Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche
foto: Strade Bianche
zaterdag 3 maart 2018 om 15:46

Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft in barre weersomstandigheden de Strade Bianche naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer het gat dicht op de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet en liet ze vervolgens op één van de laatste sectoren van de dag gebroken achter. Voor Benoot is het zijn eerste profzege.

Er werd spektakel verwacht in de Strade Bianche en dat kwam er direct in de meest romantische koers op de UCI-kalender. In de Toscaanse modder scheidde zich al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeventig man af van de rest van het peloton; het was koers. De schade werd gerepareerd en een vroege vlucht ging er vandoor, maar de toon was gezet. In de vroege vlucht zaten tien renners, met daarbij Sepp Kuss namens LottoNL-Jumbo, maar ook Pierre Latour en Victor Campenaerts. Vier minuten kregen de tien maximaal, maar de voorsprong slonk snel door een op hol geslagen peloton, waar de favorieten al vroeg in de koers uit hun hok kwamen.

Favorieten luiden al vroeg de finale in
Toen er nog zestig kilometers te rijden waren, staken de favorieten de lont in het kruitvat. Valverde, Van Aert, Kwiatkowski, Kragh Andersen, Power, Kung en Oss voegden zich bij de laatst overgebleven renners uit de kopgroep: Latour, Rojas en Madouas. Op dat moment begonnen aan het begin van de achtste sector ook de benen te kriebelen van de overige favorieten. Een groep van rond de twintig man ging op jacht naar de groep der favorieten, waar Van Aert gas aan het geven was om voorop te blijven. Hij kon echter niet voorkomen dat een hergroepering volgde, maar ging er vervolgens samen met Romain Bardet vandoor. De twee renners werkten goed samen en wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut met nog dertig kilometer te rijden.

Benoot stoomt door
Achter Van Aert en Bardet keken de topfavorieten elkaar aan en de Belgen Pieter Serry en Tiesj Benoot gingen in de achtervolging op de twee koplopers. Achter de twee Belgen reden ook nog de jonge Robert Power en veteraan Giovanni Visconti. De voorsprong van Van Aert en Bardet slonk en Benoot reed er op de negende sector in één haal naartoe. Ondertussen sloten Power en Visconti aan bij Serry met nog vijftien kilometer te gaan, en even later ook Valverde.

Benoot kwam bij Van Aert en Bardet even op adem, maar reed er vervolgens hard bij weg. Met nog tien kilometer te gaan was het duidelijk dat de Belg van Lotto Soudal de zege op zou eisen. Het gat dat hij sloeg was al gauw twintig seconden op het verslagen ex-kopduo, dat strijdend ten onder ging. Uiteindelijk boekte Benoot met veertig seconden voorsprong zijn eerste profzege in het historische centrum van Siena, voor Bardet en Van Aert.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2018 16:52
Fantastiesj :)
3 maart 2018 16:53
Hele mooie koers gezien. Een fantasTiesje winnaar en een hele mooie prestatie van Wout, maar toch niet geheel onverwacht voor wie veldrijden en zijn twee jonge sterren gevolgd had de afgelopen jaren (en weken). Wout en Mathieu hebben een hele veldrijders-generatie weggeblazen (die van Kevin Pauwels cs.) en zijn beiden bij hun overgang naar de elite al veel sterker dan Nijs, Boom en Stybar. Dat is uiterst bijzonder en daarom kennelijk moeilijk te bevatten voor veel volgers en daarom ook logisch dat ze beiden in een adem genoemd worden. Ja VDP had hier vast ook meegekund - ze doen nu eenmaal weinig voor elkaar onder, maar ik ben blij dat hij eerst een uitstapje naar MTB maakt. Kunnen we zien wat dat oplevert, maar het zou me verbazen als Schurter alle wedstrijden wint dit jaar...
3 maart 2018 16:55
@VDB44
alles wat je nu zo mooi samenvat van sagan en de toppers,
dat zijn inderdaad zaken die we elke week/koers zien

sagan die niet mee kan, kwiat ook niet, gilbert??? van avermaet was misschien al afgeslagen naar huis
Ik ben weer hier met dezelfde namen maar dat zijn nu eenmaal de klassieke namen
ik doe niets af aan de overwinning van Benoot, maar buiten hem en stybar en valverde staat er niemand VERWACHT IN DE TOP TIEN
en lofbetuigingen komen bij mijn weten van mensen zelf, inderdaad iedereen verwachtte ze maar ze zijn tekort gekomen en dat is nog NIET zoveel met die getale renners gebeurd
GEEN INTERSSE is misschien de verkeerde benaming ok maar dit was een raar verloop
hoe je het ook draait of keert
toppers bij elkaar er wordt aangevallen, en niemand die echt buiten Valverde en stybar (in extremis dan nog wel (dwz te laat)kan reageren)
nog eens deze strade en zijn verloop kon volgens mij niemand verwacht hebben
maar again doet niets af aan de prestaties van de renners die de koers gekleurd hebben
3 maart 2018 16:57
Van Aert is in 5 uur precies 20 jaar ouder geworden. https://twitter.com/StradeBianche/status/969951764278644736
De WT-ploegen zullen wel in lijn staan met veel geld en de belofte dat hij ook nog wat in het veld mag spelen. 3e worden als 23-jarige proconti veldrijder die even komt testen in zijn eerste voorjaar... Ja, hallo.
3 maart 2018 17:01
Die hoge verwachtingen voor Sep waren gebaseerd op dat ene jaar dat hij véél te vroeg in vorm was. Dat we hem vandaag niet gezien hebben is m.i. normaal. Voor GvA is het anders, hem had ik wel verwacht. Sagan is duidelijk (nog) niet goed genoeg. Kwiat ook niet. Stybar wel, maar reageerde te laat. Valverde, ondanks zijn buikgriep eerder deze week, heel degelijk. Bardet maakt me echt blij, en dat voor een podium-renner uit de Tour. Froome kan dit niet!
3 maart 2018 17:04
@Skedel je doet ze echt tekort. Ze vertrokken vanop 50km. Powers, Visconti en Serry reden vol en hebben de oversteek nieens gehaald. Gehaald naar de 2 in de TdF en de drievoudig WK en winnaar van de proloogvandebaloisebelgiumvoor tony martin

