanuit een groter perspectief kijken. Het wielrennen doet tenminste wat aan het dopingprobleem, waar andere sporten het aan de kant schuiven. Bij American Football kun je in de rust een shot cortisonen krijgen als je geblesseerd bent. Als je vervolgens een goede wedstrijd speelt, ben je een held. En in het basketbal krijg je vooraf een melding wanneer de instanties je gaan controleren.”

“In een veel zwaardere sport als wielrennen neem je een beetje EPO en ben je een valsspeler en een slecht mens, die uit de maatschappij moet verdwijnen”, gaat de zevenvoudig voormalig Tour de France-winnaar verder. “Hoe is dat dan eerlijk? Dat irriteert mij dan ook. Nogmaals, ik ken heel goed mijn rol in dit geheel. Maar in het wielrennen doen we niets anders dan bij andere sporten. Dus waarom zien mensen ons als een stelletje valsspelende losers, terwijl zij in andere sporten de atleten als helden vereren? Het is inconsistent en persoonlijk heb ik de gevolgen van die houding meegemaakt.”

Doping nog niet uitgeroeid 
De Amerikaan denkt bovendien dat de problemen nog niet zijn opgelost. “Voor wat het waard is, denk ik dat anti-dopingmaatregelen in het wielrennen er zijn om aan te tonen dat het wielrennen er effectief mee bezig is. Hein Verbruggen wist als UCI-baas dat EPO gemeengoed was in het peloton. Wetenschappers hadden toen nog geen test ontwikkeld, waarna de befaamde hematocrietwaarde van 50% werd ingesteld. Niet dat het een goede test was, maar om aan te tonen dat men er iets aan wilde doen. Later kwamen er wel EPO-testen, maar werden renners beter in microdoseringen. En zo ging het door.”

Attesten zijn de laatste maanden veelal in het nieuws, het inmiddels beruchte grijze gebied. “Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze willen stoppen met TUEs”, zegt Armstrong. “Maken zij een grapje? Wat volgt? In de meeste andere sporten mogen atleten middelen gebruiken, die verboden zijn binnen het wielrennen. Nu willen mensen TUEs uitsluiten die slechts een beperkt aantal geblesseerde of verzwakte renners een klein beetje beter maken. Op mij komt dat over dat de wielersport haar straatje wil schoonvegen en haar imago wil oppoetsen. Maar dat is niet eerlijk ten opzichte van de coureurs.”

‘We moeten misschien minder hard ons best doen’
“Ik weet dat het volgende verschrikkelijk klinkt als het uit mijn mond komt”, vindt de wereldkampioen van 1993. “Soms denk ik wel eens dat we minder hard ons best moeten doen wat betreft anti-doping. Allereerst: het werkt niet. Ten tweede: de wielersport krijgt geen krediet voor haar pogingen, in vergelijking met andere sporten. Ten derde: het kost heel veel geld voor slechts kleine resultaten. Er is maar één procent aan positieve testen, terwijl het een publiekelijk geheim is dat twintig tot dertig procent van het peloton valsspeelt. Als het USADA bericht dat ze een 60-jarige amateur uit Pennsylvania hebben gepakt op testosteron, terwijl testosteronreclames de voetbalwedstrijden op zondagmiddag domineren… Laat me niet lachen!”

Armstrong gebruikt zijn eigen dopingzaak als voorbeeld. “Die verschilt niet zo heel veel van het Russische dopingschandaal van vandaag de dag. Het is een bericht dat het erg goed doet in de media en waar politici van houden. Het zijn situaties waarin instanties kunnen laten zien hoe machtig ze zijn en dat ze iets doen aan het probleem. Ze vallen een symbool aan die daarna publiekelijk slachtoffer is. Iedereen is tevreden en gaat verder met hun leven. Maar het probleem is er nog steeds: er is niets veranderd. Het klinkt alsof ik in mijn eigen straatje praat, maar dit is op zeker wat er nu gebeurt. Kijk hoe de IOC met Rusland en het dopingschandaal aldaar is omgegaan de laatste maanden. Ze maakten er een grote show van, maar het probleem is niet opgelost.”

