Cancellara verlaat Tour met oog op Spelen
woensdag 20 juli 2016 om 21:19

Cancellara verlaat Tour met oog op Spelen

Fabian Cancellara komt morgen niet meer aan de start van de achttiende etappe van de Tour de France. De 35-jarige Zwitser stapt voortijdig uit de wedstrijd om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen, zo meldt zijn ploeg Trek-Segafredo. Hij zet daarmee een punt achter zijn laatste Ronde van Frankrijk.

“Het was geen makkelijke beslissing, maar ik heb het gevoel dat dit de juiste is”, aldus Cancellara. “Ik hou er niet van om vroegtijdig op te geven. Zeker niet wanneer onze kopman tweede staat met nog vier dagen tot Parijs. We hebben nog een paar zware etappes voor de boeg. Mijn steun zou beperkt zijn, dus we hebben samen de beslissing genomen om de Tour de verlaten. Het was een zware Tour voor mij. Er was veel stress en ik voel mij vermoeid. Ik wil goed zijn tijdens de Olympische Spelen en heb mijn rust nodig.”

Cancellara reed deze Tour één keer bij de beste tien. Maandag eindigde hij in Bern als zesde.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2016 21:20
en bedankt !!!
20 juli 2016 21:22
Let's go for Bauke ;)
20 juli 2016 21:27
Fabian heeft ingezien dat Mollema met geen mogelijkheid nog podium kan rijden. Hij verslechtert: Mollema; en zal er terdege naar waarschijnlijk niet meer bovenop komen.

Denk trouwens niet dat Cancellara een uitslag kan rijden op de spelen. Maar hij mag mij verrassen.
20 juli 2016 21:43
@RC
Hahahahahahahahahaha

Sorry, maar dat is de enige passende reactie.
20 juli 2016 21:44
Eerst Rohan Dennis en nu Cancellara. Getuige toch van weinig vertrouwen in respectievelijk Porte en Mollema... Het is niet alsof ze al veel voor hun ploeg in deze tour hebben laten zien waardoor ze zich zulke steralures kun veroorloven...
20 juli 2016 21:45
Wat zou Cancellara kunnen doen voor Mollema in die twee bergritten...??
20 juli 2016 21:47
@Ssstijnntje
Misschien moet jij eens heel gauw de erelijst van Cancellara gaan googlen.
20 juli 2016 21:54
Los van erelijst: daarvoor stel je toch geen Tourploeg samen? Jammer, het is bij Trek toch al geen luxe voor Mollema.
20 juli 2016 21:56
Je kunt zo'n klasbak er toch maar beter bij hebben, in de strijd om het podium. Het zijn natuurlijk bergritten en een tijdrit die nog belangrijk zijn, maar die bergritten hebben ook een aanloop en een middenstuk.

Maar vermoedelijk heeft Cancellara al verder doorgereden dan eigenlijk de bedoeling was, gezien de passage in Zwitserland en zijn eigen Bern.
20 juli 2016 22:07
Erg fris is het allemaal niet. Een groot renner ben je niet alleen door eigen individuele prestaties, maar ook door een ploegmaat door moeilijke tijden te loodsen in zijn jacht op eeuwige glorie.

Nee, Fabian scoort hiermee geen punten. Jammer.
20 juli 2016 22:10
Dat noem ik nou de boel in de steek laten. Dik minpunt voor Fabian en hoop dat Mollema dit Trekt.
20 juli 2016 22:53
Wat een felle reacties zeg. Dit besluit is waarschijnlijk in goed overleg en respect binnen de ploeg genomen. Bauke hoeft alleen aan te sluiten bij de sky-train.
20 juli 2016 22:55
Wat een overdreven gedoe hierboven, net alsof het klassement van Mollema totaal afhankelijk is van Cancellara..
Canellara komt tegenwoordig sowieso lastig een berg over en met Irizar, Rast, Stetina, Zubeldia en Schleck heeft Trek nog mannen genoeg om Mollema op het vlakke te helpen en bergop een stukje mee te gaan. Het is niet dat Mollema nu zijn meesterknecht bergop verliest ofzo.

Dat Cancellara naar huis gaat is te begrijpen (hij is er immers al bijna), maar het is vreemd dat hij vandaag dan nog gestart is. Dat hij het leuk vind om door zijn eigen Zwitserland te rijden snap ik, maar deze rit was natuurlijk kansloos voor hem.

Een man met de statuur van Cancellara heeft natuurlijk alle reden om de laatste bergetappes over te slaan en zich op de OS voor te bereiden.

