John Degenkolb wint Milaan-San Remo
foto: Sirotti
zondag 22 maart 2015 om 16:57

John Degenkolb wint Milaan-San Remo

John Degenkolb heeft Milaan-San Remo 2015 op zijn palmares bijgeschreven. De Duitser van Giant-Alpecin toonde zich op de Via Roma in San Remo de sterkste sprinter. Alexander Kristoff kwam vroeg op kop en werd tweede. Michael Matthews eindigde als derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Maarten Tjallingii alweer in de vroege vlucht
De vlucht van de dag was snel weg. Maarten Tjallingii zat, net als vorig jaar, mee. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg Juan Sebastian Molano (Colombia), Jan Barta (Bora-Argon 18), Andrea Peron (Novo Nordisk), Marco Frapporti, Tiziano Dall’Antonia (beiden Androni Giocattoli), Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Pauwels (MTN-Qhubeka) en Julien Bérard (AG2R La Mondiale) met zich mee. De voorsprong groeide richting tot over de tien minuten.

Onder aanvoering van Katusha daalde de voorsprong met enkele minuten, waarna deze weer bleef schommelen rond de zeven minuten. Halfweg koers, op de top van de beklimming van de Turchino, bedroeg de voorsprong vijf minuten. Lampre-Merida en Tinkoff-Saxo hielpen ook een handje mee op kop van het peloton. In aanloop naar de Capi (Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta) werd het droger en gingen de regenjasjes en beenwarmers bij velen uit. Aan de voet van de eerste van de drie Capi was het gat nog 2.30.

PIC526191712

Valpartijen openen slotfase
Molano was de eerste vluchter die de rol moest lossen. Op de Capo Berta was het Pirazzi die een versnelling plaatste aan kop, waarna hij samen met Bono, Pauwels en Bérard wegreed bij de andere vluchters. Tjallingii moest passen. Op de top bedroeg de voorsprong op het peloton, dat echt in gang getrokken was, nog een minuut. De natte afdaling van de Capo Berta leverde veel slachtoffers op, waaronder Kris Boeckmans. Op meerdere plekken in het peloton gingen renners onderuit, die aan de kant van de weg bleven zitten. Door de valpartijen waren Luke Rowe, Geraint Thomas en Ben Swift losgeraakt van het peloton. De Sky-mannen bleven een constant tempo rijden en dus moest het peloton achtervolgen.

Cipressa: Van Avermaet en Stybar vallen aan
Op de kop was het Bono die solo verder ging, waarna hij als eerste aan de voet van de Cipressa geraakte. Silvan Dillier was de eerste renner die aanviel vanuit het peloton, Thomas en Swift pikten zijn wagonnetjes aan toen Dillier voorbijkwam. Dit betekende einde verhaal voor de laatste vroege vluchter. Ook Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar sprongen weg uit het peloton. Zij kregen echter geen ruimte van het peloton. In de achtergrond ging Arnaud Démare onderuit. Veel sprinters (Mark Cavendish, uittredend winnaar Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni  en Juan José Lobato) bivakkeerden in de achterste regionen van het peloton of moesten zelfs lossen.

PIC526200836

Alles bij elkaar na de Poggio
BMC toonde zich strijdlustig en plaatste weer een aanval met Daniel Oss tussen de Cipressa en de Poggio. Thomas sloot even later aan bij de Italiaanse hardrijder. De twee reden een halve minuut bijeen, maar aan de voet van de laatste klim van de dag was dit nog zestien seconden. Katusha reed het gat dicht, maar Thomas reed Oss uit het wiel en nam weer afstand. Vanuit het peloton bleef het lang stil, tot Gilbert aanviel. Hij viel echter stil. Als antwoord daarop ging Van Avermaet in de aanval, maar op de top van de Poggio smolt alles samen, zij het op een lint.

In diezelfde afdaling waren het vier favorieten die tegen de grond gingen. Wereldkampioen Kwiatkowski, Gilbert, Stybar en Ciolek kusten het asfalt in dezelfde bocht en waren uitgeschakeld voor de zege. Bij het binnenrijden van Sam Remo was het Thomas die het peloton begeleidde. Kristoff werd gebracht door Paolini, maar in de daaropvolgende sprint op de Via Roma was het John Degenkolb die zich de sterkste toonde.

PIC526148975

flag-it Milaan-San Remo 2015 (1.WT)
Uitslag: Milaan – San Remo (293 km)

1. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) in 6u46m16s
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) allen z.t.
3. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
5. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
6. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
7. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
8. flag-it Davide Cimolai (Lampre-Merida)
9. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
10. flag-no Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka)

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
14. flag-nl Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin) z.t.
25. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) z.t.
39. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 23s
51. flag-nl Lars Boom (Astana) op 1m18s
69. flag-nl Koen de Kort (Giant-Alpecin) op 4m59s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
113 Reacties
Sorteer op:
22 maart 2015 17:08
Martens was de man van LTJ dacht ik.
22 maart 2015 17:08
Na 4 WT wedstrijden heet Lotto-nl slecht een aantal WT punten. Ze komen er niet aan te pas.

