Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche
foto: Strade Bianche
zaterdag 3 maart 2018 om 15:46

Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft in barre weersomstandigheden de Strade Bianche naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer het gat dicht op de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet en liet ze vervolgens op één van de laatste sectoren van de dag gebroken achter. Voor Benoot is het zijn eerste profzege.

Er werd spektakel verwacht in de Strade Bianche en dat kwam er direct in de meest romantische koers op de UCI-kalender. In de Toscaanse modder scheidde zich al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeventig man af van de rest van het peloton; het was koers. De schade werd gerepareerd en een vroege vlucht ging er vandoor, maar de toon was gezet. In de vroege vlucht zaten tien renners, met daarbij Sepp Kuss namens LottoNL-Jumbo, maar ook Pierre Latour en Victor Campenaerts. Vier minuten kregen de tien maximaal, maar de voorsprong slonk snel door een op hol geslagen peloton, waar de favorieten al vroeg in de koers uit hun hok kwamen.

Favorieten luiden al vroeg de finale in
Toen er nog zestig kilometers te rijden waren, staken de favorieten de lont in het kruitvat. Valverde, Van Aert, Kwiatkowski, Kragh Andersen, Power, Kung en Oss voegden zich bij de laatst overgebleven renners uit de kopgroep: Latour, Rojas en Madouas. Op dat moment begonnen aan het begin van de achtste sector ook de benen te kriebelen van de overige favorieten. Een groep van rond de twintig man ging op jacht naar de groep der favorieten, waar Van Aert gas aan het geven was om voorop te blijven. Hij kon echter niet voorkomen dat een hergroepering volgde, maar ging er vervolgens samen met Romain Bardet vandoor. De twee renners werkten goed samen en wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut met nog dertig kilometer te rijden.

Benoot stoomt door
Achter Van Aert en Bardet keken de topfavorieten elkaar aan en de Belgen Pieter Serry en Tiesj Benoot gingen in de achtervolging op de twee koplopers. Achter de twee Belgen reden ook nog de jonge Robert Power en veteraan Giovanni Visconti. De voorsprong van Van Aert en Bardet slonk en Benoot reed er op de negende sector in één haal naartoe. Ondertussen sloten Power en Visconti aan bij Serry met nog vijftien kilometer te gaan, en even later ook Valverde.

Benoot kwam bij Van Aert en Bardet even op adem, maar reed er vervolgens hard bij weg. Met nog tien kilometer te gaan was het duidelijk dat de Belg van Lotto Soudal de zege op zou eisen. Het gat dat hij sloeg was al gauw twintig seconden op het verslagen ex-kopduo, dat strijdend ten onder ging. Uiteindelijk boekte Benoot met veertig seconden voorsprong zijn eerste profzege in het historische centrum van Siena, voor Bardet en Van Aert.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2018 17:37
Dit is dus een WT wedstrijd. We zijn 1u1/2 na de koers en nog steeds maar 10 renners in de uitslag te vinden. Ik begrijp dat de meesten van jullie gewone wielerliefhebbers zijn, enkel kijkende naar de kop van de koers, doch wij organisatoren kijken naar veiligheid, beschikbaarheid uitslag, kortom de ganse omkadering. Ik vind dit echt niet kunnen voor een WT-koers. Waartoe dienen dan die transponders ?
3 maart 2018 17:38
Zou van Aert echt diep gegaan zijn? Wie nog geen respect had voor zijn prestatie moet deze beelden eens bekijken. Komt op de slotklim letterlijk tot stilstand, valt van zijn fiets, heeft eerst niet meer de kracht om op zijn zadel te springen... Onwaarschijnlijke beelden. https://twitter.com/kingstonwheeler/status/969968381028896768
3 maart 2018 17:42
Tom 21e op 6.14. Soort bergetappe.
3 maart 2018 17:44
Jean Dumas waar heb jij deze uitslag gevonden?
3 maart 2018 17:44
Prachtig gereden van Benoot, een zeer verdiende zege.