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2018 15:16
Er wordt de laatste tijd veel onderzoek gedaan of doping helpt. De resultaten zeggen dat het niet helpt. Er moet eens een renner komen die zegt dat hij veel gebruikte maar er niet harder door ging fietsen, of zijn ze werkelijk allemaal zo dom als Armstrong en Froome.
11 mei 2018 15:18
Armstrong was van oorsprong ook geen wielrenner maar triatleet, kijk daar ga je al.
11 mei 2018 15:25
@RV, inspanningsastma een nepziekte?? Ben met je eens dat Froome geen astma heeft, maar er zijn wel degelijk mensen (waaronder ik) die na een inspanning luchtwegproblemen hebben
11 mei 2018 15:29
@ skylimit: bedankt! Ik zal nog eens aan je denken wanneer ik mijn "waanloonstrookje" deze maand krijg. :)

OT: Blijft een bijzondere redenering. Wij zijn kritisch naar onze sport en het gebruik van doping, maar omdat ze dat bij andere sporten minder zijn voel ik onrecht en irriteer ik mij. Boehoe!
Zou Lance ooit beseffen dat hij wellicht door het hebben van dit soort redeneringen meer als een loser wordt gezien dan het gebruik zelf? Die zelfkritiek zal er wel niet zijn...
11 mei 2018 15:31
Yo Velo. No disrespect maar dan is dat toch je bottleneck mbt je ambities om topsporter te worden ? Het grote probleem op het hoogste niveau is dat wanneer je Froome een puffer geeft je deze mogelijkheid dan ook aan Quintana en Dumoulin moet geven want ook al verbetert Froomey er 1,5% mee dan nog kan dat het verschil maken tussen de anderen lossen of zelf gelost worden.

En ook ik heb er last van wanneer ik harder fiets dan ik eigenlijk kan, niet alleen van mijn luchtwegen maar ook regelmatig mijn benen.
11 mei 2018 15:33
@RV, eens.
11 mei 2018 15:37
@ veloburto... bij ons gewone mensen noemen we dat ‘buiten adem geraken’ dat is geen ziekte en om je helemaal gerust te stellen : dat is gewoon normaal ...
11 mei 2018 15:39
De man heeft een punt. Nog een voorbeeld, iedereen weet dat Juventus 1996 doping deed, maar niemand staat er tegen op.
11 mei 2018 15:46
@Polleke, ehm nee, buiten adem raken is wat anders. Maar als je zulke domme opmerkingen gaat maken, denk ik niet dat het zin heeft om je het verschil uit te leggen.
11 mei 2018 15:46
OFF: Het zou toch razend interessant worden wanneer deze man ergens ploegleider zou mogen worden. @Redactie: iets voor een poll?
11 mei 2018 15:48
Lees nu nog eens die inleiding haha. Hij brengt het ook wel mooi hoor. Ik wil er eigenlijk niks over zeggen want ik heb niet vel krediet, maaaaaar omdat jullie er naar vragen doe ik het toch. Schitterend!

Ik wilde eigenlijk die knappe vrouw in de kroeg niet kussen, maaaaar ze stond zo met me te flirten en dus deed ik het toch maar. Sorry schat, zal niet meer gebeuren!
11 mei 2018 16:30
@Jjeras: Dat is net hetzelfde als Dutroux een kindercrèche laten opstarten. Armstrong was één van de centrale bouwstenen van de dopingcultuur in zijn periode; en heeft er alles aan gedaan om dat uit te bouwen in zijn voordeel: intimidatie, bedreiging, omkoping; het hele pakketje. Armstrong zegt eigenlijk "in alle sporten wordt gedopeerd" (ergo: wat ik doe, was helemaal niet zo erg want anderen doet het ook). Elk betoog omtrent doping van zijn kant uit draait uit op het relativeren ervan. Vraag eens aan de ouders van dubieuze sterfgevallen uit het wielrennen of doping toegelaten zou mogen worden. Armstrong stelt ook dat het wielrennen zo zwaar is dat het eigenlijk niet zonder kan (ergo: het wielrennen was zo zwaar in mijn periode dat ook ik geen andere keuze had), terwijl hij tegelijkertijd aanhaalt dat het in elke sport gebeurt: hypocrit much. Armstrong is wat mij betreft wel degelijk een loser en naast een loser ook nog een crimineel die wel goed commentaar kan geven op racewedstrijden. Commentator? Why not. Ploegleider? Hell no.
11 mei 2018 16:42
@Greenday
Als je nou gewoon uitgaat van wat hij zegt ipv wat je erin wilt lezen kom je een stuk verder.
11 mei 2018 16:57
Wat mij betreft is ie morgen teamleider, en hij zou het goed gaan doen ook nog.
11 mei 2018 17:44
Hij heeft helemaal gelijk. En mag er juist wel wat van zeggen. Hij weet het tenslotte als geen ander.. blijft gewoon een held.
11 mei 2018 18:01
Dat Armstrong doping gebruikte is niet het ergste. Dat deden ze bijna allemaal,
Maar het is zoals GreenDay zegt: intimidatie, bedreiging, omkoping en zwartmaken van anderen, wat hem tot een 'boef' maakt! Nooit meer aandacht aan besteden en met een zak over zijn hoofd in een donker hoekje opbergen!
11 mei 2018 18:14
'intimidatie, bedreiging, omkoping'