Is kijken of Vanmarcke nu wat puntjes kan gaan sprokkelen, anders wordt het wel heel dramatisch.
22 maart 2015 17:09
Ik zie nu zelfs Langeveld bij de eerste 15 over de streep komen in de replay. Die is in vorm!
22 maart 2015 17:09
Was dat Martens van TLJ?
22 maart 2015 17:10
Ik hoop dat het Hofland was, zou toch een bevestiging zijn dat hij in een stijgende lijn zit. Desalniettemin was hij anders de 2e TLJ man en is het dus ook al een vooruitgang en mooi om te zien dat hij lange koersen goed verteert.
22 maart 2015 17:10
Hahahaha Jan Boskamp bij Belgische bekerfinale gewoon even commentaar geven op het wielrennen. En hij heeft er nog verstand van ook.
22 maart 2015 17:10
@123poetertjes
Cavendish is niet echt een sprinter? Kwiat niet gevallen in de afdaling van de Poggio?
-edit je hebt nu je post aangepast zie ik. Maar tactisch logische race gereden dus, niet hardmaken om Cavendish te sparen. Lukt dat niet, dan de kaart Kwiat spelen. Die valt in de afdaling. Tja..
22 maart 2015 17:10
Meteen een Duitse klassieker winnaar voor het nieuwe Duitse team. Goed voor het Duitse wielrennen.
22 maart 2015 17:11
Kristoff veel te vlug op kop. Op de helikopter beelden kan je zien dat Degenkolb nog een paar belangrijke seconden kon rusten in het wiel van Matthews. Daar verliest hij toch de koers denk ik.

Saaie koers, spijtig van de val van Stybar, Kwiatkowski en Gilbert. Hopelijk zonder erg. Verander dit parcours maar weer snel.
22 maart 2015 17:11
Mooie revanche voor Degenkolb na de pech van vorig jaar! De topvorm ook op het goede moment weer teruggevonden. Komende weken ook favoriet in alle grote koersen. Hopelijk dan met iets meer steun van de ploeg.

Verder toch een aardige finale, ondanks dat hij in gang schoot door een valpartij. Helaas viel de Poggio alleen nogal tegen opnieuw.

De eerste tweet van Tinkoff mag uitgaan naar Breschel. Weet hij niet dat Sagan in een kampioenstrui rijdt!? Lekkere ploeggenoot..
22 maart 2015 17:11
Klasse John.

Prachtig op Sporza. Boskamp en Sonck die gewoon San Remo nabespreken haha.
22 maart 2015 17:12
Dit is nu ook echt wel geen koers voor Lotto-nl om te winnen, zelfs niet echt om punten te scoren. Dus daar moet niet zoveel over gezaagd worden vind ik.
Ben wel opnieuw tevreden van de Belgische Lotto, ook geen koers voor hen om te winnen maar wel heel aanwezig en volgens mij ook wat punten gepakt (Gallopin 8ste, Roelandts en Wellens ook nog top 20 dacht ik maar weet niet hoeveel er punten pakken)
22 maart 2015 17:13
Quote:
Ik hoop dat het Hofland was, zou toch een bevestiging zijn dat hij in een stijgende lijn zit. Desalniettemin was hij anders de 2e TLJ man en is het dus ook al een vooruitgang en mooi om te zien dat hij lange koersen goed verteert.

Tankink was de tweede. Hofland moest volgens mij lossen toen Lobato en Cavendish er ook ongeveer af moesten op de Cipressa.
22 maart 2015 17:14
Prachtige winnaar. Sagan rijdt ook een beste sprint. Van Avermaet zijn poging aan het begin van de Cipressa was onbegrijpelijk. Dan was hij op de Poggio misschien weggebleven. Gilbert moet deze wedstrijd misschien maar uit zijn hoofd zetten want op die aanval zat weer niks. Kan zich misschien beter focussen op Vlaanderen.
22 maart 2015 17:14
@vlek

Hmm valt me dan wat tegen. Op naar de kasseien dan maar.
22 maart 2015 17:14
@dikkechaap
Cavendish heb ik niet meer gezien sinds het moment dat hij moest lossen op de Cipressa. Hij zal vast nog wel teruggekeerd zijn, maar was blijkbaar niet meer goed genoeg om iets te betekenen.

Dan moeten ze ervoor kiezen om op de Poggio het initiatief te nemen, het tempo lag daar ontzettend laag om Kristoff binnenboord te houden.
En je moet nu niet zeggen dat de val van Kwiat en Stybar dit goed kan praten, die twee waren kansloos geweest in de sprint.

Edit: ook jij hebt je post aangepast :). Desondanks hebben ze Cavendish dus niet genoeg kunnen sparen.
22 maart 2015 17:16
@ JasperVG; Ik had Hofland hier niet bij de beste dertig verwacht. In Parijs-Nice had hij misschien wel de snelheid, maar kwam hij nog duidelijk inhoud tekort. In een koers van 300 kilometer ga je er dan ook ergens bergop afgereden worden.
22 maart 2015 17:16
@Zsjoke
Nee, alleen de laatste 100 km. Volgens mij gaat het alleen de laatste weken maar over EQS die de koers draagt maar wat hebben ze vandaag laten zien? Ik denk dat ze ook dit seizoen geen voorjaarsklassieker gaan winnen.

Degenkolb is constant uit de wind gehouden door de ploeg. Het enige wat ze moesten doen is hem bij de laatste berg afleveren.
22 maart 2015 17:18
Het leuke is nog dat Bossie en Sonck meer verstand van wielrennen hebben dan veel wielrenners die af en toe eens opdraven als analist. Ik voel een duo aankomen! ;)
22 maart 2015 17:18
Mooie emoties bij John
22 maart 2015 17:18
Ontbeerde toch wel aan een paar echt goede aanvallers maar heb toch wel genoten.
22 maart 2015 17:18
Tranen van een groot sportman, wellicht mijn favoriet.
22 maart 2015 17:19
Is het iemand al eens opgevallen dat Degenkolb nou niet bepaald het gedroomde boegbeeld is voor de nieuwe sponsor Alpecin?
22 maart 2015 17:21
Mooi die tranen inderdaad.
Jammer van die valpartij op de Poggio..
22 maart 2015 17:21
@Wim Kruithof
Het schijnt dat ze daar in Eindhoven een mooi woord voor hebben ;).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.