Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 7
foto: LaPresse/Fabio Ferrari (archief)
vrijdag 12 mei 2017 om 08:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 7

Na een etappe voor de aanvallers en puncheurs, mogen de sprinters zich opmaken voor alweer hun op twee na laatste kans op een ritzege. Het zwaartepunt van deze Giro d’Italia ligt immers in het tweede deel van de rittenkoers, waar er vrijwel geen ruimte voor de sprinters is. Wie grijpt zijn kans in Alberobello? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De zevende rit voert het peloton naar de Adriatische kust. Van Castrovillari gaat het over 224 kilometer naar Alberobello, wat het een van de langste etappes van deze honderdste Giro d’Italia maakt. De eerste honderddertig kilometer zijn makkelijk te verteren voor doorgewinterde profs. Na de start gaat het eerst in dalende lijn naar Villapiana Lido, waarna er een kleine honderdtwintig kilometer over vlakke wegen gaan.

In Massafra ligt vervolgens de eerste tussensprint, waarna het geleidelijk aan omhoog gaat. Na 154 kilometer liggen er op de top van de Bosco delle Piatelle (vierde categorie) de enige bergpunten van de dag. In de zeventig kilometer die daarna nog volgen, gaat het over glooiende wegen naar Alberobello. Daar ligt de aankomst na een negentig graden-bocht – op vijfhonderd meter van het einde – op een oplopende finishstrook.

Favorieten
De sprinters zijn vrijdag weer aan het woord. Althans, de sterkere spurters. De oplopende finishstrook ligt namelijk in het straatje van de machtsprinters. Daar staan er in Italië nogal een paar van aan de start, dus heel veel andere namen dan in de andere sprintetappes zullen hier niet boven komen drijven.

**** flag-co Fernando Gaviria

Fernando Gaviria is op zoek naar ritzege nummer drie – foto: Sirotti

Fernando Gaviria wist al twee keer het zegegebaar te maken. Het 22-jarige Colombiaanse wonderkind deed dat op twee vlakke aankomsten, terwijl hij nog meer tot zijn recht komt in een finishstraat zoals in Alberobello. Zet de sprinter van Quick-Step Floors zijn ambities om het puntenklassement en de bijbehorende paarse trui te winnen kracht bij?

*** flag-au Caleb Ewan & flag-de André Greipel

Lukt het Caleb Ewan nu wel zijn snelle benen te tonen? – foto: Sirotti

Pech is tot nu toe het sleutelwoord voor Caleb Ewan deze Giro. Het andere 22-jarige supertalent lijkt namelijk de snelste man in koers, maar de Australiër had pech in zowel rit één (Lukas Pöstlberger bleef vooruit), rit twee (gebroken ketting), rit drie (niet in de eerste waaier) als in rit vijf (ingesloten). De Orica-Scott-sprinter zal gebrand op de zege zijn.

Greipel en Gaviria

Greipel wil het jonge geweld graag afhouden – foto: Sirotti

Voor Lotto Soudal en haar kopman André Greipel is de Giro al geslaagd. Het was de doelstelling om een rit te winnen en dat lukte gelijk op de tweede dag. De Duitse kampioen zal echter geen mogelijkheid laten liggen om dat totaal op te krikken. Der Gorilla heeft aankomsten zoals deze bovendien het liefst. Kan de 35-jarige Duitser de jonkies afhouden?

** flag-it Sacha Modolo, flag-it Kristian Sbaragli & flag-it Giacomo Nizzolo

Slaat Modolo toe? – foto: Sirotti

Bij UAE Emirates kunnen ze meerdere kaarten spelen, maar de grootste troef is Sacha Modolo. De 29-jarige Italiaan mengde zich eigenlijk alleen tijdens de massasprint in Olbia, maar hij is wel het type spurter dat goed tot zijn recht komt op een aankomststrook zoals die in Alberobello ligt. Modolo zou de eerste Italiaanse ritzege in de honderdste Giro in de wacht slepen.

Kristian Sbaragli

Maakt Sbaragli de Giro van Dimension Data een succes? – foto: Sirotti

Bij Dimension Data gaan ze vooral voor aanvallen en ritzeges deze Giro, vanwege het ontbreken van een kopman voor het rondewerk. In vrijwel iedere etappe zitten ze mee in de vroege vlucht en ook een ritzege hangt in de lucht. Kristian Sbaragli sprint steeds goed mee in de vlakke sprints, maar ook hij heeft liever een omhooglopende aankomst.

Nizzolo hoopt ein-de-lijk eens te winnen – foto: Sirotti

Normaal gesproken zou ook Giacomo Nizzolo prima tot zijn recht komen in deze etappe, maar zijn prestaties zijn nog wat grillig. De Italiaanse kampioen van Trek-Segafredo komt terug van een slepende knieblessure. In de openingsetappe spurtte hij naar een vierde plek, terwijl Nizzolo wel alert was in de waaieretappe en op die manier eveneens als vierde kon eindigen.

