Nederlandse teamsprinters: “Jammer, want dit was de grootste kans op een medaille”
foto: Sirotti
vrijdag 12 augustus 2016 om 08:48

Nederlandse teamsprinters: “Jammer, want dit was de grootste kans op een medaille”

De Nederlandse afvaardiging voor op de teamsprint kon met een zesde plek niet voldoen aan de eigen verwachtingen. De nummer twee van het wereldkampioenschap op dit onderdeel had kort na afloop nog geen verklaring voor de teleurstellende prestatie.  “We zouden hier onze beste prestatie moeten leveren, maar dat hebben we niet gedaan”, zei Jeffrey Hoogland na de uitschakeling door Australië in de tussenronde tegen de NOS.

“Dat is pijnlijk, helemaal als je ziet dat de rest van de landen het wel lukt”, aldus Hoogland, die de vinger niet meteen op de zere plek wist te leggen. Volgens Theo Bos ging het niet hard genoeg. “Als je allemaal twee tienden harder rijdt, dan kom je in de buurt van het podium, maar niet in de buurt van goud. Jammer, want dit was de grootste kans op een medaille.”

“Ik heb het gevoel gehad dat ik hier goed aan de start stond en dat ik goed op weg was”, liet Nils van ’t Hoenderdaal teleurgesteld weten. “Ik voel me beter dan ik me ooit heb gevoeld, alles in de trainingen wees erop dat we er klaar voor waren. Dit is vreselijk balen.”

Nederland kon al in de kwalificatie niet overtuigen. In de tussenronde werd die indruk bevestigd door een tegenvallende prestatie tegen Australië. Bondscoach René Wolff had besloten de samenstelling van de Nederlandse ploeg te wijzigen tussen de twee manches. In de tussenronde was Van ’t Hoenderdaal de vervanger van Büchli en werd Bos de slotsprinter. In de tweede manche waren ze weliswaar iets sneller (0,136), maar niet snel genoeg voor een volgende ronde.

“Dit is natuurlijk een teleurstellend begin, maar we moeten het accepteren zoals het is. We gaan het vanavond analyseren, maar we hebben nog vijf dagen competitie te gaan. We moeten dus wel vooruitkijken”, zei bondscoach Wolff na afloop.

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
12 augustus 2016 11:40
Adriaanse leeft ook in het verleden. Er zijn pleintjes en velden voldoende. Sky maakt gewoon een dele van het verschil door budget. Net als bijvoorbeeld Bayern, Real en Barca dat kunnen met voetbal.
12 augustus 2016 11:47
@schipperaar:
Je punt is deels waar, karakter moet je kweken, maar dat moet al in de jeugd.
Als je eenmaal aan de top bent (en dat zijn de baansprinters wel degelijk gezien hun voorbije resultaten) dan maken details wel degelijk het verschil. Of je op een fiets met 5% minder luchtweerstand rijdt, 2% sneller herstelt van de sprint een ronde eerder etc etc. Het succes van de Britten toont het gelijk van de marginal gains gedachte.

En daaarnaast wat Orakel zegt, is de vijver in Engeland gewoon een stuk groter. Verhoudingsgewijs doet Nederland het nog altijd heel goed (hoewel Fiji natuurlijk dik bovenaan staat in verhouding tot het aantal inwoners ;)) en kan Nederland met goede begeleiding vaak het verschil in 'vijvergrootte' dichten. Bij baanwielrennen alleen niet, omdat er landen met een grotere vijver meer geld en energie in steken dan Nederland.
Dat is op een onderdeel waar wetenschap een grote rol speelt niet goed te maken.
12 augustus 2016 11:48
In de breedte doen we het toch zo slecht nog niet. Ik vind juist dat we bij veel sporten ( volleybal, roeien, turnen, handbal etc.) de aansluiting met de (sub)top hebben gevonden. Zo geweldig hebben we het toch nooit gedaan bij het zwemmen, we hadden gewoon 2 a 3 echte wereldtoppers, verder was het ook nooit veel.

En bij het judo ligt het gewoon dicht bij elkaar. Daar kan iedereen van iedereen winnen. Dan kan het soms ook wat tegenvallen.
12 augustus 2016 11:49
Soms lijkt het meer op een beleggingssite, de helft gaat over geld waar plezier naar de 2e plaats lijkt te zijn verdrongen. Hoe doen die vrouwen dat toch met een minimum loontje?
12 augustus 2016 11:58
Quote:
Hoe doen die vrouwen dat toch met een minimum loontje?

