Cavendish geen voorstander van wijzigen puntensysteem groene trui
Foto: Sirotti
zondag 17 juli 2016 om 09:59

Cavendish geen voorstander van wijzigen puntensysteem groene trui

Mark Cavendish won zaterdag zijn vierde etappe in de Tour de France, maar de renner van Dimension Data heeft desalniettemin een grote achterstand op Peter Sagan in het puntenklassement. Toch is Mark Cavendish er geen voorstander van om de puntentelling te wijzigen. “Dat zou respectloos zijn tegenover Sagan”, stelde hij in Vive le Vélo.

“De organisatie heeft het systeem al aangepast om de beste sprinter te belonen”, weet de Brit. “Pas in 2011 won ik zo de groene trui met vijf ritzeges. Volgens mij zijn de tussensprints het probleem. Je kan er de groene trui niet winnen, maar je kan hem wel verliezen. De tussensprints zijn niet eenvoudig omdat de vluchters al met veel punten gaan lopen. En bij pech verlies je meteen twintig punten.”

Cavendish heeft nu 278 punten, terwijl Peter Sagan met 340 punten ruim voor staat. “We voeren deze discussie ook enkel vanwege Peter Sagan”, oordeelt Cavendish. “Hij is geen normale renner. Als je het systeem aanpast, creëer je eigenlijk een anti-Sagan-trui. Dat zou respectloos zijn, want hij verdient de groene trui echt. Hij gaat mee in de vlucht en sprint ook altijd mee.”

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
17 juli 2016 10:06
Respect en de waarheid.
17 juli 2016 10:08
sympathieke reactie. natuurlijk absurd om het puntensysteem te veranderen ten koste van Sagan. de meest complete sprinter dus is het logisch dat het groen hem toebehoort tot er iemand opstaat die net zo compleet is en hem echt kan betwisten.
ik was vroeger een beetje anti Cavendish het alfamannetje maar het is al van zo lang geleden dat hij onsympathiek was dat ik nu alsnog een beetje fan van hem geworden ben.
17 juli 2016 10:11
Misschien zou een apartenpuntentrui en een soort einsprinttrui wat oplossen? In de giro waren er ook dat soort truien.

Cav moet eigenlijk gewoon zelf eens mee in de ontsnapping als hij groen wil.
17 juli 2016 10:16
Cavendish: 4x top-5 deze Tour (zn 4 zeges), en een keer 8ste
Sagan: 7x top-5 en een keer 6de

Het puntensysteem is nu al redelijk gericht op de pure sprinters, door het grote verschil tussen plek 1/2/3 etc. Sagan finisht 3 keer vaker in de Top-5 dan Cavendish, maar moet toch alle zeilen bijzetten om in tussensprints punten te schrapen voor het groen om Cavendish voor te blijven.

