maandag 15 april 2024 om 10:02

Demi Vollering troost Wiebes na blunder in Amstel Gold Race: “Weet zeker dat ze hier op een dag wint”

Video Lorena Wiebes was zondag in tranen, nadat ze de zege in de Amstel Gold Race miste door te vroeg te juichen. Ze werd na afloop getroost door haar ploeggenote Demi Vollering. “Ze is natuurlijk flink teleurgesteld, wat logisch is, maar ze komt er wel overheen”, zei Vollering nadien tegen onder meer WielerFlits.

“Ze staat hier volgend jaar nog veel gretiger aan de start”, aldus de Nederlands kampioene, die bij Wiebes bleef tijdens haar gang naar het podium. “Ik zag hoe teleurgesteld ze is. Het enige wat je dan kunt doen, is even bij haar blijven.”

Veel heeft Vollering niet gezegd tegen Wiebes, toen ze elkaar weer zagen. “Het is gewoon enorm balen natuurlijk. Het enige wat we kunnen zeggen is dat ze het supergoed doet en dat ze hier op een dag wel de overwinning zal pakken. Dat weet ik zeker. Als je ziet wat voor groei ze door heeft gemaakt – nu al – dan moet ze zich vooral daarop proberen te focussen. Ze weet dat ze hier voor de overwinning mee kan sprinten. Het is megazuur om zo te verliezen natuurlijk, maar die komt er wel.”

Het was een aparte editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen. Na ruim veertig kilometer koers moest de organisatie de wedstrijd neutraliseren, wegens een ernstig ongeval met een politieagent op een deel van het parcours waar de rensters nog moesten passeren. Pas na een uur oponthoud werd de (ingekorte) wedstrijd hervat. Hoe was dat voor Vollering?

“Het was best gek. Uiteindelijk probeer je gewoon de knop om te zetten, dat is het enige wat je kunt doen. Met eten en drinken ben je een beetje in de war, maar ja, gewoon maar blijven doen. Ik denk dat ik een beetje teveel cafeïne heb genomen, want ik voel me een beetje trillerig.”

Vollering, die in de staart van het peloton over de streep kwam, vindt het na deze atypische koers moeilijk om iets te zeggen over haar vorm. “Ik voelde me eigenlijk wel goed, want ik kon wel de gaatjes dichten op Elisa Longo Borghini. Ik had dus niet het gevoel dat ik slechter was dan haar. Maar ik moest soms net even wat teveel doen. We reden af en toe weer een beetje achter de feiten aan. Dat was een beetje shit.”

Wanneer besloot SD Worx-Protime de kaart Wiebes te trekken? “Op de Cauberg nam ze zelf het initiatief door op kop te rijden, in haar eigen tempo. En als ze er bovenop nog bijzat, was het natuurlijk voor haar. Ik zou daar nog voor een aanval kunnen gaan, maar ik besloot te controleren. Ik wilde niet door een aanval Lorena alsnog lossen. Op een gegeven moment ben ik tempo gaan rijden, zodat niemand kon aanvallen en je haar naar de finish brengt. Dat gaat vrij automatisch. Als je weet dat ze er nog bijzit, zit je gelijk in de modus: het is voor Lorena.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.