Goud voor Luis León Sánchez op Europese Spelen, Terpstra achtste
Foto: Sirotti (archief)
zondag 21 juni 2015 om 12:28

Goud voor Luis León Sánchez op Europese Spelen, Terpstra achtste

Luis León Sánchez heeft in Azerbeidzjan de wegwedstrijd van de Europese Spelen gewonnen. De Spanjaard won in Bakoe na een wedstrijd van 215,8 kilometer de sprint van een kopgroep van vier man. Niki Terpstra was op een achtste plaats de beste Nederlander.

Nederlanders missen de slag
Een peloton van 125 renners ging zondagmorgen onder warme weersomstandigheden van start. Onderweg kreeg het te maken met een harde wind. In de openingsfase ontsnapten er twintig renners. De Nederlanders hadden de slag gemist, waarna de oranjehemden zich aan kop van het peloton nestelden in een poging het gat dicht te rijden. Zij slaagden daar niet in, de eerste vlucht bleek vertrokken. Uiteindelijk bleven er aan kop acht renners over. De Letten Gatis Smukulis en Aleksejs Saramotins, de Belg Bart De Clercq, de Fransman Alexis Gougeard, de Ier Connor Dunne de Spanjaard Jesús Herrada, de Italiaan Manuele Boaro en de Oekraïner Vitaliy Buts kleurden het eerste gedeelte van de wedstrijd.

Met nog vier ronden te gaan gingen de Belgen zich – ondanks de aanwezigheid van De Clercq in de kopgroep – aan kop zetten van het peloton. Ondertussen bleven er steeds minder Nederlanders over: Stef Clement, Nick van der Lijke en Pim Ligthart verlieten vroegtijdig de wedstrijd, waardoor Wouter Wippert en Niki Terpstra als enige landgenoten in koers overbleven.

Terpstra ten aanval
Met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan liet Buts zijn medevluchters achter zich. Op twee ronden voor het einde werden de zeven achtervolgers vergezeld door een grote groep renners, waaronder Tom Boonen, Filippo Pozzato en Luis León Sánchez. Buts werd met nog ongeveer 25 kilometer te gaan bijgehaald. Dat was voor Terpstra het sein om de aanval te zoeken. Hij kreeg gezelschap van de Belg Jens Keukeleire, maar de vlucht zou het niet tot het einde volhouden.

Sánchez maakt het af
In de slotronde ging op een helling met kasseien de Pool Maciej Paterski er vandoor, maar zijn aanval was geen lang leven beschoren. In de finale nam een viertal met Sánchez, Herrada, de Oekraïner Andriy Grivko en de Tsjech Petr Vakoc het initiatief. In de achtergrond probeerde Terpstra in dienst van Boonen het gat dicht te rijden, maar hij slaagde daar niet in. Sánchez won de sprint en na een bronzen medaille bij de tijdrit verovert hij tijdens de wegwedstrijd het goud. Grivko – ploeggenoot van Sánchez bij Astana – moest genoegen nemen met zilver.

flag-az Europese Spelen Baku 2015
Uitslag wegrit voor mannen (215,8 km)
1. flag-es Luis León Sánchez
2. flag-ua Andriy Grivko
3. flag-cz Petr Vakoc
4. flag-es Jesús Herrada
5. flag-it Giacomo Nizzolo
6. flag-be Tom Boonen
7. flag-lv Aleksejs Saramotins
8. flag-nl Niki Terpstra
9. flag-fr Anthony Turgis
10. flag-fr Kévin Ledanois

30. flag-nl Wouter Wippert
Volledige uitslag

RIDE Magazine
102 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2015 12:42
Mooi hoe Sanchez het deulswerk van Herrada afmaakt, al was hij ook wel de beste en sterkste vooraan. Grivko mooi tweede die zal er in de tour weer als knecht voor Nibali.
Terpstra reed wel heel duidelijk voor Boonen, als ik Bondscoach was zou ik Terpstra nu al doorstrepen voor het WK.
21 juni 2015 12:44
Enfin, gefeliciteerd LL met het winnen van Rondje om Baku. Kermiskoers der Protserigheid.
21 juni 2015 12:44
Volgens Raymond Kerckhoffs, dé wielerverslaggever van dé krant van wakker Nederland, wint Luis Leon Sanchez na de titel op de Olympische spelen nu ook de titel op de Europese spelen.
21 juni 2015 12:45
@xistnc LOL
21 juni 2015 12:45
Nederland en tactiek op de ES bleek niet zo'n gelukkige combinatie.
21 juni 2015 12:45
Hij is met Keukeleire weg, rijdt Keukeleire vol mee blijven ze weg. Door een Belg genekt en gaat hij voor een andere Belg rijden. Hij moet even in landentermen denken, als je dat niet kan heb je geen plaats op een kampioenschap.

RIP Clement, vd Lijke en Ligthart die zich in het begin van de koers naar de kloten hebben gereden voor Terpstra, hun werk was voor Boonen
21 juni 2015 12:45
Ik kon me herinneren dit gelezen te hebben in de voorbeschouwing.
Quote:
kevko25 - 20 juni 2015 om 12:16
Denk dat het te zwaar is voor een Boonen en Benoot. Denk dat er een type als LL Sanchez gaat winnen.
Chapeau!
21 juni 2015 12:46
Ach terpstra heeft het in ieder geval nog geprobeerd. Boonen heeft enkel uitgereden. Niets ondernomen en dan ook nog de sprint verliezen op het eind. Daar zou ik niet meer voor rijden.
21 juni 2015 12:48
Quote:
SolerEritrean - 21 juni 2015 om 12:45
Hij is met Keukeleire weg, rijdt Keukeleire vol mee blijven ze weg.

