woensdag 27 maart 2024 om 16:58

Matteo Jorgenson boekt eerste klassiekerzege in ‘krankzinnig’ seizoen: “Mijn gedachten waren bij Wout”

Video Het was een dag van uitersten voor Visma | Lease a Bike. De Nederlandse ploeg zag kopman Wout van Aert hard vallen in Dwars door Vlaanderen, maar anderhalf uur later pakte Matteo Jorgenson wel de zege in diezelfde wedstrijd. De Amerikaan won voor het eerst in zijn carrière een Vlaamse klassieker en was daar zeer blij mee, liet hij weten in het flashinterview na afloop.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het is ongelofelijk. Het hele seizoen is tot nog toe een droom. Het is eigenlijk surrealistisch”, begon Jorgenson, die eerder dit seizoen ook al Parijs-Nice won. “Na Parijs-Nice hebben we een nieuwe focus gelegd. Ik had me nog niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, terwijl het een groot doel voor me is om daar te rijden. Maar dat ticket heb ik nu op zak. Het is een krankzinnig seizoen. Ik kan het echt niet geloven.”

In de finale zat Visma | Lease a Bike, ondanks het wegvallen van Van Aert, met twee man voorin. Naast Jorgenson zat namelijk ook Tiesj Benoot mee. Samen konden ze het spel spelen. “Dat was heel belangrijk. Als team is ons hele strategie gebaseerd op meerdere renners voorin hebben in de finale. Er was een moment op een van de laatste kasseistroken waar Stefan Küng in het gootje belandde, waardoor Tiesj op een gaatje kwam. Gelukkig wachtte ik op hem, want zonder hem had ik niet gewonnen denk ik.”

Val Van Aert
Jorgenson ging ook nog in op de val van Van Aert en enkele andere favorieten, onder wie Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Biniam Girmay. “Ik zat op dat moment in Wout zijn wiel. Het was net voor de Kanarieberg, een beslissend moment in de koers. Het was een koersincident. Er waren twee treintjes: die van Lidl-Trek en die van onszelf. We kwamen samen, ik denk dat Wout en Alex Kirsch tegen elkaar aankwamen. Het was een heel lelijke val. Ik zag alles gebeuren en wist meteen dat Wout uit zou vallen, want we gingen zo snel.”

“Tiesj en ik hielden ons aan het plan, want er was nog steeds een wedstrijd bezig. Maar mijn gedachten waren bij Wout en iedereen die betrokken was bij de val.”

Nu Van Aert hard is gevallen en het onzeker is of de Belg (op volle krachten) kan starten in de Ronde van Vlaanderen, zou Jorgenson weleens de kopman van Visma | Lease a Bike kunnen worden in de Hoogmis. “Ik hoop dat dat niet het geval is. Ik hoop dat iedereen in orde is, ik zal dat later bekijken. Ik heb geen nieuws. Na de finish vertelden ze me dat Wout in het ziekenhuis is, dus mijn gedachten zijn bij hem. Ik hoop dat hij oké is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.