John Degenkolb wint Milaan-San Remo
foto: Sirotti
zondag 22 maart 2015 om 16:57

John Degenkolb wint Milaan-San Remo

John Degenkolb heeft Milaan-San Remo 2015 op zijn palmares bijgeschreven. De Duitser van Giant-Alpecin toonde zich op de Via Roma in San Remo de sterkste sprinter. Alexander Kristoff kwam vroeg op kop en werd tweede. Michael Matthews eindigde als derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Maarten Tjallingii alweer in de vroege vlucht
De vlucht van de dag was snel weg. Maarten Tjallingii zat, net als vorig jaar, mee. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg Juan Sebastian Molano (Colombia), Jan Barta (Bora-Argon 18), Andrea Peron (Novo Nordisk), Marco Frapporti, Tiziano Dall’Antonia (beiden Androni Giocattoli), Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Pauwels (MTN-Qhubeka) en Julien Bérard (AG2R La Mondiale) met zich mee. De voorsprong groeide richting tot over de tien minuten.

Onder aanvoering van Katusha daalde de voorsprong met enkele minuten, waarna deze weer bleef schommelen rond de zeven minuten. Halfweg koers, op de top van de beklimming van de Turchino, bedroeg de voorsprong vijf minuten. Lampre-Merida en Tinkoff-Saxo hielpen ook een handje mee op kop van het peloton. In aanloop naar de Capi (Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta) werd het droger en gingen de regenjasjes en beenwarmers bij velen uit. Aan de voet van de eerste van de drie Capi was het gat nog 2.30.

PIC526191712

Valpartijen openen slotfase
Molano was de eerste vluchter die de rol moest lossen. Op de Capo Berta was het Pirazzi die een versnelling plaatste aan kop, waarna hij samen met Bono, Pauwels en Bérard wegreed bij de andere vluchters. Tjallingii moest passen. Op de top bedroeg de voorsprong op het peloton, dat echt in gang getrokken was, nog een minuut. De natte afdaling van de Capo Berta leverde veel slachtoffers op, waaronder Kris Boeckmans. Op meerdere plekken in het peloton gingen renners onderuit, die aan de kant van de weg bleven zitten. Door de valpartijen waren Luke Rowe, Geraint Thomas en Ben Swift losgeraakt van het peloton. De Sky-mannen bleven een constant tempo rijden en dus moest het peloton achtervolgen.

Cipressa: Van Avermaet en Stybar vallen aan
Op de kop was het Bono die solo verder ging, waarna hij als eerste aan de voet van de Cipressa geraakte. Silvan Dillier was de eerste renner die aanviel vanuit het peloton, Thomas en Swift pikten zijn wagonnetjes aan toen Dillier voorbijkwam. Dit betekende einde verhaal voor de laatste vroege vluchter. Ook Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar sprongen weg uit het peloton. Zij kregen echter geen ruimte van het peloton. In de achtergrond ging Arnaud Démare onderuit. Veel sprinters (Mark Cavendish, uittredend winnaar Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni  en Juan José Lobato) bivakkeerden in de achterste regionen van het peloton of moesten zelfs lossen.

PIC526200836

Alles bij elkaar na de Poggio
BMC toonde zich strijdlustig en plaatste weer een aanval met Daniel Oss tussen de Cipressa en de Poggio. Thomas sloot even later aan bij de Italiaanse hardrijder. De twee reden een halve minuut bijeen, maar aan de voet van de laatste klim van de dag was dit nog zestien seconden. Katusha reed het gat dicht, maar Thomas reed Oss uit het wiel en nam weer afstand. Vanuit het peloton bleef het lang stil, tot Gilbert aanviel. Hij viel echter stil. Als antwoord daarop ging Van Avermaet in de aanval, maar op de top van de Poggio smolt alles samen, zij het op een lint.

In diezelfde afdaling waren het vier favorieten die tegen de grond gingen. Wereldkampioen Kwiatkowski, Gilbert, Stybar en Ciolek kusten het asfalt in dezelfde bocht en waren uitgeschakeld voor de zege. Bij het binnenrijden van Sam Remo was het Thomas die het peloton begeleidde. Kristoff werd gebracht door Paolini, maar in de daaropvolgende sprint op de Via Roma was het John Degenkolb die zich de sterkste toonde.