Zijn toch allemaal +jes als je nog een ploegleider zoekt ?
11 mei 2018 18:25
In die tijd gebruikte 95%. Lance was heus de sterkste van z’n generatie maar als je niet gebruikte dan reed je bij de eerste 40. Boogie reed in de jeugd een hoop renners zoek maar in het eerste profjaar rijden diezelfde tegenstanders ineens harder. Dan ga je vanzelf gebruiken of een andere sport zoeken.
11 mei 2018 20:39
Ronaldo is ook een grote roid rage, maar daar maalt niemand om. Lance heeft absoluut gelijk.
11 mei 2018 22:05
RV: Ha, ha.
@greenday: Ik zou overigens 'nee' stemmen als de poll over dutroux zou gaan.
11 mei 2018 23:20
Wielrennen is een sport waarbij doping extreem veel voordeel oplevert vergeleken met andere sporten. Er is bijna geen technisch element en het gaat eigenlijk puur om spieropbouw en duurvermogen.

Dus helemaal terecht dat er in het wielrennen harder op getest wordt. Laat hem dit verhaal vertellen aan de ouders van wielrenners die overleden zijn door dopinggebruik. Met zijn "ik probeer echt niet mijn straatje schoon te vegen en in de slachtofferrol te kruipen, maar ik veeg wel mijn straatje schoon en kruip in de slachtofferrol."
11 mei 2018 23:23
Kan me aansluiten bij de woorden van Greenday. "Iedereen deed heet", de conclusie van veel Lance verhalen. Maar volgens mij waren er weinig die met de hele ploeg op de vloer van de bus bloedtransfusies uitvoerden. Denk ook niet dat iedereen na '98 op het idee is gekomen om zijn buurman met een koelbox door Frankrijk te laten rijden. Of vertrekkende ploegmaats tipten bij de UCI, exclusieve diensten van een doping dokter inkochten, positieve testen weg streepten tegen gulle donaties etc. etc.
14 mei 2018 00:00
@Greenday
Mag ik dan ook graag jouw mening horen over alle Nederlandse toppers in het verleden. Waren dat ook schurken? Wordt een Joop Zoetemelk niet nog steeds op handen gedragen in Nederland? Kom op zeg.

Armstrong heeft hier een heel goed punt. Wielrennen is de sport waar het meeste wordt gecontroleerd, met de strengste grenswaarden. Het percentage positieve gevallen ligt erg laag, zeker in vergelijking met andere sporten zoals atletiek en gewichtheffen.

In mijn optiek is er geen topsport te bedrijven zonder je als sporter minimaal in het grijze gebied te begeven. Inspanningsastma is, net als hierboven ergens benoemd, ook een verzonnen ziekte die gebruikt wordt als middel.
6 juni 2018 10:26
Het gebruik van EPO>het zit tussen de oren.
En ach ja.....Armstrong?Hoort wie het zegt,EPO-oren
7 juni 2018 13:46
Ik vind de discusssie ontzettend interessant. Het gaat hier om waar leg je de grens en wat zijn de criteria voor het bepalen van de grens. In mijn ogen zou het uitgangspunt de gezondheid van de renners moeten zijn. Het tegen zichzelf beschermen. Tweede punt is het gelijke speelveld, maar dat is al gauw erg moeilijk. Want het ene middel levert een voordeel hier op maar ook nadeel daar etc etc. Ten opzichte van andere sporten is wielrennen strikter omdat het inderdaad meer voordeel oplevert. Zelf zou ik willen dat mijn kind niet vol medicijnen of andere middelen gespoten hoeft te worden om een wedstrijdje te winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.