@FIBEPO
Je doet een scorebordanalyse. Je houdt helemaal geen rekening met de dynamiek van de wedstrijd. En laat nu net dat het mooie zijn van de koers
3 maart 2018 17:05
Heel Toscane deze zomer een nieuwe veranda.
3 maart 2018 17:07
Die van Aert heeft zichzelf ook meteen als merknaam er goed op staan. Persconferentie als guppie bijwonen en meteen de koers kleuren. Dat worden heel veel artikelen waarin ook dat WK veelal aangehaald gaat worden in de context van 'er staan wanneer het echt moet'.
3 maart 2018 17:11
Ik ben niet echt een wieler volger maar is het niveau altijd zo laag? Anders kan die benoot misschien snel overstappen naar het veld.
3 maart 2018 17:11
Prachtige koers! De groten keken naar elkaar en zaten te labberkakken. Daarom een verdiende top drie.
3 maart 2018 17:11
Wuyts maakt zich wederom belachelijk in de live uitzending op Sportza. Het is dat Nys de actie en prestatie van Benoot nog de nodige aandacht geeft want Wuyts kwam niet verder dan in het laatste uur 76 maal de naam Van Aert te noemen. Doet niets af aan de prestatie van Wout. Geef eerlijk toe dat ik dit niet verwacht. Hulde voor de 3 zuiderburen in de top 10.
3 maart 2018 17:14
@redactie kunnen jullie geen filter in dit forum bouwen zodat je met een druk op de knop alle berichten van de kampen-Van Aert en -Van der Poel kunt wegfilteren? Ik heb een mooie koers gezien en enkele prachtige prestaties. Daar wil ik over praten en lezen!
3 maart 2018 17:14
Uit onbetrouwbare bron vernomen dat Froompey het parcours van de Strade bestudeerde, in ademnood kwam en tegen Brailsford zei dat hij er geen puf in had.
3 maart 2018 17:15
@samlambeej

mooie reply, onvoorspelbaarheid is inderdaad een mooi gegeven
en eigenlijk zou men minder voor een wedstrijd of evenement al van favorieten moeten spreken, want daar tuimelen sommigen met mij inbegrepen blkbr veel te snel in
doe ook mee met wedstrijd, en het is waarschijnlijk zoals bij ons zeggen gene vette, dus vandaar misschien mijn toch wel grote verbazing over deze wedstrijd
3 maart 2018 17:18
Haha oh prachtig al die reacties over dat van Aertje. Ja ik geef toe, ik had het niet verwacht en deze jongen heeft een fabelachtige koers gereden, diepe buiging. Bij deze.
Benoot altijd wel verwacht, maar desondanks, ook voor hem een diepe buiging.
3 maart 2018 17:20
Dus als ik sommigen goed begrijp hier. Sagan is altijd de beste. Ofwel is de ander gewonnen omdat Sagan niet meedoet, ofwel omdat ie geen zin heeft. Knap redeneervermogen jongens. Is het dan echt zo moeilijk om te zeggen dat niemand beter was dan Tiesj vandaag?

Sagan heeft trouwens een bizar lage erelijst in topklassiekers. Waarschijnlijk altijd de beste maar geen zin?
3 maart 2018 17:23
Dat heb je goed begrepen.
3 maart 2018 17:25
Het leuke aan deze koers is dat er ''Vlaamse'' renners, "Ardennen" renners en ronde renners aan de start komen. Dit zie je bijna nooit. Deze koers heeft alles in zich om het zesde monument te worden. Het is enkel een kwestie van tijd.
3 maart 2018 17:25
@moa

benoot was vandaag de beste, geen paniek
maar als je je geld zou moeten gezet hebben voor de koers wie het kortst zou eindigen....
dat bedoelen die "sommigen" maar onvoorspelbaarheid Is altijd een verrassend gegeven, is vandaag zeker gebleken
3 maart 2018 17:27
Waarom laat die uitslag van 11 en verder zo lang op zich wachten... Ik wil weten wat de rest heeft gedaan!
3 maart 2018 17:28
Prestatie van Wout doet me denken aan de 3e plaats van Boonen in zijn debuut in wat later zijn koers bleek te zijn, dus ik zie Wout hier op termijn wel zegevieren. Benoot anticipeert en wint. Dat die strategie de rode draad doorheen het voorjaar moge zijn !
3 maart 2018 17:29
Ik ben het gezeik tussen Nederland en België en tussen WvA en MvdP zo beu hier op deze site; ben blij dat Valverde niet gewonnen heeft das de grootste winst voor het Wielrennen....
3 maart 2018 17:30
Sep blijkbaar technisch probleem net toen het brak bij de favorieten, gat nog dichtgereden, maar toen was het op.
3 maart 2018 17:33
@retro lex
Logisch dat je Terpstra niet hebt gezien, hij deed niet mee.
3 maart 2018 17:36
@arry1337

tegen wie zeg det, das al bijna twee uur dat ze binnen zijn

Om te reageren moet je ingelogd zijn.