Cavendish heeft dus groot gelijk, Sagan is inderdaad geen normale renner.
17 juli 2016 10:23
Enige verbetering die ik nog zie: alleen 'kleine' tussensprints met 3-2-1 punt. De huidige tussensprints zijn alleen in de eerste etappes echt het strijdtoneel van alle Sprinters, nu doen er nog maar een paar mee.
Verder mooi evenwichtig verhaal van Cav, die op zijn oude dag zowaar realistisch wordt.
17 juli 2016 10:26
Respect voor Cav.
Een rode trui voor de meeste peletons sprints kan toch wel.
17 juli 2016 10:34
Ik vind punten voor groen aan het einde van elke vlakke rit, punten voor de bollen aan het einde van elke bergrit. Als je dan nog een (rode ?) trui voor aanvalslust wil dan doe je dat met punten in 2 tussensprints in een vlakke etappe en op 2 cols in een bergrit.
17 juli 2016 10:43
Het slaat natuurlijk ook nergens op als ze het puntensysteem weer zouden aanpassen alleen omdat Sagan gewoon de beste allrounder is.
Met het systeem van de oude tussensprints met 3x 3-2-1 punten onderweg is de kans nog steeds groot dat Sagan de trui kan winnen door de overgangritten waar hij kan winnen.
De oude rode trui voor de tussensprints terug zou wel een leuk idee zijn dan wordt er ook door de vluchters echt gereden voor de tussensprint. Maar is er niet ergens een regels dat er maar 4 leiderstruien mogen zijn in een ronde, waardoor jaren geen witte trui was???
17 juli 2016 10:51
@turtlehead: De kleine tussensprint hebben natuurlijk geen enkele waarde. Dan pakt de kopgroep altijd die punten.
Wat de organisatie wel kan doen is die tussensprint in de bergen niet in het 2de deel van de etappe leggen, maar in de beginfase nog voor er geklommen dient te worden of hoogstens na 1 berg.
17 juli 2016 10:58
Dat er onderweg weer seconden gepakt zouden kunnen worden lijkt me ook wel leuk, maar dat heeft met het groen dan weer weinig te maken.
17 juli 2016 11:00
Beetje off topic, maar toch: Hoe kijken jullie vanuit NL vive le velo terug? Liep gister net de herhaling mis en de opname was ook mis gegaan.
17 juli 2016 11:09
@AWestie
11:30 uur vandaag herhaling op VRT één.
17 juli 2016 11:46
Trui of klassement voor de tussensprint zou denk ik de aanvalslust bevorderen. Wat nu echter al gebeurd bij Sagan, die de groene trui gewoon dubbel en dwars verdient! Toch is het vergeleken met de bollentrui (dubbele punten bij finish bergop) wel bizar dat cav met 4 zeges in massasprints niet bovenaan staat in het SPRINTklassement.
Toch mooie en sportieve reactie van Cav
17 juli 2016 11:59
De pure sprinters worden al beloont, namelijk met etappe overwinningen. Voor een meer allround type als Sagan is het 'moeilijker' om ook zo veel te winnen. Dit jaar natuurlijk al 2, maar die zijn meer op een klassieker manier behaald. Ik vind het juist mooi dat er voor zo'n soort renner ook een trui klaarligt.

Overigens over een extra trui: Volgens mij is er een regel dat een ronde maximaal 4 truitjes mag hebben.
In dat geval zou je dus de witte trui moeten schrappen voor je een andere trui kunt introduceren. Wat mij betreft niet onbespreekbaar trouwens, aangezien de witte trui regelmatig een waardeloze strijd oplevert (zie bv de Giro dit jaar).
17 juli 2016 12:10
Cav is de laatste jaren volwassen geworden en reageert geweldig. Owkee, hij heeft zn overwinningen al op zak maar toch. Zo zouden die zogenaamde grote schaatslanden ook moeten reageren op voorstellen om de 10km te schrappen uit allroundtoernooien. Sven Kramer kan het toch niet helpen dat hij een voor allrounder behoorlijke 500m rijdt en z'n concurrenten op fikse achterstand zet op de 5 en 10km.
17 juli 2016 12:19
Klopt, als je het systeem verandert, dan doe je dat in het bijzonder omdat dit systeem op de leest van Sagan is geschoeid. Wat je wel zou kunnen doen is eens kijken of je de oude rode trui niet weer kan invoeren; dan wordt de strijd wel spannender en kunnen eventueel zowel Cav als Sagan met een trui naar huis (of Sagan met twee, maar daar is dan ook geen discussie meer over mogelijk).

En die gekke lapjes trui, mis ik trouwens ook nog wel eens... Wie zou die in deze tour nu om de schouders hebben gehad?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tussensprintklassement_Ronde_van_Frankrijk
17 juli 2016 12:27
Het is absurd om te vinden dat de groene trui moet gaan naar de beste sprinter. Zo is dat klassement niet bedoeld. Het is in de praktijk wel zo dat sprinters het er altijd goed in doen omdat ze vaak vooraan eindigden in een etappe. De basis moet niet vergeten worden en het moet geen onbegrijpelijk gedrocht worden. Ik zou juist meer plausibel vinden als punten door sprinters en klimmers meer in balans zou zijn.
17 juli 2016 15:14
Cav heeft ook niet echt voor het groen gereden. Hij had het groen misschien wel kunnen hebben als hij zijn ploeg had ingeschakeld om Sagan niet mee te laten zitten in kopgroepen, ploeggenoten punten opraken. Zelfs eens wat meer proberen etc. Was de Sagan/Froome etappe gewoon een massasprint geworden en Cav wint en Sagan wordt 5 dan was Cav nu de leider om het groen.

Maar laten we eerlijk zijn, Sagan is gewoon erg sterk. Wie verwachtte dat hij in de massasprints 3, 4, 3, 6, 2 en 3 zou rijden? Greipel en Kittel zouden er normaal wat vaker voor zitten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.