Kasia Niewiadoma: “Hoop dat deze zege mensen inspireert om te blijven geloven”
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 18:25

Kasia Niewiadoma: “Hoop dat deze zege mensen inspireert om te blijven geloven”

Vijf keer eerder finishte ze al in de top-vijf en tweemaal stond ze al op het podium, maar winnen in de Waalse Pijl? Dat lukte Kasia Niewiadoma nog niet. Tot vandaag. De Poolse toonde zich op de Muur van Hoei te sterk voor Demi Vollering en Elisa Longo Borghini. Ze hoopt met haar zege – op de weg haar eerste sinds 2019 – veel mensen te inspireren.

“Dit betekent veel voor me”, begon Niewiadoma in het flashinterview na afloop. “Ik hoop echt dat ik met deze zege veel mensen inspireer die hun dromen najagen. Ik heb vaak gefaald, ben vaak tweede of derde geworden, maar ik ben nooit gestopt met geloven dat we als team weer konden winnen. Ik hoop echt dat deze koers andere mensen inspireert om te blijven geloven, om hun dromen te blijven najagen. De beloning ligt altijd op ons te wachten.”

Niet te vroeg juichen
De Waalse Pijl werd dit jaar verreden in natte, koude omstandigheden. Dat maakte de koers erg zwaar, vond ook de winnares. “Deze wedstrijd was echt wreed. Toen we van start gingen, begon het zó hard te regenen en de temperatuur daalde enorm. Maar van binnen wist ik dat het mijn dag was. Ergens voelde ik dat. En om eerlijk te zijn, waren de omstandigheden ook in mijn voordeel. Ik profiteer altijd van zware koersen als deze.”

“Als team bleven we positief, ook al zaten we allemaal te rillen van de kou. Mijn ploeggenoten waren geweldig. Ze brachten me warme kleren, zodat ik kon wisselen. We hielden de focus op de finale”, aldus Niewiadoma, die voor de finish meerdere lengtes had op Vollering. Toch bleef ze doortrappen tot het einde. “Na zondag wilde ik niet één centimeter voor de streep beginnen met juichen”, verwijst ze naar het te vroege zegegebaar van Lorena Wiebes in de Amstel Gold Race. “Ik wilde ook niet energie verspillen door om te kijken. Ik wilde gewoon alles geven, want ik wist: dit is alles wat ik wil, sprinten voor de zege.”

Eerst genieten, dan pas Luik
Niewiadoma wil nog niet vooruitkijken naar zondag, als Luik-Bastenaken-Luik op het programma staat. “Eerlijk gezegd wil ik gewoon genieten van vandaag. Misschien dat ik morgen of vrijdag aan zondag begin te denken, maar nadat ik meer dan vier jaar niet gewonnen heb, is dit op het moment het belangrijkste in mijn gedachten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.