Of ze blijven niet weg, maar dan zit Boonen in een zetel. Hoe dan ook, van de drie opties waren er twee goed en Keukeleire koos de derde.
21 juni 2015 12:49
Terpstra doet wat het overgrote deel van het peloton zou doen. Er was geen enkele landgenoot meer over waarvoor Terpstra zou kunnen werken, dus wat kopwerk doen om een ploegmakker te helpen, waarom niet (en eventueel een bonus krijgen van Patrick erbovenop). Dat Keukeleire niet meewerkte met Terpstra is omdat Jensje geen meter vooruit meer geraakte. Hij was piepedood en moest dan ook lossen in de laatste kilometers. Overigens rijdt Nikki nog een Europees diploma, het hoogst haalbare in deze groep.
21 juni 2015 12:50
@xistnc
En jij denkt dat Keukeleire daar zelf voor koos? Nee hoor, Boonen zal wel gezegd hebben dat je zeker niet mag meerijden met Terpstra.
21 juni 2015 12:52
@GreenDay: Doet er niet toe, gewoon niet meer slecteren. Als je met de focus op een andere kopman in je hoofd rondrijdt, verwaarloos je je eigen kansen.
Opzouten. Hopelijk wordt hij door al die hielen likkende journalisten die z'n popi-jopie uitspraken zo mooi vinden hiervoor eens flink op het rooster gelegd. Maar dat zal wel niet.
Knap gereden van LLS/Spanje.
Vor Boonen vooral jammer dat Keukelaiere in de laatste ronde kennelijk niet goed genoeg meer was.
21 juni 2015 12:53
edit redactie: bedankt, aangepast
21 juni 2015 12:53
@flandria
Er finishen twee renners voor hem, die al de hele dag in de aanval hebben gereden. Dan had er dus meer in gezeten.
@Sagan=hulk
Denk het niet. Nu had Boonen in 1 klap 2 knechten minder.
21 juni 2015 12:54
Ik schakelde in op het moment dat Terpstra alleen vooruit reed. Ik heb niks gezien dat erop duidde dat hij niet voor Nederland reed - alleen dat hij op het moment dat zijn koers verkeken was nog even voor Boonen reed. Maar heeft er zich daarvoor nog iets voorgedaan?
21 juni 2015 12:54
De focus op een andere kopman? Waar had de focus dan op moeten liggen? Op Wippert die op 4 minuten achterstand binnenkomt? De eer van het land verdedigen is allemaal mooi en wel, maar als er geen andere Nederlanders meer zijn om te beschermen, dan houdt dat landsbelang wel op. Nederland heeft van in het begin verschrikkelijk gereden, 20 man weg en geen enkele pion mee. Met twee man aankomen is ook al niet om over naar huis te schrijven. Terpstra heeft de eer van het land verdedigd door als enige in beeld te rijden.
21 juni 2015 12:55
Het interesseert mij werkelijk waar helemaal niets of Terpstra in een criterium rond een onbekende boevenstad zijn ballen uit zijn broek rijdt voor Boonen terwijl er geen enkele landgenoot meer in de groep zat.

Als ie dat doet in een rondje wat er wel toe doet kunnen we het er eens over hebben.
21 juni 2015 12:56
Quote:
GreenDay - 21 juni 2015 om 12:54
Nederland heeft van in het begin verschrikkelijk gereden, 20 man weg en geen enkele pion mee.

Och, da's nog niet eens zo'n punt met een ploegje van 5 man. Maar om daarna 'massaal' op kop te gaan rijden, dat gaat erbij mij niet in. Zou Terpstra de andere NL-ers toen al in dienst van Boonen hebben ingeschakeld? Het zou me niets verbazen.
21 juni 2015 12:56
Luis Leon Sanchez is qua koersintelligentie absolute wereldtop. Feilloos gevoel voor de juiste ontsnapping en het dan afmaken. Echt een uitgenaste renner. Die hadden ze bij Lotto Jumbo niet moeten laten gaan want die won nog weleens wat.

Ik snap Terpstra wel. Hij heeft eerst voor eigen kans gereden en dat mislukte en dan weet je dat je kansloos bent. Dan is het logischer dat je voor iemand rijdt uit de ploeg van je broodheer die wel een kans heeft om te winnen.

Terpstra moet hoe dan ook mee naar het wk. Het is nederlands beste renner voor eendaagse wedstrijden. Ik heb wel het idee dat hij niet zo goed ligt bij sommige andere nederlandse renners. Met name uit het Lotto Jumbo kamp die hij vroeger al verwende gepamperde jongetjes noemde. Niki is een uitgesproken iemand en daar maak je niet altijd vrienden mee.
21 juni 2015 12:57
edit redactie: tot ziens
21 juni 2015 12:57
@lyndalid

Ik vind dat je best met wat meer respect over deze koers mag spreken. Het was een schitterende wedstrijd op een erg attractief parcours.
21 juni 2015 12:58
edit redactie: niet anti-supporteren
21 juni 2015 12:59
@ sagan=hulk

Ik heb het niet gekeken, maar dat is dan ook logisch als het je niet interessert ;). Die hele europese spelen zijn een grap, dus dit rondje net zo.
21 juni 2015 12:59
@MooieMario
Terpstra wordt vanuit Nederlandse, Vlaamse en Franse hoek regelmatig openlijk 'toegesproken'. Ik heb het idee dat hij hooguit wat bijval krijgt binnen de eigen ploeg (m.u.v. Stijn) en vanuit Noord-Holland. En van zijn eigen benen, uiteraard, waar hij in het algemeen overigens erg ver mee raakt.
21 juni 2015 13:01
ik heb het ook niet gezien. een veredeld eenmalig? criterium. boeien als Terpstra hier voor Boonen heeft gewerkt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.