John Degenkolb wint Milaan-San Remo
foto: Sirotti
zondag 22 maart 2015 om 16:57

John Degenkolb wint Milaan-San Remo

John Degenkolb heeft Milaan-San Remo 2015 op zijn palmares bijgeschreven. De Duitser van Giant-Alpecin toonde zich op de Via Roma in San Remo de sterkste sprinter. Alexander Kristoff kwam vroeg op kop en werd tweede. Michael Matthews eindigde als derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Maarten Tjallingii alweer in de vroege vlucht
De vlucht van de dag was snel weg. Maarten Tjallingii zat, net als vorig jaar, mee. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg Juan Sebastian Molano (Colombia), Jan Barta (Bora-Argon 18), Andrea Peron (Novo Nordisk), Marco Frapporti, Tiziano Dall’Antonia (beiden Androni Giocattoli), Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Pauwels (MTN-Qhubeka) en Julien Bérard (AG2R La Mondiale) met zich mee. De voorsprong groeide richting tot over de tien minuten.

Onder aanvoering van Katusha daalde de voorsprong met enkele minuten, waarna deze weer bleef schommelen rond de zeven minuten. Halfweg koers, op de top van de beklimming van de Turchino, bedroeg de voorsprong vijf minuten. Lampre-Merida en Tinkoff-Saxo hielpen ook een handje mee op kop van het peloton. In aanloop naar de Capi (Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta) werd het droger en gingen de regenjasjes en beenwarmers bij velen uit. Aan de voet van de eerste van de drie Capi was het gat nog 2.30.

PIC526191712

Valpartijen openen slotfase
Molano was de eerste vluchter die de rol moest lossen. Op de Capo Berta was het Pirazzi die een versnelling plaatste aan kop, waarna hij samen met Bono, Pauwels en Bérard wegreed bij de andere vluchters. Tjallingii moest passen. Op de top bedroeg de voorsprong op het peloton, dat echt in gang getrokken was, nog een minuut. De natte afdaling van de Capo Berta leverde veel slachtoffers op, waaronder Kris Boeckmans. Op meerdere plekken in het peloton gingen renners onderuit, die aan de kant van de weg bleven zitten. Door de valpartijen waren Luke Rowe, Geraint Thomas en Ben Swift losgeraakt van het peloton. De Sky-mannen bleven een constant tempo rijden en dus moest het peloton achtervolgen.

Cipressa: Van Avermaet en Stybar vallen aan
Op de kop was het Bono die solo verder ging, waarna hij als eerste aan de voet van de Cipressa geraakte. Silvan Dillier was de eerste renner die aanviel vanuit het peloton, Thomas en Swift pikten zijn wagonnetjes aan toen Dillier voorbijkwam. Dit betekende einde verhaal voor de laatste vroege vluchter. Ook Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar sprongen weg uit het peloton. Zij kregen echter geen ruimte van het peloton. In de achtergrond ging Arnaud Démare onderuit. Veel sprinters (Mark Cavendish, uittredend winnaar Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni  en Juan José Lobato) bivakkeerden in de achterste regionen van het peloton of moesten zelfs lossen.

PIC526200836

Alles bij elkaar na de Poggio
BMC toonde zich strijdlustig en plaatste weer een aanval met Daniel Oss tussen de Cipressa en de Poggio. Thomas sloot even later aan bij de Italiaanse hardrijder. De twee reden een halve minuut bijeen, maar aan de voet van de laatste klim van de dag was dit nog zestien seconden. Katusha reed het gat dicht, maar Thomas reed Oss uit het wiel en nam weer afstand. Vanuit het peloton bleef het lang stil, tot Gilbert aanviel. Hij viel echter stil. Als antwoord daarop ging Van Avermaet in de aanval, maar op de top van de Poggio smolt alles samen, zij het op een lint.