Volgens mij komen die uit een omgeving waar ze qua omkadering en loon aan de bovenkant van het deelnemersveld zitten. Volkomen andere verhouding tot de concurrentie dan de baanwielrenners.
12 augustus 2016 11:59
Dit was de grootste kans op een medaille en dan wordt je 6de! Lekker zo'n uitspraak, heeft het dan nog nut om aan die andere onderdelen deel te nemen ? Goed topsportklimaat toch. Lijkt er toch op dat er bij de heren minder saamhorigheid / teameenheid is dan bij de vrouwen.
Om een medaille te winnen, moet je op de Olympische Spelen boven jezelf uit kunnen stijgen, net wat extra's brengen als in andere wedstrijden.
Sommige Nederlanders lukt dat - zie o.a.turnsters, wielrensters, volleybalster (tot zover), maar bij bijvoorbeeld de judoka's, boksers, schermer, zwemmers komt dat er helaas niet uit en kunnen het niet waarmaken. Als alles uit zo komen dan zou er ook een stortvloed van medailles worden gewonnen, maar goed het zijn ook de Olympische zomerspelen en niet de winterschaatsspelen... Concurrentie staat niet stil en is in overvloed aanwezig.
12 augustus 2016 12:11
Dames vier met zilver geven weer eens aan dat je naast een job ook nog verschrikkelijk hard kan roeien, de saamhorigheid spatte er vanaf. Bij de dames is fietsen een teamsport, bij sky ook, bij onze mannen los zand. Eerst werken voor elkaar, komt de rest vanzelf
12 augustus 2016 12:30
En dan sturen ze een naar huis die heel veel kans op goud had
12 augustus 2016 12:40
@John
Yuri van Gelder had nul kans op goud. Een medaille was echt een enorme verrassing geweest.
12 augustus 2016 13:11
@iedereen die nu begint over gebrek aan topsportmentaliteit en sportklimaat,
Nederland doet het al jaren uitstekend. 4 jaar geleden waren we (geordend op het aantal medialles) het 11de land. Lijkt mij gewoon goed en de 4 jaar na London hebben op mij een behoorlijke positieve indruk achtergelaten. We hebben bij veel van de grote sporten ten minste serieus meegedaan om de hoofdprijzen (zoals voetbal, atletiek, turnen, zwemmen, wielrennen, F1). Bij heel veel teamsporten hebben we ploegen die ver komen op EK's en WK's of zelfs winnen (voetbal, handbal, volleybal, waterpolo, hockey). 2 jaar terug hadden we nog de meest succesvolle Winterspelen ooit.

En nu vallen er in de eerste week van de OS meerdere zaken niet op hun plekken of zijn sommige sporters niet goed genoeg in vorm en dan is er meteen van alles mis met onze mentaliteit en sportklimaat? Ik weet dat de OS een heel belangrijke graadmeter is, maar ik vind dat hier wel iets te snel die kaart wordt getrokken.
12 augustus 2016 13:39
Wel een beetje kort door de bocht om nu al te concluderen dat de spelen mislukt zijn. Er zijn pas 6 dagen voorbij en komen nog zat onderdelen aan waarop Nederland kan bevestigen en verrassen. Bedenk wel dat Nederland twee jaar geleden aan het eind van dag 7 zes medailles had waarvan twee gouden en na het tweede weekend acht medailles waarvan drie gouden. Wanneer de nederlanders vandaag en morgen met oa medaillekansen in 4 roei-finales, de finale van dressuur, enkele baan en atletieknummers enkele medailles winnen, kan Nederland zondag dus gewoon op koers liggen om het aantal medailles te overtreffen. Afbranden van sporters en topsportklimaat kan daarna altijd nog
12 augustus 2016 15:32
@kamikazekenny, haha inderdaad. Groot gelijk. Balans opmaken doen we aan het einde en er zit nog genoeg in het vat. Ik voorspel dat het niet minder gaat zijn dan vier jaar terug. Kijken wat iedereen dan roept over mentaliteit en cultuur.

Edit: En hoppakee, weer een gouden medaille erbij!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.