PIC526148975

flag-it Milaan-San Remo 2015 (1.WT)
Uitslag: Milaan – San Remo (293 km)

1. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) in 6u46m16s
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) allen z.t.
3. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
5. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
6. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
7. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
8. flag-it Davide Cimolai (Lampre-Merida)
9. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
10. flag-no Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka)

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
14. flag-nl Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin) z.t.
25. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) z.t.
39. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 23s
51. flag-nl Lars Boom (Astana) op 1m18s
69. flag-nl Koen de Kort (Giant-Alpecin) op 4m59s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
113 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
22 maart 2015 22:12
Ik vond dat er weinig spektakel was op de Poggio. Of ze durven niet of de Poggio is niet lastig genoeg om het verschil te maken. Een grote groep renners verteert de Poggio heel makkelijk. Nibali zal binnenkort wel een brief van Vino krijgen want die werd wel gelost op de Poggio:)
22 maart 2015 23:00
@Giant-GreenEdge: volgwagens gaan in volgorde WT ranking, op basis van de startende renners in koers. Dus voor Etix tellen bijv. de punten van Uran niet mee in RVV.
22 maart 2015 23:01
Ieder jaar kies ik een paar koersen uit om familie te bezoeken ipv wielrennen te kijken. Vandaag was zo'n dag en geloof niet dat ik er spijt van heb. MSR heeft me nooit echt kunnen boeien. Maar als het dan op een sprint aankomt.. fijn dat Degenkolb wint.
22 maart 2015 23:14
Mijn excuses redactie voor mijn slordig taalgebruik .
23 maart 2015 00:11
Spannende en mooie sprint maar een vrij matte editie. Ook enigszins beïnvloed door de valpartijen. Toch lijkt MSR bij goed weer steeds meer te nivelleren.
Waar zijn de aanvallen van bijv. Cancellara, Gilbert gebleven. Vandaag wel van Thomas (chapeau!) en Van Avermaet (blijft altijd gaan!) De koers werd vandaag wel eerder hardgemaakt voor de Poggio waardoor o.a. Cavendish te kort schoot. Ik had hem toch graag in deze sprint mee zie doen als hij fris daaraan had kunnen beginnen.
Man of the match is toch ook vandaag net als vorig jaar weer veteraan Paolini.
Mijn prognose elders was Matthews, maar ben blij met deze sympathieke klasbak van Giant-Alcepin.
23 maart 2015 08:12
@turtlehead

merci! Dat laatste wist ik niet. Ik dacht gewoon de ranking van de hele ploeg. Dan moet Uran maar de e3 prijs rijden!
23 maart 2015 08:13
Wielrennen volgens Gary Lineker: je fietst 300 km en uiteindelijk wint er een Duitser.
23 maart 2015 09:13
Volgens mij zijn er op het ogenblik geen renners die een dusdanig punch hebben dat ze de snelle mannen alla Degenkolb / Sagan / Kristoff er echt af kunnen krijgen. Gilbert probeerde het maar viel stil. Van Avermaat kwam ook niet echt weg... dus uiteindelijk :
" Alles ist vor dem der warten kann. "
23 maart 2015 10:16
Sagan toch weer slachtoffer van zijn eigen kunnen. Je ziet hem twijfelen op de Poggio. Wat moet ik doen? Meegaan of blijven zitten. Uiteindelijk heeft hij alweer een pijl verschoten tegenover de andere sprinters. Spijtig want zijn spurt was niet slecht.
23 maart 2015 10:29
Flauwe en saaie koers. Laat het nu maar beginnen met de Vlaamse klassiekers.
23 maart 2015 15:46
Ik begrijp de reacties de het een saaie koers was niet zo goed. Er waren aardig wat aanvallen en vooral Oss en Thomas hebben echt stoer aangevallen. Van Avermaet, Gilbert, Sagan hebben ook hun neus in de finale laten zien. Jammer was vooral dat 1ste groep aanvallers echt te zwak was. Opvallend voor mij is de prestatie van Langeveld, die hier heel kort rijdt. Dit terwijl dit alles behalve zijn parcours is.
23 maart 2015 15:52
@Alexander
Langeveld werd vorig jaar ook 14e dus bewijst hiermee juist dat het parcours hem wel ligt lijkt me ;)
23 maart 2015 16:21
@Wheely Goed punt. Ik denk dat ik hem geen enkele kans op winnen geef en hem daarom ook niet voorin verwacht. Sprinten en wegspringen kan hij niet. Blijkbaar wel dalen en er bij continu tempo aan blijven hangen. Ohhh en tegen kou en regen kan hij blijkbaar ook wel.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.