In diezelfde afdaling waren het vier favorieten die tegen de grond gingen. Wereldkampioen Kwiatkowski, Gilbert, Stybar en Ciolek kusten het asfalt in dezelfde bocht en waren uitgeschakeld voor de zege. Bij het binnenrijden van Sam Remo was het Thomas die het peloton begeleidde. Kristoff werd gebracht door Paolini, maar in de daaropvolgende sprint op de Via Roma was het John Degenkolb die zich de sterkste toonde.

PIC526148975

flag-it Milaan-San Remo 2015 (1.WT)
Uitslag: Milaan – San Remo (293 km)

1. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) in 6u46m16s
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) allen z.t.
3. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
5. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
6. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
7. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
8. flag-it Davide Cimolai (Lampre-Merida)
9. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
10. flag-no Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka)

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
14. flag-nl Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin) z.t.
25. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) z.t.
39. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 23s
51. flag-nl Lars Boom (Astana) op 1m18s
69. flag-nl Koen de Kort (Giant-Alpecin) op 4m59s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
113 Reacties
Sorteer op:
22 maart 2015 17:23
Volgens mij heeft Degenkolb op de Poggio nog veel steun gehad van Dumoulin.
22 maart 2015 17:24
Mooie laatste 30 km. Dat is weleens anders geweest. En de winnaar in Zevenbergen 2014 wint ook hier!
22 maart 2015 17:27
Dat niemand, om Van Avermaet na, een kans krijgt om weg te komen, zegt misschien ook wel iets over de macht waarmee de ‘oude’ Paolini de Poggio op rijdt.

Respect. Zullen we hem ook nog zien in Vlaanderen. Ik hoop het.
22 maart 2015 17:28
Mooie sprint met een symphatieke winnaar, John rambo Degenkolb.

BMC en Sky toch mooi de finale gekleurd
22 maart 2015 17:33
In welke koersen gaan we nou eens Team Lotto Jumbo zien?
22 maart 2015 17:33
@tisyaboy
Vanmarcke zal de komende weken de meubelen moet redden!
22 maart 2015 17:34
Prachtige sportman, heerlijke sprint, zeer verdiend!
22 maart 2015 17:35
Darkhorse heeft gewonnen, zelfs nog tijd om de pootjes tot de hemel te richtten. Kristoff begint de sprint volgend jaar in Milaan.
22 maart 2015 17:36
Wat is die Paolini trouwens een fantastische top meesterknecht. Ongelooflijk knap hoe hij Kristoff achteraan weer oppikt en netjes aflevert voorin.
22 maart 2015 17:38
En dan zowel de hele Poggio voor zijn rekening neemt en de sprint aantrekt.
22 maart 2015 17:39
Edit redactie: Let op je woorden. Niet schelden a.u.b.

Man man man. Weer die sprint. Ze proberen op 500 meter van de top Pogio di San Remo maar ja je moet vroeger beginnen met aanvallen dan pas krijg je die sprinters eraf. Maar Sterke John heeft weer gewonnen. Cancellara geraakt er natuurlijk weer niet uit. Etixx -Quickstep zal een zeer slechte volgnummer hebben voor de volgwagen voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. Lefevre zal wel weer veel comentaar hebben waarschijnlijk gaat hij nu weer een klacht in dienen wegens dat er geen seingever stond met een rode vlag in die ene bocht. Maar ja op naar morgen Ronde van Catalonië!
22 maart 2015 17:42
Team Lotto Jumbo laatste 12 km niet in beeld gezien
22 maart 2015 17:44
Waar komen die verwachtingen voor TLJ toch vandaan? Echt ongelooflijk...
22 maart 2015 17:44
@leolamers
Dan is je TV niet groot genoeg.
22 maart 2015 17:46
leolamers, ik had dat ook totaal niet verwacht.

