Goud voor Luis León Sánchez op Europese Spelen, Terpstra achtste
Foto: Sirotti (archief)
zondag 21 juni 2015 om 12:28

Goud voor Luis León Sánchez op Europese Spelen, Terpstra achtste

Luis León Sánchez heeft in Azerbeidzjan de wegwedstrijd van de Europese Spelen gewonnen. De Spanjaard won in Bakoe na een wedstrijd van 215,8 kilometer de sprint van een kopgroep van vier man. Niki Terpstra was op een achtste plaats de beste Nederlander.

Nederlanders missen de slag
Een peloton van 125 renners ging zondagmorgen onder warme weersomstandigheden van start. Onderweg kreeg het te maken met een harde wind. In de openingsfase ontsnapten er twintig renners. De Nederlanders hadden de slag gemist, waarna de oranjehemden zich aan kop van het peloton nestelden in een poging het gat dicht te rijden. Zij slaagden daar niet in, de eerste vlucht bleek vertrokken. Uiteindelijk bleven er aan kop acht renners over. De Letten Gatis Smukulis en Aleksejs Saramotins, de Belg Bart De Clercq, de Fransman Alexis Gougeard, de Ier Connor Dunne de Spanjaard Jesús Herrada, de Italiaan Manuele Boaro en de Oekraïner Vitaliy Buts kleurden het eerste gedeelte van de wedstrijd.

Met nog vier ronden te gaan gingen de Belgen zich – ondanks de aanwezigheid van De Clercq in de kopgroep – aan kop zetten van het peloton. Ondertussen bleven er steeds minder Nederlanders over: Stef Clement, Nick van der Lijke en Pim Ligthart verlieten vroegtijdig de wedstrijd, waardoor Wouter Wippert en Niki Terpstra als enige landgenoten in koers overbleven.

Terpstra ten aanval
Met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan liet Buts zijn medevluchters achter zich. Op twee ronden voor het einde werden de zeven achtervolgers vergezeld door een grote groep renners, waaronder Tom Boonen, Filippo Pozzato en Luis León Sánchez. Buts werd met nog ongeveer 25 kilometer te gaan bijgehaald. Dat was voor Terpstra het sein om de aanval te zoeken. Hij kreeg gezelschap van de Belg Jens Keukeleire, maar de vlucht zou het niet tot het einde volhouden.

Sánchez maakt het af
In de slotronde ging op een helling met kasseien de Pool Maciej Paterski er vandoor, maar zijn aanval was geen lang leven beschoren. In de finale nam een viertal met Sánchez, Herrada, de Oekraïner Andriy Grivko en de Tsjech Petr Vakoc het initiatief. In de achtergrond probeerde Terpstra in dienst van Boonen het gat dicht te rijden, maar hij slaagde daar niet in. Sánchez won de sprint en na een bronzen medaille bij de tijdrit verovert hij tijdens de wegwedstrijd het goud. Grivko – ploeggenoot van Sánchez bij Astana – moest genoegen nemen met zilver.

flag-az Europese Spelen Baku 2015
Uitslag wegrit voor mannen (215,8 km)
1. flag-es Luis León Sánchez
2. flag-ua Andriy Grivko
3. flag-cz Petr Vakoc
4. flag-es Jesús Herrada
5. flag-it Giacomo Nizzolo
6. flag-be Tom Boonen
7. flag-lv Aleksejs Saramotins
8. flag-nl Niki Terpstra
9. flag-fr Anthony Turgis
10. flag-fr Kévin Ledanois

30. flag-nl Wouter Wippert
Volledige uitslag

RIDE Magazine
102 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2015 14:06
@Wolfje:

Ik hoop dat Terpstra in Richmond wel een paar fatsoenlijke knechten meekrijgt.
21 juni 2015 14:09
Ach ja we(nederlanders) zijn niet zo goed in het rijden van eendagskoersen. Als er niemand meer is om voor te rijden, en je hebt boonen als ploeggenoot nog bij je rijden. Zou ik het ook weten. Wie weet wat er in de auto en onderling in de koers overlegd is.. so what. Boeiend. Ik vind het trouwens een bout koers.
21 juni 2015 14:24
Schandalig van " meneer" Terpstra, toen hij voorop lag met de Belg Keukelaire, was Terpstra boos dat deze niet mee op kop reed, hij sloeg hem
bijna zelfs.
In de finale gaat hij Belgie i.pv. Boonen helpen, het is een ploegmakker , maar
dan kom je niet meer geloofwaardig over.
Ik ben benieuwd of de bondscoach hier een mening over heeft.
Het is het beste dat hij Terpstra niet selecteert voor de WK, want wie zegt
me dat hij weer hetzelfde flikt.
Terpstra is een heel goeie renner , maar hij heeft rare dingen.
Dan ook Wuyts , die vond het mooi dat Terpstra voor Boonen reed, maar
Jose de Cauwer had hier een andere mening over hij zei ; als ik bondscoach
was zou ik gek worden.
Belgische supporters van andere renners dan van Boonen, wanneer komen
Jullie in het verweer tegen Wuyts die alleen Boonen ziet hij raakt in extase
als hij hem ziet op het scherm.
21 juni 2015 14:25
@Lombarda:
Ik heb deze koers niet gezien, maar wat ik hier zo lees is dat Terpstra niet als Nederlander dacht maar als Terpstra. En dat kun je niet hebben in een wedstrijd als dit. Kun je nog zo hard fietsen, maar als je als puntje bij paaltje komt niet in teambelang of landsbelang kunt denken hoor je niet in een nationale ploeg thuis. Zeker niet als daarvoor je halve team zich de ballen eraf heeft gedraaid. Als je als bondscoach daar niet scherp op bent gebeurt het straks op het WK ook dat Terpstra voor Etixx rijdt ipv Nederland, en dat kun je echt niet hebben, hoeveel klasse hij ook heeft.
21 juni 2015 14:27
Hahaha wat een onzin en wat een gezeik, "Europese Spelen"... hahahahah laat me niet lachen!
Ik heb een deel gezien, verschrikkelijk joh! Meteen afschaffen en boycotten, wat een doodsaai evenement.
21 juni 2015 14:33
@boum05
waarom maak je elke keer halve zinnen als
je een reactie
plaatst?
@ Daan:
helemaal mee
eens :)
21 juni 2015 14:37
Die Europese Spelen houden meer in dan alleen het wielrennen. Voor deze sport valt het wat ongelukkig in het seizoen..
Het is ook de eerste keer dat ze georganiseerd worden en zal nog moeten groeien.

Om nu alleen n.a.v. deze wegwedstrijd te zeggen dat het afgeschaft of geboycot moet worden is wat overdreven.
21 juni 2015 14:42
Wanneer zou Terpstra zich eens gaan realiseren dat, zolang hij deze houding houdt, geen enkele renner graag met hem mee zal willen rijden?
21 juni 2015 14:43
@ Roberto:
zo lang er nul landen zijn die de volgende editie willen organiseren, zal er toch echt geen vervolg komen.
het lijkt me voor dit evenement van levensbelang om veel beter af te stemmen met de verschillende sporten teneinde de top van Europa naar het eveemnt te halen. (bijna) niemand zit te wachten op een duur evenement met jeugd/amateurs en een paar dozijn topsporters
21 juni 2015 14:50
@8.6
Mee eens, maar om het meteen maar weer af te schaffen vind ik overdreven. Er zal wat moeten veranderen en aangepast moeten worden, het is ook nog maar de eerste keer.
21 juni 2015 15:02
Een verdiende winnaar.

