Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche
foto: Strade Bianche
zaterdag 3 maart 2018 om 15:46

Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft in barre weersomstandigheden de Strade Bianche naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer het gat dicht op de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet en liet ze vervolgens op één van de laatste sectoren van de dag gebroken achter. Voor Benoot is het zijn eerste profzege.

Er werd spektakel verwacht in de Strade Bianche en dat kwam er direct in de meest romantische koers op de UCI-kalender. In de Toscaanse modder scheidde zich al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeventig man af van de rest van het peloton; het was koers. De schade werd gerepareerd en een vroege vlucht ging er vandoor, maar de toon was gezet. In de vroege vlucht zaten tien renners, met daarbij Sepp Kuss namens LottoNL-Jumbo, maar ook Pierre Latour en Victor Campenaerts. Vier minuten kregen de tien maximaal, maar de voorsprong slonk snel door een op hol geslagen peloton, waar de favorieten al vroeg in de koers uit hun hok kwamen.

Favorieten luiden al vroeg de finale in
Toen er nog zestig kilometers te rijden waren, staken de favorieten de lont in het kruitvat. Valverde, Van Aert, Kwiatkowski, Kragh Andersen, Power, Kung en Oss voegden zich bij de laatst overgebleven renners uit de kopgroep: Latour, Rojas en Madouas. Op dat moment begonnen aan het begin van de achtste sector ook de benen te kriebelen van de overige favorieten. Een groep van rond de twintig man ging op jacht naar de groep der favorieten, waar Van Aert gas aan het geven was om voorop te blijven. Hij kon echter niet voorkomen dat een hergroepering volgde, maar ging er vervolgens samen met Romain Bardet vandoor. De twee renners werkten goed samen en wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut met nog dertig kilometer te rijden.

Benoot stoomt door
Achter Van Aert en Bardet keken de topfavorieten elkaar aan en de Belgen Pieter Serry en Tiesj Benoot gingen in de achtervolging op de twee koplopers. Achter de twee Belgen reden ook nog de jonge Robert Power en veteraan Giovanni Visconti. De voorsprong van Van Aert en Bardet slonk en Benoot reed er op de negende sector in één haal naartoe. Ondertussen sloten Power en Visconti aan bij Serry met nog vijftien kilometer te gaan, en even later ook Valverde.

Benoot kwam bij Van Aert en Bardet even op adem, maar reed er vervolgens hard bij weg. Met nog tien kilometer te gaan was het duidelijk dat de Belg van Lotto Soudal de zege op zou eisen. Het gat dat hij sloeg was al gauw twintig seconden op het verslagen ex-kopduo, dat strijdend ten onder ging. Uiteindelijk boekte Benoot met veertig seconden voorsprong zijn eerste profzege in het historische centrum van Siena, voor Bardet en Van Aert.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2018 16:28
@miguelon

WvA sterk vandaag,maar MvdP is toch echt de beste veldrijder ter wereld op dit moment #32
3 maart 2018 16:29
Van der Poel reed hier niet, dat telt. De rest is speculatie.
3 maart 2018 16:29
Mooie wedstrijd gezien, schitterende omgeving.
Als koers lastig te classificeren, een mix tussen een cross en wedstrijd op de weg, als echte koers op de weg eerder een rariteit al kun je dat van Parijs Roubaix even goed zeggen natuurlijk.
3 maart 2018 16:30
Zeer zeker geprofiteerd van het vele kijken naar elkaar onder de favorieten, maar gewoon sterk en slim gereden van de top 3..
3 maart 2018 16:31
Ja, prachtig podium, met drie kleppers die geweldig hebben gereden. En toch vind ik het jammer dat daarachter zo werd geloerd en gerekend. Je wilt toch graag dat ook de 'groten' zich met de strijd om de overwinning bemoeien. Dit is geen rekenkoers waar je je kunt blijven sparen, maar meer een afvalwedstrijd. Dan kun je maar beter zorgen dat je mee zit of dat je ploegmaats je op tijd voorin brengen.
3 maart 2018 16:34
lach maar eens goed uit VDB44 en Wildebert

maar bij mijn weten waren de drie grootste favorieten
van avermaet, sagan , en kwiat en de beste van deze drie is achtste geworden
beste VDB44 zeg eens drie betere klassieke renners.... NIET DUS
dus EEN WITTE RAAF
Wat die opmerking betreft over Valverde en Stybar (die staan waar ze verwachten te staan)
misschien kom ik nu ergerlijk over, maar in plaats van wat uitlachen reageer ik met argumenten
Maar dat doet niets af aan de prestatie van Benoot