* flag-be Jasper Stuyven, flag-za Ryan Gibbons, flag-it Enrico Battaglin & flag-ie Sam Bennett

Stuyven speelt op de verrassing – foto: Sirotti

Omdat het sprintersgilde in deze Giro niet overloopt met toppers, ruikt Jasper Stuyven zijn kans. De 25-jarige Belg is snel, maar normaal gesproken geen kandidaat-ritwinnaar in massasprints. In de spurts die deze Giro reeds plaatsvonden, smeet de renner van Trek-Segafredo zich er drie keer tussen en eindigde hij in de top-10. Kan hij in Alberobello revanche nemen voor zijn tweede plaats in Terme Luigiane?

Weet Gibbons andermaal een goed resultaat neer te zetten? – foto: Dimension Data / Nick Muzik

Een van de revelaties van de eerste Giro-etappes is zonder meer Ryan Gibbons. De 22-jarige Zuid-Afrikaan doorliep het opleidingstraject van Dimension Data for Qhubeka en als eerstejaars prof wist hij door zijn snelle benen de Tour de Langkawi op zijn naam te schrijven. In de Giro werd hij tijdens de massasprints een keer achtste en twee keer zevende. Ook hij is in zijn sas op deze aankomst.

Bezorgt Battaglin de eerste Spumante aan tafel bij LottoNL-Jumbo – foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo moet pas scoren in de bergen, maar wellicht kan Enrico Battaglin zorgen voor een vroeg succes.  De 27-jarige Italiaan gooit zich steeds in de massasprints, met een zesde plaats (Tortolì) en tiende plek (Messina) als gevolg. Battaglin is van origine geen sprinter, maar als heuvelrenner met een sterk eindschot kan hij juist in deze rit wel eens gaan scoren.

Bennett vloerde in Parijs-Nice de wereldtop – foto: Sirotti

Op een goeie dag heeft BORA-hansgrohe met de 26-jarige Ier Sam Bennett een sprinter in huis die de complete wereldtop kan verschalken. Verder dan een negende en derde plek kwam Bennett deze Giro nog niet. Doet hij vrijdag beter?

Outsiders
In rit vijf leek Jakub Mareczko vanuit de lucht een van de snelste mannen in de laatste tweehonderd meter. De 23-jarige Italiaan is echter een van de slechtste klimmers van dit peloton en het is nog maar de vraag of hij überhaupt meesprint na de lange en lastige finale. Phil Bauhaus moet dat wel aankunnen en zou namens Sunweb wel een van de angstgegners voor de favorieten kunnen zijn.

Bauhaus sprint steeds goed mee – foto: Sirotti

Andere ploegen hebben dan weer meerdere pionnen die ze kunnen inzetten. UAE Emirates heeft bijvoorbeeld Roberto Ferrari achter de hand, die in Tortolì nog verrassend tweede werd. Bij BORA-hansgrohe spurtte Rüdiger Selig ook al eens naar de tweede plaats in Cagliari. Bij Gazprom-RusVelo mogen we Ivan Savitskiy en Alexei Tsatevich niet vergeten, terwijl Katusha-Alpecin stiekem hoopt op Viacheslav Kuznetsov. Moreno Hofland is ook geknipt voor deze aankomst, maar heeft Greipel voor zich in de pikorde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Caleb Ewan, André Greipel
** Sacha Modolo, Kristian Sbaragli, Giacomo Nizzolo
* Jasper Stuyven, Ryan Gibbons, Enrico Battaglin, Sam Bennett

Weer en tv
De temperatuur in en rond Alberobello is vrijdagmiddag zo’n 23 graden Celsius. Bewolking wisselt zich af met de zon. Het waait vanaf de Middellandse Zee wel stevig aan windkracht vijf vanuit het zuiden. Dat betekent dat de wind schuin in de rug blaast en tegen het einde van de rit vanaf de zijkant komt. Samen met de wat glooiende finale kan dat zorgen voor breuken in het peloton. Sprinters, maar ook klassementsrenners, moeten alert zijn.