Ik heb met stijgende verbazing gekeken naar Van Aert, voor mij verrassend dat hij zolang meekon. Het vermogen en de techniek heeft hij natuurlijk al, maar dat 180km lang had ik pas een seizoen klater verwacht.
3 maart 2018 17:44
Zo dat is best een verrassend podium. Knappe en verdiende zege van Benoot! En ook petje af voor van Aert.
De favorieten laten het afweten, maar desondanks was het zeker de moeite waard om te kijken.
3 maart 2018 17:45
Schitterende prestatie van Van Aert. Groot sportman die mooie keuzes maakt. Ik vind het tenenkrommend dat ons Megatalent Matteo liever 32 rondjes in de modder wint van een groep pummels dan dat hij hier meestrijdt met de echte mannen.
3 maart 2018 17:48
@horsm 1 vd "pummels" wordt hier vandaag 3e ..... nuf said
3 maart 2018 17:50
De "favorieten" konden gewoon niet beter. Moscon op 4 minuten, Dumoulin op meer dan 6 minuten, Andersen en Lutsenko op 8 minuten, Kwiat op 11 minuten, GVA en Gilbert op 13 minuten, Vanmarcke op 18 minuten. Roglic op 20 minuten, EBH buiten tijd. Je gaat me niet vertellen dat zoiets komt door "tactische keuzes".
3 maart 2018 17:52
@werner Franke ongelooflijk die beelden van Wout , wat is die diep gegaan,
is dit gezond voor zo een nog jonge man.
3 maart 2018 17:57
Benoot was vandaag afgetekend de beste; de sprong met Sagan naar Kwiatek was al knap. De sprong met eerst Serry en vervolgens solo was indrukwekkend. De pandoering die hij Van Aert en Bardet (wat een toprenners!) vervolgens nog geeft op dat klimmetje was fenomenaal. De solo die daarop volgt; inclusief een grauw en grijs smoelwerk; gewoon legendarisch. Valverde was goed; Sagan oké en beiden hebben zich aan Kwiatek verkeken die gewoon een rotdag had.
3 maart 2018 17:58
Ik vind dat WF ook in gebreke blijft om zo snel mogelijk een volledige uitslag
op tafel te leggen, want @Ronddraaien en @ Jean Dumas hebben de uitslag
al ergens gezien.Dus hoe an dit????????????
3 maart 2018 17:58
Volgens mij hebben velen zichzelf vandaag in de vernieling gereden... Die plaatsen van de zogenaamde favorieten liegen er niet om. Niemand laat een koers met deze naam zo maar varen. Bardet en Van Aert hebben de pees erop gelegd, Benoot doet een onwaarschijnlijke inspanning en de rest komt zichzelf tegen...
3 maart 2018 17:59
Wout zn tank was net te vroeg leeg, zal vast de hongerklop geweest zijn en Olympics gevolgd hebbende, beste llr was "slechts" 21 maar gehard tot op het bod, stalen Noren.
3 maart 2018 18:01
@yo-eddy, precies! En bewijst daarmee meer dan een pummel te zijn!

Verder trouwens best leuk, hoor, veldrijden.
3 maart 2018 18:03
3 maart 2018 18:04
Mathieu viel op de koppenberg van zijn fiets na de aankomst, heeft geen invloed gehad op zijn conditie.De beelden van Wout tonen erger dan het is,glijd weg op het natte weg dek. Dat hij vermoeid was is niet meer dan normaal,deed al kop werk op ruim 60 km voor het einde.
3 maart 2018 18:07
Zijn er nou maar 53 renners gefinished? Zegt ook wel wat over de zwaarte van de koers.
3 maart 2018 18:08
Uitslag pas om 18u beschikbaar.
3 maart 2018 18:10
Wat een gezever zeg. Volgens mij deed MvP niet mee vandaag dus elke vergelijking/verwijzing naar hem is echt complete onzin.

MvP kiest voor Mountainbiken omdat hij dat leuker vind en volgens mij een olympische droom heeft.
WvA kiest voor de weg om redenen die ik niet weet om eerlijk te zijn.

Beide hebben ze vandaag een mooie 3e plaats gehaald wat gewoon onwijs goed is en waar je alleen maar respect voor kunt hebben.

Maar blijkbaar zijn er een paar fanboys zo onwijs gefrustreerd geraakt dit jaar dat ze nu "hun gram" willen halen? Zijn gewoon beide klasbakken. Niets meer en niets minder.
3 maart 2018 18:11
Lotto Jumbo toch sterk in de breedte, 6 man bij de eerste 53.
3 maart 2018 18:16
Van Aert is toch wel een grotere aanwinst voor de wielersport dan ik had verwacht. Hoop dat ie de overstap maakt.
Heeft tlj eigenlijk ook meegedaan?
3 maart 2018 18:17
@mus klare taal
@moeblist
Exact, diep gaan doet groeien en hij had al bergen werk verzet vijf uur lang, in PR zal ie zuiniger moeten rijden, gewoon ons Ollanders volgen.
3 maart 2018 18:27
Damn. Zie nu pas dat er maar 53 de finish hebben gehaald. Heb niks kunnen zien vanwege een (uiterst lucratief) etentje vd zaak. Maar volgens mij heb ik echt iets gemist.
3 maart 2018 18:29
TLJ en Quickstep met 6 man gefinisht. Netjes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.