Op het goede moment de juiste kaarten uitgespeeld.
21 juni 2015 15:06
Reed erbij de Nederlanders gisteren en vandaag wel een ploegauto mee ? Zo ja, die ploegleider heeft niet veel te zeggen of ligt te slapen.
21 juni 2015 15:11
Terpstra staat gewoon boven de NL-ploeg, die doet wat hem uitkomt. Desondanks meenemen naar het WK want hij kan die wedstrijd als geen andere Nederlander aan.
21 juni 2015 15:17
Ik ben absoluut geen Boonen fan, maar vond dat hij vandaag niets verkeerd had gedaan/gezegd en de juiste tactiek heeft gebruikt tot dit interview...zucht
Het waren toch juist Boaro en Pozzato die reden in de achtervolging en het waren juist de Belgen die niks deden.
http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter/mc_wielrennen/Comp_Europese-Spelen-Bakoe/1.2363147
21 juni 2015 15:19
@bettinwel
Dat hoop ik ook, maar ik ben nog niet zeker of Terpstra wel de absolute kopman gaat worden. Boom, Hofland en Dumoulin moeten dit ook goed aankunnen. En terpstra is meestal minder goed in het najaar.
21 juni 2015 15:32
Is wel begrijpelijk dat terpstra voor de ploeg rijdt die hem een hoog salaris betaald. Maar dit kun je als bondscoach niet toestaan. dan rijdt ook boom op het wk straks voor nibalie, mollema voor cancalara en dumoulin voor degencolp
21 juni 2015 15:36
oei, die Boonen:
"Het is de schuld van de Italianen dat we niet meer bij de koplopers geraakt zijn. Zij waren nog met drie, onder wie twee snelle mannen. Toch hebben ze niet meegewerkt. Typisch. Het is altijd hetzelfde liedje met de Italianen."
Nero kom er maar in ;)
21 juni 2015 15:58
Als clarke een wiel geeft aan porte, is dat een super gebaar

Als terpstra de sprint aantrekt voor boonen, is dat verraad?

Ja hoor..
21 juni 2015 16:04
@achtpuntzes: zei hij dat serieus? Dat zou toch wel een lachertje zijn, als ik Boonen was zou ik eerder naar zijn eigen team kijken, dat niet eens wil rijden als ze op kop liggen. Boonen heeft er een handje van om achteraf te gaan klagen.
21 juni 2015 16:12
Gast, de Belgen hebben wel nog gereden met de clerq op kop? Boonen heeft zelfs nog een semiaanval gedaan.. En uiteraard moeten zij dan niet rijden, dat zijn toch gewoon de basisdingen van het wielrennen.
Het enige wat Boonen zijn team kan verwijten is dat een jongen als Benoot hier mee ging terwijl hij wist dat hij niet tegen de hitte kon waardoor er in de finale ern Belg te weinig was om LLnsanchez terug te pakken.
21 juni 2015 16:17
@ Lukasz : er was toch een Nederlander over? Dus ook dat argument gaat niet op.......
21 juni 2015 16:20
Ja maar het is toch doodnormaal dat Boonen zegt dat het de verantwoordelijkheid van de italianen was? Ze waren in de meerderheid en hadden topsprinter terwijl Boonen enkel met een keukeleire zat die kapot was en een landverrader die pas de laatste kilometers besloot dat hij zelf niet meer kon winnen
21 juni 2015 18:16
Zou Sánchez een brief hebben gehad?
21 juni 2015 18:48
Wat hadden Boonen en Terpstra anders moeten doen? Oké, dat van Keukeleire was niet top maar als tom en niki allebei in verslagen positie zitten helpt niki vriend en ploeggenoot. Alleen maar een teken van trouw. Gewoon meenemen naar Richmond!
21 juni 2015 21:17
@Lukasz
Je vergelijkt twee totaal verschillende situaties. Terpstra word hier 8e, en was duidelijk sterk vandaag. Wellicht dat ie in de slotfase nog kan demarreren en vijfde wordt, ik noem maar wat.
Wat Terpstra deed is wel iets anders dan een wiel afgeven aan iemand die brute pech heeft, terwijl je zelf niks te winnen of verliezen hebt.
Niet dat ik het heel erg vind overigens, ik begrijp het wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.