Eurosport 1 zorgt wederom voor de live-uitzending. Jeroen Van Belleghem en Michael Boogerd geven vanaf 12.15 het commentaar. Bespreek het wedstrijdverloop in de Volg Hier van WielerFlits.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2017 19:22
Op basis van het kaartje loopt het de laatste honderden meters zon 1,5% op, dus daar zal geen enkele sprinter schrik van hebben. Hopen dat iedereen overeind blijft in die laatste bocht.
11 mei 2017 19:26
Saaie etappe en echt overdreven lang naar mijn mening. Willen ze zo graag de renners pesten :P
En dan gooi je ook nog in de laatste 500 een 90 graden bocht :(
11 mei 2017 19:42
Ewan!!!
11 mei 2017 19:45
.
11 mei 2017 19:48
Jakub Mareczko mag van mij zeker wel een ster krijgen, eerder dan bijvoorbeeld Stuyven, die zie ik morgen niet winnen
11 mei 2017 19:49
Als Stuyven een ster krijgt mag zijn Zwitserse evenbeeldsprinter er ook wel eentje. ;)
11 mei 2017 19:54
Het lijkt me er eerder om te gaan wie alle bochten overleeft, deze finale is mogelijk nog onoverzichtelijker dan die in etappe 1...
11 mei 2017 20:11
Wat is er zo bijzonder aan een bocht (90 graden is een normale bocht trouwens) op 500 meter voor de finish... als het daarna verder rechtdoor is. Niet echt heel abnormaal.
11 mei 2017 20:14
Zullen we alvast wat onderwerpen op tafel gooien die we morgen kunnen gaan bespreken in het volg hier-topic?
11 mei 2017 20:49
Sprint etappe; dus ik zak niks missen aks ik niet kijk. Tenzij er nog iets met waaiers gebeurt
11 mei 2017 20:50
Ja, hoe saai die Giro tot op heden is. Vandaag wederom een soort semi rustdag. En dan die vreselijke uitzendingen. Als er geen reclame is krijg je die leipe spanjaard tijdens de finale. Ik ga dit niet lang meer volhouden, veel te verwend in het voorseizoen.
11 mei 2017 20:53
@rahimns, heb je het kaartje van de laatste 5 kilometer bekeken? 3 bochten in 200 meter op 4.5 kilometer, daarna een makkelijk stuk over de ring, daarna een niet al te breed stuk met versmallingen en bochten dat ook nog eens afloopt, de bocht op 500 meter is op een rotonde en in de laatste 200 meter zitten nog twee bochten van 20-30 graden. Of, zoals op de website van de Giro staat:
Quote:
The final kilometres are fairly complex, as the route runs partly on wide and straight roads, and partly on city roads marked by series of bends and partial narrowings.
11 mei 2017 20:53
En altijd die zelfde reclamespots. Uefa respect, the blockbusters, discovery in afrika, home of cycling ... We kennen ze onderhand van buiten... En dan die top 5 serietjes over kunstschaatsen enzo...Zit daar überhaupt iemand op te wachten?
11 mei 2017 20:56
Waarom moeten deze etappes toch 224 kilometer zijn? Daar kan best 100 kilometer af, kortere etappe, live uitzending van de start zodat we de vlucht van de dag kunnen zien ontstaan en dan kijken of het een massaspurt gaat worden. Hier doe je echt niemand een plezier mee.
11 mei 2017 21:16
Nizzolo twee sterren? Die rijdt geen deuk in een pakje boter op het moment en schijnt last te hebben van een allergie. Waarom Mareczko geen ster krijgt is me dan weer een raadsel als je naar zijn sprint van woensdag kijkt. Verder Gaviria nog even omruilen met Greipel.
11 mei 2017 21:39
Nizzolo sukkelt met een allergie. Dat gaat niet onmiddellijk beteren. Op hem zou ik niet teveel rekenen.Dit wordt er weer een voor Gaviria denk ik.
11 mei 2017 21:50
is dat de beste foto van Bauhaus?
11 mei 2017 22:02
@ivan Wielrennen is een duursport, daarom zijn de grote klassiekers meer dan (vaak) 250 km en zijn de grote rondes (3 wk) ookzo belangrijk in het seizoen. Dat maakt dat zij zo moeilijk zijn en de beste dan boven komen drijven. Waarom denk je dat ze de marathon niet in korte.
11 mei 2017 22:12
Dat wordt nog één keer heel hard rekken en die eerste lange geeuw van een giroweek zit erop.
Stuyven zit in de put, morgen toch maar es Nizzolo, Modolo geeft aan niet 100% te zijn, dus eerder Ferrari, Gibbons zou beter eens de sprint van Sbaragli inleiden, verder zitten die sterren nu wel ok.
11 mei 2017 22:17
Als start- en aankomstplaats meer dan 200k uit mekaar liggen maak je er moeilijk een ritje van 150 van. Laat ze maar 224k doen, dan zijn we uitgerust voor het weekend
11 mei 2017 22:19
Chaotisch bochtenwerk in de finale dus. Greipel kan daar niet zo goed mee overweg, die heeft echt een treintje nodig. Ik zet in op Ewan voor Bennett en Gaviria.
11 mei 2017 22:24
Wat Djoop en Basbelgie zeggen, misselijke zender dat es.
Verder best saaie giro, te veel klassements ambities in het peleton voor een leuke giro, zoals vroegah.
11 mei 2017 22:26
@basbelgie
Het werkt bij jou blijkbaar wel, je kunt ze immers aardig opdreunen. En dat is nou precies wat reclame beoogt. Best geinig.
11 mei 2017 22:49
Een paar negatieve reacties over Nizzolo, maar reed toch mooi mee in die waaier van Quickstep in etappe 5. Om in die fase van de strijd in die waaier mee te zijn moet je wel redelijk in orde zijn...
Morgen nog eentje voor Gaviria denk ik!
11 mei 2017 23:04
Alpecin cafeïne shampoo german engineering!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.