dus bij deze Proficiat Tiesjke
3 maart 2018 16:34
Kunnen we aub even niet over VdP hebben? Die reed niet mee en elke vergelijking is zinloos, net als dat welles/nietes/wie is de beste spelletje.
Van Aert geweldig gereden, Benoot de sterkste vandaag. Power heeft zich ook goed laten zien.
3 maart 2018 16:35
Erg komiek dat mensen die de prestatie van Van Aert proberen te minimaliseren, handig vergeten/verzwijgen dat hij in de Omloop ook al bij de betere renners was. En daar lagen, voor zover ik mij herinner, geen grindstroken in het parcours.
3 maart 2018 16:39
Boonen - Lefèvre 1-0
3 maart 2018 16:39
Van der Poel is nog een klasse beter nu dan Van Aert echter minder sterke kop als hij een mindere dag heeft of op achterstand rijdt. Daarmee heeft Van Aert een karakteristiek waarmee hij verder kan komen en dit potentieel hier al laat zien. Maar er zijn twee dingen die je niet moet vergeten. Jonge talenten met uitzonderlijke prestaties blijken vaker niet dan wel door te groeien tot stabiele topper. Wat dat betreft wordt door veel volgers steeds te hoog van de toren geblazen. Denk aan Gesink zijn entree en waar hij nu uiteindelijk staat. Of aan een Boom of Van Garderen. Kun je beter ala een Dumoulin geleidelijker stappen maken. Het tweede is dat Wout zich tot dusver speciaal prepareert voor bepaalde belangrijke koersen en dan beter voor de dag komt. Of hij piekt gewoon enorm goed met mogelijk als bijgevolg dat hij in andere fasen van het seizoen anoniemer rond gaat rijden. Of hij zoekt graag de grens op en weet daar tot dusver goed mee weg te komen.
3 maart 2018 16:40
De omloop zat op slot met een omvangrijke groep, dat is anders dan hier het heft in handen nemen en meedoen voor de winst. Zowel Benoot als van Aert verbazen me vandaag.
3 maart 2018 16:42
@FIBEPO: Jij zegt letterlijk "niet geinteresserd zijn van de toppers” wat complete bullshit is als je alle lofbetuigingen van de toppers vooraf hoorde. Klassementsrijders als Bardet, Nibali, Dumoulin en Valverde zouden anders ook nooit hun seizoen riskeren in een race als deze en voor de klassieke types is dit ondertussen gewoon een "klassieker".
De toppers die jij op noemt en anderen kwamen gewoon te kort vandaag, niet meer niet minder. Sagan moest al harken om bij de kopgroep te komen in het begin van de uitzending, liep toen al achter de feiten aan, was niet slecht, maar zeker niet zijn beste dag. Als je dan overblijft met enkel sterke mannen, dan moet je het heft in eigen handen nemen zoals Bardet en Van Aert deden en Benoot daarna. Enkel Valverde leek tactisch gefaald te hebben, door niet mee te gaan met Benoot bijvoorbeeld, maar anderzijds had hij eerder ook al een aanval geplaatst waar Van Aert gemakkelijk op reageerde toen. Uiteindelijk staan gewoon de 3 sterkste renners van de dag op het podium en dat heeft niks met gebrek aan interesse van andere toppers te maken, maar alles met sterke benen of niet, dit is een eerlijke koers zei Benoot voor de koers, hij kreeg gelijk.
3 maart 2018 16:42
Eens met @Zjoske
3 maart 2018 16:43
Sommige kenners vinden het een tactische fout om niet mee te kunnen blijkbaar. Sagan en co willen hier echt wel winnen hoor, kijk maar naar de vorige jaren.
3 maart 2018 16:46
Het is een prima moment om het over VDP te hebben, op een dag dat zijn grootste concurrent hem keihard voorbij gaat in aanzien.
Sure, lekker doen waar je zelf zin hebt. Maar niet zeuren als er terechte vraagtekens bij die keuzes worden gezet op dit soort momenten.
3 maart 2018 16:46
Wel trouwens weer straffe kost van Valverde. Verbazingwekkend op zn oude dag. Zou hij net als Horner op zn 40ste de Tour nog eens winnen.
3 maart 2018 16:47
+1
3 maart 2018 16:48
Ha ha moet lachen om de Dumoulin vriendjes ,ja ik zou het ook zeggen als ik niks beter wist ,
Ik gaaf wout gisteren nog 3 *** en voor P-R geef ik alvast ****
3 maart 2018 16:48
Fenomenale seizoenstart voor beide Lotto's.
Leuk om nog eens de reacties te lezen bij het artikel over de Wildcard voor van Aert. Niet alle voorspellingen daar zijn uitgekomen.
3 maart 2018 16:48
Heerlijke editie weer. De echte favorieten keken teveel naar elkaar maar dat doet weinig af aan de indrukwekkende prestaties van de eerste drie. Echt heel knap van WvA, maakt gewoon de koers bij zijn debuut. Mooi ook voor TB om zijn eerste overwinning hier te halen. Bardet heeft ook karakter laten zien. Chapeau.
3 maart 2018 16:48
Ik ben toch ook wel benieuwd naar het verhaal van Greg, Sep, Gilbert & Terpstra. Ik heb ze niet gezien in de uitzending .
Iemand al een volledige uitslag ?
3 maart 2018 16:49
Leuke koers gezien. Knappe wedstrijd ook weer van Van Aert.
3 maart 2018 16:49
Vind dat Benoot dit jaar een heel krachtige indruk maakt op de hellingen. Was ook al zeer indrukwekkend op de Valkenberg. Ben benieuwd of hij de lijn kan doortrekken, zou wel eens vuurwerk kunnen geven als hij meer geloof krijgt in eigen kunnen.
3 maart 2018 16:49
Kleomantre..
Net als Horner de tour..?
3 maart 2018 16:50
Het was geen kwestie van "niet mee kunnen". Sagan had nota bene 3 helpers om zich heen vanaf een kilometer of 50. Bora had makkelijk de koers in handen kunnen nemen om de voorsprong in ieder geval niet naar 2 minuten te laten lopen. Ze deden het gewoon niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.