Ontopic: Ik ben erg blij dat Degenkolb Milaan SanRemo nu wint, Vorig jaar veel pech door lek te rijden vlak voor de poggio.
Dit keer dacht ik dat hij te ver zat maar schoof op tijd op in Matthews wiel en kon het redelijk makkelijk afmaken.
22 maart 2015 17:48
@TeamNL

Je weet zeker dat je de wedstrijd hebt gezien? Je bent je er van bewust dat twee grote renners van de ploeg, Kwiatkowski en Stybar zijn gevallen??
22 maart 2015 17:52
Geweldig voor sterke John! Maar wat een respect ook voor Kristoff én Paolini, wat een superduo! Sagan weer eens teveel energie verspeeld op de Poggio, want reed ook nog een sterke sprint. Avermaet zelfde verhaal, wat was die nou weer aan het doen op de Cipressa? Cancellara zijn ploeg laten werken om niets te proberen, net als vorig jaar... En als laatste: wow, die Bonifazio wordt er echt eentje hoor.

Verder zou het wielerflits ten goede komen als men gewoon zijn smoel houdt over Lotto-Jumbo in een koers waarover vantevoren al nul verwachtingen waren. Om dan hier te gaan zeggen dat ze er weer geen reet van bakten is of gewoon trollen, of je hebt echt geen verstand van wielrennen en kan net zo goed je mond houden. Praat gewoon over wat er wel gebeurd is in plaats van wat niet. Om het wat luchtiger te doen overkomen voeg ik hier een smiley toe :).

Trouwens: tegenvallers zijn wel Lobato en Greipel. Cavendish zou ik er ook bij zetten ware het niet dat die zelf al zei niet goed te zijn. Die staat er zondag wel in Wevelgem. Oh, en die demarrage van Gilbert was ook niet echt indrukwekkend, maarja hij probeerde tenminste iets.
22 maart 2015 17:53
Fantastische winnaar! Vorig jaar was een debacle voor John, maar nu pakt ie em gewoon!
22 maart 2015 17:54
van LottoNL valt in dit soort koersen weinig te verwachten. Ik weet alleen niet welke dan wel. Misschien vanmarcke maar meestal mooie ereplaatsen ( zoals het team dat zefl noemt). Het is gewoon effe wennen dat een NL worldtourploeg 2e rangs is
22 maart 2015 17:56
@jascan: je afkortingen mogen wat minder plastisch. Die volgwagen van EQS kan nog meevallen na Harelbeke en GW, maar Degenkolb heeft een wagen mooi voorin iig.
22 maart 2015 17:57
Overigens veel grote namen gevallen zeg, hopelijk valt de schade mee voor Stybar, Kwiatkowski, Gilbert, etc.
22 maart 2015 18:00
Eens, LJ was zelfs vrij goed in deze koers. Tjallingii mee in de aanval van de dag en Martens en Tankink in de finale mee. Alleen jammer dat Martens niet meer voor de top-10 mee kon doen. Op papier waren er met gemak 30 renners die ik meer kans geef dan Tankink of Martens, dus valt het me al met al reuze mee vandaag... als je extra op LJ wilt letten in een koers waar je niet veel van ze mag verwachten dan.
22 maart 2015 18:01
Al bij al toch een saaie koers hoor. Geweldige sprint, leuke winnaar, maar voor de rest toch maar magere kost...Ben ik nu mis als ik zeg dat enkel VA en Gilbert iets geprobeerd hebben? Pffff.
22 maart 2015 18:02
Ja, want ook Thomas en Oss hebben iets geprobeerd.
22 maart 2015 18:07
@Tommytom
Dat was in de laatste 8 km ofzo? Punt is dat als je topsprinter niet goed genoeg is dat je de koers hard moet maken om andere sprinters te lossen. Op de Poggio is Stybar één keer achter GvE aangesproken en voor de rest hebben ze niets laten zien. Sky en BMC daarentegen probeerde de wedstrijd enigszins wel een beetje kleur te geven omdat zij niet een sprinter zoals Kristoff en Degenkolb hebben. Zowel Giant als Katoesja hadden maar één doel vandaag en dat was hun kopman over de Poggio loodsen en met succes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.