Egan Bernal spreekt zich uit over Colombiaanse dopinggevallen

dinsdag 5 november 2019 om 19:45
Egan Bernal spreekt zich uit over Colombiaanse dopinggevallen

foto: Cor Vos (archief)

Egan Bernal heeft zich uitgesproken over de diverse dopinggevallen van Colombiaanse renners. De kopman van Team Ineos, die afgelopen seizoen de Tour de France won, zegt tegen Cyclingnews dat hij het lastig vindt voor de huidige toppers uit het Zuid-Amerikaanse land.

“Het is moeilijk voor ons. Ons imago als Colombianen wordt beïnvloed door wat gebeurd is”, zegt hij over de recente dopinggevallen, zoals die van Jarlinson Pantano en die binnen Manzana Postobón. Die ploeg stopte na twee dopinggevallen kort na elkaar. Toch denkt Bernal dat stappen gemaakt worden in zijn geboorteland. “Het gaat de goede kant op. Er zijn nog wel dopingzaken en positieve tests, maar niet alleen in Colombia. Dat gebeurt ook op andere plekken.”

‘Renners moeten meer bewust worden’
“Als er positieve tests zijn in Colombia, dan is dat omdat ze ook echt anti-dopingtests uitvoeren. Wat kan een federatie nog meer doen? Zij moeten blijven testen en renners moeten meer bewust worden”, zegt Bernal. “Het moet nog wel beter, maar we moeten allemaal verbeteren.”

De Tourwinnaar zegt dat het verschil tussen Colombiaanse profs in Europa en renners in eigen land wel groot is. “Wij worden meer getest in Europa. Het is normaal dat de winnaar van de Tour de France vaker getest wordt dan de gemiddelde renner in Colombia. De federatie kan niet iedereen elke dag testen, maar ik denk dat ze het goed doen met de middelen die ze hebben”, aldus Bernal. “Jonge renners van nu hebben een andere mentaliteit. Misschien denken de renners die positief getest zijn anders.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.