Interview Erwin Vervecken: “Van der Haar is kandidaat-wereldkampioen”
maandag 16 december 2013 om 07:02

Interview Erwin Vervecken: “Van der Haar is kandidaat-wereldkampioen”

De eerste seizoenshelft van het veldritseizoen 2013-2014 werd gekenmerkt door vele spannende momenten en tal van winnende toppers: Sven Nys, Klaas Vantornout en Niels Albert haalden hun gram in de zwaardere wedstrijden, en Lars van der Haar was net als Tom Meeusen top op de minder zware parcoursen. Genoeg mooie momenten om over na te kaarten dus, en dat deed WielerFlits met drievoudig wereldkampioen Erwin Vervecken. De Lange van Lille analyseerde de meest beklijvende momenten van het in september op gang geschoten veldritseizoen en blikt vooruit op de komende wintermaanden.

‘Oude’ Nys
Vier jaar geleden zei Erwin Vervecken op 38-jarige leeftijd het veldrijden vaarwel. De Kempenaar bleef tot laat in zijn carrière wedstrijden van het hoogste niveau winnen, en zag de voorbije maanden dat ook huidig wereldkampioen Sven Nys (37) dat nog kan. “En ik verwacht dat Sven dat zal blijven doen tot de laatste dag van zijn carrière, al zijn er aan het ouder worden een groot aantal nadelen verbonden, merkte ik. Zijn goede dagen zullen zeldzaam worden, terwijl zijn slechte dagen de hoogte ingaan. Al compenseert Sven Nys dat verlies met enkele andere zaken”, meent Vervecken.

Sven Nys

Een normaal gevolg van het ouder worden bij een topsporter is dat zijn explosiviteit verzwakt, maar op Nys’ krachtexplosies lijkt geen sleet de komen. Hoe verklaart Vervecken dat? “Sven Nys heeft het geluk dat zijn directe concurrenten als Niels Albert en Klaas Vantornout niet over een explosie in de sprint beschikken, en hij hen zo nog steeds kan kloppen. Tegen de jonge Lars van der Haar en Tom Meeusen moet hij het wel afleggen, maar vaak heeft hij hen er dan al afgereden dankzij zijn enorme vermogen en kracht. Dat leverde hem ook in zijn topjaren de meeste zeges op.”

Jong geweld
Toch wisten Meeusen en Van der Haar meermaals met de overwinning te gaan lopen in de eerste veldritmaanden: Meeusen won in Laarne, ’s Hertogenbosch en Oudenaarde, terwijl Van der Haar zegevierde in Valkenburg, Tabor en Dielsdorf. Dankzij die zeges is Van der Haar ook leider in de Wereldbeker. “Vooral de maand oktober werd als het ware door hen gedomineerd, al viel dit vooral te danken aan de wisselvallige toppers. Bovendien gaf Van der Haar zelf aan naar deze maand gepiekt te hebben, dus waren zowel zijn als Meeusens zeges voor mij geen verrassing.”

Niels Albert

Niels Albert domineerde dan weer de voorbije weken. Hij begon goed aan zijn seizoen met vroege zeges in Erpe-Mere en Neerpelt. Daarna kende de ex-wereldkampioen een forse terugval, om er dan midden november weer volledig te staan. Sinds de 23ste dag van die maand verloor Albert amper één wedstrijd. “Toch is hij voor mij niet dé man van de eerste seizoenshelft”, aldus de Lange van Lille. “We mogen zijn prestaties in de maand oktober die – naar zijn normen – zelfs als zeer slecht omschreven mogen worden niet vergeten. Gelukkig heeft hij zich nu alsnog herpakt.”

Wie dan wel de regelmatigste renner van de voorbije maanden mag genoemd worden, vindt Vervecken een moeilijke vraag. “Van Albert, Nys en Vantornout werd veel verwacht. Zij maakten hun verwachtingen wel waar, maar we kunnen niet zeggen dat ze gedurende deze hele periode super waren. Van Philipp Walsleben kan ik dat wel zeggen. Ik denk dat hij de renner is die de grootste stap vooruit heeft gezet, en dus is hij ook de revelatie.” De Duitser wist echter geen enkele race te winnen. “Hij heeft het probleem dat hij niet erg explosief is, dat kost hem vaak de zege”, verklaart Vervecken.

Stybar WK?

Zdenek Stybar

Eind december breekt met de zogenaamde ‘kerstperiode’ het drukste deel van het veldritseizoen aan. In deze belangrijke periode vlak voor de kampioenschappen krijgen de crossers maar liefst zeven wedstrijden op veertien dagen voorgeschoteld. “In deze periode is Sven Nys traditioneel op zijn best. Ik denk dat hij ook nu weer top zal zijn. Daarnaast kijk ik uit naar Kevin Pauwels, die aan een opmars bezig is, en Zdenek Stybar. Ondanks dat hij iets later is beginnen trainen dan vorig jaar, verwacht ik hem voorin. Hij is iemand die altijd voor de zege gaat, en zal dat ook nu doen.”

“Ik hoorde dat hij ook mee wil doen aan het WK in Hoogerheide. Als hij dat doet is hij voor mij één van de topfavorieten. Ondanks dat een wereldkampioen die amper in het veld rijdt, niet de beste reclame voor de sport lijkt, zou ik er geen problemen mee hebben mocht Stybar winnen. Hij is in de veldritwereld opgegroeid, en ik beschouw hem nog steeds als een halve crosser.” De tegenstand is echter niet min. Vervecken zet immers ook de namen van Niels Albert, Sven Nys en Lars van der Haar op zijn favorietenlijstje. “Kortom, we krijgen een spannende strijd,” besluit hij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.