Ondanks zijn jarenlange carriere heeft Cancellara 'slechts' 1 medaille op de OS (Goud in 2008). In 2004 en 2012 werd hij 9de en 7de. Wat dat betreft is het te begrijpen dat Cancellara vol inzet op een medaille op de Spelen, want dat is toch het hoogste podium wat er is.
20 juli 2016 23:40
"Let's go for Bauke" duurde welgeteld 1 dag.
21 juli 2016 00:50
Froome, Thomas, Kiryenka en Poels eindigen waarschijnlijk hoger dan Fabian in de Olympische tijdrit, maar die zie je ook niet de Tour vroegtijdig verlaten.
21 juli 2016 01:17
@Pieter

Volgens Cancellara is zijn mooiste overwinning de Ronde van Vlaanderen 2013 en niet die gouden medaille. Hij haalde in 2008 trouwens ook een zilveren medaille op de weg. Twee Olympische medailles is heel erg goed voor een wegwielrenner. Wielrennen is geen zwemmen waar je 6 gouden medailles in één Olympische Spelen kan halen. En de wegrit is moeilijk te controleren en vaak onvoorspelbaar. Een gouden medaille in het wielrennen schat ik dan ook veel hoger in dan zo'n gouden medaille van de "grootste olympische kampioen". Of al die medailles in het baanwielrennen, dan is wielrennen op de weg (of mountainbike) toch mooier!
21 juli 2016 03:02
Wat gaat Cancellara doen tijdens de Spelen? Commentaar geven ofzo?
Lijkt mij dat de Zwitsers met Reichenbach en Morabito betere klimmers hebben.
Hij kan meer van pas komen voor Mollema in deze Tour dan voor zichzelf in Rio.

Hij houdt er niet van om vroegtijdig op te geven, maar doet de laatste jaren niet anders
21 juli 2016 07:36
Zowel het weg- als tijdritparkoers op de Spelen is te zwaar voor Cancellara, dus wat dat betreft had hij net zo goed de Tour uit kunnen rijden. De laatste keer dat hij een grote ronde uitreed was de Tour van 2011, dus zo erg verrassend is zijn afstappen ook weer niet.
21 juli 2016 08:52
@Samus_Aran
Zes gouden medailles haal je niet zomaar in het zwemmen! Een betere vergelijking zou zijn om de wegwedstrijd wielrennen te vergelijken met het koningsnummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag. En de andere zwemslagen en afstanden zijn dan vergelijkbaar met alle wielren-baannummers. Die grootste Olympische kampioen wint dan dus in vergelijking met het wielrennen de wegwedstrijd, de achtervolging, het omnium, de sprint enz. enz. Da's toch wel heel knap. Maar ik ben het met je eens dat het winnen van de wegwedstrijd wielrennen of de 100 meter vrije slag het grootste aanzien heeft.
21 juli 2016 10:20
Sinds zijn overwinning in Strade Bianchi en het uitlekken van motortjes in de fiets (in die bewuste koers) is de suprematie toch wel wat verdwenen bij Fabian, vind ik. In RVV en PR achter de feiten aanhollend. Een zogezegd buikgriepje dat weinig "kleur" gaf aan zijn proloog in de giro. Niet eens top-20 in de tijdrit vorige week. Ik weet dat dit niet het forum is voor aantijgingen maar ik heb sinds zijn markante fietswissels, de prestaties van de Zwitser altijd een geurtje weten hebben . Als je dan ook hoort dat groeihormonen maken dat je hoofd op dat van een paard begint te lijken, wordt het natuurlijk helemaal link.
21 juli 2016 10:24
Topsporters moeten zwart/wit-keuzes maken, en ik denk dat Fabian inziet dat het verdedigen van geel er niet meer inzit deze Tour.
21 juli 2016 10:38
Ik begrijp Spartacus wel. Bauke heeft nog weinig aan hem.
Persoonlijk vind ik zijn tijdritoverwinning in Mendrisio de mooiste hierna inderdaad RvV 2013.
21 juli 2016 11:00
Ik vind dat renners die de tour (of een andere grote ronde) verlaten omdat ze geen perspectief zien of een ander doel hebben toch niet helemaal fair. Sterker nog, ik vind dat daar beleid op moet komen. In het geval van Cancellara is er niet veel aan de hand. Tergender vind ik al die sprinters. Kittel in de Giro, Cavendish in deze tour. Een ronde is een ronde. Die maak je af (tenzij je door een val oid niet anders kan). Maar zoals je uit de ranglijst wordt geschrapt zou je wat mij betreft ook gewoon uit de ritoverwinningen moet worden gehaald. Een grote ronde uitrijden betekend dat je uitslagen blijven staan en anders heb je pech. Financiële bonus inleveren, ritzege's gaan naar nr. 2. enz.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.